GALERIA DE FOTOS

dilluns, 28 de setembre de 2015

COCHINITA PIBIL de Ferran Adrià

La Cochinita Pibil és un plat mexicà típic de la Península del Yucatán. Tradicionalment es prepara adobant carn de porc i coent-la en un forn de pedra enterrat (Pib és la paraula maia per a designar aquest tipus de forn). La carn adobada s’acostuma a embolicar en fulles de plataner i després es cou a dins d’un recipient.

Avui dia, la manera més senzilla de coure la cochinita pibil a casa és utilitzant l’olla de pressió o el forn, fent una papillota amb paper d’alumini, ja que fulles de plataner, almenys on visc jo, no és massa habitual trobar-ne.

8-Cochinita pibil cuinadiari-ppal

Ingredients per a 6 persones aproximadament:

-Per a marinar la carn:

  • suc d’una taronja gran
  • 1 cullerada d’orenga seca
  • 1 cullerada de comí en pols
  • 3 cullerades de vinagre de vi blanc
  • 180 g de pasta d’arxiota* (aproximadament 1 pot menut)
  • un raig d’oli
  • 1 tros de cap de llom de 1300 g (peça sencera, sense tallar)
  • sal i pebre

-Per a coure la carn:

  • 1 ceba gran tallada en juliana
  • Si es cou amb olla de pressió: fulla de plataner o una pell de plàtan mascle (opcional)**

-Acompanyament:

  • 2 cebes morades menudes
  • suc de 1/2 llima
  • xili havaner al gust
  • crema agra (opcional)

-Per a servir:

  • tortillas mexicanes

*L’arxiota o bixa orellana és el condiment que li dóna el color roig tan característic a este plat. S’extreu picant les llavors del fruit. La pasta d’arxiota, ja llesta per a utilitzar, la trobareu en botigues especialitzades en productes sud americans o grans superfícies. Jo la compre habitualment en una carnisseria Halal on venen també altres productes internacionals difícils de trobar en altres supermercats. Hi ha diferents marques i també això farà que el color siga més rogenc o més marronós i la consistència més o menys líquida.

8-Cochinita pibil cuinadiari-arxiota

**Si no en tens, posa la carn directament a l’olla. Posiblement hauràs d’afegir mig gotet d’aigua per tal que la salsa no estiga tan densa i no s’agafe al fons de l’olla.

Estris: bol gran, batedora, bol menut per a la ceba de l’acompanyament, safata de forn o olla de pressió i paper d’alumini

Elaboració:

1.- Barreja en un bol el suc de taronja, l’orenga, el comí, el vinagre, la pasta d’arxiota i l’oli. Depenent de la marca que utilitzes hauràs de fer servir la batedora o bé escalfar la salsa uns segons al microones per tal que es barregen bé tots els ingredients i es puga escampar bé per sobre de la carn.

8-Cochinita pibil cuinadiari-1

2.- Prepara la carn. Lliga-la amb un cordill, salpebra-la, i punxa-la unes quantes vegades amb un ganivet per tal que s’impregne bé amb l’adob que acabem de fer.

8-Cochinita pibil cuinadiari-2

3.- Posa el tros de carn en el bol on has preparat l’adob i cobreix-la bé amb aquest. Tapa amb film transparent i deixa marinar a la nevera si pot ser tota la nit, si no, almenys 4 hores.

8-Cochinita pibil cuinadiari-3

4.- L’endemà courem la carn. Com hem avançat a la introducció, la pots coure al forn fent una papillota amb paper d’alumini o a l’olla de pressió.

4.a.- Si la cous al forn: Encén el forn a 200 ºC. Prepara dos trossos grans de paper d’alumini en forma de creu. Trau la carn del bol i posa-la a sobre de l’alumini. Tira-li per sobre la ceba tallada en juliana i el marinat. Tanca bé com si fóra una papillota. Cou a 200 ºC durant una hora i mitja.

8-Cochinita pibil cuinadiari-4a

4.b.- Si la cous amb olla de pressió: Posa la carn a l’olla de pressió. Tira-li per sobre la ceba tallada en juliana, el marinat i mig gotet d’aigua si veus que la consistència de la salsa és massa densa. Remena bé i tanca l’olla. Cou durant uns 25-30 minuts. Com la pasta és tan densa és fàcil que s’enganxe a l’olla per tant, abans de tancar l’olla remena bé i cou a foc suau. També es pot posar al fons de l’olla una pela de plàtan mascle que li aportarà també un sabor més original.

