GALERIA DE FOTOS

dilluns, 10 de març del 2014

COCA DE XOCOLATA I MELMELADA

Esta coca és una de les coques preferides a casa. Segons la presenteu pot ser una coca per berenar o esmorzar, o ben decorada, es pot transformar en un pastís boníssim. Possiblement, si la trobessiu en un blog anglés, el seu nom podria ser Best xocolate sponge cake ever!! :-)

És una recepta que parteix dels ingredients de la coca de iogurt, és a dir, la d’un iogurt, 3 pots de farina, 2 de sucre i 1 d’oli. Aquí se substitueix part de la farina i del sucre per xocolata i s’incorpora a la massa una mica de melmelada. La melmelada gairebé no s’aprecia però li dóna a la coca una textura suau i gens seca i un sabor deliciós, en el nostre cas, un toc de taronja.

6-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-ppal2-

Ingredients per a una coca de xocolata i melmelada:

  • 3 ous
  • 1 mesura del pot de iogurt de sucre* (uns 100 g-120g)
  • 1 iogurt natural (el pot s'utilitzarà per a les quantitats de la resta d'ingredients)
  • 3 cullerades soperes de melmelada de taronja, de préssec, d’albercoc, o de la que més t’agrade
  • ¾ del pot d’oli d’oliva suau (uns 70-90g)
  • Un ditet de cointreau  o de brandi (uns 20 g) (pots posar l’oli i el que falte per omplir el pot del iogurt, ho fas amb el cointreau o amb el brandi)
  • 1 mesura de farina (uns 75 g)
  • 2 mesures de cacau en pols (tipus Valor xocolata a la tassa) (uns 140 g)
  • 1 sobre de llevat en pols tipus “Royal”

*És convenient tenir pots de iogurt buits, nets i secs per mesurar els ingredients ja que precisament el iogurt no és l’ingredient que primer utilitzem.

Estris: sedàs/colador, motlle forn rodó de 24 cm, paper de forn, màquina pujar clares/TMX 

Elaboració amb TMX i tradicional*:

*Per a fer esta coca si muntem les clares i sedassem la farina com expliquem en el pas a pas, ens eixirà una coca molt més esponjosa, i si tens temps, val la pena fer-ho.

1.- Encén el forn a 180ºC funció ventilador + calor a dalt i baix. 

2. Folra el motlle on faràs el pastís. Al nostre, com és de silicona, només li posem una base de paper. Si uses un metàl·lic, mira com folrar-lo aquí.

6-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-2-16-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-2-2

3.- Si fas la recepta amb TMX, aboca els ous sencers (rovells + clares) i el sucre, i bat durant 4 minuts a temperatura 37º velocitat 4.

6-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-3-16-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-3-2

Si no ho fas amb TMX munta per una banda les clares a punt de neu i reserva fins el punt 6. Per una altra banda, bat bé els rovells amb el sucre fins que la barreja es torne blanquinosa i augmente una mica el volum. Agrega la resta dels ingredients en l’ordre que indiquem més avall.

4.- Afegeix el iogurt, l’oli, el brandy i la melmelada. Barreja. (Amb la TMX: uns 8 segons a velocitat 4).

6-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-4-16-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-4-26-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-4-36-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-4-4

5.- Finalment posa la farina, la xocolata i el llevat, si pot ser, prèviament passats per un colador o un sedàs

6-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-5-16-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-5-26-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-5-36-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-5-4

Si sedassem la farina, el cacau i el llevat químic, els airegem i ens eixirà un pa de pessic més flonjo, a més, evitarem això…

6-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-5-5

Torna a mesclar. (Amb la TMX, barrejarem 15 segons a velocitat 3 i acabarem de mesclar amb l’espàtula fins que quede tot ben integrat).

Si ho has fet a mà només quedarà agregar les clares muntades. Com les dues barreges tenen diferent consistència, per tal que es quede tot ben integrat sense que baixen massa les clares, primer barreja una tercera part enèrgicament i desprès incorpora la resta de clares amb l’espàtula i fent moviments suaus de baix cap a dalt. 

7.- Aboca la barreja en el motlle folrat amb paper de forn i fica al forn uns 30-35 minuts a 180º o fins que al punxar-lo amb un pal de broqueta aquest isca net. Passat aquest temps trau del forn deixa que es refrede.

6-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-6-16-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-6-2

Suggeriment: Esta coca, la coca de iogurt, la coca de iogurt i taronja, o la coca de taronja van molt bé quan hem de fer una coca ràpida per a esmorzar, berenar, o per quan tenim convidats a casa per prendre un café. 

