GALERIA DE FOTOS

dimarts, 17 de setembre de 2013

CAVALLA (VERAT) EN ESCABETX

Tot i que podem trobar peix blau durant tot l’any, al voltant de l’estiu és el moment òptim d’aquest tipus de peix, a més el podem adquirir a un preu bastant assequible. Així que abans que s’acabe la temporada, us portem unes Cavalles o Verats en escabetx

Hi ha moltes maneres de fer l’escabetx, les proporcions varien d’una recepta a l’altra, de vegades s’enfarina i es fregeix el peix i desprès es posa en l’escabetx…

Jo acostume a fer la recepta que em va ensenyar la meua àvia: es posen tots els ingredients en cru i l’escabetx es fa amb dues parts d’oli, una de vinagre i una d’aigua. D’aquesta manera una vegada tot arranjat a la cassola ho deixem coure i no ens hem de preocupar. A més, com no sofregim els ingredients, no només estalviem temps i feina sinó alguna caloria, i això, ara al setembre s’agraeix.

2-2-verat escabetx cuinadiari-ppal3

Ingredients:

  • 1 ceba tallada en juliana molt fina
  • ½ cabeça d’alls tallats a rodanxes 
  • 1/2 cullerada de pebre negre en gra
  • 1 fulla de llorer
  • 2 cavalles grans netes, amb l’espina i tallades a rodanxes gruixudes (quasi un quilo)
  • 1 cullerada de pebre roig
  • 2 gots d’oli
  • 1 got de vinagre de vi blanc
  • 1 got d’aigua 

Estris: cassola (de fang)

Elaboració:

1.- En una cassola posa tots els ingredients en cru:

la ceba tallada en juliana molt fina, els alls laminats, el pebre negre, la fulla de llorer, el peix ben col·locat, una mica de sal, la cullerada de pebre roig, l’oli, el vinagre i l’aigua. El peix ha de quedar cobert.

2-2-verat escabetx cuinadiari-pas

2.- Una vegada has posat tots els ingredients a la cassola, cuina a foc suau al voltant d’uns 40 minuts. (Si no poses ceba, ho tindràs fet en menys temps). No cal ni que remenes. El peix es quedarà fins al final de la cocció de la mateixa manera que l’has arranjat en cru. 

Nota: a mi m’agrada fer-ho amb verats grans perquè tarda més en coure i així la ceba es fa al mateix temps. Si no n’has trobat de grans, sofregeix la ceba una mica abans i després posa el peix, ja que en cas contrari, el peix podria quedar massa eixut.

Com tots els escabetxos, este plat està millor si el deixes reposar d’un dia per l’altre o un parell de dies. Es conserva prou bé la nevera, això sí, ben tapat i sempre cobert amb l’escabetx.

Suggeriment: El verat en escabetx està molt bo tot sol, en amanides de llegums, amb pa amb tomaca, etc.

 2-2-verat escabetx cuinadiari-ppal2

2-2-verat escabetx cuinadiari-ppal1

 

Temps total: preparació 3 minuts, cocció 45 minuts, sense haver-hi d’estar pendent 

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

11 comentaris :

  1. M'agrada moltíssim el verat escabetxat,
    Bé m'agrada de totes les maneres, ahir vaig publicar al bloc un verat amb samfaina que és bonissim.

    ResponElimina
  2. Exquisito te ha quedado fantástico, me encanta cualquier receta en escabeche!
    Una delicia
    Un besito

    ResponElimina
  3. M'ha agradat molt la recepta, Marta! De fet, el verat m'encanta de totes maneres. Amb el pebre roig aconsegueixes un oli que és per sucar-hi pa! Petons

    ResponElimina
  4. Un escabetx deliciós , jo també el faig amb tots els ingredients en cru, és una manera d'estalviar greixos. Petons.

    ResponElimina
  5. El verat a casa ens agrada molt. Jo el faig també en escabetx, una mica diferent al teu, sobretot perquè els verats són petits i els faig a filets. Queda boníssim, oi?

    ResponElimina
  6. La caballa me gusta mucho, tomo nota de tu receta. En escabeche no la e probado

    ResponElimina
  7. Quina recepta tan bona Marta!
    La teva preparació de l'escabetx m'agrada molt, ja que com bé dius, tots els ingredients a la cassola i et despreocupes!
    Al meu sogre li encanta el verat, estic segur que li donaré una bona sorpresa si li preparo així, i me'l guanyaré una mica més, jeje!

    Petons!

    ResponElimina
  8. Em sembla motl bé tot ho que sigui estaviar caloríes, semprel'he fregit.
    Amb un troç de pa ja tens un sopar de primera.
    Petons.

    ResponElimina
  9. Un tutorial molt complert i una recepta de rebost fantàstica, Marta. M'agradat això de posar-ho tot en cru. Ptnts.

    ResponElimina
  10. Una amanida de tardor deliciosa! L'escabetx sempre és un bon recurs! Petonets!

    ResponElimina
  11. A casa en feien de sardines i les fregien, ben pensat això de les calories...

    ResponElimina

(Si no tens perfil de Google comenta com a Nom/url i no posis res al camp de url. Els comentaris anònims són considerats spam. Si us plau, no deixes el comentari sense signar, ja que no et puc posar una cara, et posaré un nom :-). )