GALERIA DE FOTOS

divendres, 22 de desembre del 2023

PROPOSTES PER AL NADAL III–Postres i Dolços Tradicionals

Desprès del recull d’entrants i picadetes i de plats principals que tenim al blog, arribem a l’última entrada sobre menús de Nadal: Les postres i Dolços Tradicionals.
Espere que us agraden:

6-7-postres i dolços nadal-collage

3) PROPOSTES DE MENÚ NADALENC: POSTRES I DOLÇOS TRADICIONALS

3.1. PER BAIXAR UNA MICA ELS ÀPATS CONTUNDENTS:

GELATINA DE GIN TONIC AMB TARONJA, LLIMONA I CANYELLA: unes postres molt digestives. Es pot servir tal qual però està molt millor acompanyat de gelat de sorbet de llimona. És convenient fer-la la nit d’abans.

7-gin tonic jelly-ppal-


TARONJA I MANDARINA EN TRES TEXTURES AMB CREMA DE IOGURT: postres refrescants i digestives, ideals per prendre desprès d’algun dels àpats d’aquests dies de Nadal.

6-3-taronja confitada sorbet i iogurt-cuinadiari-


GOTET DE LLIMONA, LLET CONDENSADA I IOGURT AMB CRUIXENT DE GALETA (30 minuts)

6-3-postre llimona cuinadiari-ppal-2

PASTÍS DE FORMATGE I MELMELADA DE GERDS EN GOT: Aquesta és un versió del Pastís de Formatge amb Melmelada de Gerds que ja tenim al blog però presentada en gotets individuals, cosa que els fa ben vistosos a l'hora de servir quan tens convidats. 

GOTETS DE CREMA DE FORMATGE, MELMELADA I GALETA CRUIXENT: una altra versió de pastís de formatge en got

 


TIRAMISÚper què no?


3.2. ALGUNS DOLÇOS TÍPICS DE NADAL:


AMETLLES GARAPINYADES: uns dels dolços més llaminers (40 minuts).

6-7-ametlles garapinyades-ppal2


ANOUETES DE NADAL: boletes de moniato, sucre i ametlla cobertes de nous i sucre glas. Fàcils de fer però les has de preparar una setmana o deu dies abans per tal que s'assequen un poc.



BILBAOS LORQUINOS: com si foren petits Xixones. Els pots tenir fets amb antelació. Temps: 1 hora aproximadament.

6-7-bilbaos-ppal3

BOMBONS D’AVELLANA, AMETLLA I XOCOLATA: cruixent xocolata per fora i praliné per dins. Temps: una hora aproximadament

6-7-bombons ametlla avellana-cuinadiari-ppal1

BOUNTY CASOLÀ: (Bombons de coco i xocolata)amb només 3 ingredients (coco ratllat, llet condensada i xocolata de cobertura) i a més, es fan en un tres i no res. També, sense banyar-los amb la xocolata estan deliciosos!


ROQUES CRUIXENTS DE XOCOLATA: 15 minuts + el temps de refredar



CARQUINYOLS D’AMETLLA I AVELLANA (CARQUINYOLIS): senzills de fer i els pots tenir fets amb antelació. Temps: 40 minuts

6-5-carquinyols-ppal-ETI

MANTEGADES AMB AMETLLA: Boníssimes. Temps: 1 hora

6-5-mantegades ametlla-ppal2

PANELLETS VARIATS: tot i que a Catalunya els panellets es fan per la Castanyada, els ingredients són molts semblants als que es fan servir per a fer els torrons

6-7-panellets assortits cuinadiari ppal-1-

PANELLETS D'AVELLANA:



POLVORONS AMB AMETLLA: sí, els polvorons casolans, estan deliciosos. Es poden fer amb antelació. Temps: 1 hora

6-Polvorons amb ametlla-ETIppal

POLVORONS D’AMETLLA I AVELLANA de Paco Torreblanca: uns altres polvorons deliciosos, aquestos amb un toc d'avellana.



ROTLLETS D'ANÍS: de les pastes més tradicionals valencianes



TARONGES CONFITADES: les taronges confitades les pots utilitzar per a moltes elaboracions com el Torró de Massapà o un Tortell de Reis o bé servir-les banyades amb xocolata. Temps: 1 hora i mitja.

6-8-taronja confitada-ppal1

TORRÓ A LA PEDRA: molt semblant al Torró de Xixona però amb molt pocs ingredients i una el·laboració molt senzilla. Temps: 10-15 minuts amb l’ametlla torrada. És convenient fer-lo mínim un parell de dies abans perquè s’asseque una mica.

