GALERIA DE FOTOS

dijous, 27 de febrer del 2014

IRISH SODA BREAD (PA DE SODA IRLANDÉS)

El dia 5 de cada mes és quan els nois de Memòries d’una Cuinera ens llancen el repte mensual. Al febrer ens ha tocat fer pa!

A casa, habitualment fem el pa nosaltres. De receptes, n’he fet un munt, però és cert que al bloc no en tinc moltes penjades, a veure si faig un pensament.

Tot just el dia que publicaven la proposta del pa a Memòries, a The Guardian hi havia un article de la Felicity Cloake que es deia How to bake the perfect soda bread (Com fer el pa de soda perfecte). És un article molt interessant que parla dels diferents ingredients que es fan servir en l’elaboració d’este tipus de pa i com ho fan diferents entesos del tema. Finalment ella també ens proposa la seua recepta.

Jo mai havia sentit parlar d’aquest pa i la veritat és que l’article em va deixar encuriosida. És un pa típic irlandés que es feia ja al segle XIX. Era un pa econòmic que es feia amb pocs ingredients i que podia fer gairebé tothom a casa sense la necessitat de tenir forn, ja que en els seus inicis, aquest pa es coïa al foc en una mena de cassola de ferro amb tapa. A més, el fet de no portar llevat “viu” sinó “químic”, va contribuir també a què la recepta fos més accessible per tothom.

És un pa rapidíssim de fer. En el temps que s’està escalfant el forn, pastes tots els ingredients i sense haver-lo de deixar pujar, l’enfornes. I com és possible fer un pa d’aquesta manera? Doncs perquè un dels seus ingredients i que és precisament el que li dona el nom a este pa, és el bicarbonat sòdic (soda) que reacciona amb l’acidesa del buttermilk o sèrum de llet i fa que puge i no necessite fermentació.

Antigament, el buttermilk o sèrum de llet es feia batent la nata. Amb aquest procés s’obtenia per una banda, mantega (part sòlida), i per una altra banda, una part líquida que seria el sèrum. D’aquí és d'on li ve el nom (buttermilk- “llet de la mantega” o sèrum de mantega). Avui dia es pot fer afegint algun àcid a la llet, el que provoca que aquesta es talle i es torne més espessa. Nosaltres a casa podem fer–lo amb llet i suc de llimona o vinagre.

Pel que fa a la farina, he vist receptes que n’utilitzen només d’integral, només de blanca, o una barreja de totes dues. La Felicity Cloake fa servir farina integral i la seua recepta del The Guardian és amb la que em vaig estrenar per a fer este tipus de pa. Realment no em va fer massa el pes aquella recepta. Tot i que tenia molt bon aspecte, li vaig trobar un gust massa sentit a bicarbonat, un gust al qual almenys a casa no estem acostumats. Així i tot, vaig pensar que no tiraria la tovallola perquè és un pa que presenta molts avantatges, i per tant li donaria una altra oportunitat fent servir farina normal i així s’adaptaria millor al pa que ens agrada. 

Dit i fet, la següent recepta que va caure a les meues mans va ser la del Irish Soda Bread del llibre The Complete Cookbook de la Mary Berry i la cosa ja va canviar. Tot i que no és el nostre pa preferit i encara se li nota un poc el regust de bicarbonat, amb farina blanca ens ha agradat molt més, fins i tot alguna vegada li hem posat llavors i està molt bo.

És un pa de corfa dura i molla compacta i és recomanable menjar-lo el mateix dia que el fas. Si en sobra, va molt bé tallar-lo a llesques i congelar-lo i quan el necessites, torrar-lo.

És un pa ideal per a aquells que volen fer els seus primers temptejos en el món del pa o bé per quan anem amb presses i volem un pa ràpid acabadet de fer. Per la poca feina que dona, crec que val la pena donar-li una oportunitat. No creus?