6-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-ppal3-

Es pot menjar tal qual, amb una mica de sucre glas per sobre o, tot i que ja porta xocolata, està boníssima coberta de ganache de xocolata. Cobrint-la amb ganache de xocolata, hem tornat a fer el peixet. (La foto és una mica roín…)

6-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-peixet-ppal

Nota: La recepta a partir de la qual jo he fet aquesta me la va donar la Maria. Ella posa 1 mesura i mitja de farina i 1 i mitja de cacau en pols pur sense sucre (de comerç just), i desprès a la massa li incorpora 3 cullerades de melmelada de gerds. Si sou amants de la xocolata amarga, aquesta versió també és molt bona. L’única cosa que modificaria seria que tamissaria la melmelada per tal de no trobar les llavoretes.

Aquestos són els ingredients per si voleu fer una versió de Coca de Xocolata més “potent”:
3 ous; 2 mesures de iogurt de sucre; 1 iogurt natural; 3/4 de mesura d'oli de girasol; 1 rajolí de brandi; 3 cullerades soperes de melmelada de gerds; 1 mesura i mitja de farina; 1 mesura i mitja de cacau pur en pols; 1 sobre de llevat Royal.

 6-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-ppal4

Temps total: 45 minuts+ temps de deixar-la refredar

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

dijous, 6 de març del 2014

MELMELADA DE TARONJA

Heu provat mai a fer melmelada de taronja? Doncs és una recepta que dóna molt de joc: la pots prendre amb torrades i mantega, amb formatge, però també utilitzar-la en l’elaboració de receptes salades tant de carn com de peix, i també en postres. Jo la utilitze molt per fer una coca de xocolata amb taronja integrant la melmelada a la massa (serà la propera recepta)…

Si tens la TMX aquesta melmelada es fa de seguida. Si no la tens i ho fas en una olla, et costarà una mica més perquè has d’anar remenant però no hi ha res com una melmelada natural.

Animeu-vos amb aquesta recepta que les taronges encara estan bones!!

6-7-melmelada taronja-cuinadiari-ppal1

Ingredients:

  • 600 g de taronges* (pesades després de pelar-les)
  • ½ llima (llimona)
  • Pell d’una de les taronges amb poca part blanca (uns 25 g)
  • 500 g de sucre

*Si pot ser, compra taronges naturals, sense tractament post-collita i lluentors innecessàries. Les taronges que es comercialitzen directament des del camp són més lletges però conserven millor les qualitats. 

Estris: cassó, colador, TMX/ olla, pots de vidre

Elaboració:

1.- Pela les taronges intentant que no quede part blanca i reserva la pell d’una d’elles. Trau-los la part central i talla els gallons per la meitat per comprovar si hi ha algun pinyol. Reserva.

6-7-melmelada taronja-cuinadiari-1-16-7-melmelada taronja-cuinadiari-1-26-7-melmelada taronja-cuinadiari-1-36-7-melmelada taronja-cuinadiari-1-4

Pela també la mitja llimona. Potser la llimona és millor tallar-la a rodanxes per tal que no se’ns escape cap pinyol. La que he utilitzat jo en tenia un bon grapat! Reserva.

6-7-melmelada taronja-cuinadiari-1-5

2.- Neteja bé la pell de la taronja que has reservat. Trau-li gran part del blanc i talla-la en juliana fina. Posa-la en un colador menut i fica a dins d’un cassó amb aigua bullint. Bull durant uns 5 minuts per tal que perda una mica l’amargor.

6-7-melmelada taronja-cuinadiari-2-16-7-melmelada taronja-cuinadiari-2-26-7-melmelada taronja-cuinadiari-2-36-7-melmelada taronja-cuinadiari-2-4

3.- Fes la melmelada: fica la taronja i el sucre a dintre de la TMX. Tritura uns 10 segons a velocitat 6. Agrega la pell de la taronja ben escorreguda.

6-7-melmelada taronja-cuinadiari-3-16-7-melmelada taronja-cuinadiari-3-26-7-melmelada taronja-cuinadiari-3-36-7-melmelada taronja-cuinadiari-3-4

4.- Col·loca el cistell a sobre de la tapa per tal que no esguite la melmelada. Programa 30 minuts a temperatura varoma velocitat 1. Si veus que encara està massa líquida, programa uns 5 minuts més, però tingues en compte que quan es refreda s’espesseix bastant.

