L’estiu és ideal per fer samfaines, tomacats, ratatouilles o pistos perquè ens ofereix una gran varietat de verdura. Aquests plats els podeu trobar amb pebrera verda, amb pebrera roja o amb verdures variades com este que portem avui amb ceba, pebrera verda, albergínia i carabasseta.
-
400 g de ceba (3 cebes mitjanes)
-
400 g de pebrera verda tipus italià (unes 4-5, depén de la mida) (pots posar-ne de roja també)
-
480 g albergínia (2 albergínies menudes)
-
600 g carabasseta (1 carabasseta gran o dues menudes)
-
800 g tomaca trossejada (unes 8 tomaques tipus pera, pelades i trossejades)*
-
Oli d’oliva verge extra
-
Sal
-
1 culleradeta de sucre
Aquesta és una recepta en què les quantitats dels ingredients poden variar en funció del teu gust o de si vols aprofitar tota la peça de la verdura que utilitzes. També pots adaptar la quantitat de tomaca segons l’ús que li vages a donar a la samfaina: per prendre sola o amb truita, a mi m’agrada menys sucosa mentre que si és per acompanyar un bacallà o un pollastre guisat amb samfaina, n’hi pose bastant més i la triture o la ratlle en compte de tallar-la.
*El pes de la verdura és una vegada ja neta sense peduncles, o sense pell en el cas de la ceba.
**si utilitzes tomaca natural, escalda-la per a traure-li la pell. Si n’utilitzes de pot, pots utilitzar bé de la sencera i la talles tu o bé de la que venen ja trossejada.
Estris: cassola ampla, colador, escumadora o pala
Elaboració:
Tota la verdura l’haurem de tallar a daus més o menys iguals. La posarem per aquest ordre: ceba, pebrera, albergínia, carabasseta i tomaca. No cal que la talles tota de cop, comença per la ceba i mentre s’està fent, talles la pebrera i així successivament.
1.- Talla la ceba a daus. Posa un bon fons d’oli d’oliva en una cassola i quan estiga calent, agrega la ceba. Vés coent-la a foc moderat.
2.- Mentrestant prepara la pebrera. Renta-les bé i trau-los el peduncle. Talla-les a tires fines i lleva’ls els nervis i les llavors. Talla les tires a daus. Quan la ceba comence a transparentar, agrega la pebrera a la cassola i deixa coure fins que el seu color verd comence a empal·lidir.
3.- Mentre es va fent la pebrera, talla l’albergínia a daus i posa-la en un colador amb sal per a traure-li l’amargor. Deixa uns 10 minutets i repassa-la amb aigua. Quan estiga la pebrera d’un verd pàlid, agrega l’albergínia i dóna unes voltes. Seguidament afegeix la carabasseta i deixa coure tot uns 10 minuts.
4.- Passat aquest temps agrega la tomaca amb una mica de sal i sucre i deixa coure uns 40-50 minuts o fins que veges que tota la verdura estiga feta.
Degustació: es pot menjar calent, tebi o fred, amb plats de peix o carn, truita de patata, ous fregits o ous esclafats. També està molt bo si fregeixes creïlles i les incorpores a la verdura.
Nota: Encara que este plat es pot menjar durant tot l’any, és a l’estiu quan les verdures estan en el seu millor moment. Si feu molta quantitat podeu fer conserva.
Temps total: 1 hora 30 minuts aproximadament
Bon profit!!
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!
Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.
Marta