GALERIA DE FOTOS

divendres, 12 d’agost de 2011

SUCRE INVERTIT

La primera vegada que vaig sentir parlar del sucre invertit em vaig quedar a quadres.

Per als que no n’hagueu sentit a parlar, és el resultant de la hidròlisis del sucre, és a dir, perquè ens entenguem, mitjançant una reacció química la sacarosa se separa en glucosa i fructosa. Aquesta reacció que sembla tan complicada, la podem aconseguir a casa amb aigua, sucre i sobrets de gasosa dels de tota la vida.
I per a què serveix?

Doncs per als que ens agrada cuinar, ens ajuda molt a l’hora d’elaborar gelats i masses fermentades ja que dues de les seues característiques principals són:

-per una banda dificulta la cristal·lització de l’aigua: si fem gelats a casa ens eixiran amb una textura més cremosa i sense aquells cristallets tan típics dels gelats fets a casa.

-per una altra banda, accelera la fermentació en les masses que porten llevat i a més, el seu poder de retenció d’aigua, fa que els productes de pa i brioxeria, triguen més temps a endurir-se.

Si alguna vegada has fet una coca de Sant Joan o una Mona de Pasqua de les “valencianes” i se t’ha endurit de seguida, amb el sucre invertit no faràs miracles perquè tots sabem que la brioxeria casolana tendeix a endurir-se abans que la industrial, però sí que t’ajudarà.

Així doncs, t’anime a fer-lo. És una recepta molt fàcil, i amb les quantitats que et pose tindràs per a moltes elaboracions.
  
Ingredients:
  •  300 ml d’aigua (envasada, no de l’aixeta)
  • 1 kg de sucre
  • 2 sobres blancs dels de gasosa (tartàric i màlic)
  • 2 sobres dels morats (de bicarbonat sòdic) 

Estris: TMX o cassó

Elaboració:

1.- Posa l’aigua al vas de la TMX i programa 6 minuts a 80º. Quan arribe a 50º de temperatura afegeix el sucre a través del bocal.

2.- Una vegada arribe a la temperatura de 80º afegeix els sobres blancs.

3.- Apaga la TMX. Deixa que baixe la temperatura a 60º, i afegeix els sobres morats, els de bicarbonat. Es produirà una efervescència. Deixa reposar uns minuts i guarda en un pot de vidre. (Al principi quedarà blanquinós, desprès quedarà transparent i amb una textura semblant a un almívar).

4.- El pots tenir en un pot ben tancat al rebost i dura molts mesos.

Nota: Tingues en compte que és un 30% més dolç que el sucre normal, per tant, adapta les receptes.

La dosi aconsellable que s’hauria d’emprar segons el que estiguem fent és:

-Bescuits, plum-cakes, magdalenes: 10 % de sucre invertit sobre la quantitat total de sucre.
-Croissants, ensaïmades, brioixos: 30% al 50 % del sucre total.
-Pastes seques, Pastes de té: 40% al 50% del sucre total.
-Gelateria, nata: 40% al 100% del sucre total.


Temps total: 30 minuts


Si t’ha agradat l'entrada, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!


Marta


Cap comentari :

Publica un comentari

(Si no tens perfil de Google comenta com a Nom/url i no posis res al camp de url. Els comentaris anònims són considerats spam. Si us plau, no deixes el comentari sense signar, ja que no et puc posar una cara, et posaré un nom :-). )