GALERIA DE FOTOS

dijous, 13 de setembre de 2012

PASTÍS DE XOCOLATA I MERENGA

La recepta d’esta setmana és un pastís típic d’Armènia i d’algunes parts de Rússia que ens va ensenyar a fer la Susana que és de per allà. 

Primer es fa un pa de pessic de xocolata amb els rovells dels ous, i desprès, amb les clares, fem una merenga que li posem per sobre al bescuit.

M’agrada fer este pastís per diverses raons: la combinació del pa de pessic de xocolata amb la merenga queda mot bé, és fàcil de fer, es pot fer el dia d’abans i amb les quantitats que hem posat ixen moltes racions, per tant és ideal per fer quan tenim uns quants convidats a casa.

6-4-pastis xocolata i merenga-ppal-22

6-4-pastis xocolata i merenga-ppal-1-

 

Ingredients:

-Per al pastís:

  • 7 rovells d’ou
  • 1 got de sucre (aprox. 200 grams)
  • 1 got de llet (aprox. 240 grams)
  • 150 g de margarina o mantega blaneta
  • 2 gots de farina (aprox. 300 grams)
  • 2 cullerades de xocolata/ cacau en pols (tipus “xocolata a la tassa”. Si no en tens pots posar Nesquik o Cola-Cao)
  • 1 cullerada (de postres) de bicarbonat
  • 1 cullerada (de sopa) de vinagre

-Per a la merenga:

  • 7 clares d’ou a temperatura ambient
  • Un parell de cullerades de sucre per clara
  • Unes gotes de suc de llimona
  • Un polsim de sal

-Per a la decoració final:

  • Xocolata en pols
  • Llet

Estris: 2 bols grans, TMX/ màquina de muntar les clares, motlle rectangular de 25 x 35 cm, espàtula de mà, mànega pastissera/ cullera

A- El Pastís:

1.- Escalfa el forn a 180º funció ventilador.

2.- Posa en un bol els rovells amb el sucre fins que queden ben blanquejats i pugen una mica.

6-4-pastis xocolata i merenga-2

 

3.- Agrega la llet i barreja bé.

6-4-pastis xocolata i merenga-3

 

4.- Seguidament afegeix la mantega i continua mesclant.

6-4-pastis xocolata i merenga-4

 

5.-Passa la farina i el cacau per un sedàs i incorpora a la barreja.

6-4-pastis xocolata i merenga-56-4-pastis xocolata i merenga-6

 

6.- Finalment posa el bicarbonat i després el vinagre i remena bé.

6-4-pastis xocolata i merenga-6-16-4-pastis xocolata i merenga-6-2

7.- Posa la pasta en un motlle de 25x35 cm, prèviament untat amb oli o mantega i empolvorat amb un poc de farina tamisada. Intenta que s’escampe bé per totes bandes i que quede el més uniforme possible. (Si no s’escampa bé acabarà pujant més d’un cantó que d’un altre i no ens quedarà bé el pastís).

6-4-pastis xocolata i merenga-7

8.- Enforna a 180º durant aproximadament uns 20 minuts o fins que veges que punxant amb una broqueta de fusta aquesta surt seca.

B- La merenga:

9- Mentrestant neteja i seca bé les barnilles. És molt important que no tinguen restes de greix per tal que ens pugen bé les clares.

6-4-pastis xocolata i merenga-9

10.- Fica en un bol net les clares i munta-les. Quan comencen a endurir, comença a posar el sucre molt a poc a poc. Posa una cullerada i quan s’haja integrat bé, agrega la següent. La merenga ha de quedar ben dura. No escatimes en sucre perquè sinó la merenga et baixarà i no quedarà bonic el pastís. Perquè aguanten ben dures quasi al final posa un polsim de sal i un rajolí de suc de llimona.

6-4-pastis xocolata i merenga-10-16-4-pastis xocolata i merenga-10-26-4-pastis xocolata i merenga-10-36-4-pastis xocolata i merenga-10-4

11.- Quan estiga fet el pastís de xocolata, trau-lo però no apagues el forn.

12.- En calent, posa la meitat de la merenga per sobre. Escampa bé fins que quede una capa ben uniforme.

6-4-pastis xocolata i merenga-12

 

13.- Amb l’altra meitat de la merenga forma muntonets. (Amb el motlle que hem utilitzat, hem fet 4x5 muntonets). Els podem fer amb una màniga pastissera o bé amb una cullera de les de sopa: S’agafa una cullerada de merenga i un cop a sobre del pastís, dibuixes com un remolí aixecant la cullera cap amunt.

6-4-pastis xocolata i merenga-13

 

14.-Quan hages acabat, torna a posar el pastís al forn aproximadament durant uns 5 minuts, fins que es dore la merenga.

6-4-pastis xocolata i merenga-14-

C- Decoració final:

15.-Prepara la xocolata per a la decoració final: escalfa dos dits de llet. Posa en un bol menut un parell de cullerades de xocolata en pols i vés afegint llet fins que agafe una mica de consistència.

6-4-pastis xocolata i merenga-15-16-4-pastis xocolata i merenga-15-2

Queda molt curiós si dibuixes com una quadrícula prenent de referència els muntons de merenga. Finalment tira per sobre de la merenga la xocolata desfeta de forma irregular i en la quantitat que vullgues.

6-4-pastis xocolata i merenga-15-36-4-pastis xocolata i merenga-15-4

 

6-4-pastis xocolata i merenga-15-

 

Temps total: 1 horeta curta

Amb aquesta recepta fem la nostra aportació al repte d’este mes dels blocs Xocolata Desfeta i Els fogons de La Bordeta: la Xocolata

calendari_setmebre2012

6-4-pastis xocolata i merenga-ppal2-

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

10 comentaris :

  1. Marta, me l'apunto ara mateix que el faré. Quina meravella!!! Els russos, experts en làctics 'variopintos' també són uns bons pastissers. i que fàcil que sembla! M'ha recordat un pastís que sempre demano a una creperia de Sant Cugat, però el fan de llimona amb merenga. Gràcies per compartar! Un flipe!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs està molt bé sobretot per a celebracions amb molta gent! si la proves ja em diràs! jo tinc pendent provar la teua de galetes! Marta

      Elimina
  2. Marta,
    T'has lluït. Un pastís de meravella. La Sandra, el Xavi i la Marina estaran contents amb aquesta participació de nivell.
    Bon cap de setmana,
    Nani

    ResponElimina
  3. mmm, Marta, ha d'estar boníssim!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  4. Ooooh, quina pintassa que té! Aquest pastís ha de ser la bomba!
    Moltes gràcies per participar
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a vosaltres1 tots disfrutem una estona...

      Elimina
  5. deu ni do! quin tutorial! i quin postre! espectacular! felicitats de Gemma, http://pelplaerdecuinar.blogspot.com.es/, a!!! ja tens una seguidora més!

    ResponElimina
    Respostes
    1. esta molt bo i és fàcil de fer. Gràcies per la visita Gemma! Jo ja m'he fet seguidora teua!! Marta

      Elimina

(Si no tens perfil de Google comenta com a Nom/url i no posis res al camp de url. Els comentaris anònims són considerats spam. Si us plau, no deixes el comentari sense signar, ja que no et puc posar una cara, et posaré un nom :-). )