 

5-Irish soda bread-cuinadiari-ppal1

Ingredients:

  • 500 de farina de tot ús
  • 1 culleradeta* rasa de bicarbonat
  • 1 culleradeta de sal
  • 1 culleradeta de sucre
  • 300 ml de sèrum de llet o buttermilk (300 ml llet normal o de soja + 2 cullerades de suc de llimona**)
  • 70-90 ml d’aigua tèbia
  • una mica d’oli
  • Opcional: flocs d’avena, 50 g de llavors (pipes de carabassa, gira-sol, sèsam, lli, etc)***.

*culleradeta de cafè amb llet

**Avui dia es pot trobar buttermilk en algunes botigues, però també el pots fer tu a casa amb  300 ml de llet i un parell de cullerades soperes de suc de llimona. A la recepta de Mary Berry proposa que si no tens buttermilk, el pots substituir per la meitat de llet i la meitat de iogurt natural.

***Llavoretes: Si en tens, val la pena posar-ne per donar-li un gust extra

Estris: bol, sedàs o colador, cullera de fusta, safata de forn

Elaboració:

1.- Fes el sèrum de llet: el sèrum de llet és fàcil fer a casa. Esprem mitja llimona i cola el suc. Mesura un parell de cullerades i posa-les a una gerra. Agrega 300 ml de llet a temperatura ambient. Deixa reposar uns 10-15 minuts fins que veges que la llet queda com tallada i més espessa. Ja tindràs el teu buttermilk fet. 

Basics-5-buttermilk-cuinadiari-2

2.- Escalfa el forn a 200ºC funció ventilador + calor a dalt i baix.

3.- Amb un colador o un sedàs, tamisa la farina, el bicarbonat i la sal i posa’ls en un bol gran.

5-Irish soda bread-cuinadiari-3-15-Irish soda bread-cuinadiari-3-25-Irish soda bread-cuinadiari-3-35-Irish soda bread-cuinadiari-3-4

4.- Aboca en el sèrum de llet i remena amb una cullera de fusta. Un cop integrat, ves afegint l’aigua tèbia de mica en mica. En la recepta original fiquen 90 ml, jo les vegades que l’he fet, he acabat posat un ditet menys. Això dependrà de la farina. La massa, tot i que és bastant enganxosa, s’ha de poder treballar mínimament. I el temps de pastat d’aquesta massa, és simplement el temps que trigaràs en integrar tots els ingredients. No requereix un amassat com els altres tipus de pans. 

5-Irish soda bread-cuinadiari-4-15-Irish soda bread-cuinadiari-4-25-Irish soda bread-cuinadiari-4-35-Irish soda bread-cuinadiari-4-4

Si se t’enganxa molt la massa a les mans, pots fer dues coses: o bé agregar farina a la superfície de treball o bé untar-te les mans amb oli. A mi personalment m’agrada més la idea d’untar-me les mans amb oli, ja que la molla d’este pa és de per si bastant atapeïda i si li afegim més farina acabarà sent un pa més compacte encara. A més, untant-te les mans d’oli tacaràs menys la cuina, no val al pena embrutar el marbre amb farina quan ho pots fer tot a dins d’un bol.

5.- Forma una bola d’aproximadament 18-20 cm de diàmetre i col·loca-la sobre una safata de forn. Amb un ganivet fes dues incisions profundes en forma de creu. Si s’enganxa el ganivet, passa la fulla també per oli.

5-Irish soda bread-cuinadiari-5-15-Irish soda bread-cuinadiari-5-2

6.- Enforna a 200ºC durant 30 minuts. Passat este temps, dona-li la volta al pa (cap per avall) i enforna uns altres 10 minuts.

5-Irish soda bread-cuinadiari-6-15-Irish soda bread-cuinadiari-6-2

Suggeriment: és preferible menjar-lo calent o bé, el mateix dia que el fem perquè de seguida s’asseca. També es pot tallar a llesques i congelar-lo. El dia que el necessites, descongela les llesques que vulgues i torra-les.