8-Cochinita pibil cuinadiari-4b-

5.- Mentrestant prepara l’acompanyament: pica la ceba morada i fica-la en un bol. Agrega el suc de mitja llima, xili havaner picat al gust i una mica de sal. Deixa reposar a la nevera.

8-Cochinita pibil cuinadiari-5

6.- Quan la carn estiga cuita trau-la del forn o de l’olla de pressió. Lleva-li el cordill amb molta cura de no cremar-te. Esgarra la carn en el sentit de les fibres i d’aquesta manera pararà més tendra que si la talles a rodanxes.

8-Cochinita pibil cuinadiari-6

7.- Tritura la salsa que ha quedat juntament amb la ceba i tira-la per sobre de la carn.

8-Cochinita pibil cuinadiari-7-18-Cochinita pibil cuinadiari-7-2

8.- Escalfa les tortilles mexicanes al forn o al microones i embolica-les amb paper d’alumini o en un drap de fil per mantenir-les calentes.

Suggeriment: serveix aquest plat amb “tortillas” mexicanes. Si tens convidats, altres plats que combinen molt bé amb aquest són guacamole, chili con carne, arròs blanc de guarnició, una fondue de formatge en pa de pagès, uns nachos, etc.

8-Cochinita pibil cuinadiari-ppal3

Font: recepta basada en la Cochinita Pibil del llibre El Menjar de la Família de Ferran Adrià i l’equip del Bulli.

Temps total: maceració una nit o mínim 4 hores, cocció de 25 minuts (en olla de pressió) a 1 hora i mitja (al forn), preparació 10 minuts.

8-Cochinita pibil cuinadiari-ppal2

Bon profit!!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.

Marta

divendres, 14 d’agost de 2015

LLIMONADA AMB TARONJA I CARLOTA (Beguda energètica i refrescant)

La recepta de hui és una beguda que s’elabora com una llimonada però a més de llimona, porta també taronja i carlota (pastanaga).

7-Llimonada amb taronja i carlota cuinadiari-ppal1

Tots tres ingredients estan carregats de vitamines i minerals, per tant és una beguda energètica, antioxidant i refrescant que va bé tant per prendre als matins quan ens alcem, a les tardes d’estiu per refrescar-nos, o per recuperar-nos després d’haver fet esport. A més, es fa en menys d’un minut amb la qual cosa no hi ha cap raó per tirar de refrescs industrials que són bastant menys saludables.

Preneu nota?

Ingredients:

  • 2 carlotes (pastanagues) pelades senceres o a trossos
  • 2 llimes (llimones) menudes, de pell fina, senceres, ben rentades i sense les puntes
  • 1 taronja menuda de pell fina, sencera, ben rentada i sense les puntes
  • 100 g de sucre
  • 800 g d'aigua ben freda
  • 4-5 glaçons (per a la gerra)

Estris: TMX, cistell, cubilet, colador, gerra

Elaboració:

1.- Posa les carlotes en el got (les pots posar senceres o a trossos). Tritura 6 segons a velocitat 6 (v. la nota*).

7-Llimonada amb taronja i carlota cuinadiari-1-17-Llimonada amb taronja i carlota cuinadiari-1-2

2.- Afegeix les llimes, la taronja, el sucre i l'aigua.

7-Llimonada amb taronja i carlota cuinadiari-2-17-Llimonada amb taronja i carlota cuinadiari-2-27-Llimonada amb taronja i carlota cuinadiari-2-3

3.- Tanca amb la tapa i col·loca el selector en posició got tancat. Subjecta bé el cubilet amb la mà esquerra i prem el botó turbo durant dos segons amb la mà dreta.

7-Llimonada amb taronja i carlota cuinadiari-3

4.- Col·loca el cistell dins del vas i subjectant-lo amb l’ajuda de l’espàtula, cola la llimonada i posa-la en una gerra. Si no vols trobar part de la polpa, pots posar un colador fi en la boca de la gerra.

7-Llimonada amb taronja i carlota cuinadiari-4-17-Llimonada amb taronja i carlota cuinadiari-4-2

5.- Serveix freda i com més aviat millor per tal que no es perguen les vitamines.

*Nota: si vols que este suc tinga un sabor més intens a carlota, després de triturar-la en el pas 1, afig l'aigua i tritura uns segons a velocitat 10. Després afegeix la llima, la taronja i el sucre.

Si la carlota és molt tendra, la pots posar sense pelar, talla-li només els extrems.

7-Llimonada amb taronja i carlota cuinadiari-ppal2

Temps total: 1 minut

Font: adaptació de la recepta de Bebida Energética de Worwerk TMX

Bon profit!!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.