6-7-torro a la pedra-ETIppal

TORRÓ D’AVELLANA: molt semblant al Torró a la Pedra però fet amb avellanes en compte de amb ametlles. Temps: 10-15 minuts amb l’avellana torrada. És convenient fer-lo mínim un parell de dies abans perquè s’asseque una mica.

6-7-torro avellanes cuinadiari-ppal1

TORRÓ DE MASSAPÀ AMB XOCOLATA I FRUITS SECS: el meu preferit, el que de tota la vida ha fet ma mare a casa. Temps 45 minuts + 2-3 dies perquè s’asseque un poc.

6-7-torro massapa xoco-10-ETI6-3-torro massapa xoco-ultimETI


TORTELL DE REIS: és laboriós però paga la pena l'esforç. Temps: 3-4 hores



TORTELL DE REIS AMB XOCOLATA I FERRERO ROCHER: tortell farcit de trufa, praliné d'avellanes i neules esmicolades, decorat amb bombons de Ferrero Rocher. Qué dius?

TRONC DE NADAL DE MASSAPÀ: l'hauràs de fer uns dies abans per tal que s'asseque


VANILLEKIPFERL: galetes de Nadal amb fruits secs i vainilla


…I amb tot això acabem amb les receptes nadalenques.

Espere que gaudiu molt aquests dies!!

Bon profit i Bones festes!!

cenefa nadal

T’han agradat les propostes? Tens dubtes o suggeriments? Si en fas alguna, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o seguint-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta

(Entrada publicada per primera vegada Desembre 2011 i actualitzada cada any amb noves propostes)


PROPOSTES PER AL NADAL II–Plats Principals

En una entrada anterior, fèiem un recull de tapes i picadetes que podíeu fer per Nadal. Avui duem uns quants plats principals perquè pugau agafar idees a l’hora d’elaborar els vostres menús de Nadal.

Espere que us agraden:

2-plats principals-collage2

 

2) PROPOSTES DE MENÚ NADALENC: PLATS PRINCIPALS

Calamars amb cigrons i brandada de bacallà: este plat el pots presentar també en cassoletes menudes com a part d’un menú degustació. Temps: 1,5-2 hores (amb el bacallar dessalat i els calamars prèviament nets, congelats i descongelats).

2-2-Calamars amb cigrons ppal-1

Canelons de rap i gambes: una alternativa als canelons tradicionals. Es poden tenir preparats amb antelació i fins i tot tenir-los congelats. Temps: Una hora llarga.

1-4-canelons de peix-ppa2l-ETI

Canelons amb tonyina i beixamel de pernil: una opció econòmica però molt saborosa. Es poden tenir preparats amb antelació i fins i tot tenir-los congelats. Temps:1 hora.

Canelons tonyina-ppal1-cd

Canelons de crepes. Una altra alternativa als canelons tradicionals, fets amb carn picada i massa de crepes. Temps: entre una hora i mitja i dues hores.

1-4-canelons crepes cuinadiari-ppal--

Conill en salsa de cava i ametlles (1 h 20 min)

COUS COUS A LA VALENCIANA: Si sou dels que feu caldo per Nadal, aquí teniu una proposta per trencar la monotonia. La diferència amb el putxero o l'escudella és que les carns se sofrigen amb ceba i tomaca i a banda li posem una mica d'espècies com podria ser Ras el Hanout, i això fa que el caldo siga súper saborós.












Crepes de peus de porc amb pollastre i beixamel de ceps: una reinvenció de la recepta de peus de porc amb pollastre, enrotllats en unes crepes i coberts amb beixamel de ceps.

Temps: Farcit: 1 hora- preferible fer-lo amb antelació (es pot tenir congelat); crepes i muntatge 1 hora.

1-4-crepes peus polastre-ppa2-29

Entrecot amb Milfulles de verdures i rul·lo de cabra amb dues salses. El milfulls també queda molt bé acompanyant un tall  de peix fet a la planxa/forn. Tota la verdura la pots fer amb antelació i després escalfar-la. Temps: 15 minuts.

