GALERIA DE FOTOS

dimarts, 6 de març de 2018

BUNYOLS DE VENT

Aquest any és definitivament l’any dels bunyols!! Des que va començar la Quaresma hem fet bunyols 5 vegades i encara tenim per davant les Falles on no faltaran els bunyols de carabassa.

Crec que no cal dir que els bunyols de vent es diuen així perquè en fregir-los s’unflen molt i queden buits per dins. A casa ens agraden tal qual però el fet que s’unflen tant et permet farcir-los de crema, de xocolata, de nata o del que vulgues.

6-7-bunyols de vent cuinadiari-ppl1

Ingredients:

  • 200 g de llet*
  • 40 g de sucre
  • 1 tros de corfa de llima (llimona)
  • 1 polsim de sal
  • 80 g de mantega sense sal
  • 160 g de farina passada per un sedàs o colador
  • 5 ous
  • Sucre addicional per a arrebossar-los
  • Per aromatitzar-los (opcional): una mica de canyella, un rajolí d’anís per a la massa o per a arruixar-los acabats de fregir
  • Oli per fregir els bunyols (gira-sol o d'oliva suau)
  • Per a farcir-los (opcional): nata muntada, crema o xocolata

6-7-bunyols de vent cuinadiari-ingr


*La llet es podria substituir per aigua.

Nota: la recepta que més m’ha agradat de totes les que he provat és la del Miquel Antoja, inclosa al llibre 101 Recetas para triunfar i que sortirà a la venda el pròxim 13 de març. L’única cosa que he modificat respecte a la recepta del Miquel és que he afegit 40 g de sucre a la massa i he bullit la llet amb una corfa de llima.

La massa dels bunyols així com l’elaboració, és molt similar a la pasta choux o a la pasta de l’almoixàvena, encara que els bunyols es fregeixen i les altres dues es couen al forn.

Estris: cassó, espàtula o forquilla de fusta/ pales d’amassar o barnilles elèctriques, màniga pastissera o bossa, paella, escumadora, pal de broqueta per tallar la pasta

Elaboració pas a pas dels bunyols de vent:

1.- Posa la llet, el sucre, la sal, la corfa de llima i la mantega al foc en un cassó.

6-7-bunyols de vent cuinadiari-1

2.- Quan arranque el bull, tira la farina de colp i remena sense parar amb una espàtula de fusta o una forquilla fins que la pasta es desenganxe de les parets del cassó i quede homogènia. Això es fa per escaldar la farina.

6-7-bunyols de vent cuinadiari-2

3.- Aparta del foc. Quan s’haja refredat una mica la massa, vés tirant els ous d’un en un i vés remenant fins que quede una pasta llisa. Fins que no s’integre bé el primer ou, no tires el següent.

6-7-bunyols de vent cuinadiari-3-1

Per a integrar els ous, jo utilitze les barnilles elèctriques. La veritat és que em resulta molt pesat haver de fer-ho a mà. Podeu utilitzar d’aquests dos tipus que us mostre a les fotos, el ganxo d’amassar d’un robot de cuina, o si no tingueres res d’això, podries fins i tot utilitzar el túrmix o la TMX, encara que aquests dos costen més de netejar, però bé, t’ajuden amb la feina!  La massa resultant és bastant apegalosa però no ha de quedar líquida.

6-7-bunyols de vent cuinadiari-3-2

4.- Posa la pasta a dins d’una màniga pastissera o una bossa i deixa refredar una estoneta a la nevera. Aquest respòs anirà bé perquè la massa agafe més consistència i siga més fàcil formar els bunyols. Si no tens bossa ni màniga pastissera, els podries fer amb dues culleretes menudes encara que amb la màniga pastissera resulta més còmode i més ràpid.

6-7-bunyols de vent cuinadiari-4-

5.- Posa l’oli a escalfar en una paella. L’oli ha d’estar calent, al voltant dels 140º-160ºC. Si no tens un termòmetre, la millor manera de comprovar que l’oli estiga al punt és provar amb una porció. Si l’oli no és prou calent, els bunyols se n’aniran al fons i no es couran bé, mentre que si és massa calent, es dauraran de seguida i quedaran crus per dins.

Si s’han fregit correctament, han de quedar cruixents per fora i buits de dins.

6-7-bunyols de vent cuinadiari-ppl3

Talla la punta de la màniga pastissera i vés tirant porcions de la mateixa grandària a la paella. Utilitza un pal de broqueta o similar per tallar la pasta així que surta de la màniga.

6-7-bunyols de vent cuinadiari-5-1-

No faces massa bunyols per tongada perquè els costarà girar-se i unflar-se i necessiten una mica d’espai per créixer i desenvolupar-se. Veuràs que s’aniran unflant i es giraran sols. Quan estan quasi llestos, acaben obrint-se una mica.

Amb una escumadora, trau-los de la paella i posa’ls a sobre d’un colador o en un plat amb paper de cuina absorbent.

6-7-bunyols de vent cuinadiari-5-2

6.- Quan es refreden una mica arrebossa’ls amb sucre.

Si vols, els pots farcir del que més t’agrade: xocolata, nata, crema, etc. També els pots arruixar amb una mica d’anís abans de passar-los pel sucre (pots utilitzar un polvoritzador).

Si pot ser, mengeu-los tebis.

6-7-bunyols de vent cuinadiari-6

Bon profit!! 

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.

Si has fet la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres. Moltes gràcies!!

I si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest, Twitter o Instagram.

Marta

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada

(Si no tens perfil de Google comenta com a Nom/url i no posis res al camp de url. Els comentaris anònims són considerats spam. Si us plau, no deixes el comentari sense signar, ja que no et puc posar una cara, et posaré un nom :-). )