GALERIA DE FOTOS

dimarts, 14 de gener del 2014

COCA DE TARONJA o COCA MARIA DE TARONJA

Ara que és temps de taronges podeu aprofitar per a fer esta coca. És una versió més de la coca maria, la coca ronyosa, la coca de mida, la coca de sucre, la coca de llanda, la coca cubana, la coca bova, la coca mal feta, com la vullgueu anomenar… però feta amb suc de taronja. Aquesta especialment és la recepta que feia la Tia Clareta, una tia de mon pare i ens agrada molt perquè resulta una coca molt flonja i suau tant de textura com de sabor. 

6-1-coca taronja cuinadiari-ppal1

Al bloc ja hi ha una coca que fem amb taronja. La diferència és que la coca de hui la fem només amb el suc de la taronja, no amb la taronja sencera i per tant, el sabor de taronja no és tan pronunciat. A més, aquesta no porta làctics, el que resulta ideal per intolerants a la lactosa o gent que no menja derivats de la llet.

Ingredients:

  • 3 ous
  • 300 g de sucre
  • 250 g de suc de taronja o mandarina (1 got ple dels d’aigua)
  • 70 g d’oli d’oliva suau o de gira-sol (2 ditets d’un got)
  • Mitja culleradeta de pell de llimona ratllada 
  • Un polsim de canyella en pols
  • 300 g de farina
  • 2 sobrets de gasosa (2 blancs i 2 blaus o morats)

Estris: motlle de forn rodó de 24 cm, paper de forn, màquina pujar clares o TMX, espremedora, sedàs/colador(opcional) 

Elaboració amb TMX i tradicional*:

*Per a fer esta coca es podrien barrejar tots els ingredients amb un túrmix. Tot i així, si muntem les clares i sedassem la farina com expliquem en el pas a pas, ens eixirà una coca molt més esponjosa, i si tens temps, val la pena fer-ho.

1.- Encén el forn a 180ºC funció ventilador i prepara els ingredients. Prepara el suc de taronja i folra el motlle on faràs el pastís. Al nostre, com és de silicona, només li posem una base paper. Si uses un metàl·lic, mira com folrar-lo aquí.

6-1-coca taronja cuinadiari-1-16-1-coca taronja cuinadiari-1-2

2.- Si vas a fer la recepta amb TMX, aboca els ous sencers (rovells + clares) amb el sucre i bat durant 3 minuts a temperatura 37º velocitat 4.

6-1-coca taronja cuinadiari-2-16-1-coca taronja cuinadiari-2-2

Si no ho fas amb TMX munta per una banda les clares a punt de neu i reserva. Per una altra banda, bat bé els rovells amb el sucre fins que la barreja es torne blanquinosa i augmente una mica el volum. Junta-ho tot i agrega la resta dels ingredients en l’ordre que indiquem més avall.

3.- Afegeix el suc de taronja, l’oli, la ratlladura de llimona, i si n’hi poses, la canyella. Barreja uns segons a velocitat 4.

6-1-coca taronja cuinadiari-3-16-1-coca taronja cuinadiari-3-26-1-coca taronja cuinadiari-3-36-1-coca taronja cuinadiari-3-4

4.- Finalment, agrega la farina i el llevat. (Si tens temps, passa’ls per un sedàs o un colador). Barreja 15 segons a velocitat 3. Obre el vas i baixa amb l’espàtula el que hi ha a les parets de manera que quede tot ben integrat.

6-1-coca taronja cuinadiari-4-16-1-coca taronja cuinadiari-4-2

5.- Aboca la barreja en el motlle folrat amb paper de forn. Si vols, empolvora amb sucre per sobre.

6-1-coca taronja cuinadiari-5

6.- Fica al forn uns 35 minuts a 180º o fins que al punxar-la amb un pal de broqueta aquest isca net. Passat aquest temps trau del forn i deixa que es refrede.

6-1-coca taronja cuinadiari-6-16-1-coca taronja cuinadiari-6-2

Nota: Esta coca, la coca de iogurt o la coca de iogurt i taronja, van molt bé quan hem de fer una coca ràpida per a esmorzar, berenar, o per quan tenim convidats a casa per prendre un café.