1-1-milfulls tricolor amb rulo cabra i 2 salses-7ETO ppal-cuinadiari

Espatlla de xai al forn: Recepta d’elaboració súper senzilla. És el forn qui fa la feina. Temps: 1 hora i mitja 

2-1-espatlla xai forn cuinadiari-ppal3

Espinacs, ceps i ou poché: impressionant combinació d’ingredients. Es pot preparar tot amb antelació (fins i tot tenir-ho congelat) excepte l’ou poché. Minuts abans de servir es munta el plat i es fa l’ou poché. Temps: 1 hora.

1-1-poche espinacs i ceps-27etippal-cuinadiari

Farcellets de pasta wonton amb verdures, gambes i ceps: l’alternativa lleugera als canelons. També podries fer-lo com entrant. 

1-4-Farcellets wonton verdura gambes ceps-cuinadiari-ppal 2

Filet de porc farcit amb pernil, formatge i codonyat acompanyat de creïlles senceres de guarnició o puré de creïlles (patates): el contrast del salat del pernil/bacon i el formatge amb el codonyat i la salseta de Pedro Ximénez és molt bo. Temps: ~1 hora + refredar i tallar

2-1-filet porc farcit bacon formatge codonyat-ppal

Filet de porc ibèric amb salsa de xampinyons i bacó: fer amb antelació. Temps: si deixes la carn en salmorra necessitaràs de 4-8 hores + 1h i mitja d’elaboració.

2-2-filet de porc salsa xampinyons cuinadiari-ppal 2

Fricandó de vedella amb moixernons: elaboració llarga (dues hores i mitja) però pots tenir-lo fet amb antelació. Ideal per quan sou molts, a més, agrada a la majoria de la gent.

2-1-Fricando Cuinadiari-ppal2

Galtes de porc al vi de Porto: aposta segura per quan tens convidats. Meloses, gustose i fàcils de fer.









Llobarro amb botifarra de ceba (morcilla) i melmelada de fruits rojos: un plat de contrastos que no deixarà els teus convidats indiferents. A a més no és un plat gens laboriós. Temps: 10 minuts.

2-2-llobarro amb botifarra i melmelada-8ETI-cuinadiari

Mar i muntanya de conill o pollastre amb llagostins: un plat gens complicat i s més, deliciós. Si no t’agrada el conill el pots fer amb pollastre i també canviar els llagostins per gambes o escamarlans. Es pot preparar amb antelació i fins i tot tenir-lo congelat. Temps: 1 hora + repòs.

2-1-conill llagostins 2-ppal marc2-ETI-

Pits de pollastre farcits (1 hora llarga) 

2-1-pit pollastre farcit-cuinadiari-ppal1

Putxero o escudella de Nadal amb pilotes: un plat ben complet amb una elaboració llarga però que un cop tot a l’olla, no requereix que estigues per ell. A més, el pots tenir fet amb antelació. Amb aquesta recepta pots servir una sopa d’arròs o una Sopa de galets amb ou dur, trossets de pollastre, etc. o bé servir deixar la carn a part. Temps: 3 hores encara que bastant inactives. 

1-2-putxero cigrons pilotes-ppal-1-

Salmó amb Torró: també juguem amb contrastos, aquest cop amb un ingredient molt nadalenc: el torró. Elaboració molt ràpida i senzilla. Temps: 30 minuts. 

2-2-salmo torro-ppal

Sopa de galets farcits de carn: Un plat molt nadalenc que pot semblar complicat i entretingut però quan li agafes la seguida a farcir els galets ho fas en un tres i no res. Temps: 2-3 hores caldo; 25 minuts preparar i coure els galets.

1-2-sopa de galets farcits-cuinadiari-ppal

Timbal de bacallar amb salsa de tomaca i creïlles: la salsa de tomaca i el bacallar el pots tenir preparat amb antelació i fins i tot tenir-los congelats.Temps: 1 horeta.

2-2-bacallar patates tomaca-7-cuinadiari

Saltimbocca: un plat bastant ràpid i fàcil de fer 

2-1-Saltimboca cuinadiari-ppal2

SALTIMBOCCA AMB PRESSA IBERICA I XAMPINYONS: versió diferent, feta amb pressa ibèrica i xampinyons.









També us pot anar bé consultar la secció de guarnicions i salses per acompanyar els vostres plats:

3-Guarnicions i Salses-thumb

…I els propers suggeriments, els Dolços de Nadal.

