GALERIA DE FOTOS

diumenge, 20 de juliol del 2014

PISTO MANXEG

L’estiu passat vam estar uns dies per Ciudad Real amb la família de l’Alba, i la Tia Inés ens va ensenyar a fer aquesta recepta de Pisto Manxeg.

Amb el pisto passa com amb la Paella Valenciana. Tothom anomena Paella Valenciana a qualsevol arròs i tothom anomena Pisto Manxeg a qualsevol fritada de verdura amb tomaca… Això no vol dir que els arrosos diferents a la paella valenciana o les samfaines o pistos fets amb verdures variades no estiguen bons, sinó que cada cosa té el seu nom, i el Pisto Manxeg, o almenys el que fan a Ciudad Real, només porta pebrera verda, tomaca i un bon oli d’oliva.

4-pisto manxeg cuinadiari-ppal-2

Ingredients:

  • 1 kg de pebreres verdes italianes (pebrot verd)
  • 1 pot de tomaca pelada sencera (800 g) (unes 8 tomaques tipus pera, pelades)*
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal
  • Sucre

4-pisto manxeg cuinadiari-ingr

*si utilitzes tomaca natural, escalda-les per a llevar-los la pell.

Estris: paella gran tipus “gaspatxera” o cassola ampla, escumadora o pala

Elaboració:

1.-Renta bé les pebreres i trau-los el peduncle. Talla-les a tires fines i lleva’ls els nervis i les llavors. Talla les tires a dauets menuts.

4-pisto manxeg cuinadiari-1-14-pisto manxeg cuinadiari-1-2

2.- Posa força oli d’oliva a la cassola. Quan estiga calent agrega la pebrera tallada.

4-pisto manxeg cuinadiari-2-14-pisto manxeg cuinadiari-2-2

3.- Quan la pebrera estiga mig cuita i haja canviat de color, aboca el pot de tomaca amb l’aigüeta que l’acompanya. Amb l’escumadora o la pala que estigues utilitzant vés trencant la tomaca. Agrega una mica de sal i de sucre.

4-pisto manxeg cuinadiari-3-14-pisto manxeg cuinadiari-3-24-pisto manxeg cuinadiari-3-34-pisto manxeg cuinadiari-3-4

4.- Deixa coure fins que el suc de la tomaca haja espessit i puge l’oli a la superfície.

4-pisto manxeg cuinadiari-4-14-pisto manxeg cuinadiari-4-2

Degustació: el pisto es pot menjar calent, tebi o fred, com a guarnició d’ous fregits, escaldats, plats de peix o de carn.

4-pisto manxeg cuinadiari-ppal-3

Nota: Encara que el Pisto Manxeg es pot menjar durant tot l’any, és una recepta que s’acostuma a fer a l’estiu. Si feu molta quantitat podeu fer conserva.

4-pisto manxeg cuinadiari-ppal-1

Temps total: 1 hora aproximadament

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

dimarts, 1 de juliol del 2014

FIDEUS A LA CASSOLA AMB COSTELLA I SALSITXES

Avui toca un clàssic de la Cuina Catalana. Per a fer este plat m’he basat en la recepta del llibre La Cuina de la Meva Mare del Joan Roca, un llibre que tot i no tenir fotos, és un bon recull de receptes tradicionals catalanes. Les quantitats i la manera de fer, les he variat una mica, però la veritat és que són molt semblants als fideus a la cassola de l’àvia, els de tota la vida.

1-5-fideus cassola-ppal1

Ingredients per a 4-5 persones:

  • 500 g de costella tallada a trossos (3-4 trossos per persona)
  • 250 g salsitxes (4 salsitxes)
  • 2 cebes mitjanes
  • 2 tomaques madures (o 4 tomaques pera al natural de llauna, uns 200 g escorregut)
  • 40 g de vi ranci
  • 400 g de fideus grossos, amb forat o del número 2
  • Caldo de verdures, de pollastre (brick) o aigua (aproximadament una vegada i mitja el volum dels fideus)
  • Sal
  • Oli

-Per a la picada:

  • 2 grans d’all
  • Unes branques de julivert

-Per a acompanyar:

  • Formatge parmesà ratllat (opcional)

Estris: cassola plana

Elaboració:

1.- Posa un fons d’oli en una cassola i sofregeix la costella. Posa-li sal. Quan comence a daurar-se, afegeix la salsitxa tallada a trossets.

