GALERIA DE FOTOS

diumenge, 25 de març de 2012

CRESPELLS DE BORRATJA (CRESPILLOS DE BORRAJAS)

6-5-Crespells borratja-ppal2
 
Mai havia provat “las borrajas” (borratja/ borraina) fins que vaig anar al poble del meu sogre i un veí me’n va donar. A Aragó se’n mengen molt, sobretot bullides amb creïlles.
Diuen que antigament, per aprofitar tota la planta, s’utilitzava la penca per menjar i amb la fulla es feien les postres. Realment quan la veus no anima a provar-les ja que tenen una mena de pelets, que jo, si les veig al camp, mai les agafaria (més que res perquè punxen!!). De fet, per Dénia n’hem trobat als marges i abans de conèixer-les no les haguérem agafat mai. Un cop netes o cuinades aquestos pelets ja no s’aprecien i queda una verdura molt fina i suau de sabor.
 
planta borratja2planta borratja1       
Els “crespillos de borraja” són típics d’Aragó i s’acostumen a fer per aquestes dates sobretot a la zona de Barbastro. També es fan en altres zones de l’interior i per la zona del nord de Castelló i sud de Tarragona. Les fulles tendres de les borratges s’arrebossen amb una barreja de farina, anís, ous....
La pasta per fer els crespells es pot fer de moltes maneres. Aquesta que us pose jo avui té ous i llet, moltes no porten ous ni llet i ho fan amb llevat tipus royal i aigua i també estan molt bones.
Un cop fetes les passes per sucre...
 
6-5-Crespells borratja-ppalsucre

 
o per mel...
 
6-5-Crespells borratja-ppalmel

 
Aquí teniu els ingredients:

Ingredients per a 8-10 unitats:
-Per a l’arrebossat:

  • 1 ou
  • 150 g de llet
  • 120 g de farina
  • Un rajolí d’anís sec
  • 2 cullerades de sucre
-Resta d’ingredients:
  • 8-10 fulles tendres de borratja
  • Oli de gira-sol per fregir
  • Mel o sucre per arrebossar

Estris: plat fondo per fer la barreja, paella

Elaboració:

1.- Renta bé les fulles i asseca-les amb un paper de cuina. Fes-ho amb guants perquè sinó et punxaràs.

6-5-Crespells borratja-1


2.- Barreja tots els ingredients de l’arrebossat fins que obtingues una massa una mica densa. (a mi em recorda un poc a la textura de l’arrebossat que es fa amb cervesa). 

3.- Passa les fulles per la pasta i fregeix- les en abundant oli calent.


6-5-Crespells borratja-3       6-5-Crespells borratja-3-2

4.- Trau-les quan estiguen daurades per les dues bandes.
 
  6-5-Crespells borratja-4


5.- Deixa escórrer l’excés d’oli posant-les en un plat amb un tovalló. Quan encara estiguen tèbies, passa-les per sucre o per mel diluïda amb un raig d’anís (jo l’escalfe un poc al micro i li agegisc un rajet d’anís).
 
Temps total: 10-15 minuts

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

5 comentaris :

  1. jo no ho he vist per ací, no sé si ho venen a algún puesto, pot ser tinga un altre nom, però
    m´agrà.

    ResponElimina
  2. Per allà baix sí que n'hi ha però sembla la típica planta de marge que és mala herba. Lo que està bo realment és l'arrebossadet i la mel...

    ResponElimina
  3. i la fulla aquesta no està amarga?

    ResponElimina
    Respostes
    1. En absolut, es molt suau. En realitat, la fulla fa de suport a un arrebossat semblant al bunyol. Marta

      Elimina
  4. Amb postres no les he proades mai, a Euskadi on jo visc s'acostumen a menjar com a verdure i són prou bones, una manera diferent de menjar verdura.

    ResponElimina

(Si no tens perfil de Google comenta com a Nom/url i no posis res al camp de url. Els comentaris anònims són considerats spam. Si us plau, no deixes el comentari sense signar, ja que no et puc posar una cara, et posaré un nom :-). )