GALERIA DE FOTOS

dijous, 23 de novembre del 2017

VANILLEKIPFERL, galetes de nadal amb fruits secs i vainilla

Durant l’advent és molt típic a països com Alemanya, Àustria o Suïssa preparar galetes de molts tipus per quan arribe el Nadal, i les Vanillekipferl en són un exemple.

6-5-Vanillekipferl Cuinadiari-ppal1

Són unes galetes que em van fer descobrir el Sergio i la Mirela després d’haver estat uns dies a Viena. Com amb temes de cuina de curiositat més d’un anem servits, no vam trigar gaire a posar-nos a buscar com “imitar” aquella delícia que trobes a tot arreu en bossetes de cel·lofana. La recepta que més ens va agradar va ser la del Blog Crónicas Germánicas, perquè a banda d’estar ben explicada amb el seu pas pas corresponent, vam pensar que de sabor s’acostaven molt a les originals. Gràcies Elisabet per compartir!.

El nom d’aquestes galetes, “Vanillekipferl”, fa referencia a uns dels seus ingredients, la vainilla, i a la seua forma de croissant (Kipferl). La vainilla, tot i que només es troba al sucre de fora, té un protagonisme rellevant en el gust de la galeta. Quant a la forma, l’altra característica de la galeta, pot resultar que si les fas, s’acaben assemblant més a una “u” o a una ferradura que a una mitja lluna o croissant. Però això no importa perquè el sabor continuarà sent irresistible i no podràs menjar-ne només una, ja ho veuràs. Almenys a casa, no arriben mai al Nadal!!

Ingredients per a aproximadament 50-60 galetes de 10-15 grams:

6-5-Vanillekipferl Cuinadiari-ing


-Per a empolvorar les galetes després d’enfornar:6-5-Vanillekipferl Cuinadiari-ing sucre

  • Sucre de vainilla al gust (jo acostume a barrejar 2 o 3 sobrets de sucre de vainilla amb una mica de sucre normal i ho triture fins deixar-lo ben finet)

La foto de la dreta és bastant roin, però si us fixeu en els sobrets de sucre del lidl, surten les Vanillekipferl.

*Per a aprofitar les clares, llegeix la nota del final.

Estris: TMX/ picadora, bols, papers de forn, safates de forn, ganivet, colador, caixa metàl·lica per conservar-les.

Elaboració de les galetes Vanillekipferl pas a pas:

1.- Tritura les avellanes amb uns cops de turbo o amb picadora.

6-5-Vanillekipferl Cuinadiari-1

2.- Posa en el vas de la thermomix els ingredients de la massa en aquest ordre: la farina, l’avellana, el sucre, els rovells i la mantega. Dóna uns 4-6 cops de turbo. Notaràs que la màquina canvia el soroll que fa. Ha de quedar d’un aspecte agrumollat, com el de la massa brisa.

6-5-Vanillekipferl Cuinadiari-2

Si ho fas a mà, posa primer els ingredients secs en un bol i després agrega els rovells i la mantega. Barreja primer amb una forquilla i després amb les mans fins que tots els ingredients estiguen ben integrats.

3.- Aboca la massa a sobre d’un paper de forn i forma 2 cilindres més o menys igual de gruixuts. Reserva a la nevera almenys durant 30 minuts o fins que la massa s’haja endurit.

6-5-Vanillekipferl Cuinadiari-3

4.-Trau la massa de la nevera i escalfa el forn a 180 ºC funció ventilador + a dalt i baix.

Talla els cilindres en rodanxetes d’aproximadament 10 grams. Amb cada porció que talles, forma bastonets i tanca una mica els extrems per tal de donar-los la forma característica de croissant o mitja lluna a les Vanillekipferl.

 6-5-Vanillekipferl Cuinadiari-4

Cobreix la safata amb un paper de forn o amb una làmina de silicona. Vés col·locant les galetes. Deixa un ditet i mig de separació entre galeta i galeta perquè al forn s’expandeixen una mica.

Jo ho faig en dues tongades per tal que les galetes es coguen millor. Si també ho fas així, no faces servir la mateixa safata en calent. Posa la següent tongada de galetes en una altra safata diferent o espera a què es refrede completament la primera.

5.-Enforna durant 10-12 minuts a 180 ºC. Estaran fetes quan veges que comencen a daurar-se per les vores.

6-5-Vanillekipferl Cuinadiari-5

7.- Mentrestant barreja el sucre de vainilla amb una mica de sucre normal i tritura fins que obtingues sucre en pols. Amb un colador empolvora les galetes així que les tragues del forn. (Si no tingueres colador, també les pots “arrebossar” d’una en una posant el sucre en un bol però vés amb compte perquè són tan delicades que de seguida es trenquen).

6-5-Vanillekipferl Cuinadiari-7

Nota: Aquestes galetes també es poden fer amb ametlles o nous.

6-5-Vanillekipferl Cuinadiari-ppal2

Un cop s’hagen refredat del tot, conserva-les a dins d’una caixa metàl·lica.

6-5-Vanillekipferl Cuinadiari-ppal3

Espere que t’agraden i t’animes a fer-les. Si és així, conta’ns-ho!

Per aprofitar les clares dels ous que hem utilitzat en aquesta recepta i un cop ja ficats a la cuina, us proposem fer unes magdalenes o aquests arbrets de Nadal de merenga:

6-Arbres Nadal merenga Cuinadiari-ppal1

Bon profit!! 

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.

Si has fet la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest, Twitter o Instagram.

Marta

2 comentaris :

La Cuina de l'Olga ha dit...

Has dit vainilla i avellanes? Ho he sentit bé? Vaaaaaaig a per elles!
Petonets,
Olga

Marta CuinaDiari ha dit...

no et penediràs, creu-me! ;-)