GALERIA DE FOTOS

dissabte, 14 de gener del 2023

PERDIUS EN ESCABETX DE TARONJA

L'escabetx que més fem a casa és el de verat, però la veritat es que tant les aus com el conill en escabetx també surten boníssims.

L’escabetx, siga del que siga és un plat senzill de fer i que pots tenir al frigorífic uns dies sense problemes.

Em va vindre al cap fer estes perdius escabetxades perquè vam quedar enamorats d'una amanida que vam provar fa uns anys a Can Jubany. Ens va encantar el contrast de sabors i textures. Te l'ensenyaré a la propera entrada.


Ingredients:

·                    1 ceba tallada en juliana molt fina

·                    ½ cabeça d’alls tallats a rodanxes 

·                    1/2 cullerada de pebre negre en gra

·                    1 fulla de llorer

·                    2 perdius netes tallades per la meitat (de dalt a baix)

·                    2 gots d’oli

·                    1 got de vinagre de vi blanc

·                    1 got de suc de taronja 

·                    Una culleradeta de sal

·                    Unes branques de romaní i de timonet

Estris: una cassola

Elaboració:

1.- En una cassola posa tots els ingredients en cru:

la ceba tallada en juliana molt fina, el pebre negre, la fulla de llorer, els alls laminats, les perdius tallades per la meitat, una mica de sal, el got del suc de taronja, el vinagre de vi blan y l’oli. La carn ha de quedar coberta.

(Si no queda coberta, posa més líquids guardant la proporció de 2 mides d’oli, 1 de vinagre i 1 de suc)

2.- Una vegada has posat tots els ingredients a la cassola, cuina a foc suau al voltant d’uns 50 minuts o una hora. A mitja cocció dona-li la volta a les perdius.

3.- Quan es refrede, reserva a la nevera.

Nota: com tots els escabetxos, este plat està millor si el deixes reposar d’un dia per l’altre o un parell de dies. Es conserva prou bé la nevera, això sí, ben tapat i sempre cobert amb l’escabetx.

Suggeriment: la prediu escabetxada està molt bona tèbia o freda, sola, acompanyada d'una mica d'arròs blanc o en amanides com la que t'ensenyarem a fer a la propera entrada.

  

Temps total: preparació 5 minuts, cocció 50 minuts, sense haver-hi d’estar pendent 

Bon profit!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o seguint-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta

dimarts, 1 de novembre del 2022

PAN DE MUERTO per Tots Sants

A casa som de celebrar la castanyada amb panellets, castanyes i moniatos, però el fet que la meua sogra sempre faça els panellets any rere any, em permet a mi poder anar provant receptes d'altres països. Este any li ha tocat el torn al "pan de muerto" una mena de brioix que els mexicans fan en aquestes dates per honorar els seus difunts.

Tenen forma rodona i per sobre es decora amb dues tires que representen els ossos i, un cop cuits, es cobreixen amb mantega i molt de sucre. Estan boníssims acompanyats amb una xocolata desfeta o farcits de crema de cacau.


Ingredients:

  • 300 g de farina
  • ratlladura d'una taronja o llimona
  • 1/2 culleradeta de canyella
  • 1 mica d’aigua de tarongina (opcional)
  • 12 g de llevat fresc o 4 g de llevat sec de forner
  • 40 g de llet
  • 40 g de sucre
  • 1 polsim de sal
  • 150 g d’ou*
  • 100 g de mantega a temperatura ambient
  • Un parell de cullerades de farina extra per les tires de decoració
  • Una mica d’ou per pintar els panets*
  • Per l’últim toc: una mica de mantega i sucre

*Si utilitzes ous L o XL, bat-los i pesa 150 g. Amb el que et sobre, podràs pintar els panets. 



Elaboració:



1.- En un got alt, barreja la llet tèbia, una culleradeta de sucre i el llevat. Deixa reposar fins que doble el volum.

2.- Pasta la massa a màquina (amb panificadora, TMX o kitcehn aid o similar). Fica la farina, el sucre, el polsim de sal, la canyella, el llevat activat, els ous, l’aigua de tarongina si n’hi poses i la ratlladura de llimona/ taronja. Pasta fins que s’integre tot.

3.- Agrega la mantega a temperatura ambient i pasta fins que la massa estiga ben llisa. Trigarà una mica perquè al principi la massa estarà molt enganxosa, però no t’amoïnes perquè acabarà integrant-se bé. Forma una bola i deixa reposar de 45 minuts a 1 hora.

