El Pa de Calatrava és una recepta d’aprofitament. La recepta original s’acostuma a fer amb restes de pa del dia anterior, encara que també el podeu fer amb croissants, galetes o qualsevol pa de pessic que us haja sobrat. A mi m’agrada fer-lo amb restes de brioix, panou o ensaïmades i li afegisc també ametlla mòlta que li aporta un sabor i una textura especials.
Ingredients:
- 1 litre de llet sencera
- 50 g d’ametlla mòlta
- 150 g de sucre
- 6 ous
- 1 tros de corfa de llimona
- 1 branca de canyella
-Per al caramel:
- 150 g de sucre
- 20 g d’aigua
-Altres:
- aigua per al bany maria
Estris: Per a fer el caramel: motlle silicona per a microones o paella, espàtula;
Per al pa de Calatrava: cassó per a bullir la llet, batedora /TMX, motlle rectangular de 25x12cm aproximadament, safata de forn
Elaboració:
1.- Escalfa el forn a 170 ºC funció ventilador + calor a dalt i baix. Posa uns 3 dits d’aigua a la safata de forn i col·loca-la a la meitat del forn.
2.- Posa un cassó a escalfar a foc suau. Agrega la llet juntament amb el sucre, la canyella i la pell de llimona. Remena de tant en tant per tal que no s’enganxe. Quan bulla, retira del foc.
3.-Mentrestant prepara el caramel: el pots fer al microones o en una paella.
Si el fas al microones: posa els 150 g de sucre amb 20 g d’aigua. Fon al microones a 600 W. El temps pot variar d’un microones a un altre i també pot ser diferent en funció del recipient que utilitzes. Vés programant primer de minut en minut obrint cada vegada per comprovar si està fos. Quan ja porte uns 3 minuts, programa de 30 segons en 30 segons, obre i remena amb una espàtula de silicona.
Si el fas en paella: posa el sucre i l’aigua a escalfar fins que es forme un caramel amb un color daurat. Remena constantment amb una espàtula de fusta o de silicona.
Tant si ho fas al microones o en paella, vigila de no cremar-te perquè el caramel és de les coses que més mal et farien si et caiera a sobre.
Quan estiga fet el caramel, posa’l al motlle i reserva.
4.- Bat els ous amb una batedora elèctrica o amb la TMX (12 segons a vel 6). Afegeix-los a poc a poc a l’olla on hi ha la llet remenant constantment.
5.- Posa el brioix esmicolat al motlle, damunt del sucre cremat. A continuació, fica l’ametlla mòlta. Seguidament, amb l’ajuda d’un colador, afegeix la barreja de llet i ous. Deixa reposar uns minuts per tal que s’amare bé el brioix.
6.-Embolica el motlle amb paper d’alumini i cou al bany maria durant aproximadament 30 minuts tapat amb l’alumini i 15 minuts més destapat. Després d’aquest temps, en punxar-lo amb un pal de broqueta, aquest ha de sortir net, per tant, si li cal, deixa uns minuts més.
Bon profit!
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!
Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.
Marta
3 comentaris :
aquesta setmana hem fet una recepta molt semblant! i és que venen de gust aquests postres fresquets oi? petons
No n'havia sentit a parlar mai d'aquest pa...veig que és com un púding d'aprofitament, que per cert deu estar deliciós! M'apunto la recepta Marta.
Una abraçada
Anna
http://amossegadetes.blogspot.com.es/
m'encanta, està per llapar-se'n els dits.
Publica un comentari a l'entrada