GALERIA DE FOTOS

dimecres, 5 de gener de 2022

TORTELL DE REIS AMB XOCOLATA I FERRERO ROCHER

Fa un temps vam publicar la massa de brioix del Xavier Barriga per poder mostrar-vos més endavant com fer una Coca de Sant Joan. I és que amb la mateixa massa també acostumem a fer el nostre Tortell de Reis. És una massa que, com totes les de brioix és laboriosa de fer, però val la pena l’esforç.

El tortell de hui l'hem farcit de trufa, praliné d'avellanes i neules esmicolades, i l'hem decorat amb bombons de Ferrero Rocher.



Ingredients de la massa de brioix:

Amb estes quantitats ixen 3 tortells. Amb la massa que queda, o bé pots reservar 100 g per a fer de massa mare per a la següent massa o bé pots fer alguns dels brioixos que et mostrem aquí. També els pots guardar congelats un cop formats abans que pugen o bé després d'enfornar-los.

Hui jo he fet dos tortells més, un enrotllat amb crema de cacao i un altre farcit de dolç de moniato i els hem decorat amb cireres i taronja confitada. 


 
-Per a fer la massa:
  • 150 g d’ou (3 ous aproximadament)
  • 500 g de farina de força
  • 10 g de sal
  • 100 g de sucre
  • Ratlladura de 1/2 taronja
  • Ratlladura de 1/2 llima (llimona)
  • 1/2 culleradeta de canyella molta
  • 100-130 g d’aigua*
  • Opcional: un raget d’aigua de tarongina
  • Opcional: 100 g de massa de brioix fermentada-opcional*
  • 100 g de mantega freda tallada a daus
  • 40 g de llevat (rent) fresc
  • una mica de mantega de porc per quan posem el massapà
 
-Per a decorar:
  • ou batut amb un polsim de sal per a pintar*
  • ametlla en granet
  • xocolata de postres fosa
  • bombons Ferrero Rocher
  • pols daurada

-Per al farcit:
  • Praliné: 
    • 75 g d'avellanes torrades 
    • 70 g de sucre
  • Trufa: 
    • 100 g de xocolata
    • 250 g de nata de muntar

-Per a ficar a dins del farcit:
  • 1 fava
  • 1 rei
*Nota sobre els ingredients:
-Donat el llarg temps de pastat, els ingredients, sobretot els ous, la mantegal’aigua o fins i tot la farina han d’estar freds de la nevera. Això farà que la pasta s’escalfe el mínim possible. La massa de brioix no ha d’estar a més de 25-26ºC en finalitzar el pastat.

-Ous: casca’ls, i pesa’ls. Bat-los una mica amb una forquilla com si anares a fer una truita. Si et passes de pes, trau-li el que sobra una vegada els has barrejat. El que has tret ho pots reservar per a pintar el brioix abans de ficar-lo al forn.

-Aigua: En la recepta original posa de 120 a 130 ml d’aigua. La quantitat d’aigua la determinarà la capacitat d’absorció de la farina i el pastat que faces. Jo et recomane que primer n’hi poses 100 ml i després, si cal, li afegeixes més, però no la poses tota de cop. 

-La massa fermentada: tot i que no és imprescindible, millorarà la qualitat i la textura del brioix. La primera vegada que faces la massa, reserva'n 100-150 grams. La pots guardar embolicada amb film transparent a la nevera, si l'utilitzes l’endemà, o al congelador, si acostumes a pastar una vegada a la setmana. Si la congeles, el dia anterior passa-la del congelador a la nevera. 
Si tens massa mare, pots substituir esta massa fermentada. Refresca-la posant-li el 50% d'aigua. (ex. 60 g massa mare + 60 g farina + 30 g aigua i ho deixes pujar) 

Estris: TMX /panificadores/ robot de cuina amb accessori ganxo*, bols, safata, plàstic transparent de cuina, rodet, paper de forn, pinzell de silicona, cassó per a fer la trufa, màniga pastissera.

*Aquesta massa de brioix es pot pastar a mà, però tingues en compte que d’aquesta manera els períodes de repòs de la pasta mentre es treballa i abans d’incorporar-hi el llevat han de ser nombrosos i llargs. També, si ho fas amb Tmx la massa a mesura que es va pastant va agafant temperatura. Si et passa això, deixa el vas una estona a la nevera i després continua.
 
Elaboració del praliné:
 
1.- Posa una paella al foc i agrega les avellanes i el sucre. Deixa coure fins que el caramel agafe un to daurat fosc i les avellanes estiguen ben cobertes.

2.- Deixa refredar completament i tritura fins a formar una pasta.

3.- Reserva.



Elaboració de la trufa cuita/ganache:

1.- Escalfa la nata i agrega la xocolata i el praliné. Remena fins a integrar.
2.- Deixa refredar a la nevera fins a l'endemà o com a mínim 8 hores.
 

Elaboració de la massa de brioix:
 

diumenge, 19 de desembre de 2021

TRONC DE NADAL DE MASSAPÀ - TIÓ DE MASSAPÀ

El nostre #tió d'enguany és molt dolcet 😋



Ingredients per a un tronc de Nadal:

  • 250 g de sucre
  • 250 ametlla blanca molta
  • 125 g de moniato bullit
  • 1,5 o 2 rovells d'ou aprox
  • Per farcir: 180 g de dolç de moniato, fruita confitada o carabassat ratllat
  • Per guarnir: xocolata de cobertura, fruits secs

Estris: bol, paper i safata de forn

Elaboració:

1.- Cou el moniato fins que en punxar-lo estiga blanet. El pots bullir o coure’l al forn o al microones. Pela’l traient-li totes les taquetes negres que puga tindre i pesa’l. 

2.- Acabat de coure, posa el moniato calent en un bol i aixafa’l amb una forquilla. Agrega el sucre i remena bé fins que es desfaça. Seguidament, aboca l’ametlla i barreja. Finalment, ves afegint els rovells a poc a poc. Potser no els hages de posar els dos perquè t'ha de quedar una pasta que la pugues treballar.

3.- Amb les mans lleugerament mullades o amb guants de làtex aplana la massa a sobre d'un paper de forn. 

4.- Escampa el farcit per sobre: pots posar fruita confitada, carabassat ratllat, fruits secs o dolç de moniato.

5.- Enrotlla i si vols, talla-li uns trossos per fer-li branques.

6.- Cou al forn uns 10 minuts a 180ºC amb funció ventilador per tal que s'asseque una mica. 

7.- L'endemà o al cap de 2-3 dies decora'l. Fon la xocolata i pinta'l. Tira unes anous i unes ametlles trencades a la xocolata que t'ha sobrat i posa-li per sobre del tronc simulant l'escorça de l'arbre. 



 Nota: fes-lo mínim una setmaneta abans de Nadal per tal que s'asseque una mica.


I si t'agrada l'ametlla, prova aquest torró de massapà, el torró que sempre ha fet ma mare. És el millor del món mundial!!



Bon profit!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta

diumenge, 28 de novembre de 2021

ROTLLETS D'ANÍS

Un dels dolços valencians més tradicionals són els rotllets. En pots trobar d'ametlla, de taronja, d'ou, de mistela... A mi els que més m'agraden són els d'anís, a més l'oloreta a forn de poble que et deixen a tota la casa quan els fas, m'encanta! 

Si no els heu provat mai, són deliciosos, fàcils i ràpids de fer i només necessitaràs 4 ingredients.


Ingredients per a 50 rotllets de 20 grams:

  • 1 got d’anís sec (200 g)
  • 1 got d’oli de gira-sol (200 g)
  • ½ got de sucre (110 g)
  • Farina, la que entre, al voltant de mig quilo (partim d'uns 475 g  i posem total 530 aproximadament)
  • Sucre (i canyella) per tirar-i per arrebossar-los

 *la comoditat d'aquesta recepta és que pots fer servir el got que vulgues i anar afegint la farina fins que et quede una massa fina i fàcil de treballar. Jo t'he posat les quantitats orientatives.

Estris: bol, paper i safata de forn

 Elaboració:

 


1.- Barreja l’anís, l’oli i el sucre. Ves afegint la farina de mica en mica fins que obtingues una massa que es puga treballar. Es una pasta lleugera, com la dels pastissets de moniato.

