GALERIA DE FOTOS

dimecres, 17 d’abril del 2013

COCA DE IOGURT o COCA MARIA DE IOGURT

La recepta de hui és una recepta que quasi tothom la fa a casa. És fàcil i pràctica perquè només amb l’envàs d’un iogurt es poden mesurar la resta d’ingredients.

És una versió de la Coca de mida, la coca de sucre, la coca de llanda, la coca cubana, la coca bova, la coca mal feta…una coca que té tantes denominacions com variants: es pot substituir el iogurt per llet o suc de taronja, substituir la meitat de la farina per ametlla mòlta, es pot afegir una taronja amb pell, canviar el llevat per llimonades, afegir xocolata, fruits secs, substituir la meitat de l’oli per anís o licor de taronja com la d’aquesta foto, etc.

6-1-coca iogurt-ppal

Esta coca i la de iogurt i taronja, van molt bé quan hem de fer una coca ràpida per a esmorzar, berenar, o per quan tenim convidats i també per fer un pastís d’aniversari per als xiquets.

Ingredients:

  • 1 iogurt natural o de llimona (el pot s'utilitzarà per a les quantitats de la resta d'ingredients)
  • 1 mesura escassa d'oli d’oliva suau o de gira-sol (o 1/2 oli + 1/2 cointreau o anís)
  • 2 mesures de sucre (uns 250 g)
  • 3 mesures de farina (uns 250 g)
  • 4 ous
  • 1 sobre de llevat en pols tipus royal
  • Opcional: ratlladura de llimona, canyella, panses, pinyons, nous, ½ pastilla de xocolata negra fosa, un sobret de sucre avainillat

Estris: motlle forn rodó de 24 cm, sedàs/colador, màquina pujar clares/ TMX

Elaboració amb TMX i tradicional*:

*Per a fer esta coca es podrien barrejar tots els ingredients amb un túrmix. Tot i així, si muntem les clares i sedassem la farina com expliquem en el pas a pas, ens eixirà una coca més esponjosa, i si tens temps, val la pena fer-ho.

1.- Encén el forn a 180ºC funció ventilador i prepara els ingredients.

2.- Separa la clara dels rovells. Munta les clares a punt de neu i reserva.

6-1-coca iogurt-1

3.- Bat bé els rovells amb el sucre fins que la barreja es torne blanquinosa i fins que augmenten una mica el volum.

6-1-coca iogurt-2-26-1-coca iogurt-2-1

Si ho fas amb TMX pots abocar els ous sencers (rovells + clares) amb el sucre i batre durant 3 minuts a  temperatura 37º velocitat 4.

4.- Afegeix el iogurt i l’oli i barreja. (Amb la TMX: uns segons a velocitat 3).

6-1-coca iogurt-4-16-1-coca iogurt-4-2

5.- Finalment posa la farina i el llevat en un sedàs o un colador. Col·loca a sobre del bol/vas de la TMX on estàs fent la barreja i vés pegant-li copets fins que tota la farina i el llevat queden ben sedassats. Torna a mesclar. (Amb la TMX, com haurem posat els ous sencers, agregarem la farina i barrejarem 15 segons a velocitat 3 i acabarem de barrejar amb l’espàtula).

6-1-coca iogurt-5

6.- Si ho has fet a mà només quedarà agregar les clares muntades. Com les dues barreges tenen diferent consistència, per tal que es quede tot ben integrat sense que baixen massa les clares, primer barreja una tercera part enèrgicament i desprès incorpora la resta amb l’espàtula i fent moviments suaus de baix cap a dalt. 

6-1-coca iogurt-6-16-1-coca iogurt-6-26-1-coca iogurt-6-36-1-coca iogurt-6-4

7.- Posa la barreja en un motlle untat amb mantega o folrat amb paper de forn. Si vols, empolvora amb sucre i canyella.

6-1-coca iogurt-7

8.- Fica al forn uns 30-35 minuts o fins que al punxar-lo amb un pal de broqueta aquest isca net. Passat aquest temps trau del forn deixa que es refrede.

6-1-coca iogurt-8-16-1-coca iogurt-8-2

Nota: com ja hem comentat abans li pots afegir xocolata, fruits secs, o utilitzar-la per decorar un pastís.

Mireu com pot acabar una coca com la d’avui. Trobareu com fer-la aquí:

6-1-pastis panda cuinadiari-

Curiosament ahir al súper vaig veure una coca envasada molt semblant. La foto és prou roïn perquè la vaig fer ràpidament amb el mòbil. Fixeu-vos en els ingredients. No vull demonitzar la bolleria industrial perquè en certes ocasions ens pot anar bé tirar d’ella, però no s’ha d’abusar ja que fent una coca així ens estalviem una pila d’ingredients com  humectants, estabilitzants, espessants, conservants, etc. A més, la pots fer i la pots congelar perfectament en porcions i posar-li pel berenar dels nanos.

ingredients coca super

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

dimecres, 10 d’abril del 2013

COCA DE MOLLETES

Aqui teniu una altra coca salada típica valenciana, de la zona d’Alacant: la Coca de Molletes.

5-coca molletes-ppal

Al blog ja hi ha una massa de coques salades. Si us vareu llegir aquell post, us contava que per als valencians és molt habitual fer o comprar al forn les coques i pastissets per a esmorzar, berenar o per a per acompanyar qualsevol menjar.

La coca d’avui no porta ni tomacat ni anxoves, sinó “molletes”, que són grums (grumolls) de farina amb oli i sal. És una coca de pa tova, suau, de molla blaneta... Nosaltres estem acostumats a aquest tipus de coca, però qui no l’haja provada mai, li semblarà estranya al començament. És com menjar un polvoró salat damunt d’un pa!!

Ingredients per a una coca gran:

dijous, 4 d’abril del 2013

PANOU

El Panou és un pa dolç que es menja a molts llocs del País Valencià. El fem de forma rodona i es fa bàsicament amb ous, farina, rent de forner i la part líquida pot ser llet, aigua o suc de taronja.  Veient els ingredients ens porta a pensar que la paraula “panou” ve de pa amb ou, no??

Però Panou no és l'únic nom que rep este pa dolç. Se’l coneix amb infinitat de noms. A les comarques del sud d’Alacant, es fa una mica més pla i li diuen Tonya o Fogassa. A alguns llocs de l’interior, com a la Vall de Gallinera, se’l coneix com a Coca Bova, encara que en altres llocs la Coca Bova és la Coca de Mida.

Una altra característica d'este pa dolç és que el fermentat és molt llarg, fins i tot antigament, es deixava la massa pujar tota la nit al costat del llit que era dels llocs més calentets de la casa, i d’ahi també li ve un nom en castellà que és el de “Pandurmiendo”.



De sabor s’assembla molt a la massa de les Mones de Pasqua tradicionals. De fet, les mones, es podrien fer amb aquesta massa fem una fermentació més llarga i com està hidratada, si volem fer mones amb l’ou al mig o amb formes de diferents animals, amb aquesta massa es deformarien.

La molla del panou és molt blaneta, lleugera i airejada, peculiaritat que li dóna un altre nom pel qual es coneix: Coca d'aire. La corfa, agafa un color bastant fosquet i per això també se li anomena Pa Socarrat, Pa Cremat o en castellà Panquemado.




I segur que n’hi ha molt més de noms…

A prop de València, al Panou també li diuen mona i acostumen a posar-li el caramull al mig, que és clara d’ou batuda que en ficar-la al forn, queda cruixent per fora i blaneta per dins. Algun dia els farem així…

El Panou es relaciona molt amb festes com la Pasqua o les Falles, encara que es poden trobar als forns durant tot l’any.

Està molt bo tot sol o bé amb xocolata, tant siga una presa o una tassa de xocolata desfeta. Hi ha qui se’l menja amb una mica de sobrassada o de llonganissa de pasqua i el contrast també és molt bo.

Us ve de gust?




























Ingredients per a 1600 g de massa*:

dijous, 28 de març del 2013

CLOSQUES D’OU DE XOCOLATA

Este mes a Memòries d’una Cuinera s’han de fer Bombons. Com ens ho hem deixat per a l’últim moment i ara estem de vacances, no ens hem portat cap motlle per a fer bombons.

Tot i axí, com que volia participar, no m’ha costat massa convéncer a les meues filles per a fer uns experiments amb xocolata. Hem acabat amb xocolata per tot arreu!! Però només de veure com es llepaven els dits i com gaudien embrutant-se ja ha valgut la pena!

Com la Pasqua ja és aquí, hem decidit fer unes Closques d’Ou de Xocolata, i aquest ha estat el resultat...

closca dou xoco-ppal-2

Ingredients:

  • 1 pastilla de xocolata negra
  • 1 pastilla de xocolata blanca

Estris: bol, gerreta, espàtula, globus petits, gots de boca estreta (tants com globus vulguem decorar)

Elaboració:

dimecres, 27 de març del 2013

LLESQUES o ROSQUETES AMB OU, TORRADETES DE SANTA TERESA, “TORRIJAS”

Llesques o Rosquetes amb ou, Torradetes de Santa Teresa, diferents maneres d’anomenar a las torrijas… una recepta d’aprofitament que s’acostuma a fer en molts llocs per Quaresma i Setmana Santa.
Les pots menjar arrebossades amb mel o amb sucre i canyella:
Llesques amb ou-ppal-
O fer un aperitiu com aquest:
4-llesques amb ou formatge cabra i melmelada ceba
Ingredients per a fer les llesques d’ou*:

MELMELADA DE CEBA

La Melmelada de Ceba és una recepta bàsica que combina molt bé amb formatges, foie, carns a la brasa, etc.

6-6-melmelada de ceba-ppal1

Avui us la publiquem perquè hem fet unes Llesques amb Ou amb aquesta Melmelada i un Tall de Formatge de Cabra.

 

4-llesques amb ou formatge cabra i melmelada ceba

 

Ingredients per a fer la melmelada de ceba:

  • 40 g d’oli d’oliva
  • 4 cebes mitjanes* (500 g es quedaran en uns 370 g)
  • 80 g de sucre moré (6 cullerades)
  • 15 g de vinagre de Mòdena
  • opcional: una branqueta de romaní

*Serveix qualsevol tipus de ceba però les de Figueres o les blanques són més suaus. Fins i tot pots trobar-ne unes blanques que venen a posta per a caramel·litzar.

6-6-melmelada de ceba-ing

 

Estris: cassó/ TMX

Elaboració tradicional:

1.- Pela les cebes i talla-les en juliana.

2.- Posa l’oli a un cassó i quan s’escalfe, agrega la ceba i la sal. Cuina durant uns 15 minuts a foc baix.

3.- Després d’este temps agrega el sucre, el vinagre i el romaní i cou remenant de tant en tant fins que la ceba quede caramel·litzada.

 

Elaboració amb TMX:

1.- Pela les cebes i talla-les en juliana.

2.- Posa l’oli a la TMX i programa 4 minuts, velocitat 2 temperatura varoma.

3.- Agrega la ceba i la sal i programa 12 minuts, velocitat 2 temperatura 100º.

4.- Després d’este temps agrega el vinagre, el sucre i el romaní i programa 10 minuts, velocitat 2 temperatura 100º.

 

Melmelada de ceba-coll.jpg

Temps total: 30 minuts

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

dimecres, 20 de març del 2013

PAELLA VALENCIANA (a l’estil d’una Deniera)

Hi ha una entrada al blog en què dèiem que la Paella Valenciana tenia denominació d’origen des de l’Octubre de 2011. Aquesta iniciativa es va dur a terme sobre tot per posar una mica d’ordre en el món de les paelles i és que s’havia arribat a un punt en què a qualsevol arròs se li deia Paella Valenciana.

Aquesta denominació d’origen estableix els 10 ingredients bàsics que ha de dur aquest plat tan reconegut: oli verge extra, pollastre, conill, bajoca ampla (mongeta tendra), garrofó (un fesol gran típic de València), tomaca, aigua, sal, safrà i arròs de València.

També es cert que s’admeten algunes variacions segons el lloc on en faça. A Dénia, que està en la frontera entre València i Alacant, o almenys a ma casa, a aquestos ingredients sempre hem afegit: pebrera roja, una picada d’all i julivert, costella de porc i/o mandonguilles i per ser un poble costaner, no poden faltar les gambes (de Dénia, si t’ho pots permetre), escamarlans o llagostins i també de vegades, clòtxines (musclos).

A banda dels ingredients anteriorment esmentats, perquè un arròs isca amb sabor de “Paella”, hi ha uns altres factors que són molt importants. Un que jo considere bàsic és la paella, l’estri on es fa l’arròs. Les paelles que s’haurien d’utilitzar són les de ferro grises, les que es rovellen. No obtindrem el sabor característic de la paella en una antiadherent o en una paella de puntets negres. Tot això i algunes idees més sobre la mida de la paella, el caldo, el foc, les trobareu en un post que també us vaig posar fa un temps amb recomanacions a l’hora de fer un arròs sec en paella. Espere que us siga útil.

I després de tot el rotllo, aquestos són exemples de la Paella que fem a casa:

paella2-ppal3

Esta és amb carxofa, per això l’arròs té un color més verdós…

paella2-ppal2

Us animeu?

Ingredients per a 4 persones: