GALERIA DE FOTOS

divendres, 9 de maig del 2014

LLANDETA O CRUET DE PEIX

A casa sempre hem menjat molt peix. El fet de viure a la costa i tenir un avi mariner ens va donar tots els números perquè sopàrem peix dia sí, dia també quan érem menuts.

La Llandeta o Cruet és un suquet de peix típic de pescadors que es fa molt a la zona de Dénia, Xàbia i altres poblacions costaneres. Es feia amb el peix que s’havia agafat aquell dia. El nom de Llandeta li ve perquè antigament es feia en un recipient de “llanda” (llauna) i el de Cruet perquè es cuina posant tots els ingredients en cru i la veritat és que això fa que siga un plat senzill i ràpid que pots fer tant per a un sopar entre setmana o per a un dinar de cap de setmana.

2-2-llandeta o cruet cuinadiari-ppal1

Ingredients:

  • 4 creïlles (patates) tallades a rodanxes primes
  • 2 cebes ben trinxades- Opcional*
  • 2-3 tomaques menudes (poden ser de pot) tallats a daus menuts ó 3-4 cullerades de tomaca triturada
  • 4 branques de julivert
  • 2-3 alls trinxats
  • 1,5 kg de peix variat tallat a trossos grans (mero, rap, cavalla, llobarro, orada, corva, mabre, sarg, turbot)
  • 1 cullerada de pebre roig dolç
  • Oli d’oliva
  • Sal
  • 700-800 ml d’aigua (aproximadament)
  • 5-6 gambes (o llagostins, galeres)- opcional*

*Els ingredients marcats com a opcionals, posa’ls si pots, aporten molt bon gust al plat, però si no els tens, el plat, encara que més senzill, també està molt bo. Del que es tracta és que la recepta siga el menys laboriosa possible.

Estris: una cassola ampla i baixa

Elaboració 1 (tot en cru):

1.- Col·loca les creïlles tallades a rodanxes primes, la ceba i la tomaca ben trinxada al fons d’una cassola.

2.-Posa per sobre la meitat de l’all i el julivert ben talladets. Sala el peix i posa’l també a la cassola. Escampa per sobre l’altra meitat d’all i julivert i una cullerada de pebre roig. Rega amb una mica d’oli i cobreix amb l’aigua.

3.- Deixa coure uns 25 minuts o fins que la patata estiga feta i el caldo s'haja consumit una mica. De tant en tant amb una cullera vés tirant per damunt suquet per sobre del peix.
5 minuts abans d'apagar el foc, afegeix les gambes.

2-2-Cruet-cuinadiari-1

Una altra elaboració (amb sofregit i més temps):

En el cas que tingues temps, vulgues deixar la patata un poquet més grosseta o esqueixar-la, o el peix siga menut o estiga tallat prim, us propose una altra elaboració: Utilitzarem els mateixos ingredients però farem un sofregit previ, desprès courem una mica les creïlles i el peix el posarem en l’últim moment per tal que no es reseque.

1.- Talla la ceba en juliana fina i posa-la a sofregir en una cassola. Quan comence a transparentar agrega l’all i el julivert talladets i dóna unes voltes. Fica la tomaca i una mica de sal i deixa coure fins que obtingues una salseta espessa.

2.- Mentrestant vés pelant les creïlles. Talla-les a rodanxes regulars d’aproximadament 1 centímetre o menys. (Si vols, també les pots esqueixar).

3.-Quan estiga fet el sofregit, posa-li una cullerada de pebre roig. Dóna unes voltes vigilant que no es creme i agrega les creïlles ben col·locades al voltant de la cassola. Agrega l’aigua fins que queden ben cobertes i deixa coure uns 20 minuts.

4.- Sala el peix i posa’l per sobre de les creïlles. Deixa que es coga uns 10 minuts i fica les gambes ben arranjades en la cassola. Deixa uns 5 minuts més.

5.- Serveix amb el suquet.

2-2-llandeta cuinadiari-1

Si no tens temps, no et compliques, fes l’elaboració 1 que a més és la que s’ha fet tota la vida i està ben bona.

Bon profit!

…I què tal si mentres fem la recepta escoltem a Paco Muñoz cantant Mare Si Fos Mariner del Miquel Martí i Pol?

Mare si fos mariner,
mariner de bona traça,
me’n aniria mar endins
tot sol amb la meua barca;
el vent fora un crit de goig,
la vela, coloma blanca,
el cor d'un blau com d'encís
i els ulls d'un verd d'esperança.
Mare si fos mariner,
mariner de bona traça,
me’n aniria mar endins
tot sol amb la meua barca;
Us faria adéu al port,
me'n duria el goig de l'aire,
la verdor fina dels pins,
la llum de les vinyes clares...
Mare si fos mariner,
tot sol amb la meua barca
aniriria a cercar l'amor
per ports illes llunyanes,
- Doncs on aneu mariner,
tot sol amb la vostra barca?
- Cerco l'amor, ai companys!,
per això m'empeny l'esperança.
Mare si fos mariner
aniria amb la meu barca
cercant amb delit l'amor
per mars de somni i rondalla.
La vela de lluny a lluny,
cridaria l'arribada
i el vent desfaria en llum
les trenes d'or de la tarda.
- Amor li diria jo -,
guaita la mar, ampla i clara:
ella m'ha dut al teu port,
ella em farà de companya.
Tu tindràs el cabell pur,
jo la pell un xic colrada,
i el nostre retorn el gust
d'una música llunyana.
Mare si fos mariner,
mariner de bona traça,
me’n aniria mar endins
tot sol amb la meua barca.

**********************************

Altres receptes de peix senzilles que es cuinen posant en cru tots els ingredients:

Verat en escabetx ; Sèpia guisada

 

Bon profit i bon cap de setmana!

Marta

6 comentaris :

Pumuky ha dit...

Ostres Marta, ben senzill, i ben bo també! A casa també consumim molt peix, gairebé a diari per sopar, i aquesta és una molt bona alternativa per cuinar-lo!

Petons, i bon cap de setmana!

Tapa't de tapes ha dit...

Quina bona recepta! I amb cançoneta i tot, això no té preu! Gràcies per apropar-nos la cuina d'aquestes regions, sovint,una cuina desconeguda per nosaltres. Petons

Mònica Tarradellas ha dit...

Mare de Déu quin goig de plat mariner...mmmmm!!!! I quina entrava més musical! Petons!

esborrar ha dit...

Quina meravella de cassoleta! Senzill de fer i molt bo. Ho hauré de provar!
Marta

Unknown ha dit...

Molt ben explicat. Hui ho faig.

Marta CuinaDiari ha dit...

Espere que t'haja eixit bo! Gràcies per la visita!
Marta