Està molt bo amb mantega i salmó o mantega i melmelada…

5-Irish soda bread-cuinadiari-ppal2 

PA

Temps total: una horeta aproximadament

Bon profit!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o seguint-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta


diumenge, 16 de febrer del 2014

PASTÍS DE PATATA AMB BOTIFARRA I SOBRASSADA

La recepta que portem avui és un pastís salat que s’acostuma a fer a casa del Txus. Es fa alternant capes de puré de patata amb botifarra (llonganissa) i sobrassada i, finalment es gratina amb formatge.

Pot ser perfectament un primer plat o un plat únic, ja que combina hidrats de carboni i proteïna. Si l’acompanyem d’una amanideta, ja tindrem un àpat ben complet.

1-2-pastis patata butifarra sobrasada-cuinadiari-ppal2

Ingredients:

  • 8 creïlles (patates) mitjanes (d’uns 160-200 g cadascuna)
  • Aigua per a bullir les patates
  • 60 g de mantega
  • Sal
  • Llet tèbia*
  • 500 g de carn de botifarra, llonganissa o salsitxa
  • 200 g de sobrassada** (tan magra com siga possible, no de terrina)
  • Formatge ratllat per a gratinar

*No pose quantitat de llet perquè dependrà de l’aigua que hagen agafat les patates. Com a molt ½ gotet i vas afegint de mica en mica fins a arribar a la consistència desitjada. Mira el punt 5.

**Jo utilitze sobrassada de la Marina Alta que compre al Mercat de Dénia. Com veureu a les fotos és molt magra. La Comarca de la Marina, sobretot l’interior, va ser repoblada per Mallorquins, i d’aquí ve que es faça aquest embotit.

Estris: olla per coure les creïlles (patates), paella, 2 coladors mitjans, motlle desmuntable de 23 cm de Ø, paper de forn o d’alumini

Elaboració:⁣⁣⁣

dimarts, 28 de gener del 2014

BUNYOLS DE PATATA (BRAVA)

Al mes de gener, en Memòries d’una Cuinera ens han proposat que fem Patates Farcides. Tot i que les patates al forn m’agraden amb mil farcits, m’apetia canviar una mica i fer aquesta recepta que em rondava pel cap feia temps. 

En este cas el que hem farcit no és una patata sinó un bunyol de patata, i hem aconseguit un aperitiu molt original! … a més, sabeu que també sense farcir estan bons sucats en sucre??

4-bunyols de patata brava cuinadiari-ppal3

patates farcidesbraves

Ingredients:

-Per als bunyols:

  • 3 creïlles (patates) mitjanes (345 g de creïlla cuita i pelada)
  • 100 g d’aigua
  • 60 g de llet
  • 100 g farina
  • 10 llevat
  • sal
  • oli de girasol per a fregir-los

-Per a acompanyar o farcir:

  • all i oli / maionesa
  • quetxup

Estris: recipient de silicona per a microones, forquilla, paella per a fregir, culleres menudes, bol amb aigua, màniga pastissera/ bossa de plàstic, escumadora

Elaboració:

1. Cou les patates. Jo ho faig al microones en un recipient de silicona. Si ho fas d’aquesta manera, necessitaràs uns 7 minuts a 900W. Comprova que estan fetes punxant-les amb una forquilla. (Aquest tipus de recipient va molt bé per coure qualsevol tipus de verdures al microones).

4-bunyols de patata brava cuinadiari-1-14-bunyols de patata brava cuinadiari-1-2

2. Pela-les i posa-les en un bol. Aixafa amb una forquilla.

4-bunyols de patata brava cuinadiari-2-14-bunyols de patata brava cuinadiari-2-2

3. Deixata el llevat en l’aigua tèbia i agrega a la patata.

4-bunyols de patata brava cuinadiari-3-14-bunyols de patata brava cuinadiari-3-2

4. Sense parar de remenar vés agregant la farina, la llet i la sal. Ha de quedar una massa fluixa i suau.

4-bunyols de patata brava cuinadiari-4-14-bunyols de patata brava cuinadiari-4-24-bunyols de patata brava cuinadiari-4-34-bunyols de patata brava cuinadiari-4-4-

5.- Deixa reposar fins que puge i es formen unes petites bambolletes. Dependrà de la temperatura de la cuina però possiblement en una horeta i mitja ja estarà llesta la massa per a fer els bunyols.

