Fa un temps vam publicar la massa de brioix del Xavier Barriga per poder mostrar-vos més endavant com fer una Coca de Sant Joan. I és que amb la mateixa massa també acostumem a fer el nostre Tortell de Reis. És una massa que, com totes les de brioix és laboriosa de fer, però val la pena l’esforç.
- 150 g d’ou (3 ous aproximadament)
- 500 g de farina de força
- 10 g de sal
- 100 g de sucre
- Ratlladura de 1/2 taronja
- Ratlladura de 1/2 llima (llimona)
- 1/2 culleradeta de canyella molta
- 100-130 g d’aigua*
- Opcional: un raget d’aigua de tarongina
- Opcional: 100 g de massa de brioix fermentada-opcional*
- 100 g de mantega freda tallada a daus
- 40 g de llevat (rent) fresc
- una mica de mantega de porc per quan posem el massapà
- ou batut amb un polsim de sal per a pintar*
- ametlla en granet
- xocolata de postres fosa
- bombons Ferrero Rocher
- pols daurada
- Praliné:
- 75 g d'avellanes torrades
- 70 g de sucre
- Trufa:
- 100 g de xocolata
- 250 g de nata de muntar
- 1 fava
- 1 rei
-Ous: casca’ls, i pesa’ls. Bat-los una mica amb una forquilla com si anares a fer una truita. Si et passes de pes, trau-li el que sobra una vegada els has barrejat. El que has tret ho pots reservar per a pintar el brioix abans de ficar-lo al forn.
-Aigua: En la recepta original posa de 120 a 130 ml d’aigua. La quantitat d’aigua la determinarà la capacitat d’absorció de la farina i el pastat que faces. Jo et recomane que primer n’hi poses 100 ml i després, si cal, li afegeixes més, però no la poses tota de cop.
-La massa fermentada: tot i que no és imprescindible, millorarà la qualitat i la textura del brioix. La primera vegada que faces la massa, reserva'n 100-150 grams. La pots guardar embolicada amb film transparent a la nevera, si l'utilitzes l’endemà, o al congelador, si acostumes a pastar una vegada a la setmana. Si la congeles, el dia anterior passa-la del congelador a la nevera.
Estris: TMX /panificadores/ robot de cuina amb accessori ganxo*, bols, safata, plàstic transparent de cuina, rodet, paper de forn, pinzell de silicona, cassó per a fer la trufa, màniga pastissera.
*Aquesta massa de brioix es pot pastar a mà, però tingues en compte que d’aquesta manera els períodes de repòs de la pasta mentre es treballa i abans d’incorporar-hi el llevat han de ser nombrosos i llargs. També, si ho fas amb Tmx la massa a mesura que es va pastant va agafant temperatura. Si et passa això, deixa el vas una estona a la nevera i després continua.
2.- Posa al vas/bol la farina, l’ou, el sucre, sal, ratlladura de llimona i de taronja, la canyella, l’aigua de tarongina i 100-110 ml d’aigua. Amb TMX, pasta 4 minuts a velocitat espiga. Al principi tindràs la sensació que li falta líquid, no obstant és convenient que no afegisques més aigua. Com bé explica el Xavier Barriga al seu llibre, quan es prepara aquest tipus de massa, es passa d’una massa dura a una massa blaneta. És per això que posem l’aigua de mica en mica (ara només 100 ml), i la mantega la posarem més endavant.
3.- Incorpora la mantega ben freda i pasta 3 minuts a velocitat espiga fins que la mantega s’integre totalment a la massa. Ara la massa estarà una mica enganxosa i serà més difícil de pastar. Tant si ho fas a mà com amb TMX, és convenient que intercalem moments de pastat amb moment de repòs. Pots deixar la massa a la nevera uns 10-15 minuts. Això farà que la massa es relaxe i també en refredar-se no serà tan enganxosa.
4.- Afegeix el llevat fresc, i si cal una mica de l’aigua de la que tens reservada per dissoldre’l més de pressa. Pasta uns 2 minuts en TMX o fins que el llevat s’haja integrat totalment i obtingues una pasta fina i elàstica. Si encara està enganxosa, voldrà dir que li cal més temps de pastat. El que jo faig és untar-me les mans d’oli, la trac de la TMX, la pose a dins d’un bol i la paste una estona a sobre d’unes pastilles de congelador. Estarà llesta quan ja no se t’enganxe a les mans, quan l’estires i siga bastant elàstica, i no faça forats de seguida. Quan arribes a este punt, fes una bola amb la massa i deixa-la reposar tapada durant una horeta fora de la nevera o dues a dins.
5.- Trau la massa. Per a cada tortell utilitzarem uns 350 g. Fes 3 boles i posa-les en bols o en una safata que pugues ficar a la nevera. Tapa i deixa tota la nit. L'endemà trau de la nevera i deixa que s'atempere i es relaxe una mica mentre fas el café.
Muntatge:
Si la fava t’has trobat
paga el tortell sens recança
i no perdis l'esperança
seràs ser afortunat.
I si et surt la figureta
no et quedarà més remei
que ser coronat com a Rei
d'aquesta festa distreta.
Tradició, sana alegria;
formen en la taula anell,
i mengem tan bon tortell
en pau i en franca harmonia.
Bon profit i que tingau molt bon any 2022!
Brutal!!!!, quin tortell, mmm
ResponEliminaSalut
Merci Lolines! :-)
ResponElimina