6-7-melmelada taronja-cuinadiari-4-16-7-melmelada taronja-cuinadiari-4-2

Si ho fas en una olla, tritura la taronja i el sucre amb la batedora. Deixa la consistència que més t’agrade. Després agrega la pell de taronja ja escaldada. Cou a foc fluix removent constantment amb una cullera de fusta i trau l’escuma de tant en tant. Vés en compte i no et cremes perquè esguita una mica. Retira del foc quan comence a espessir i tinga la consistència de la mel.

5.- Fica-la en pots de vidre mentres estiga encara calenta. Omple fins a dalt, deixant només mig ditet d’espai, tanca bé i posa’ls del revés perquè facen el buit. Deixa refredar. Esta manera ràpida de posar la melmelada als pots et permetrà conservar la melmelada durant uns mesos.

6-7-melmelada taronja-cuinadiari-5-16-7-melmelada taronja-cuinadiari-5-2

Nota: Si vols conservar la melmelada durant més temps, omple els pots fins que també quede mig ditet d’espai, tanca’ls bé amb la tapa i bull-los uns 25 minuts tots coberts d’aigua. Pense però, que per aquestes quantitats no val la pena fer-ho d’aquesta manera, ja que si us aficioneu com jo a preparar la coca de xocolata de la propera entrada se us acabarà en un tres i no res.

6-7-melmelada taronja-coca-cuinadiari-ppal2

Temps total: menys d’una hora

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

dijous, 27 de febrer del 2014

IRISH SODA BREAD (PA DE SODA IRLANDÉS)

El dia 5 de cada mes és quan els nois de Memòries d’una Cuinera ens llancen el repte mensual. Al febrer ens ha tocat fer pa!

A casa, habitualment fem el pa nosaltres. De receptes, n’he fet un munt, però és cert que al bloc no en tinc moltes penjades, a veure si faig un pensament.

Tot just el dia que publicaven la proposta del pa a Memòries, a The Guardian hi havia un article de la Felicity Cloake que es deia How to bake the perfect soda bread (Com fer el pa de soda perfecte). És un article molt interessant que parla dels diferents ingredients que es fan servir en l’elaboració d’este tipus de pa i com ho fan diferents entesos del tema. Finalment ella també ens proposa la seua recepta.

Jo mai havia sentit parlar d’aquest pa i la veritat és que l’article em va deixar encuriosida. És un pa típic irlandés que es feia ja al segle XIX. Era un pa econòmic que es feia amb pocs ingredients i que podia fer gairebé tothom a casa sense la necessitat de tenir forn, ja que en els seus inicis, aquest pa es coïa al foc en una mena de cassola de ferro amb tapa. A més, el fet de no portar llevat “viu” sinó “químic”, va contribuir també a què la recepta fos més accessible per tothom.

És un pa rapidíssim de fer. En el temps que s’està escalfant el forn, pastes tots els ingredients i sense haver-lo de deixar pujar, l’enfornes. I com és possible fer un pa d’aquesta manera? Doncs perquè un dels seus ingredients i que és precisament el que li dona el nom a este pa, és el bicarbonat sòdic (soda) que reacciona amb l’acidesa del buttermilk o sèrum de llet i fa que puge i no necessite fermentació.

Antigament, el buttermilk o sèrum de llet es feia batent la nata. Amb aquest procés s’obtenia per una banda, mantega (part sòlida), i per una altra banda, una part líquida que seria el sèrum. D’aquí és d'on li ve el nom (buttermilk- “llet de la mantega” o sèrum de mantega). Avui dia es pot fer afegint algun àcid a la llet, el que provoca que aquesta es talle i es torne més espessa. Nosaltres a casa podem fer–lo amb llet i suc de llimona o vinagre.

Pel que fa a la farina, he vist receptes que n’utilitzen només d’integral, només de blanca, o una barreja de totes dues. La Felicity Cloake fa servir farina integral i la seua recepta del The Guardian és amb la que em vaig estrenar per a fer este tipus de pa. Realment no em va fer massa el pes aquella recepta. Tot i que tenia molt bon aspecte, li vaig trobar un gust massa sentit a bicarbonat, un gust al qual almenys a casa no estem acostumats. Així i tot, vaig pensar que no tiraria la tovallola perquè és un pa que presenta molts avantatges, i per tant li donaria una altra oportunitat fent servir farina normal i així s’adaptaria millor al pa que ens agrada. 

Dit i fet, la següent recepta que va caure a les meues mans va ser la del Irish Soda Bread del llibre The Complete Cookbook de la Mary Berry i la cosa ja va canviar. Tot i que no és el nostre pa preferit i encara se li nota un poc el regust de bicarbonat, amb farina blanca ens ha agradat molt més, fins i tot alguna vegada li hem posat llavors i està molt bo.