4-bunyols de patata brava cuinadiari-5

6.- Posa oli a escalfar en una paella i prepara tot el que necessitaràs per a fregir els bunyols: 1 bossa de plàstic (de les de congelar) que servirà de màniga pastissera, 1 cullereta, 1 bol amb aigua, escumadora i un plat on els anirem traint a mida que els anem fregint.

7.- Quan fem els bunyols de carabassa, ens mullem les mans per tal que no se’ns enganxe la pasta. En este cas però, el que mullarem serà una cullereta. Mullarem per tant la cullera i amb l’altra mà estrenyerem la màniga pastissera fins que surta una quantitat de massa del tamany d’una anou. En este moment, espitja amb la cullera perquè caiga la massa de forma rodona a l’oli calent. Mulla la cullera cada 2-3 bunyols però vigilant que no caiguen gotes d’aigua a dins de l’oli calent perquè sinó et pegaria una bona esguitada.

4-bunyols de patata brava cuinadiari-74-bunyols de patata brava cuinadiari-7-24-bunyols de patata brava cuinadiari-7-34-bunyols de patata brava cuinadiari-7-4

Fregeix fins que estiguen daurats.

4-bunyols de patata brava cuinadiari-7-5

8.- Acompanya els bunyols amb all i oli i /o quetxup o farceix-los amb una xeringa. (Al grans ens han agradat més amb all i oli, als menuts amb kètxup).

4-bunyols de patata brava cuinadiari-84-bunyols de patata brava cuinadiari-8-2

Nota: si us en sobren, proveu-los amb sucre!

Bon profit!!

4-bunyols de patata brava cuinadiari-ppal2

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

dimecres, 15 de gener del 2014

PASTÍS D’ANIVERSARI: PEIX

La setmana passada el Pol va fer un anyet i a les meues filles els feia molta gràcia portar-li un pastís. Donat que el Tió a banda dels torrons ens va cagar molts lacasitos, vam decidir fer aquest pastís amb forma de peix.

6-1-coca taronja peix-cuinadiari-ppal3

Desconec qui va idear inicialment aquest peix tan colorit perquè la xarxa està plena de blogs que l’han publicat. Podeu trobar un peix similar al blog Mis Thermorecetas, que va agafar la idea de Pasen y Degusten, allà vaig veure un comentari del El mundo de Driwrgy on deia que la idea havia estat seua, però malauradament el link que ella posa no funciona i jo no he sabut trobar la recepta al seu blog … també l’han fet Magia en mi cocina, Cuinant, Coure Coulants, Aux Bonheurs de Virg… Bé, el que és cert és que gràcies a internet podem agafar bones idees d’uns altres i  compartir el que ens agrada.

Si us ha fet paxoca, no deixeu de fer-lo ja que és molt senzill i quedareu molt bé. A una coca rodona, simplement li hem de tallar una porció, girar-la, posar-li de cua i finalment decorar amb xocolata i lacasitos. Que en dieu?

6-1-coca taronja peix-cuinadiari-ppal1

Ingredients:

dimarts, 14 de gener del 2014

COCA DE TARONJA o COCA MARIA DE TARONJA

Ara que és temps de taronges podeu aprofitar per a fer esta coca. És una versió més de la coca maria, la coca ronyosa, la coca de mida, la coca de sucre, la coca de llanda, la coca cubana, la coca bova, la coca mal feta, com la vullgueu anomenar… però feta amb suc de taronja. Aquesta especialment és la recepta que feia la Tia Clareta, una tia de mon pare i ens agrada molt perquè resulta una coca molt flonja i suau tant de textura com de sabor. 