2.- Deixa reposar la massa uns 10-15 minutets i mentrestant escalfa el forn a 180ºC.

3.- Agafa porcions de massa d’uns 15-20 g i forma els rotllets. A mi m'agrada bolejar la porció de massa amb la mà, li done forma de cordó i ajunte les puntes. (Mira el vídeo). Pots fer un cordonet i ajuntar els extrems o bé fer una bola i amb un dit la forades. Fes la manera que més pràctica trobes.

4.- Passa els rotllets per sucre (i canyella) i col·loca’ls en una safata de forn.

5.- Enforna de 18-25 minuts fins que estiguen sequets i lleugerament daurats. No han de quedar massa torrats.


Temps: 45-50 minuts

Bon profit!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta


dissabte, 13 de novembre de 2021

BOUNTY CASOLÀ (Bombons de coco i xocolata)

Us agrada el Bounty? si no l’heu provat mai i us agrada la combinació del coco amb la xocolata segur que aquests bombonets no us deixaran indiferents.

Es fan amb  només 3 ingredients (coco ratllat, llet condensada i xocolata de cobertura) i a més, es fan en un tres i no res. També, sense banyar-los amb la xocolata estan deliciosos! 



Ingredients: 

  • Coco ratllat
  • Llet condensada 
  • 1 culleradeta d'oli de coco o gira-sol (opcional)

*Quantitats: aproximadament el mateix pes de coco que de llet condensada (mira el punt 1) 

Estris: bols, ganivet/espàtula, paper de forn o recipient rectangular 

Elaboració:

1.- Posa el coco ratllat en un bol i ves afegint la llet condensada al mateix temps que vas remenant amb una forquilla o amb les mans. Agrega llet condensada fins a formar una “pasta” que pugues treballar, ni massa seca ni massa enganxosa.

2.- Aboca la pasta a sobre d’un paper de forn i dona-li forma prement bé. Talla i fes els rectangles. Si no tens pressa també pots col·locar-la a dins d’un recipient rectangular i ficar-ho al congelador per poder tallar millor les porcions.

3.- Fon la xocolata amb una mica d’oli de coco o de gira-sol i cobreix. L’oli farà que siga més fàcil cobrir-los.

4.- Deixa que s’assequen una mica i gaudeix!


Nota: Amb els mateixos ingredients, pots fer torró de coco i xocolata. Dona-li forma a dins d'un recipient rectangular (si no en tens pots tallar un cartró de llet longitudinalment), i després cobreix la tauleta amb la xocolata fosa. 

Temps de preparació: 20-25 minuts




Bon profit!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta

dimecres, 28 de juliol de 2021

CARPACCIO DE CARBASSÓ / CARPACCIO DE CARABASSETA

Aquesta recepta de carpaccio de carabasseta és un plat súper senzill, fresc i que es fa amb pocs ingredients. Et servirà per a acompanyar carn o peix a la planxa o com una “tapa” lleugera quan tens convidats.


Ingredients: 

  • Carabasseta (carbassó)
  • Sal i pebre
  • Oli d’oliva verge extra
  • Suc de llima (llimona)
  • Orenga
  • Llavors de sèsam, lli, pipes, pinyons passats per la paella, nous, etc.
  • Formatge Parmesà o curat en lasques
  • Crema de vinagre de Mòdena
  • Ceba en vinagre (si en tens, li queda molt bé)

Estris: mandolina, pelador per les làmines del formatge

Elaboració:

1.- Torra els pinyons per tal que tinguen més sabor.

2.- Renta el carbassó i talla’l ben finet amb una mandolina.

3.- Disposa les rodanxes en un plat superposant-les una mica entre elles.

4.- Salpebra la carabasseta. Barreja el suc de llimona amb l’oli. Després tira –li per sobre  l’orenga, els fruits secs, el formatge, la crema de Mòdena i si n’hi poses, la ceba en vinagre.



Nota: Com ja sabeu la carabasseta és bastant insípida per tant el que li donarà el sabor és la vinagreta, els fruits secs i el formatge amb què l’amanirem.

Com veus no he posat quantitats. Fes-ho al teu gust, com faries les teues amanides. El plat de la foto l’he fet per a una persona com a guarnició.

