Esta coca és una de les coques preferides a casa. Segons la presenteu pot ser una coca per berenar o esmorzar, o ben decorada, es pot transformar en un pastís boníssim. Possiblement, si la trobessiu en un blog anglés, el seu nom podria ser Best xocolate sponge cake ever!! :-)
És una recepta que parteix dels ingredients de la coca de iogurt, és a dir, la d’un iogurt, 3 pots de farina, 2 de sucre i 1 d’oli. Aquí se substitueix part de la farina i del sucre per xocolata i s’incorpora a la massa una mica de melmelada. La melmelada gairebé no s’aprecia però li dóna a la coca una textura suau i gens seca i un sabor deliciós, en el nostre cas, un toc de taronja.
Ingredients per a una coca de xocolata i melmelada:
- 3 ous
- 1 mesura del pot de iogurt de sucre* (uns 100 g-120g)
- 1 iogurt natural (el pot s'utilitzarà per a les quantitats de la resta d'ingredients)
- 3 cullerades soperes de melmelada de taronja, de préssec, d’albercoc, o de la que més t’agrade
- ¾ del pot d’oli d’oliva suau (uns 70-90g)
- Un ditet de cointreau o de brandi (uns 20 g) (pots posar l’oli i el que falte per omplir el pot del iogurt, ho fas amb el cointreau o amb el brandi)
- 1 mesura de farina (uns 75 g)
- 2 mesures de cacau en pols (tipus Valor xocolata a la tassa) (uns 140 g)
- 1 sobre de llevat en pols tipus “Royal”
*És convenient tenir pots de iogurt buits, nets i secs per mesurar els ingredients ja que precisament el iogurt no és l’ingredient que primer utilitzem.
Estris: sedàs/colador, motlle forn rodó de 24 cm, paper de forn, màquina pujar clares/TMX
Elaboració amb TMX i tradicional*:
*Per a fer esta coca si muntem les clares i sedassem la farina com expliquem en el pas a pas, ens eixirà una coca molt més esponjosa, i si tens temps, val la pena fer-ho.
1.- Encén el forn a 180ºC funció ventilador + calor a dalt i baix.
2. Folra el motlle on faràs el pastís. Al nostre, com és de silicona, només li posem una base de paper. Si uses un metàl·lic, mira com folrar-lo aquí.
3.- Si fas la recepta amb TMX, aboca els ous sencers (rovells + clares) i el sucre, i bat durant 4 minuts a temperatura 37º velocitat 4.
Si no ho fas amb TMX munta per una banda les clares a punt de neu i reserva fins el punt 6. Per una altra banda, bat bé els rovells amb el sucre fins que la barreja es torne blanquinosa i augmente una mica el volum. Agrega la resta dels ingredients en l’ordre que indiquem més avall.
4.- Afegeix el iogurt, l’oli, el brandy i la melmelada. Barreja. (Amb la TMX: uns 8 segons a velocitat 4).
5.- Finalment posa la farina, la xocolata i el llevat, si pot ser, prèviament passats per un colador o un sedàs.
Si sedassem la farina, el cacau i el llevat químic, els airegem i ens eixirà un pa de pessic més flonjo, a més, evitarem això…
Torna a mesclar. (Amb la TMX, barrejarem 15 segons a velocitat 3 i acabarem de mesclar amb l’espàtula fins que quede tot ben integrat).
Si ho has fet a mà només quedarà agregar les clares muntades. Com les dues barreges tenen diferent consistència, per tal que es quede tot ben integrat sense que baixen massa les clares, primer barreja una tercera part enèrgicament i desprès incorpora la resta de clares amb l’espàtula i fent moviments suaus de baix cap a dalt.
7.- Aboca la barreja en el motlle folrat amb paper de forn i fica al forn uns 30-35 minuts a 180º o fins que al punxar-lo amb un pal de broqueta aquest isca net. Passat aquest temps trau del forn deixa que es refrede.
Suggeriment: Esta coca, la coca de iogurt, la coca de iogurt i taronja, o la coca de taronja van molt bé quan hem de fer una coca ràpida per a esmorzar, berenar, o per quan tenim convidats a casa per prendre un café.
Es pot menjar tal qual, amb una mica de sucre glas per sobre o, tot i que ja porta xocolata, està boníssima coberta de ganache de xocolata. Cobrint-la amb ganache de xocolata, hem tornat a fer el peixet. (La foto és una mica roín…)
Nota: La recepta a partir de la qual jo he fet aquesta me la va donar la Maria. Ella posa 1 mesura i mitja de farina i 1 i mitja de cacau en pols pur sense sucre (de comerç just), i desprès a la massa li incorpora 3 cullerades de melmelada de gerds. Si sou amants de la xocolata amarga, aquesta versió també és molt bona. L’única cosa que modificaria seria que tamissaria la melmelada per tal de no trobar les llavoretes.
Aquestos són els ingredients per si voleu fer una versió de Coca de Xocolata més “potent”:
3 ous; 2 mesures de iogurt de sucre; 1 iogurt natural; 3/4 de mesura d'oli de girasol; 1 rajolí de brandi; 3 cullerades soperes de melmelada de gerds; 1 mesura i mitja de farina; 1 mesura i mitja de cacau pur en pols; 1 sobre de llevat Royal.
Temps total: 45 minuts+ temps de deixar-la refredar
Bon profit!!
Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!
Marta