La recepta de hui és una recepta que quasi tothom la fa a casa. És fàcil i pràctica perquè només amb l’envàs d’un iogurt es poden mesurar la resta d’ingredients.
És una versió de la Coca de mida, la coca de sucre, la coca de llanda, la coca cubana, la coca bova, la coca mal feta…una coca que té tantes denominacions com variants: es pot substituir el iogurt per llet o suc de taronja, substituir la meitat de la farina per ametlla mòlta, es pot afegir una taronja amb pell, canviar el llevat per llimonades, afegir xocolata, fruits secs, substituir la meitat de l’oli per anís o licor de taronja com la d’aquesta foto, etc.
Esta coca i la de iogurt i taronja, van molt bé quan hem de fer una coca ràpida per a esmorzar, berenar, o per quan tenim convidats i també per fer un pastís d’aniversari per als xiquets.
Ingredients:
- 1 iogurt natural o de llimona (el pot s'utilitzarà per a les quantitats de la resta d'ingredients)
- 1 mesura escassa d'oli d’oliva suau o de gira-sol (o 1/2 oli + 1/2 cointreau o anís)
- 2 mesures de sucre (uns 250 g)
- 3 mesures de farina (uns 250 g)
- 4 ous
- 1 sobre de llevat en pols tipus royal
- Opcional: ratlladura de llimona, canyella, panses, pinyons, nous, ½ pastilla de xocolata negra fosa, un sobret de sucre avainillat
Estris: motlle forn rodó de 24 cm, sedàs/colador, màquina pujar clares/ TMX
Elaboració amb TMX i tradicional*:
*Per a fer esta coca es podrien barrejar tots els ingredients amb un túrmix. Tot i així, si muntem les clares i sedassem la farina com expliquem en el pas a pas, ens eixirà una coca més esponjosa, i si tens temps, val la pena fer-ho.
1.- Encén el forn a 180ºC funció ventilador i prepara els ingredients.
2.- Separa la clara dels rovells. Munta les clares a punt de neu i reserva.
3.- Bat bé els rovells amb el sucre fins que la barreja es torne blanquinosa i fins que augmenten una mica el volum.
Si ho fas amb TMX pots abocar els ous sencers (rovells + clares) amb el sucre i batre durant 3 minuts a temperatura 37º velocitat 4.
4.- Afegeix el iogurt i l’oli i barreja. (Amb la TMX: uns segons a velocitat 3).
5.- Finalment posa la farina i el llevat en un sedàs o un colador. Col·loca a sobre del bol/vas de la TMX on estàs fent la barreja i vés pegant-li copets fins que tota la farina i el llevat queden ben sedassats. Torna a mesclar. (Amb la TMX, com haurem posat els ous sencers, agregarem la farina i barrejarem 15 segons a velocitat 3 i acabarem de barrejar amb l’espàtula).
6.- Si ho has fet a mà només quedarà agregar les clares muntades. Com les dues barreges tenen diferent consistència, per tal que es quede tot ben integrat sense que baixen massa les clares, primer barreja una tercera part enèrgicament i desprès incorpora la resta amb l’espàtula i fent moviments suaus de baix cap a dalt.
7.- Posa la barreja en un motlle untat amb mantega o folrat amb paper de forn. Si vols, empolvora amb sucre i canyella.
8.- Fica al forn uns 30-35 minuts o fins que al punxar-lo amb un pal de broqueta aquest isca net. Passat aquest temps trau del forn deixa que es refrede.
Nota: com ja hem comentat abans li pots afegir xocolata, fruits secs, o utilitzar-la per decorar un pastís.
Mireu com pot acabar una coca com la d’avui. Trobareu com fer-la aquí:
Curiosament ahir al súper vaig veure una coca envasada molt semblant. La foto és prou roïn perquè la vaig fer ràpidament amb el mòbil. Fixeu-vos en els ingredients. No vull demonitzar la bolleria industrial perquè en certes ocasions ens pot anar bé tirar d’ella, però no s’ha d’abusar ja que fent una coca així ens estalviem una pila d’ingredients com humectants, estabilitzants, espessants, conservants, etc. A més, la pots fer i la pots congelar perfectament en porcions i posar-li pel berenar dels nanos.
Bon profit!!
Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!
Marta