Marta

diumenge, 19 de juliol de 2015

SAMFAINA AMB ALBERGÍNIA I CARBASSÓ

L’estiu és ideal per fer samfaines, tomacats, ratatouilles o pistos perquè ens ofereix una gran varietat de verdura. Aquests plats els podeu trobar amb pebrera verda, amb pebrera roja o amb verdures variades com este que portem avui amb ceba, pebrera verda, albergínia i carabasseta.

4-samfaina amb carabasseta cuinadiari-ppal-1

 

Ingredients*: 4-samfaina amb carabasseta cuinadiari-ppal-3

  • 400 g de ceba (3 cebes mitjanes)

  • 400 g de pebrera verda tipus italià (unes 4-5, depén de la mida) (pots posar-ne de roja també)

  • 480 g albergínia (2 albergínies menudes)

  • 600 g carabasseta (1 carabasseta gran o dues menudes)

  • 800 g tomaca trossejada (unes 8 tomaques tipus pera, pelades i trossejades)*

  • Oli d’oliva verge extra

  • Sal

  • 1 culleradeta de sucre

     

Aquesta és una recepta en què les quantitats dels ingredients poden variar en funció del teu gust o de si vols aprofitar tota la peça de la verdura que utilitzes. També pots adaptar la quantitat de tomaca segons l’ús que li vages a donar a la samfaina: per prendre sola o amb truita, a mi m’agrada menys sucosa mentre que si és per acompanyar un bacallà o un pollastre guisat amb samfaina, n’hi pose bastant més i la triture o la ratlle en compte de tallar-la.

*El pes de la verdura és una vegada ja neta sense peduncles, o sense pell en el cas de la ceba.

**si utilitzes tomaca natural, escalda-la per a traure-li la pell. Si n’utilitzes de pot, pots utilitzar bé de la sencera i la talles tu o bé de la que venen ja trossejada.

Estris: cassola ampla, colador, escumadora o pala

Elaboració:

Tota la verdura l’haurem de tallar a daus més o menys iguals. La posarem per aquest ordre: ceba, pebrera, albergínia, carabasseta i tomaca. No cal que la talles tota de cop, comença per la ceba i mentre s’està fent, talles la pebrera i així successivament.

1.- Talla la ceba a daus. Posa un bon fons d’oli d’oliva en una cassola i quan estiga calent, agrega la ceba. Vés coent-la a foc moderat.

4-samfaina amb carabasseta cuinadiari-1

2.- Mentrestant prepara la pebrera. Renta-les bé i trau-los el peduncle. Talla-les a tires fines i lleva’ls els nervis i les llavors. Talla les tires a daus. Quan la ceba comence a transparentar, agrega  la pebrera a la cassola i deixa coure fins que el seu color verd comence a empal·lidir.

4-samfaina amb carabasseta cuinadiari-2-14-samfaina amb carabasseta cuinadiari-2-2

3.- Mentre es va fent la pebrera, talla l’albergínia a daus i posa-la en un colador amb sal per a traure-li l’amargor. Deixa uns 10 minutets i repassa-la amb aigua. Quan estiga la pebrera d’un verd pàlid, agrega l’albergínia i dóna unes voltes. Seguidament afegeix la carabasseta i deixa coure tot uns 10 minuts.

4-samfaina amb carabasseta cuinadiari-3-14-samfaina amb carabasseta cuinadiari-3-24-samfaina amb carabasseta cuinadiari-3-34-samfaina amb carabasseta cuinadiari-3-4

4.- Passat aquest temps agrega la tomaca amb una mica de sal i sucre i deixa coure uns 40-50 minuts o fins que veges que tota la verdura estiga feta.

4-samfaina amb carabasseta cuinadiari-4-14-samfaina amb carabasseta cuinadiari-4-24-samfaina amb carabasseta cuinadiari-4-34-samfaina amb carabasseta cuinadiari-4-4

Degustació: es pot menjar calent, tebi o fred, amb plats de peix o carn, truita de patata, ous fregits o ous esclafats. També està molt bo si fregeixes creïlles i les incorpores a la verdura.

Nota: Encara que este plat es pot menjar durant tot l’any, és a l’estiu quan les verdures estan en el seu millor moment. Si feu molta quantitat podeu fer conserva.

4-samfaina amb carabasseta cuinadiari-ppal-2

Temps total: 1 hora 30 minuts aproximadament

Bon profit!!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.

