Avui toca un clàssic de la Cuina Catalana. Per a fer este plat m’he basat en la recepta del llibre La Cuina de la Meva Mare del Joan Roca, un llibre que tot i no tenir fotos, és un bon recull de receptes tradicionals catalanes. Les quantitats i la manera de fer, les he variat una mica, però la veritat és que són molt semblants als fideus a la cassola de l’àvia, els de tota la vida.
Ingredients per a 4-5 persones:
- 500 g de costella tallada a trossos (3-4 trossos per persona)
- 250 g salsitxes (4 salsitxes)
- 2 cebes mitjanes
- 2 tomaques madures (o 4 tomaques pera al natural de llauna, uns 200 g escorregut)
- 40 g de vi ranci
- 400 g de fideus grossos, amb forat o del número 2
- Caldo de verdures, de pollastre (brick) o aigua (aproximadament una vegada i mitja el volum dels fideus)
- Sal
- Oli
-Per a la picada:
- 2 grans d’all
- Unes branques de julivert
-Per a acompanyar:
- Formatge parmesà ratllat (opcional)
Estris: cassola plana
Elaboració:
1.- Posa un fons d’oli en una cassola i sofregeix la costella. Posa-li sal. Quan comence a daurar-se, afegeix la salsitxa tallada a trossets.
2.- Mentrestant vés picant la ceba i quan la carn estiga ben daurada trau-la de la cassola i reserva.
3.- En el mateix oli farem un sofregit amb la ceba, la tomaca i el vi ranci:
Posa –hi primer la ceba, i quan estiga ben confitada agrega la tomaca ratllada. Deixa coure a foc lent. Afegeix el vi ranci i deixa reduir.
4.- Torna a posar la costella i la salsitxa, dóna unes voltes i agrega el caldo. Deixa coure uns 10 minuts. (Si poses aigua, posa una mica més i deixa coure de 15-20 minuts per tal que agafe una mica de gust. Rectifica de sal).
5.- Mentre el caldo bull fes la picada. Va molt bé tenir julivert congelat en bossetes. Per a que queden els alls més ben picats, pots trinxar-los amb el premsa-alls.
6.- Tira els fideus i cou seguint les instruccions del paquet.
7.- Tira la picada un parell de minuts abans d’acabar la cocció.
8.- Deixa reposar uns minuts. Han de quedar sucosets, ni secs ni caldosos. Serveix amb parmesà ratllat (opcional).
Temps total: 1 hora
Bon profit!!
Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!
Marta
Un clàsic, super-bò.
ResponEliminaQue bons!! Necessiten el seu temps, els fideus, però el resultat s'ho val! Molt bon pas a pas, Marta!
ResponEliminaBonissims!! jo no hi poso la picada d'all i julivert però ho provaré! gràcies!
ResponEliminaJo tampoc la posava perquè pensava que repetiria l'all però no repeteix gens i li dóna molt bon sabor. Ja em diràs! Marta
ResponEliminaEra un plat que no faltava a casa, ara fa anys que no en menjo... al veure la teva cassoleta m'has fet agafar ganes de menjar-ne!
ResponEliminaM'ha agradat trobar aquest bloc per recordar plats que tenia mig oblidats i altres per innovar i experimentar gustos i textures.
ResponEliminaGràcies
Mercè, és un plaer rebre comentaris tan agradables com este teu! Gracietes! Espere que et siga útil :-) Marta
EliminaQuè é això del vi ranci?
ResponEliminaÉs un tipus de vi envellit, que és sec. Si no en trobes, en este cas pots substituïr-lo per brandi. Marta
EliminaPer fi els hem fet! Boniiiiisims! I repetirem!
ResponEliminaEns han sortit ben bons! Gràcies Marta, amb les teves receptes sempre encertem.😊😊😊😊
ResponEliminaM'agrada molt rebre comentaris de que us han sortit be les receptes! Gràcies i a continuar provant!! 😊
EliminaEncertada recepte. En afegir-hi la picada, cosa que jo no ho feia,millora el gust final.Gràcies
ResponEliminaTotalment d'acord. A mi també em va passar això amb la picada. Pensava que quedaria fort però fa molt saborós el plat! Gràcies pel comentari . Marta
EliminaI els hem tornat a fer!! Molt bons! Moltes gràcies, el teu blog és com si tingués la meva mare al costat dient-me trucs culinaris!
ResponElimina