Bon profit i Bones festes!!

cenefa nadal

T’han agradat les propostes? Tens dubtes o suggeriments? Si en fas alguna, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o seguint-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta

(Entrada publicada per primera vegada Desembre 2011 i actualitzada cada any amb noves propostes)

diumenge, 15 d’octubre del 2023

SARDINES FUMADES (SARDINES EN SAL FUMADA)

Diuen que les estacions càlides són la millor època per la sardina, concretament els mesos que no porten "R", del maig a l'agost. Tot i això, fa un parell de setmanes vaig trobar aquestes "supersardines" i no em vaig poder resistir a compar-les. I és que amb la calor que està fent aquest any, al pas que anem menjarem sardines amb els torrons!



Com eren tan grans vaig decidir preparar-les amb sal fumada. No les havia fetes mai, i se suposa que la forma autèntica de fumar les sardines és fent-ho amb fum (obvi), però venen una sal fumada que et facilita moltíssim la feina i en qüestió de no res, tens aquesta delícia preparada. Això sí, és aconsellable congelar el peix uns dies i que després que l'hages salat, també el deixes en oli un poc. Tot i que aquest últim punt no és del tot necessari, crec que millora els sabors, o almenys a mi m'ho sembla.


I què passa si no trobem sardines tan maques i grans? Doncs queda't per aquí, que al final de la recepta et donaré una alternativa! 😉

Ingredients:

  • sardines fresques ben grosses
  • sal fumada
  • oli per conservar-les
Estris: ganivet, escatador, carmanyola de vidre

Elaboració:⁣⁣⁣

diumenge, 24 de setembre del 2023

CIGRONS AMB MORCILLA DE BURGOS I OU FERRAT

Esta setmana vaig estar a Burgos per feina i l'Almudena ens va portar "morcilla de Burgos" de Sotopalacios, boníssima, d'una altra lliga de la que podem comprar per aquí. 

El primer dia en vam menjar fregideta amb pebrots del piquillo i avui ens hem atrevit amb estos cigrons amb ou que estan per llepar-se els dits.


Ingredients:

Els cigrons:

  • 500 g cigrons
  • 2-3 litres d’aigua
  • 4 carlotes
  • 1 carabasseta menuda
  • 2 cebes
  • 4 dents all
  • 1-2 fulles de llorer
  • 1 cullerada de pebre en gra
  • 1 os de pernil
  • Sal
  • 1 raig d’oli

 Per a la picada:

  • 3-4 llesques de pa
  • Un bon grapat d’ametlles
  • 1 pebrot xoricer
  • 2 grans d’all tallats a rodanxes

Per a servir:

  • 2 rodanxes grosses de morcilla de Burgos per persona + 3 rodanxes per barrejar amb els cigrons
  • 1 ou fregit per persona
  • 1 piparra per persona
  • pebre-roig

 

Elaboració:


A. Cou els cigrons:

1.- La nit d’abans posa en remull els cigrons. També els pots estovar amb antelació i tenir-los al congelador.

2.- Posa el pebrot xoricer en aigua calenta. (jo havia posat una nyora també, però el pebrot acostuma a tenir més carn).

3.- Posa els cigrons a l’olla de pressió i agrega les carlotes i les cebes pelades, la carabasseta a trossos, els alls, la fulla de llorer, el pebre i l’os de pernil. Cobreix amb aigua (aproximadament 2 litres) i fica una mica de sal. Tanca l’olla i cuina’ls per 35 minuts.

B. La picada

4.- En una paella fregeix el pa, les ametlles i els alls tallats a rodanxes. En el got de la batedora, tritura-ho tot juntament amb la carn del pebrot xoricer. Reserva.

 

...i seguim amb els cigrons...

5.- Una vegada estan el cigrons cuits, trau la verdura i tritura-la amb una mica del caldo i un parell de cullerades de cigrons.

6.- Cola els cigrons i fica’ls a una cassola. No llences el caldo. El podràs fer servir per a unes altres elaboracions i per a donar-li una mica de melositat a aquest plat.

7.- Agrega la picada a l’olla on tens els cigrons i esmicola unes 3 rodanxes de morcilla. Afegeix una mica del caldo fins que obtingues una consistència melosa.

8.- En una paella a part fregeix els trossos de morcilla per les dues bandes i fes un ou ferrat per persona

 


Muntatge del plat:

9.- Posa una base del puré de verdures al plat. Fica damunt els cigrons, l’ou fregit i un parell de rodanxes de morcilla. Decora amb una piparra i una mica de pebre- roig.




10.- Menja-ho trencant l’ou i barrejant-ho tot.

 Gaudeix!

Muchas gracias Almudena por estas cosas tan ricas!! 😋

Bon profit!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o seguint-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta