La recepta que portem avui és un pastís salat que s’acostuma a fer a casa del Txus. Es fa alternant capes de puré de patata amb botifarra (llonganissa) i sobrassada i, finalment es gratina amb formatge.
Pot ser perfectament un primer plat o un plat únic, ja que combina hidrats de carboni i proteïna. Si l’acompanyem d’una amanideta, ja tindrem un àpat ben complet.
Ingredients:
- 8 creïlles (patates) mitjanes (d’uns 160-200 g cadascuna)
- Aigua per a bullir les patates
- 60 g de mantega
- Sal
- Llet tèbia*
- 500 g de carn de botifarra, llonganissa o salsitxa
- 200 g de sobrassada** (tan magra com siga possible, no de terrina)
- Formatge ratllat per a gratinar
*No pose quantitat de llet perquè dependrà de l’aigua que hagen agafat les patates. Com a molt ½ gotet i vas afegint de mica en mica fins a arribar a la consistència desitjada. Mira el punt 5.
**Jo utilitze sobrassada de la Marina Alta que compre al Mercat de Dénia. Com veureu a les fotos és molt magra. La Comarca de la Marina, sobretot l’interior, va ser repoblada per Mallorquins, i d’aquí ve que es faça aquest embotit.
Estris: olla per coure les creïlles (patates), paella, 2 coladors mitjans, motlle desmuntable de 23 cm de Ø, paper de forn o d’alumini
Elaboració:
1.- Cou les creïlles. Les pots bullir en una olla posant-les senceres amb pell o bé fer-les al microones com moltes vegades us hem mostrat.
2.- Mentre es couen les creïlles folra un motlle desmuntable.
3.- Seguidament trau-li la pell a la botifarra i esmicola-la. Passa-la per una paella amb una mica d’oli fins que la carn estiga feta. Reserva en un colador per treure l’excés d’oli.
4.- Fes el mateix amb la sobrassada. (Pots usar la mateixa paella on has fet la botifarra, no cal que la rentes). Trau-li la pell i passa-la per la paella fins que estiga daurada. Reserva en un colador per treure l’excés d’oli.
5.- Quan estiguen fetes les patates, pela-les amb cura de no cremar-te. Talla-les a trossets menuts i posa-les en un bol. Agrega la mantega, la sal i un raig de llet. Aixafa amb un premsa-patates o una forquilla. Agrega més llet si li cal i prova el punt de sal.
Deixa la textura que més t’agrade, no obstant pensa que com més llet n’hi poses, més melós estarà, però també tindrà menys consistència i a l’hora de tallar el pastís es desfarà més. Tot i que queda més vistós si el serveixes com un pastís que es pot tallar, sempre tens l’opció de fer-lo en una font que puga anar al forn (tipus Pyrex) i servir-lo com si fos una lasanya.
6.- Comença a muntar el pastís:
Farem tres capes de puré. Posa una capa de puré al fons del motlle. Aplana bé. Ara escampa la botifarra per sobre.
Seguidament posa una altra de puré i per sobre la sobrassada.
Estén l’última capa de patata i empolvora amb formatge ratllat.
Mireu quina quantitat d’oli ens estalviem si colem els embotits un cop passats per la paella…
7.- Enforna uns 15 minuts o fins que estiga calent i gratinat.
8.- Serveix calent i acompanya d’una amanida.
Temps total: una horeta aproximadament
Bon profit!!
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.
Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o seguint-nos a Instagram, Facebook, Pinterest o Twitter.
Moltes gràcies per seguir-nos!!
Marta
12 comentaris :
¡¡quin pastìs mes i mes bó!!!
Quina recepta més bona! I amb l'amanideta, genial! Me l'apunto, perquè de pastís de patata només en vaig fer en una ocasió i era una recepta ben diferent, que ens va agradar molt, però que crec que es quedarà curta comparada amb aquesta! :P
Petonets!
Apa que BOOOO!!!!
Potser demá mateix m'hi posi perque tinc totes dues coses a la nevera aixís es que encar que estic a dieta un trosset de 6 cms ,jaja potser no hem faci massa mal encar que patir per la cuantitat si :)))
Bon día maca y gracies
Guau quin 'peaso' pastís Marta! Amb el toc de la sobrassada deu estar de luxe!
Però em sembla que jo em salto l'amanida i passo directament al pastís, jajaja!!!
Petons!
Quina bona recepta i quin plat més bo!, l'apunto!
Aquest pastís, amb butifarra i sobrassada, seria la meva perdició! No arribaria a taula! Petons!
Quina bona pinta, no? nyam nyam
es veu deliciós......
Un pastís salat sensacional!! Petonets!
Aquest pastís ha d'estar boníssim!. Me l'apunto!
És un àpat contundent però boníssim! M'encanta!
Una amiga m'ha portat sobrassada de Mallorca, així que tinc l'excusa perfecta per fer aquesta recepta!!!
Quina cosa més bona!!!!
Publica un comentari a l'entrada