6-1-coca taronja cuinadiari-ppal2

Esta coca la pots convertir en un pastís boníssim decorant-la com et contem aqui:


o posant al fons del motlle taronja confitada i tirant-li xocolata per damunt:

 


Bon profit!!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. 

I si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres i segueix-nos a InstagramFacebook,  Pinterest o TwitterMoltes gràcies !!

Marta

diumenge, 22 de desembre del 2013

TORRÓ D’AVELLANES

Desprès de fer dues vegades Torró de Xixona sense obtenir el resultat desitjat, he arribat a la conclusió que el Torró a la Pedra és el torró ideal per a fer a casa ja que ix boníssim i no té cap complicació si tens la thermomix o una trituradora potent.

En aquest cas en compte de fer-lo amb ametlles, l’hem fet amb avellanes. La gràcia d’aquestos torrons és que es fa amb només 3 ingredients, l’elaboració és senzillísima i els resultat és espectacular. 

6-7-torro avellanes cuinadiari-ppal1

Ingredients per a una pastilla de torró:

  • 180 g de sucre
  • 1 culleradeta de vainilla en pols (o 1/2 cm de vainilla en branca)
  • 300 g d’avellanes, pelades i torrades 


Estris: safata forn, TMX/picadora potent, caixa de fusta o si no en tens, un cartró de llet buit tallat longitudinalment, fulls (folis) o paper kraft, cullera


Elaboració:
1.- Encara que les avellanes estiguen torrades, torra-les una mica al forn. Posa-les en una safata de forn i torra-les a 170º durant 10 minuts remenant-les de tant en tant. Deixa refredar completament.

6-7-torro avellanes cuinadiari-1-16-7-torro avellanes cuinadiari-1-2

2.- Mentres es refreden les avellanes, folra una caixa de fusta amb un full de paper. Si no tingueres caixa de fusta, fes-ho amb un cartró de llet, tallant-lo longitudinalment. També podries utilitzar una caixa de sabates. Per a folrar el motlle, fixa’t en la foto. En este cas jo he reutilitzat una caixa quadrada de fusta que era de Formatge Carrat.

6-7-torro avellanes cuinadiari-2-16-7-torro avellanes cuinadiari-2-2 

3.- Fes sucre glas: Posa el sucre i la vainilla en el vas i tritura’l programant 30 segons, a velocitat progressiva 5-10.

6-7-torro avellanes cuinadiari-3-16-7-torro avellanes cuinadiari-3-2


4.- Incorpora les avellanes torrades (en fred).

És important estar atent a la màquina mentre triturem l’avellana: si la triturem poc, quedarà una massa seca i deslligada però si ho triturem massa, es quedarà molt oliosa i tindrà una consistència massa blaneta.

Programa primer 15 segons a velocitat 6. Mentres tritura  la màquina, fica l’espàtula pel bocal per tal que no es quede la pasta enganxada a les parets.

6-7-torro avellanes cuinadiari-4-16-7-torro avellanes cuinadiari-4-2

5.- Treu la tapa. Este és l’aspecte que tindrà al principi, presentarà una textura terrossa. Amb l’espàtula barreja bé i baixa tot el que hi haja a les parets. Torna a tancar.

6-7-torro avellanes cuinadiari-5

6.- Programa velocitat 6 sense temps fins que comence a eixir l’oli de l’avellana (estem parlant d’uns 5 ó 6 segons només!!). Amb una picadora es trituraria fins que la massa començara a treure oli i tinguera consistència de plastilina com la de la foto de la dreta. 

6-7-torro avellanes cuinadiari-6-16-7-torro avellanes cuinadiari-6-2

7.- Aboca la pasta al motlle, pressiona bé i allisa la superfície amb l’ajuda d’una cullera. Tapa amb el paper i cobreix amb tovallons. Posa un pes a sobre per tal que vaja soltant l’oli. Canvia els tovallons quan els veges molt amerats d’oli.