4.- Aboca la massa al marbre de la cuina. Desgasa i talla 5 peces de 125 g aproximadament. Forma 5 boles i deixa 4 d’elles reposar a sobre d’una safata de forn coberta amb paper o amb una làmina de silicona.

5.- Forma els ossets: Amb la bola que sobra, farem la decoració de sobre que representa que són ossos i un cap. Per tal que siga més fàcil donar-li forma, agrega farina a aquesta massa fins que no estiga tan tova i pugues treballar-la millor. (jo ho he fet amb cada peça, però trigaràs menys si ho fas amb tota la massa junta). Ara divideix la massa resultant en 8 porcions: 4 de 20 g aproximadament i 4 de 15 g aproximadament.

Seguint els consells del Daniel Jordà en compte de fer-li un cap a la part del mig i arriscar-nos a què es caiga, el que farem serà formar 2 tires de massa, amb la de 20 g formarem els ossets amb 4 dits i amb la massa que pesa menys amb 3 dits, però totes dues de la mateixa llargada.

Amb un pinzell mullat amb aigua, fes una creu per sobre de les boles i fica primer la tira que has format amb 3 dits i per damunt la dels 4 dits. Pinta amb ou batut. Deixa reposar una horeta o fins que hagen pujat.

6.- Torna a pintar amb ou i enforma a 170ºC durant uns 25 minuts.

7.- Deixa refredar. Pinta amb mantega fosa i passa per sucre.

8.- Menja'ls acompanyats d'una xocolata desfeta o farcits amb crema de xocolata o nata.


Bon profit!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o seguint-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta

diumenge, 23 d’octubre del 2022

CARN MAGRA AMB TOMACA I ROVELLONS

La tardor és època de rovellons, i l'altre dia el Jaume ens va regalar uns quants. 

En un principi vaig pensar fer la recepta de carn magra que ja tinc publicada al bloc i que està boníssima, però com tenia poc temps i una bona carmanyola de salsa de tomaca ja feta, vaig decidir preparar la carn magra amb la salsa de tomaca i afegir-li els rovellons saltats. Boníssima! 

 


Ingredients:

  • 1/2 quilo de rovellons tallats a quarts
  • 2 kg de carn magra del coll de porc tallada a daus
  • Herbes i espècies al gust: all i ceba en pols, julivert, pebre, orenga, barreja per a carn, etc.
  • 400 g de salsa de tomaca casolana
  • 1 gotet de fino o brandi
  • Aigua (la quantitat que calga per a acabar de cobrir la carn)
  • oli
  • sal
  • Per a acompanyar: puré de creïlla
Estris: cassola ampla

Elaboració de la carn magra amb rovellons:

1.- Neteja els rovellons: talla’ls una mica el peu i neteja’ls la terra amb un drap humit o un tovalló. Si són grans, talla’ls en 4 trossos. Posa oli a la cassola i salta'ls amb un poquet de sal. Trau de la cassola i reserva.

2.- A la mateixa cassola, fica una mica més d’oli i daura la carn. Assaona-la amb salpebreall i ceba en pols a o les herbes que més t’agraden.

3.- Un cop daurada, agrega el fino i deixa que s’evapore una mica l’alcohol (3-5 min).

4.- Ara posa-hi la salsa de tomaca. Remena i agrega aigua fins a quasi cobrir.

5.- Deixa coure a foc lent i amb la tapa posada durant una hora aproximadament o fins que la carn estiga tendra. Al cap d’una estona d’estar bullint, comprova el punt de sal.

6.- Deu minuts abans d’apagar el foc, agrega els rovellons.

7.- Serveix amb puré de creïlla.



Moltes gràcies Jaume pels rovellons! 

Bon profit!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o seguint-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta



 

dissabte, 22 d’octubre del 2022

APPLE CRISP O CRUIXENT DE POMA

L'Apple Crisp o Cruixent de Poma són unes postres de cullera amb l'interior molt semblant al de l'Apple Pie. 

Per sobre tenen una capa estil streussel que es fa amb farina, flocs de civada, sucre, mantega i nous, que un cop passat pel forn, queda cruixent com si fora una galeta. 

