GALERIA DE FOTOS

dilluns, 8 de juny de 2015

TRUITA DE PATATA

És increïble com amb 4 ingredients es pot fer una mateixa recepta i cap d’elles siga igual. És el cas de la Truita de patata o creïlla, també coneguda com a Truita Espanyola.

Segur que la teua, la de ta mare, la de la teua sogra, la de la veïna o la del company de feina no tenen res a veure una amb l’altra. La pots trobar amb ceba o sense, més melosa o més eixuta, amb la creïlla tallada a daus o tallada a rodanxes…

Estiga feta d’una manera o d’una altra, el cert és que la truita de patata és una recepta que ha d’estar en qualsevol receptari de cuina tradicional i aquí a CuinaDiari és el que intentem fer.

1-1-truita patata cuinadiari-ppal1

Us deixe amb la meua versió de Truita de Patata:

Ingredients per a 4 persones*:

  • 1 ceba
  • 4 creïlles (blanques, que no siguen farinoses)
  • 5 ous
  • oli d’oliva
  • sal

*Si volgueres fer una truita variant les quantitats, jo el que faig és posar un ou gran per cada 100-120 g de patata ja pelada.

Estris: paella o cassola ampla per a coure la ceba i la creïlla, pot de vidre per a batre els ous, escumadora/espàtula, colador gran, bol gran, paella de 22 cm per a fer la truita, plat per a girar la truita, drap de cuina

Elaboració:

1.- Talla la ceba en juliana i la patata a rodanxes no massa gruixudes.

1-1-truita patata cuinadiari-1-11-1-truita patata cuinadiari-1-2

2.- Posa a escalfar una bona quantitat d’oli d’oliva en una paella. A mi m’agrada utilitzar una cassola una mica més gran perquè a l’hora de posar les creïlles m’és més còmode que hi haja espai suficient per a poder-les remenar bé, però si vols fer-ho tot en la mateixa paella on faràs posteriorment la truita, pots fer-ho.

Quan l’oli estiga calent, posa la ceba i cou-la uns minuts a foc alegre. Quan estiga un poc daurada, agrega la patata i deixa que es vaja coent a poc a poc a foc més fluix fins que estiga blaneta. No estem fregint la creïlla, més aviat l’hem de confitar amb l’oli.

1-1-truita patata cuinadiari-2-11-1-truita patata cuinadiari-2-2

3.- Mentre va coent-se la patata, prepara els ous: agafa un pot de vidre, casca els ous, posa una mica de sal, tapa i remena. Reserva.

1-1-truita patata cuinadiari-3-11-1-truita patata cuinadiari-3-2

4.- Prepara un bol gran i un colador. Quan la patata estiga feta, aboca-les al colador de manera que caiga l’excés d’oli en el bol. Guarda aquest oli en un pot i posa les creïlles al bol. Posa’ls una mica de sal. Tira per sobre els ous batuts i remena. Posant-ho tot al bol, t’adonaràs si la proporció d’ou i patata l’has encertada (a mi m’agrada que no els hi falte ou).

1-1-truita patata cuinadiari-4-11-1-truita patata cuinadiari-4-21-1-truita patata cuinadiari-4-31-1-truita patata cuinadiari-4-4

5.a.- Posa una mica de l’oli de fer les creïlles en la paella. Quan estiga calent, aboca la barreja dels ous amb patata. Abaixa el foc i deixa que qualle per una banda.

1-1-truita patata cuinadiari-5-21-1-truita patata cuinadiari-5-1

5.b.-Per donar-li la volta a la truita jo el que faig és: amb una mà tape la paella amb un plat pla, amb l’altra mà agafe el cul de la paella amb un drap o un guant de silicona de manera que tinc agafada amb les mans planes la part central de la paella per dalt i per baix. Gire la paella et voilà, ja la tinc a sobre del plat…

Fent-ho d’aquesta manera no et fas gens de mal als canells i t’assegures que la truita no se’t caurà perquè la tens ben agafada. Potser amb les fotos es veu millor:

1-1-truita patata cuinadiari-5-3-girar truita

5.c.- Aboca la truita del plat a la paella i cou per l’altra banda. Amb una espàtula dóna-li forma arrodonida. Deixa que s’acabe de fer per esta banda a foc baix.

1-1-truita patata cuinadiari-5-41-1-truita patata cuinadiari-5-5

Serveix, calenta, tèbia o freda, com més t’agrade. 

1-1-truita patata cuinadiari-ppal2

Temps total: 45 minuts

Bon profit!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.

Marta

3 comentaris :

  1. És ben cert el que ens expliques! No hi ha dues truites de patata iguals! La que fa la meva mare és molt diferent de la que fa el meu pare; la que faig jo és molt diferent de la que fa el meu marit.....i així amb tothom qui conec! La teva t'ha quedat preciosa!!! La del meu marit és del teu estil...jjjjjeeeejjjej....
    Petonets!
    Olga

    ResponElimina
  2. Tens tota la raó, cadascú la fa a la seva manera...però el millor de tot de tot és que totes són bones! (o casi totes jajaja). Aquesta teva per exemple...me la menjaria a mossegades mmmmmmm
    Petons
    Anna
    http://amossegadetes.blogspot.com.es/

    ResponElimina

(Si no tens perfil de Google comenta com a Nom/url i no posis res al camp de url. Els comentaris anònims són considerats spam. Si us plau, no deixes el comentari sense signar, ja que no et puc posar una cara, et posaré un nom :-). )