Hui portem una Cassola de Verdures cuites al forn, gratinades amb parmesà i presentades d’una manera curiosa i vistosa. Resulta ideal com a guarnició tant per acompanyar plats de carn com de peix.
Després d’unes quantes receptes dolces, ara toca una de més sana que aprofitem per a enviar al Concurs “Receptes sanes, lleugeres i equilibrades” per a celebrar el 30 Aniversari de l'Hospital General Universitari d'Elda. Les receptes guanyadores formaran part del menú que se’ls servirà als pacients el dia de l’aniversari de l’Hospital. Em sembla una molt bona iniciativa de la Suny del blog Olivas en la Cocina i de Dolores de Cuinant, dos blogs que com diem els valencians són de categoria!
Ingredients*:
- 1 ceba
- 2 alls
- 2 creïlles mitjanes amb pell (patates)
- 3 tomaques (si pot ser, tipus pera)
- 1 albergínia
- 1 carabasseta (carbassó)
- 1 cullerada d’herbes provençals, orenga o timonet
- oli
- sal
- parmesà ratllat
*És convenient que si pot ser, les verdures tinguen el mateix diàmetre per tal de donar-li més harmonia al plat encara que de vegades és difícil.
Estris: recipient rodó de fang o tipus pyrex d’uns 24 cm de diàmetre
Elaboració:
1.- Escalfa el forn a 190ºC funció ventilador + dalt i baix.
2.- Talla la ceba en juliana fina. (Jo la vaig picar esta vegada perquè a un dels convidats no li agrada trobar-la, però queda molt millor en juliana o en trossets menuts). Pica l’all. Posa’ls en una paella amb una mica d’oli i sal i sofregeix uns 8-10 minuts.
3.- Mentrestant talla tota la verdura a rodanxes. Les rodanxes de creïlla no les fages massa gruixudes perquè els hi costa més coure’s. Les d’albergínia deixa-les una estoneta amb sal i després repassa-les. Una vegada tingues la ceba i l’all sofregits, posa’ls en el motlle.
4.- Col·loca les rodanxes de verdura en vertical alternant la creïlla, la carabasseta, l’albergínia i la tomaca.
5.- En un bol menut barreja una bona cullerada d’herbes, una mica de sal, pebre i oli. Tira per sobre de la verdura.
6.- Cobreix bé amb paper d’alumini i cou al forn durant uns 40 minuts.
7.- Trau del forn i lleva-li el paper d’alumini amb molta cura de no cremar-te. Si veus que la verdura trau suquet, intenta traure-li’l (jo de vegades tape el recipient com si anara a donar-li la volta a una truita i així li lleve l’excés d’aigüeta que deixen anar les verdures, però pot ser que no et passe, dependrà de les verdures). Empolvora amb formatge parmesà ratllat i torna a posar al forn una altra mitja hora o fins que veges que la verdura ja està cuita.
8.- Serveix calent.
Nota: és una recepta molt còmoda de fer quan tens convidats. Es pot fer amb antelació i combina bé tant amb plats de carn com de peix.
Esta recepta està inspirada en el Vegetable Tian del llibre Barefoot in Paris, adaptada amb els nostres ingredients. “Tian” és el mot francés per designar una cassola de fang típica de la Provença i també les preparacions que es fan en ella.
Temps total: 1 hora i mitja
Bon profit!!
Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!
==============================================================
Recorda que és temps de fruits secs, carabasses, moniatos…aquí teniu algunes propostes que podeu fer estos dies:
PANELLETS | BUNYOLS DE CARABASSA | CARABASSA TORRADA |
COCA DE CARABASSA I XOCOLATA | CARQUINYOLS D'AMETLLA I AVELLANA | |
FOGASSA AMB MONIATO | AMETLLES GARAPINYADES |
Que passeu una bona castanyada!
Marta