Son unes postres que se serveixen tèbies i es poden acompanyar o bé d'una mica de nata o de gelat de vainilla. El contrast de la capa cruixent, amb la poma tova, sucosa i tèbia, i la nata o el gelat freds, fan una combinació deliciosa. Et quedes a provar-les?



Ingredients:



Elaboració:

1.- Les pomes: 

1.1.- Pela i trau el cor a les pomes. Talla-les en rodanxes no massa primes.

1.2.- Posa-les en un bol ample i barreja amb el sucre, la canyella i el suc de la llimona. Reserva.


2.- Fes el topping

2.1. Barreja els flocs de civada, la farina, les nous i el sucre. Agrega la mantega i mescla fins a obtenir una pasta homogènia.


3.- Munta les postres i enforna:

3.1.- Fica les pomes en una font que puga anar al forn i estén per sobre la cobertura.

3.2.- Fica al forn durant 45-50 minuts fins que estiga daurat per sobre i les pomes totalment cuites.



4.- Serveix tebi acompanyat de nata líquida o una bola de gelat de vainilla o caramel.


Bon profit!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o seguint-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta

divendres, 14 d’octubre del 2022

SALSITXES AMB ROVELLONS

Divendres és dia de teletreball i necessitem dinar alguna cosa que puguem preparar mentre esmorzem. Hui hem fet aquest plat de salsitxes amb rovellons


Per tal que siga un plat ràpid de fer, és clau tenir prèviament preparat el sofregit i fins i tot els rovellons passats per la paella. Si ho fas així, en 30-40 minuts tindràs llest un plat per xuclar-te els dits, un temps en què només hauràs de preocupar-te d'anar afegint els ingredients, no has d'estar pendent de la cassola.

Ingredients per a 4 persones:

  • 500 g de rovellons
  • 2 alls sencers
  • 150 g de sofregit (tomaca, pebrera i ceba)
  • 12-16 salsitxes de porc
  • 1 gotet de vi (fino)
  • 1 gotet d'aigua o la necessària fins a cobrir

Elaboració:⁣⁣⁣

diumenge, 9 d’octubre del 2022

TIRAMISÚ

Prepareu les culleres que hui portem un tiramisú!



Ingredients per a 6-7 persones:

  • 500 g. de mascarpone una mica temperat
  • 4 clares
  • 6 rovells
  • 6 cullerades de sucre (aprox. 100 g)
  • Melindros tipus "Sabojardi"
  • 2 tasses de café
  • 1 mica de marsala o brandi

Elaboració:⁣⁣⁣

dissabte, 1 d’octubre del 2022

LASANYA D'ALBERGÍNIA AMB BOTIFARRA I TOMACA

Hui hem aprofitat unes albergínies que teníem i una mica de carn de botifarra per fer aquesta "falsa lasanya" d'albergínia sense beixamel o unes albergínies a la parmigiana, però amb carn.



Ingredients:

  • 4 albergínies en talls prims longitudinals 
  • salsa de tomaca
  • 500 g de botifarra esmicolada
  • formatge al gust
  • oli i sal
  • unes fulles d'alfàbega

Elaboració:⁣⁣⁣

dissabte, 24 de setembre del 2022

MANDONGUILLES AMB SÉPIA I CIGRONS


Per tal d'aprofitar una mica de carn de botifarra i unes sèpies que tenia al congelador, he preparat aquest plat. Els cigrons els he afegit quasi al final de tot. Queda també boníssim amb pésols o fins i tot sense els cigrons o els pésols i acompanyant el plat amb un arròs blanc i per beure, un amontillado, nostraltres, de @bodegasargueso.

Com te les menjaries tu?


Ingredients:

  • 2 cebes picades
  • 1 carlota picada
  • 4 tomaques triturades
  • 3 alls
  • 1 fulla de llorer
  • Una mica de sucre si cal
  • Espècies al gust (pebre, orenga…)
  • 1 kg de sèpia neta
  • 1 got de fino o brandi
  • ½ litre d’aigua aprox
-Per a les mandonguilles*:
  • 1 ou
  • Els tentacles de les sèpies
  • 1-2 llesques de pa de motlle o 2 cullerades de pa ratllat
  • 1 raig de llet
  • 600 g de carn de botifarra esmicolada
*Com les mandonguilles les he fetes amb carn de botifarra, no els he posat cap espècie

Elaboració:⁣⁣⁣