1-5-fideus cassola cuinadiari-1-11-5-fideus cassola cuinadiari-1-2

2.- Mentrestant vés picant la ceba i quan la carn estiga ben daurada trau-la de la cassola i reserva.

1-5-fideus cassola cuinadiari-2-11-5-fideus cassola cuinadiari-2-2

3.- En el mateix oli farem un sofregit amb la ceba, la tomaca i el vi ranci:
Posa –hi primer la ceba, i quan estiga ben confitada agrega la tomaca ratllada. Deixa coure a foc lent. Afegeix el vi ranci i deixa reduir.

1-5-fideus cassola cuinadiari-3-11-5-fideus cassola cuinadiari-3-21-5-fideus cassola cuinadiari-3-31-5-fideus cassola cuinadiari-3-4

4.- Torna a posar la costella i la salsitxa, dóna unes voltes i agrega el caldo. Deixa coure uns 10 minuts. (Si poses aigua, posa una mica més i deixa coure de 15-20 minuts per tal que agafe una mica de gust. Rectifica de sal).

1-5-fideus cassola cuinadiari-4-11-5-fideus cassola cuinadiari-4-2

5.- Mentre el caldo bull fes la picada. Va molt bé tenir julivert congelat en bossetes. Per a que queden els alls més ben picats, pots trinxar-los amb el premsa-alls.

1-5-fideus cassola cuinadiari-5-11-5-fideus cassola cuinadiari-5-21-5-fideus cassola cuinadiari-5-31-5-fideus cassola cuinadiari-5-4

6.- Tira els fideus i cou seguint les instruccions del paquet.

1-5-fideus cassola cuinadiari-6-11-5-fideus cassola cuinadiari-6-2

7.- Tira la picada un parell de minuts abans d’acabar la cocció.

1-5-fideus cassola-7-1

8.- Deixa reposar uns minuts. Han de quedar sucosets, ni secs ni caldosos. Serveix amb parmesà ratllat (opcional).

1-5-fideus cassola-ppal2

Temps total: 1 hora

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

diumenge, 15 de juny del 2014

COCA DE XOCOLATA AMB PASTA DE FULL

S’acosta Sant Joan i aquesta pot ser una opció de coca per a la revetlla, sobre tot si hi ha nens. És molt senzilla i en mitja hora la tens feta.

6-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-ppal1

Ingredients:

  • 2 làmines de pasta de full (260 g cadascuna)
  • 200 g de xocolata amb llet de postres
  • 1 ou
  • 50 g d’ametlla crocanti
  • 25 g pinyons
  • 2-3 cullerades de sucre

Estris: cassó o bol per a microones per a desfer la xocolata, ganivet, pinzell

Elaboració:

1.- Escalfa el forn a 180ºC.

2.- Desfés la xocolata al bany maria o bé al microones (2 minuts a 360W).

6-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-1-16-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-1-2

3.- Estén una de les làmines de pasta de full sense traure-li el paper que porta. Aboca la xocolata desfeta per sobre i estén-la deixant un marge d’un centímetre aproximadament.

6-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-3-16-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-3-2

4.- Col·loca l’altra placa de pasta de full per sobre i doblega les vores.

6-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-4-16-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-4-2

5.- Fes talls amb un ganivet per tota la vora i  punxa amb una forquilla per tal que al forn no s’unfle massa.

6-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-5-36-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-5-4

6.- Pinta amb ou batut tota la superfície. (És molt còmode batre l’ou usant un pot de conserva).

6-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-6-16-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-6-2

7.- Tira per sobre l’ametlla crocanti, els pinyons i el sucre.

6-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-7-16-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-7-26-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-7-36-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-7-4

8.- Enforna uns 15 minuts a 180º o fins que estiga daurada.

6-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-8-16-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-8-2

Degustació: aquesta coca es pot menjar freda o bé una mica tèbia.

6-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-ppal2

Moltes gràcies Marifé per aquesta recepta tan senzilla i tan bona!

Temps total: 25-30 minuts

Bon profit!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.

Marta