6-1-coca taronja cuinadiari-ppal1

Al bloc ja hi ha una coca que fem amb taronja. La diferència és que la coca de hui la fem només amb el suc de la taronja, no amb la taronja sencera i per tant, el sabor de taronja no és tan pronunciat. A més, aquesta no porta làctics, el que resulta ideal per intolerants a la lactosa o gent que no menja derivats de la llet.

Ingredients:

  • 3 ous
  • 300 g de sucre
  • 250 g de suc de taronja o mandarina (1 got ple dels d’aigua)
  • 70 g d’oli d’oliva suau o de gira-sol (2 ditets d’un got)
  • Mitja culleradeta de pell de llimona ratllada 
  • Un polsim de canyella en pols
  • 300 g de farina
  • 2 sobrets de gasosa (2 blancs i 2 blaus o morats)

Estris: motlle de forn rodó de 24 cm, paper de forn, màquina pujar clares o TMX, espremedora, sedàs/colador(opcional) 

Elaboració amb TMX i tradicional*:

*Per a fer esta coca es podrien barrejar tots els ingredients amb un túrmix. Tot i així, si muntem les clares i sedassem la farina com expliquem en el pas a pas, ens eixirà una coca molt més esponjosa, i si tens temps, val la pena fer-ho.

1.- Encén el forn a 180ºC funció ventilador i prepara els ingredients. Prepara el suc de taronja i folra el motlle on faràs el pastís. Al nostre, com és de silicona, només li posem una base paper. Si uses un metàl·lic, mira com folrar-lo aquí.

6-1-coca taronja cuinadiari-1-16-1-coca taronja cuinadiari-1-2

2.- Si vas a fer la recepta amb TMX, aboca els ous sencers (rovells + clares) amb el sucre i bat durant 3 minuts a temperatura 37º velocitat 4.

6-1-coca taronja cuinadiari-2-16-1-coca taronja cuinadiari-2-2

Si no ho fas amb TMX munta per una banda les clares a punt de neu i reserva. Per una altra banda, bat bé els rovells amb el sucre fins que la barreja es torne blanquinosa i augmente una mica el volum. Junta-ho tot i agrega la resta dels ingredients en l’ordre que indiquem més avall.

3.- Afegeix el suc de taronja, l’oli, la ratlladura de llimona, i si n’hi poses, la canyella. Barreja uns segons a velocitat 4.

6-1-coca taronja cuinadiari-3-16-1-coca taronja cuinadiari-3-26-1-coca taronja cuinadiari-3-36-1-coca taronja cuinadiari-3-4

4.- Finalment, agrega la farina i el llevat. (Si tens temps, passa’ls per un sedàs o un colador). Barreja 15 segons a velocitat 3. Obre el vas i baixa amb l’espàtula el que hi ha a les parets de manera que quede tot ben integrat.

6-1-coca taronja cuinadiari-4-16-1-coca taronja cuinadiari-4-2

5.- Aboca la barreja en el motlle folrat amb paper de forn. Si vols, empolvora amb sucre per sobre.

6-1-coca taronja cuinadiari-5

6.- Fica al forn uns 35 minuts a 180º o fins que al punxar-la amb un pal de broqueta aquest isca net. Passat aquest temps trau del forn i deixa que es refrede.

6-1-coca taronja cuinadiari-6-16-1-coca taronja cuinadiari-6-2

Nota: Esta coca, la coca de iogurt o la coca de iogurt i taronja, van molt bé quan hem de fer una coca ràpida per a esmorzar, berenar, o per quan tenim convidats a casa per prendre un café.


6-1-coca taronja cuinadiari-ppal2

Esta coca la pots convertir en un pastís boníssim decorant-la com et contem aqui:


o posant al fons del motlle taronja confitada i tirant-li xocolata per damunt:

 


Bon profit!!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. 

I si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres i segueix-nos a InstagramFacebook,  Pinterest o TwitterMoltes gràcies !!

Marta