És un pa de corfa dura i molla compacta i és recomanable menjar-lo el mateix dia que el fas. Si en sobra, va molt bé tallar-lo a llesques i congelar-lo i quan el necessites, torrar-lo.

És un pa ideal per a aquells que volen fer els seus primers temptejos en el món del pa o bé per quan anem amb presses i volem un pa ràpid acabadet de fer. Per la poca feina que dona, crec que val la pena donar-li una oportunitat. No creus?

 

5-Irish soda bread-cuinadiari-ppal1

Ingredients:

  • 500 de farina de tot ús
  • 1 culleradeta* rasa de bicarbonat
  • 1 culleradeta de sal
  • 1 culleradeta de sucre
  • 300 ml de sèrum de llet o buttermilk (300 ml llet normal o de soja + 2 cullerades de suc de llimona**)
  • 70-90 ml d’aigua tèbia
  • una mica d’oli
  • Opcional: flocs d’avena, 50 g de llavors (pipes de carabassa, gira-sol, sèsam, lli, etc)***.

*culleradeta de cafè amb llet

**Avui dia es pot trobar buttermilk en algunes botigues, però també el pots fer tu a casa amb  300 ml de llet i un parell de cullerades soperes de suc de llimona. A la recepta de Mary Berry proposa que si no tens buttermilk, el pots substituir per la meitat de llet i la meitat de iogurt natural.

***Llavoretes: Si en tens, val la pena posar-ne per donar-li un gust extra

Estris: bol, sedàs o colador, cullera de fusta, safata de forn

Elaboració:

1.- Fes el sèrum de llet: el sèrum de llet és fàcil fer a casa. Esprem mitja llimona i cola el suc. Mesura un parell de cullerades i posa-les a una gerra. Agrega 300 ml de llet a temperatura ambient. Deixa reposar uns 10-15 minuts fins que veges que la llet queda com tallada i més espessa. Ja tindràs el teu buttermilk fet. 

Basics-5-buttermilk-cuinadiari-2

2.- Escalfa el forn a 200ºC funció ventilador + calor a dalt i baix.

3.- Amb un colador o un sedàs, tamisa la farina, el bicarbonat i la sal i posa’ls en un bol gran.

5-Irish soda bread-cuinadiari-3-15-Irish soda bread-cuinadiari-3-25-Irish soda bread-cuinadiari-3-35-Irish soda bread-cuinadiari-3-4

4.- Aboca en el sèrum de llet i remena amb una cullera de fusta. Un cop integrat, ves afegint l’aigua tèbia de mica en mica. En la recepta original fiquen 90 ml, jo les vegades que l’he fet, he acabat posat un ditet menys. Això dependrà de la farina. La massa, tot i que és bastant enganxosa, s’ha de poder treballar mínimament. I el temps de pastat d’aquesta massa, és simplement el temps que trigaràs en integrar tots els ingredients. No requereix un amassat com els altres tipus de pans. 

5-Irish soda bread-cuinadiari-4-15-Irish soda bread-cuinadiari-4-25-Irish soda bread-cuinadiari-4-35-Irish soda bread-cuinadiari-4-4

Si se t’enganxa molt la massa a les mans, pots fer dues coses: o bé agregar farina a la superfície de treball o bé untar-te les mans amb oli. A mi personalment m’agrada més la idea d’untar-me les mans amb oli, ja que la molla d’este pa és de per si bastant atapeïda i si li afegim més farina acabarà sent un pa més compacte encara. A més, untant-te les mans d’oli tacaràs menys la cuina, no val al pena embrutar el marbre amb farina quan ho pots fer tot a dins d’un bol.

5.- Forma una bola d’aproximadament 18-20 cm de diàmetre i col·loca-la sobre una safata de forn. Amb un ganivet fes dues incisions profundes en forma de creu. Si s’enganxa el ganivet, passa la fulla també per oli.

5-Irish soda bread-cuinadiari-5-15-Irish soda bread-cuinadiari-5-2

6.- Enforna a 200ºC durant 30 minuts. Passat este temps, dona-li la volta al pa (cap per avall) i enforna uns altres 10 minuts.

5-Irish soda bread-cuinadiari-6-15-Irish soda bread-cuinadiari-6-2

Suggeriment: és preferible menjar-lo calent o bé, el mateix dia que el fem perquè de seguida s’asseca. També es pot tallar a llesques i congelar-lo. El dia que el necessites, descongela les llesques que vulgues i torra-les.

Està molt bo amb mantega i salmó o mantega i melmelada…

5-Irish soda bread-cuinadiari-ppal2 

PA

Temps total: una horeta aproximadament

Bon profit!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o seguint-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta