A finals de gener, en un dels tallers de cuina en directe que es van fer a la 32a Mostra de Sant Vicenç dels Horts, la Cristina Roig, xef, professora de l’escola d’Hostaleria de Sarrià, i assessora gastronòmica del Parc Agrari del Llobregat ens va parlar de la carxofa del Prat, una carxofa gustosa, dolça i tendra.
Quan comprem carxofes hem de mirar que les fulles estiguen ben verdes, apinyades i la tija dura. L’hem de consumir com més aviat millor després de collir-la per tal que mantinga tota la seua frescor i les seues propietats nutritives. Un cop la comprem, l’hem de conservar entre 4 i 6 graus.
La carxofa es cull de novembre a abril, per tant ara estem en plena temporada i hem d’aprofitar. Més endavant, quan ja comença la calor, és quan trobem aquells pelets tan molestos de l’interior del cor de la carxofa.
Les pots fer senceres a la brasa o al forn, saltades amb una mica d’oli, bullides, en truita. Nosaltres avui hem fet uns xips de carxofa, un magnífic aperitiu ben cruixent.
Ingredients:
- 2 ó 3 carxofes
- farina
- oli per a fregir
- sal
-Per a remullar les carxofes:
- un grapat de julivert o mitja llimona
- aigua freda
Estris: ganivet, mandolina, bol, paella/ cassó per a fregir, escumadora
Elaboració:
1.- Prepara un bol amb aigua freda i unes branques de julivert.
2.- Talla les puntes a les carxofes i trau-los les fulles més verdes amb les mans. Pela la tija i torneja la carxofa.
3.- Amb una mandolina o un ganivet esmolat talla finament la carxofa i posa-la de seguida en el bol amb l’aigua freda i el julivert (o mitja llimona) per tal que no es pose negra.
En este punt, les podries reservar a la nevera tapades amb film transparent fins al moment que les anares a fregir. El remull farà que queden més ertes i més cruixents en fregir-les. Jo la deixe una estona en remull i segons el temps que la deixe, de vegades li canvie un cop o dos l’aigua.
4.- Escórre les carxofes i passa-les per farina. Pots posar la farina en el mateix colador, en un plat o a dins d’una bossa de plàstic. Espolsa-les una mica per treure’n l’excés.
5.- Posa a calfar l’oli en una paella o en un cassó. Quan estiga ben calent fregeix la carxofa per tandes fins que estiguen lleugerament daurades i cruixents. Vigila que no se’t cremen, són molt primes.
Trau-les de la paella i posa-les sobre d’un colador un paper absorBent perquè solten l’oli. Finalment empolvora-les amb la sal.
6.- Serveix de seguida.
Nota: Els xips de carxofa es poden fer arrebossant-les amb farina o sense arrebossar-les. A casa agraden bastant més amb farina i curiosament no agafen tant oli.
I si volem gaudir d’uns xips de carxofa quan no siga la temporada?
Les pots congelar. Fes tot el procés fins al punt 4. Fica les carxofes ja enfarinades en una bossa de plàstic o en un safata i posa-les al congelador. Han d’estar ben escampades almenys fins que es congelen, desprès ja les podrás guardar d’una altra manera. Si no les escampes bé i unes estan a sobre d’altres, es quedaran totes pegades. Quan les vulgues utilitzar, trau-les del congelador i directament, sense descongelar, fregeix-les amb oli ben calent. Vigila perquè així congelades esguiten més del compte a l’hora de fregir-les.
Temps total: remull mínim una horeta, fregir: 5 minuts
Bon profit!!
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!
Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.
Marta
4 comentaris :
unes instruccions i trucs per a les carxofes que ens aniran súper bé! Quina bona pinta, tan cruixents. Petons i bon dijous gras!
Una bona manera d'afegir verdures a la dieta! Són un molt bon entrant o aperitiu, segur que ho faré a casa. Per cert, molt bo això de congelar-les!
Marta
em sembla molt interessant tot el contingut per la elaboració i conservació al congelador. A mi em queda molt bé la truita de carxofa. Es pela com sempre i la poso en un bol amb aigua i suc de llimona (1/2) o menys, per evitar acidesa.Ben polida i tallada a daus no gaire grossos ni petits. Paella amb oli abundant. Abans estigui gaire calent, per evitar esquitxi, tirar la carxofa sense escorrer a la paella, quan es vegi està cuita, escorrer bé l'oli. En un bol els ous batuts s'hi tira la carxofa i cap a la paella que hi haurà una miqueta d'oli. Les quantitats a gust del cuiner/a
Que bona és la truita de carxofa! seguiré els teus consells! gràcies Ramon! :-)
Publica un comentari a l'entrada