Temps de preparació: 5 minuts


Bon profit!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta

dissabte, 10 de juliol de 2021

GOTETS DE CREMA DE FORMATGE, MELMELADA I GALETA CRUIXENT

L’estiu és una època de molta varietat de fruita. Aprofitant que teníem moltes prunes de l’hort del meu pare i havíem fet melmelada, hem preparat estes postres boníssimes i fresquetes ben fàcils de preparar.

 



Ingredients per a 8-9 gotets:

-Per al cruixent de galeta:

  • 225 g de galetes tipus digestive*
  • 100 g de mantega a temperatura ambient

-Per al farcit:

  • 200 ml de nata  ben freda (1 pot menut)
  • 500 g de formatge fresc batut tipus quark
  • 2 cullerades de formatge cremós
  • 5 cullerades de sucre (aproximadament 90 g)

-Per a la base:

  • melmelada de pruna

Elaboració*:

* aquesta recepta l’he adaptat del Pastís de Formatge amb Melmelada de Gerds que hi ha al blog i on pots veure el pas a pas de l'elaboració de la galeta i de la crema de formatge.

1- La galeta:

1.1.- Escalfa el forn a 180ºC funció ventilador.

1.2.- Trenca les galetes en 2 ó 4 trossos. Tritura amb la teua picadora o amb la TMX donant uns cops de turbo.

1.3.- Afegeix la mantega tallada a daus i dóna uns cops de turbo fins que estiga tot ben integrat. Si no ho fas amb TMX, barreja la mantega amb les mans.

1.4.- Escampa sobre un paper de forn de forma homogènia.

1.5.- Enforna durant 10-12 minuts a 180ºC fins que quede daurada.

1.6.- Una vegada cuita, deixa refredar.

 

2.- La crema:

2.1.- En un bol, munta la nata juntament amb el sucre.

2.2.- Agrega el formatge batut i la Philadelphia i barreja delicadament amb una espàtula.

2.3.- Fica a la nevera fins el moment de servir.  


3.- Muntatge: 

3.1.- En el fons del got fica una mica de melmelada. Posa per sobre un parell de cullerades de la crema de formatge i acaba decorant amb la galeta esmicolada per sobre.


Nota: Pots preparar-ho amb la melmelada que més t’agrade. Ens ha sorprès com queda de bé amb la melmelada de pruna , amb aquell toc àcid que combina a la perfecció amb la crema de formatge i el cruixent de la galeta.

Si vols fer la melmelada tu, aquí et deixe com fer-la tant amb TMX com de manera tradicional: Melmelada de pruna Claudia

T’apeteix fer la recepta però no tens temps?

Fes només la crema de formatge i utilitza melmelada de compra i unes galetes lotus. Ja no tens excusa per fer unes postres ben bones! ;-)

Bon profit!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta

 

 


dissabte, 5 de juny de 2021

RAÏMET DE PASTOR

Aquests dies hem estat per Dénia i hem aprofitat per a collir #raïmetdepastor , una herba silvestre que creix sobretot en zones molt seques com els marges de pedra, les clivelles de les roques o entre les altres herbes del camp.

Per collir la planta, no l’arrenques mai d’arrel, utilitza unes tisoretes de podar.

És una planta que es cull a la primavera i es menja en conserva escaldant-la i després posant-la en una salmorra amb vinagre.

Ingredients:

  • Raïmet de pastor
  • Aigua d’ampolla
  • Vinagre
  • Sal
  • Herbes aromàtiques: pebrella, romaní o timonet
  • 1 rodanxeta de llima

*Per mesurar el vinagre i la sal ho faig una mica a ull. Òmplic d’aigua el pot que utilitzaré, el pose en un got i a partir d’ahí mesure una cinquena part de vinagre (un dit) i la meitat del que ocupa el vinagre ho pose de sal (1/2 dit). Gens científic la veritat... Hui perquè no us queixeu ho he pesat per donar-vos-en una idea: per a 400 g d’aigua, 70 g de vinagre i 30 g de sal. Tot i així, amb el vinagre, tot va a gustos.



Estris: cassó, escumadora, pot de vidre

Elaboració: