GALERIA DE FOTOS

diumenge, 16 de febrer de 2014

PASTÍS DE PATATA AMB BOTIFARRA I SOBRASSADA

La recepta que portem avui és un pastís salat que s’acostuma a fer a casa del Txus. Es fa alternant capes de puré de patata amb botifarra (llonganissa) i sobrassada i, finalment es gratina amb formatge.

Pot ser perfectament un primer plat o un plat únic ja que combina hidrats de carboni i proteïna. Si l’acompanyem d’una amanideta, ja tindrem un àpat ben complet.

1-2-pastis patata butifarra sobrasada-cuinadiari-ppal2

Ingredients:

  • 8 creïlles (patates) mitjanes (d’uns 160-200 g cadascuna)
  • Aigua per a bullir les patates
  • 60 g de mantega
  • Sal
  • Llet tèbia*
  • 500 g de carn de botifarra, llonganissa o salsitxa
  • 200 g de sobrassada** (que siga el més magra possible, no de terrina)
  • Formatge ratllat per a gratinar

*No pose quantitat ja que dependrà de l’aigua que hagen agafat les patates. Com a molt ½ gotet i vas afegint de mica en mica fins arribar a la consistència desitjada. Mira el punt 5.

**Jo utilitze sobrassada de la Marina Alta que compre al Mercat de Dénia. Com veureu a les fotos és molt magra. La Comarca de la Marina, sobretot l’interior, va ser reploblada per Mallorquins, i d’aquí ve que es faça aquest embotit.

Estris: olla per coure les creïlles (patates), paella, 2 coladors mitjans, motlle desmuntable de 23 cm de Ø, paper de forn o d’alumini

Elaboració:

1.- Cou les creïlles. Les pots bullir en una olla posant-les senceres amb pell o bé fer-les al microones com moltes vegades us hem mostrat.

1-2-pastis patata butifarra sobrasada-cuinadiari-1

2.- Mentre es couen les creïlles folra un motlle desmuntable.

1-2-pastis patata butifarra sobrasada-cuinadiari-2

3.- Seguidament trau-li la pell a la botifarra i esmicola-la. Passa-la per una paella amb una mica d’oli fins que la carn estiga feta. Reserva en un colador per treure l’excés d’oli.

1-2-pastis patata butifarra sobrasada-cuinadiari-3

4.- Fes el mateix amb la sobrassada. (Pots usar la mateixa paella on has fet la botifarra, no cal que la rentes). Trau-li la pell i passa-la per la paella fins que estiga daurada. Reserva en un colador per treure l’excés d’oli.

1-2-pastis patata butifarra sobrasada-cuinadiari-4

5.- Quan estiguen fetes les patates, pela-les amb cura de no cremar-te. Talla-les a trossets menuts i posa-les en un bol. Agrega la mantega, la sal i un raig de llet. Aixafa amb un premsa patates o una forquilla. Agrega més llet si li cal i prova el punt de sal.

1-2-pastis patata butifarra sobrasada-cuinadiari-5-11-2-pastis patata butifarra sobrasada-cuinadiari-5-21-2-pastis patata butifarra sobrasada-cuinadiari-5-31-2-pastis patata butifarra sobrasada-cuinadiari-5-4

Deixa la textura que més t’agrade, no obstant pensa que quanta més llet n’hi poses, més melós estarà però també tindrà menys consistència i a l’hora de tallar el pastís es desfarà més. Tot i que queda més vistós si el serveixes com un pastís que es pot tallar, sempre tens l’opció de fer-lo en una font que puga anar al forn (tipus Pyrex) i servir-lo com si fos una lasanya.

6.- Comença a muntar el pastís:

 1-2-pastis patata butifarra sobrasada-cuinadiari-6-1

Farem tres capes de puré. Posa una capa de puré al fons del motlle. Aplana bé. Ara escampa la botifarra per sobre. 

1-2-pastis patata butifarra sobrasada-cuinadiari-6-21-2-pastis patata butifarra sobrasada-cuinadiari-6-3

Seguidament posa una altra de puré i per sobre la sobrassada.

1-2-pastis patata butifarra sobrasada-cuinadiari-6-41-2-pastis patata butifarra sobrasada-cuinadiari-6-5

Estén l’última capa de patata i empolvora amb formatge ratllat.

1-2-pastis patata butifarra sobrasada-cuinadiari-6-61-2-pastis patata butifarra sobrasada-cuinadiari-6-7

Mireu quina quantitat d’oli ens estalviem si colem els embotits un cop passats per la paella…

1-2-pastis patata butifarra sobrasada-cuinadiari-6-8

7.- Enforna uns 15 minuts o fins que estiga calent i gratinat.

1-2-pastis patata butifarra sobrasada-cuinadiari-7-11-2-pastis patata butifarra sobrasada-cuinadiari-7-2

8.- Serveix calent i acompanya d’una amanida.

1-2-pastis patata butifarra sobrasada-cuinadiari-ppal1

Temps total: una horeta aproximadament

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

dimarts, 28 de gener de 2014

BUNYOLS DE PATATA (BRAVA)

Al mes de gener, en Memòries d’una Cuinera ens han proposat que fem Patates Farcides. Tot i que les patates al forn m’agraden amb mil farcits, m’apetia canviar una mica i fer aquesta recepta que em rondava pel cap feia temps. 

En este cas el que hem farcit no és una patata sinó un bunyol de patata, i hem aconseguit un aperitiu molt original! … a més, sabeu que també sense farcir estan bons sucats en sucre??

4-bunyols de patata brava cuinadiari-ppal3

patates farcidesbraves

Ingredients:

-Per als bunyols:

  • 3 creïlles (patates) mitjanes (345 g de creïlla cuita i pelada)
  • 100 g d’aigua
  • 60 g de llet
  • 100 g farina
  • 10 llevat
  • sal
  • oli de girasol per a fregir-los

-Per a acompanyar o farcir:

  • all i oli / maionesa
  • quetxup

Estris: recipient de silicona per a microones, forquilla, paella per a fregir, culleres menudes, bol amb aigua, màniga pastissera/ bossa de plàstic, escumadora

Elaboració:

1. Cou les patates. Jo ho faig al microones en un recipient de silicona. Si ho fas d’aquesta manera, necessitaràs uns 7 minuts a 900W. Comprova que estan fetes punxant-les amb una forquilla. (Aquest tipus de recipient va molt bé per coure qualsevol tipus de verdures al microones).

4-bunyols de patata brava cuinadiari-1-14-bunyols de patata brava cuinadiari-1-2

2. Pela-les i posa-les en un bol. Aixafa amb una forquilla.

4-bunyols de patata brava cuinadiari-2-14-bunyols de patata brava cuinadiari-2-2

3. Deixata el llevat en l’aigua tèbia i agrega a la patata.

4-bunyols de patata brava cuinadiari-3-14-bunyols de patata brava cuinadiari-3-2

4. Sense parar de remenar vés agregant la farina, la llet i la sal. Ha de quedar una massa fluixa i suau.

4-bunyols de patata brava cuinadiari-4-14-bunyols de patata brava cuinadiari-4-24-bunyols de patata brava cuinadiari-4-34-bunyols de patata brava cuinadiari-4-4-

5.- Deixa reposar fins que puge i es formen unes petites bambolletes. Dependrà de la temperatura de la cuina però possiblement en una horeta i mitja ja estarà llesta la massa per a fer els bunyols.

4-bunyols de patata brava cuinadiari-5

6.- Posa oli a escalfar en una paella i prepara tot el que necessitaràs per a fregir els bunyols: 1 bossa de plàstic (de les de congelar) que servirà de màniga pastissera, 1 cullereta, 1 bol amb aigua, escumadora i un plat on els anirem traint a mida que els anem fregint.

7.- Quan fem els bunyols de carabassa, ens mullem les mans per tal que no se’ns enganxe la pasta. En este cas però, el que mullarem serà una cullereta. Mullarem per tant la cullera i amb l’altra mà estrenyerem la màniga pastissera fins que surta una quantitat de massa del tamany d’una anou. En este moment, espitja amb la cullera perquè caiga la massa de forma rodona a l’oli calent. Mulla la cullera cada 2-3 bunyols però vigilant que no caiguen gotes d’aigua a dins de l’oli calent perquè sinó et pegaria una bona esguitada.

4-bunyols de patata brava cuinadiari-74-bunyols de patata brava cuinadiari-7-24-bunyols de patata brava cuinadiari-7-34-bunyols de patata brava cuinadiari-7-4

Fregeix fins que estiguen daurats.

4-bunyols de patata brava cuinadiari-7-5

8.- Acompanya els bunyols amb all i oli i /o quetxup o farceix-los amb una xeringa. (Al grans ens han agradat més amb all i oli, als menuts amb kètxup).

4-bunyols de patata brava cuinadiari-84-bunyols de patata brava cuinadiari-8-2

Nota: si us en sobren, proveu-los amb sucre!

Bon profit!!

4-bunyols de patata brava cuinadiari-ppal2

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

dimecres, 15 de gener de 2014

PASTÍS D’ANIVERSARI: PEIX

La setmana passada el Pol va fer un anyet i a les meues filles els feia molta gràcia portar-li un pastís. Donat que el Tió a banda dels torrons ens va cagar molts lacasitos, vam decidir fer aquest pastís amb forma de peix.

6-1-coca taronja peix-cuinadiari-ppal3

Desconec qui va idear inicialment aquest peix tan colorit perquè la xarxa està plena de blogs que l’han publicat. Podeu trobar un peix similar al blog Mis Thermorecetas, que va agafar la idea de Pasen y Degusten, allà vaig veure un comentari del El mundo de Driwrgy on deia que la idea havia estat seua, però malauradament el link que ella posa no funciona i jo no he sabut trobar la recepta al seu blog … també l’han fet Magia en mi cocina, Cuinant, Coure Coulants, Aux Bonheurs de Virg… Bé, el que és cert és que gràcies a internet podem agafar bones idees d’uns altres i  compartir el que ens agrada.

Si us ha fet paxoca, no deixeu de fer-lo ja que és molt senzill i quedareu molt bé. A una coca rodona, simplement li hem de tallar una porció, girar-la, posar-li de cua i finalment decorar amb xocolata i lacasitos. Que en dieu?

6-1-coca taronja peix-cuinadiari-ppal1

Ingredients:

dimarts, 14 de gener de 2014

COCA DE TARONJA o COCA MARIA DE TARONJA

Ara que és temps de taronges podeu aprofitar per a fer esta coca. És una versió més de la coca maria, la coca ronyosa, la coca de mida, la coca de sucre, la coca de llanda, la coca cubana, la coca bova, la coca mal feta, com la vullgueu anomenar… però feta amb suc de taronja. Aquesta especialment és la recepta que feia la Tia Clareta, una tia de mon pare i ens agrada molt perquè resulta una coca molt flonja i suau tant de textura com de sabor. 

6-1-coca taronja cuinadiari-ppal1

Al bloc ja hi ha una coca que fem amb taronja. La diferència és que la coca de hui la fem només amb el suc de la taronja, no amb la taronja sencera i per tant, el sabor de taronja no és tan pronunciat. A més, aquesta no porta làctics, el que resulta ideal per intolerants a la lactosa o gent que no menja derivats de la llet.

Ingredients:

  • 3 ous
  • 300 g de sucre
  • 250 g de suc de taronja o mandarina (1 got ple dels d’aigua)
  • 70 g d’oli d’oliva suau o de gira-sol (2 ditets d’un got)
  • Mitja culleradeta de pell de llimona ratllada 
  • Un polsim de canyella en pols
  • 300 g de farina
  • 2 sobrets de gasosa (2 blancs i 2 blaus o morats)

Estris: motlle de forn rodó de 24 cm, paper de forn, màquina pujar clares o TMX, espremedora, sedàs/colador(opcional) 

Elaboració amb TMX i tradicional*:

*Per a fer esta coca es podrien barrejar tots els ingredients amb un túrmix. Tot i així, si muntem les clares i sedassem la farina com expliquem en el pas a pas, ens eixirà una coca molt més esponjosa, i si tens temps, val la pena fer-ho.

1.- Encén el forn a 180ºC funció ventilador i prepara els ingredients. Prepara el suc de taronja i folra el motlle on faràs el pastís. Al nostre, com és de silicona, només li posem una base paper. Si uses un metàl·lic, mira com folrar-lo aquí.

6-1-coca taronja cuinadiari-1-16-1-coca taronja cuinadiari-1-2

2.- Si vas a fer la recepta amb TMX, aboca els ous sencers (rovells + clares) amb el sucre i bat durant 3 minuts a temperatura 37º velocitat 4.

6-1-coca taronja cuinadiari-2-16-1-coca taronja cuinadiari-2-2

Si no ho fas amb TMX munta per una banda les clares a punt de neu i reserva. Per una altra banda, bat bé els rovells amb el sucre fins que la barreja es torne blanquinosa i augmente una mica el volum. Junta-ho tot i agrega la resta dels ingredients en l’ordre que indiquem més avall.

3.- Afegeix el suc de taronja, l’oli, la ratlladura de llimona, i si n’hi poses, la canyella. Barreja uns segons a velocitat 4.

6-1-coca taronja cuinadiari-3-16-1-coca taronja cuinadiari-3-26-1-coca taronja cuinadiari-3-36-1-coca taronja cuinadiari-3-4

4.- Finalment, agrega la farina i el llevat. (Si tens temps, passa’ls per un sedàs o un colador). Barreja 15 segons a velocitat 3. Obre el vas i baixa amb l’espàtula el que hi ha a les parets de manera que quede tot ben integrat.

6-1-coca taronja cuinadiari-4-16-1-coca taronja cuinadiari-4-2

5.- Aboca la barreja en el motlle folrat amb paper de forn. Si vols, empolvora amb sucre per sobre.

6-1-coca taronja cuinadiari-5

6.- Fica al forn uns 35 minuts a 180º o fins que al punxar-la amb un pal de broqueta aquest isca net. Passat aquest temps trau del forn i deixa que es refrede.

6-1-coca taronja cuinadiari-6-16-1-coca taronja cuinadiari-6-2

Nota: Esta coca, la coca de iogurt o la coca de iogurt i taronja, van molt bé quan hem de fer una coca ràpida per a esmorzar, berenar, o per quan tenim convidats a casa per prendre un café.


6-1-coca taronja cuinadiari-ppal2

Esta coca la pots convertir en un pastís boníssim decorant-la com et contem aqui:


o posant al fons del motlle taronja confitada i tirant-li xocolata per damunt:

 


Bon profit!!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. 

I si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres i segueix-nos a InstagramFacebook,  Pinterest o TwitterMoltes gràcies !!

Marta