Marta

dilluns, 6 de juliol de 2015

PA DE CALATRAVA AMB BRIOIX I AMETLLES

El Pa de Calatrava és una recepta d’aprofitament. La recepta original s’acostuma a fer amb restes de pa del dia anterior, encara que també el podeu fer amb croissants, galetes o qualsevol pa de pessic que us haja sobrat. A mi m’agrada fer-lo amb restes de brioix, panou o ensaïmades i li afegisc també ametlla mòlta que li aporta un sabor i una textura especials.

6-3-pa calatrava brioix cuinadiari-ppal3

Ingredients:

  • 1 litre de llet sencera
  • 150 g de brioix (restes de panou, ensaïmada)
  • 50 g d’ametlla mòlta
  • 150 g de sucre
  • 6 ous
  • 1 tros de corfa de llimona
  • 1 branca de canyella

-Per al caramel:

  • 150 g de sucre
  • 20 g d’aigua

-Altres:

  • aigua per al bany maria

Estris: Per a fer el caramel: motlle silicona per a microones o paella, espàtula;
Per al pa de Calatrava: cassó per a bullir la llet, batedora /TMX, motlle rectangular de 25x12cm aproximadament, safata de forn

Elaboració:

1.- Escalfa el forn a 170 ºC funció ventilador + calor a dalt i baix. Posa uns 3 dits d’aigua a la safata de forn i col·loca-la a la meitat del forn.

6-3-pa calatrava brioix cuinadiari-1

2.- Posa un cassó a escalfar a foc suau. Agrega la llet juntament amb el sucre, la canyella i la pell de llimona. Remena de tant en tant per tal que no s’enganxe. Quan bulla, retira del foc

6-3-pa calatrava brioix cuinadiari-2-16-3-pa calatrava brioix cuinadiari-2-26-3-pa calatrava brioix cuinadiari-2-36-3-pa calatrava brioix cuinadiari-2-4

3.-Mentrestant prepara el caramel: el pots fer al microones o en una paella.

Si el fas al microones: posa els 150 g de sucre amb 20 g d’aigua. Fon al microones a 600 W. El temps pot variar d’un microones a un altre i també pot ser diferent en funció del recipient que utilitzes. Vés programant primer de minut en minut obrint cada vegada per comprovar si està fos. Quan ja porte uns 3 minuts, programa de 30 segons en 30 segons, obre i remena amb una espàtula de silicona.

Si el fas en paella: posa el sucre i l’aigua a escalfar fins que es forme un caramel amb un color daurat. Remena constantment amb una espàtula de fusta o de silicona.

Tant si ho fas al microones o en paella, vigila de no cremar-te perquè el caramel és de les coses que més mal et farien si et caiera a sobre.

Quan estiga fet el caramel, posa’l al motlle i reserva.

6-3-pa calatrava brioix cuinadiari-3

4.- Bat els ous amb una batedora elèctrica o amb la TMX (12 segons a vel 6). Afegeix-los a poc a poc a l’olla on hi ha la llet remenant constantment.

6-3-pa calatrava brioix cuinadiari-4-16-3-pa calatrava brioix cuinadiari-4-2

5.- Posa el brioix esmicolat al motlle, damunt del sucre cremat. A continuació, fica l’ametlla mòlta. Seguidament, amb l’ajuda d’un colador, afegeix la barreja de llet i ous. Deixa reposar uns minuts per tal que s’amare bé el brioix.

6-3-pa calatrava brioix cuinadiari-5-16-3-pa calatrava brioix cuinadiari-5-26-3-pa calatrava brioix cuinadiari-5-36-3-pa calatrava brioix cuinadiari-5-4

6.-Embolica el motlle amb paper d’alumini i cou al bany maria durant aproximadament 30 minuts tapat amb l’alumini i 15 minuts més destapat. Després d’aquest temps, en punxar-lo amb un pal de broqueta, aquest ha de sortir net, per tant, si li cal, deixa uns minuts més.

6-3-pa calatrava brioix cuinadiari-6-16-3-pa calatrava brioix cuinadiari-6-26-3-pa calatrava brioix cuinadiari-6-36-3-pa calatrava brioix cuinadiari-6-4

7.- Quan estiga a temperatura ambient, fica’l a la nevera almenys unes dues o tres hores. Desemmotlla i serveix.
 
6-3-pa calatrava brioix cuinadiari-ppal
 
Temps total: preparació 1 hora 10 minuts aproximadament + deixar refredar

6-3-pa calatrava brioix cuinadiari-ppal2

Bon profit!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.

Marta