L’estiu passat vam estar uns dies per Ciudad Real amb la família de l’Alba, i la Tia Inés ens va ensenyar a fer aquesta recepta de Pisto Manxeg.
Amb el pisto passa com amb la Paella Valenciana. Tothom anomena Paella Valenciana a qualsevol arròs i tothom anomena Pisto Manxeg a qualsevol fritada de verdura amb tomaca… Això no vol dir que els arrosos diferents a la paella valenciana o les samfaines o pistos fets amb verdures variades no estiguen bons, sinó que cada cosa té el seu nom, i el Pisto Manxeg, o almenys el que fan a Ciudad Real, només porta pebrera verda, tomaca i un bon oli d’oliva.
Ingredients:
- 1 kg de pebreres verdes italianes (pebrot verd)
- 1 pot de tomaca pelada sencera (800 g) (unes 8 tomaques tipus pera, pelades)*
- Oli d’oliva verge extra
- Sal
- Sucre
*si utilitzes tomaca natural, escalda-les per a llevar-los la pell.
Estris: paella gran tipus “gaspatxera” o cassola ampla, escumadora o pala
Elaboració:
1.-Renta bé les pebreres i trau-los el peduncle. Talla-les a tires fines i lleva’ls els nervis i les llavors. Talla les tires a dauets menuts.
2.- Posa força oli d’oliva a la cassola. Quan estiga calent agrega la pebrera tallada.
3.- Quan la pebrera estiga mig cuita i haja canviat de color, aboca el pot de tomaca amb l’aigüeta que l’acompanya. Amb l’escumadora o la pala que estigues utilitzant vés trencant la tomaca. Agrega una mica de sal i de sucre.
4.- Deixa coure fins que el suc de la tomaca haja espessit i puge l’oli a la superfície.
Degustació: el pisto es pot menjar calent, tebi o fred, com a guarnició d’ous fregits, escaldats, plats de peix o de carn.
Nota: Encara que el Pisto Manxeg es pot menjar durant tot l’any, és una recepta que s’acostuma a fer a l’estiu. Si feu molta quantitat podeu fer conserva.
Temps total: 1 hora aproximadament
Bon profit!!
Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!
Marta