6-7-torro avellanes cuinadiari-7-16-7-torro avellanes cuinadiari-7-26-7-torro avellanes cuinadiari-7-36-7-torro avellanes cuinadiari-7-4

Nota: és convenient fer aquest torró amb un mínim de 3-4 dies d’antelació per tal que vaja treient l’oli.

Aquest torró és totalment apte per a celíacs.

Temps total: amb l’avellana torrada, 10 minuts

6-7-torro avellanes cuinadiari-ppal2

Amb aquesta recepta fem la nostra aportació a la proposta del mes de Desembre de Memòries d’una Cuinera.

torrons memories

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

dilluns, 9 de desembre del 2013

AMANIDA DE POMA AGREDOLÇA

Esta Amanida de Poma Agredolça és un clàssic del receptari de ma mare. És fàcil de fer, és lleugera i acostuma a agradar molt a la gent, una recepta molt recomanable pel Nadal.

Comparteix ingredients amb el Còctel de Gambes però en aquesta amanida, l’ingredient principal és la poma reineta que va acompanyada d’una mica d’enciam, tonyina, palets de surimi, llagostins i una salsa que fem amb maionesa, ketchup i un poc de iogurt. Una amanida plena de contrastos…

1-1amanida poma agredolça-cuinadiari-ppal-1

Ingredients per a 6-8 persones:

  • 4 pomes mitjanes de la varietat reineta
  • 300 g de palets de surimi
  • 250 g de cues de llagostins (o gambes) ja bullides i pelades
  • 2 cabdells d’enciam
  • 1 llanda de tonyina menuda

-Per a la salsa*:

  • 4-5 cullerades de maionesa
  • 2 cullerades de ketchup
  • 1/2 iogurt natural

*quantitats al gust

-Per a decorar:

  • unes quantes cues de llagostins senceres, uns palets de surimi, enciam, kiwi, pinya, taronja, etc.

Estris: bol, centrifugador enciam, ganivets

Elaboració:

1.- Prepara tots els ingredients reservant una mica de llagostins sencers, palets de surimi i enciam per a decorar:

Les pomes: pela-les i talla-les a dauets,

Els palets de surimi i els llagostins: talla’ls en trossets d’un dit aproximadament de gruix.

L’enciam: talla’l en juliana fina.

Posa ho tot en un bol juntament amb la tonyina.

1-1amanida poma agredolça-cuinadiari-1

2.- Fes la salsa barrejant el mig iogurt, la maionesa i el ketchup. Aboca per sobre de l’amanida i mescla-ho bé.

1-1amanida poma agredolça-cuinadiari-2

3.- Decora amb els ingredients que has reservat i fruita al gust. Guarda a la nevera fins el moment de servir.

1-1amanida poma agredolça-cuinadiari-ppal-2-

Nota: Nosaltres avui hem servit l’amanida en una plata i cadascú s’anava posant als plats. Queda molt bé també servida en bols individuals o a sobre d’un full sencer de cabdell d’enciam. Per a presentar-ho d’aquesta manera, talla el cabdell per la meitat longitudinalment, trau-li les fulles de dins deixant espai suficient per poder servir l’amanida a dins.

Temps total: 15-20 minuts

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

dijous, 28 de novembre del 2013

FLAM RÀPID EN MICROONES per a xiquets i no tan xiquets

Si hi ha una cosa que espere cada mes amb il·lusió són les propostes de Memòries d’una Cuinera. Sempre les presenten contant-nos una història: La Joana, una de les protagonistes li diu al Pere: Jo pensaré un moment dolç de la nostra vida i tu hauràs de relacionar-lo amb un menjar que t'agradi molt. Per a la Joana el moment més dolç de la seua vida és la seva primera cita i el Pere relaciona este moment amb el flam […].

A qui no li porta bons records el Flam?

6-3-fam microones baby-cuinadiari-ppal1

flam

Quan jo era menuda, eren les postres que més m’agradaven i pense que també és el preferit de molts nens. Aprofitant que en menys d’un mes els xiquets estaran de vacances de Nadal i amb molt de temps per davant, he triat una recepta de flam que podeu fer amb ells.
La seua elaboració és senzillíssima, es cou en 3 minuts al microones i pots tenir unes postres ben nutritives fetes en un tres i no res.

6-3-fam microones baby-cuinadiari-ppal2

La recepta és del llibre de la TMX baby però es pot fer perfectament sense aquesta màquina.

Ingredients per a 4 flams:

  • 1 ou
  • 2 cullerades soperes de sucre
  • 170 g de llet
  • ½ sobret de quallada en pols
  • Caramel líquid pels motlles

Estris: TMX baby o bol +batedor de mà, motlles individuals de flam aptes per a microones

Elaboració:

-Si ho fas amb TMX baby:

1.- Col·loca la papallona en la TMX i posa l’ou a dins del vas. Tapa i programa 30 segons a velocitat 6.

2.- Sense obrir el vas, posa la màquina a velocitat 4. Agrega la llet, el sucre i el mig sobre de quallada pel bocal. Programa 1 minut 30 segons a velocitat 4 perquè es barregen bé tots els ingredients.

6-3-flam micro tmx baby-cuinadiari-tmx

-Si ho fas en un bol:

1.- Bat l’ou en un bol ample juntament amb el sucre.

2.- Agrega la llet i mig sobre de quallada i remena fins que es barregen bé tots els ingredients.

6-3-flam micro tmx baby-cuinadiari-bol

...continuem...

3.- Posa caramel al fons de les flameres.

4.- Aboca el contingut del vas/bol en els motlles i fica al microones a mitja potència (uns 600W) durant 3 minuts i mig.

Consell important: Si els fas en motlles de silicona, és convenient que tragues el plat giratori del microones i que poses el motlle a sobre com a la foto de baix. Sinó, a l’estar plens els motlles, la silicona és inestable i se’t podria caure tot. També has d’assegurar-te si és un motlle que conté vàries cavitats (com el nostre), que a dins del microones càpia perfectament i el plat puga girar sense problemes.

6-3-flam micro tmx baby-cuinadiari-2

5.-Trau els flams del microones. Normalment en els 3 minuts i mig hi haurà prou però com també influirà el tipus de motlle i el microones, comprova que no estiguen massa líquids del centre. Si és així, cou-los 30 segons més. Quan els treus del microones no queda una consistència tan ferma com un flam fet al forn, a més, la quallada ajudarà que mentres estan a la nevera s’endurisquen. 

No t’espantes per l’aspecte horrible (arrugats i blanquinosos) que tenen només surten del microones. Una vegada freds tindran millor pinta perquè estaran més assentats.

6.- Fica’ls a la nevera.

  6-3-fam microones baby-cuinadiari-ppal3

Nota: Si vols, pots duplicar els ingredients de la recepta i et sortiran 6 flams més grandets. Necessitaràs però un poquet més de temps de microones.

Temps total: 10 minuts + 1-2 hores mínim de nevera

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

dijous, 21 de novembre del 2013

GOTET DE LLIMONA, LLET CONDENSADA I IOGURT AMB CRUIXENT DE GALETA

Avui us porte unes postres d’emergència per quan tens convidats. És d’aquelles receptes que fas a última hora perquè has dedicat el temps que tenies a uns altres plats o bé perquè el que tenies previst fer no ha sortit com esperaves. Si et sents identificat/da, et convé tenir aquesta recepta a mà.

D’aquestes postres ja me n’havia parlat el Roger i m’explicava que ell les feia moltes vegades a casa i agradaven molt. La veritat és que són unes postres que tot i ser dolcetes, són refrescants (ideals pel Nadal), i amb un mínim d’ingredients i només 5 minutets, les tens fetes.

I com són unes postres tan senzilles, sembla que sap greu presentar-les tal qual i jo el que acostume a fer és acompanyar-les d’un Cruixent de Galeta. Trigues un quartet d’hora més en fer-lo però millores la presentació i el cruixent no li queda gens malament.

6-3-postre llimona cuinadiari-ppal-2

Ingredients per a 6-7 gotets:

-Per al postre de llimona:

  • 1 pot menut de llet condensada (400 g)
  • 4 iogurts naturals (amb gregs o iogurt de pot de vidre queda molt bé)
  • De 90-125 ml de suc de llimona (suc de 3 a 4 llimones)*

*si vols, esprem 3 llimones i ho proves, i si encara t’agrada més àcid, posa-li el suc de la quarta

-Per al cruixent de galeta:

  • 100 g de mantega blaneta
  • 100 g de sucre moré*
  • 100 g de farina
  • 100 d’ametlla mòlta**

**Si és per a acompanyar un postre molt dolç, pots reduir la quantitat de sucre

**L’ametlla pot ser pelada o amb pell

Estris: bol, forquilla, paper de forn, corró

Estris per les postres de llimona: espremedor, bol, espàtula per a remenar, colador

Estris per al cruixent de galeta: bol, forquilla, paper de forn, corró

Elaboració:

-Elaboració de les postres de llimona:

1.- Fes el suc de llimona i reserva’l.

2.- En un bol gran aboca la llet condensada i els iogurts. Remena fins que obtingues una barreja homogènia.

3.- Agrega el suc de llimona passant-lo per un colador. Al principi et semblarà que es talla però així que vages remenat, veuràs que el que fa la llimona és espessir la barreja.

4.- Posa en gots de vidre (poden ser dels del iogurt). Tapa amb film o paper d’alumini i deixa reposar en la nevera un parell d’horetes.

6-3-postre llimona cuinadiari-1

-Elaboració del cruixent de galeta:

1.- Escalfa el forn a 180ºC funció ventilador + dalt i baix.

2.- Deixa la mantega una bona estona fora de la nevera fins que estiga molt blaneta. Primer barreja amb el sucre i després agrega la resta d’ingredients. No cal treballar molt la massa. 

6-8-cruixent de galeta-cuinadiari-1

3.- Estén la massa entre dos papers de forn.

4.- Enforna durant uns 10 minuts a 180ºC. Estarà fet quan comencen a daurar-se les vores. Semblarà que la pasta està blaneta i que no està feta encara, però no la deixes més temps perquè es torrarà massa. Quan es refrede, s’endurirà i estarà cruixent.

5.- Trau del forn quan estiga fred esmicola’l.

6-8-cruixent de galeta-cuinadiari-2

Presentació: Just abans de servir les postres, esmicola la galeta i posa-la per sobre dels gotets.

6-3-postre llimona cuinadiari-ppal-2

O si et vols estalviar fer el cruixent, serveix tal qual….

6-3-postre llimona cuinadiari-ppal-

Temps total: 15 minuts les postres + repòs, 15 minuts el cruixent

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

CRUIXENT DE GALETA AMB AMETLLA

Portem un Cruixent de Galeta amb Ametlla que hem fet per acompanyar unes Postres de Llimona. Aquest cruixent de galeta és una elaboració que va molt bé com a “topping” de postres, sobretot de l’estil dels semifredos, gelats, mousses, etc. També la podries usar per a fer bases de pastissos o galetes.

6-5-cruixent de galeta-cuinadiari-ppal

Ingredients:

  • 100 g de mantega blaneta
  • 100 g de sucre moré*
  • 100 g de farina
  • 100 g d’ametlla mòlta**

**Si és per a acompanyar un postre molt dolç, pots reduir la quantitat de sucre

**L’ametlla pot ser pelada o amb pell

Estris: bol, forquilla, paper de forn, corró

1.- Escalfa el forn a 180ºC funció ventilador + dalt i baix.

2.- Deixa la mantega una bona estona fora de la nevera fins que estiga molt blaneta. Primer barreja amb el sucre i després agrega la resta d’ingredients. No cal treballar molt la massa. 

6-5-cruixent de galeta-cuinadiari-1

3.- Estén la massa entre dos papers de forn.

4.- Enforna durant uns 10 minuts a 180ºC. Estarà fet quan comencen a daurar-se les vores. Semblarà que la pasta està blaneta i que no està feta encara, però no la deixes més temps perquè es torrarà massa. Quan es refrede, s’endurirà i estarà cruixent.

5.- Trau del forn quan estiga fred esmicola’l.

6.- Decora les teues postres o guarda en un recipient hermètic.

6-5-cruixent de galeta-cuinadiari-2 

Temps total:  15 minuts

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta