GALERIA DE FOTOS

dimecres, 19 de desembre de 2012

SOPA DE GALETS FARCITS DE CARN

Aquesta Sopa de Galets Farcits pot ser una bona proposta per fer als teus convidats pel Nadal.

1-2-sopa de galets farcits-ppal-

Tot i que et pot semblar que és una feinada, és molt ràpid farcir-los amb l’ajuda d’una màniga pastissera o d’una bossa.

Es pot fer amb un caldo de putxero, però també amb caldos més senzills com el nostre caldo fàcil de diari, amb aquest que hi ha explicat més avall que també és senzill, o amb el caldo que tu fas habitualment.

Donat que l’elaboració no varia, decidir si fas un caldo més o menys senzill en quant a ingredients dependrà de si vols o no aprofitar la carn i la verdura per a servir-la darrere o fer croquetes, cassoletes de pollastre i beixamel, ropa vieja, etc. Si no tens pensat fer tot això, val la pena que faces un caldo ben senzillet però gustós, ja que durant aquestes dates acostumem a tenir la nevera massa plena.

Ingredients:

-Per al caldo*:

  • 1 cuixa de gallina
  • 2 cuixes de pollastre
  • 1 carcassa de pollastre
  • 1 os de pernil
  • 1 os de genoll de vedella
  • Verdura per a caldo (6 carlotes, 1 porro sencer tallat per la meitat (sense les arrells), 1 tros d’api, 2 naps, 1 xirivia
  • Opcional: 1 pot de cigrons cuits i una bossa de penques congelades (cards)- (jo n’hi pose)
  • Aigua (aproximadament 3 litres)
  • Sal

-Per als galets (uns 80 aproximadament)(1):

  • galets grossos
  • Farcit:
    • 300 g de carn picada (vedella i porc)
    • una mica de julivert picat
    • 1/2 llesca de pa de motlle remullat en llet
    • 1 ou
    • 1 grapadet de sal

(1) Amb aquestes quantitats podràs farcir aproximadament uns 80 galets (cada galet amb 4-6  g de carn). Una ració com la de la foto, té uns 10-12 galets, calcula les quantitats en funció dels altres plats que has preparat.

(2) Jo a aquesta barreja no li pose all ja que predominaria massa i mataria el gust a la sopa.

Estris: olla gran per al caldo, bol per barrejar la carn picada, mànega pastissera o bossa de plàstic, cassó per fer la sopa

Elaboració:

A-El caldo:

1.- Fes el caldo: en una olla gran posa la carn juntament amb dos 2 litres d’aigua. Quan bulla, agrega la resta de l’aigua i vés desescumant de tant en tant. Deixa a foc moderat-baix durant uns 45 minuts.

2.- Mentres vés pelant les verdures i agrega-les senceres al caldo juntament amb la sal. (Les penques congelades i els cigrons de pot els posarem després). Deixa-ho coure mitja hora.

3.- Quan haja passat la mitja hora agrega els cigrons i les penques i cuina una altra mitja hora.

4.- Reserva el caldo. De fet, és convenient que el faces amb antelació i el deixes refredar almenys una nit a la nevera per poder desgreixar-lo.

1-2-sopa galets farcits-caldo collage

B-Els galets:

5.- Farcit: Barreja la carn picada amb la resta d’ingredients.

6.- Fica-la a dins d’una mànega pastissera de plàstic o d’una bossa menuda i fes-li un forat que no siga massa gran. És molt útil posar la bossa a dins d’un got o un bol perquè ens facilita la feina d’omplir-la amb la carn.

7.- Farceix els galets i desprès pressiona una mica cap a dins amb el polze.

8.- Posa el caldo a escalfar, i quan bulla, tira els galets a dins. Cou els minuts que indique el fabricant.

1-2-sopa de galets farcits-collage farcit

9.- Serveix ben calent i si vols, posa-li trossets de carn, cigrons, ou dur, etc.

Temps total: 2-3 hores caldo; galets 25 minuts.

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

SALMÓ AMB TORRÓ

El Salmó amb Torró és una recepta bastant socorreguda per fer al Nadal. No dóna massa feina perquè la seua elaboració és molt senzilla i es fa en poc temps. La idea la vaig traure d’uns llibrets que va publicar fa molts anys per aquestes dates un conegut supermercat.

2-2-salmo torro-ppal

Ingredients:

  • 1 ceba gran
  • 4 filets de salmó
  • 1/2 pastilla de torró de Xixona
  • 200 ml de nata líquida (si vols la salsa més líquida, pots afegir també una mica de llet al teu gust)

Estris: batedora i got batedora, paella, safata de forn

Elaboració:

1.- Talla la ceba i sofrig fins que estiga ben feta. Posa en un colador per treure l’excés d’oli i reserva-la en una font o una safata que puga anar al forn.

2.- En la mateixa paella on has fet la ceba, daura un poc el salmó pels dos costats però deixant l'interior encara cruet.

3.- Col·loca damunt de la ceba.

4.- Tritura el torró tallat en trossos juntament amb la nata líquida. En aquest punt pots posar-li la salsa per damunt al salmó o bé escalfar-la i servir-la a part (mira la nota*).

5.- Enforna a 180º fins que el salmó s'haja fet per l'interior (5-7 minuts).

2-2-salmo torro-coll

 

Suggeriment: Si ho prefereixes, es pot substituir el salmó per un altre peix blau com l’orada o el llobarro.

Nota*: Com ja hem comentat al punt 4, la salsa es pot servir per sobre del peix quan aquest es cou al forn o bé servir-la a part. Fins i tot, si es vol fer una versió més lleugera, es pot prescindir de la nata i posar només una mica de torró esmicolat per sobre del salmó. Com podeu veure a la foto d’aquí baix, hem fet el salmó amb una mica de torró per sobre i hem servit la salsa a part perquè cadascú se la pose al seu gust.

2-2-salmo torro-ppal-2-

Aquest és un plat molt bo però contundent, per tant, si el vols fer, intenta que els altres plats siguen més lleugers. Una altra cosa que pots fer és servir-ho en platets o en culleres de degustació per així poder oferir als teus convidats un menú més variat.

Temps total: 30 minuts aproximadament

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

diumenge, 9 de desembre de 2012

PROPOSTES PER AL NADAL I-Entrants i Picadetes

Aqui teniu un recull d’entrants o picadetes perquè pugueu agafar idees a l’hora d’elaborar els vostres menús de Nadal.

Espere que us agraden:

4-picadetes nadal-collage

1) PROPOSTES DE MENÚ NADALENC: PICADETES (PICA-PICA)

Estrelletes de Nadal de formatge i codonyat (Amb el codonyat fet o comprat, 5 minuts. Es pot preparar amb antelació)

4-Estrelles de formatge i codonyat-ETI 

Dàtils amb formatge crema i anous (3 minuts i es pot preparar amb antelació)

4-datils philadelphia-ppal

Broquetes de Tomaca Xerry i Formatge Feta amb Salsa Pesto (5 minuts; es pot deixat fet amb antelació)

1-1-tomaca xerry feta pesto-ppal

Amanida de magrana i pernil ibèric amb vinagreta de gerds (10 minuts)



Amanida de Poma Agredolça (20 minuts)

1-1amanida poma agredolça-cuinadiari-ppal-1 

Amanida de tomaca amb alls tendres, ou dur i salaons (30 minuts)

1-1-amanida alls tendres salaons cuinadiari-ppal2

Amanida de tomaca amb anxoves, seitons i bacallà (5 minuts)


Rotllets d’amanida (10 minuts)

4-rotllets amanida cuinadiari-ppal1

Brandada de bacallà: es pot tenir feta amb antelació, inclús tenir-la congelada. Servir amb torradetes en fred o gratinada al forn amb o sense formatge




Llesqueta de formatge crema amb pebrera confitada: (35 minuts però la pebrera es fa amb antelació i es deixa refredar en la nevera, en l’ultim moment s’unta el pa amb el formatge. També es pot servir posant el formatge crema i per damunt la pebrera en un plat al centre de la taula i que la gent es prepare les llesquetes)

4-pebrera confitada-4-ETI-


Torradetes amb ventresca, melmelada de tonyina i olivada (5-10 minuts)

4-torradeta ventresca melmelada tomaca olivada-cuinadiari- ppal(2)

Torrades amb alvocat, salmó, tomaca i mozzarella: 10 minuts de preparació. A la foto surten torrades grans però per al Nadal es poden fer tamany "mossegada"


Clòtxines (Musclos) en escabetx (menys de mitja hora + maceració 24 h., es prepara amb antelació i se serveixen freds)

 4-cloxines escabetx-ppal1-

Didalets de salmorejo amb encenalls de pernil ibèric: (també es pot servir en format més grna com gotets de zurito i decorar amb pernil i ou dur ratllat) (10 minuts + refrigeració; es pot preparar amb antelació i reservar a la nevera)

 4-salmorejo en volavent1-ET
Salmó marinat (24-36 hores, però es pot tenir fet i congelat amb antelació)

4-salmo marinat-

Tàrtar de salmó (cru) (5 minuts; es pot deixat preparat amb antelació però no massa ja que és peix cru)

 4-tartar salmo3-4-ETI

Tàrtar de salmó marinat (amb el salmó marinat 10 minuts; es pot fer amb antelació i conservar ben tapat a la nevera)

2-2-tartar salmo marinat-ETI2


Braç de gitano salat (30 minuts+ refrigeració; es pot fer amb antelació i conservar ben tapat a la nevera)

4--Braç GITANO SALAT-4ETI

Coca de escalivada amb un toc de melmelada i formatge (30 minuts amb l'escalivada feta amb antelació)


Torrada amb confit d'ànec, verdures i all i oli de poma (40 minuts): A la foto surten torrades grans però per al Nadal es poden fer tamany "mossegada"



Gotet de Crema d’ametlles: (30-40 minuts, es pot preparar amb antelació i s’escalfa en el moment de servir)

1-2-crema ametlles1ETI

Gotet de Crema de Verdures o de Vichysoisse amb els seus cruixents

1-1-crema verdures i cruixents-ppalgotet

Gotet de foie i ceps (30 minuts)



Crema de Sopa de Ceba i All (45 minuts)

1-2-crema de sopa de ceba i alls-cuinadiari-ppal

Polp bullit a la planxa (5 minuts)

 4-polp bullit a la planxa-ppal

Cassoletes de pollastre: per aprofitar les restes del caldo de Nadal

5-miniquiches rapides cuinadiari-ppal1


Llesqueta de remenat de gules amb pernil (5-10 minuts)

4-gulas ou i pernil-1ETI

Llesqueta amb ceba confitada, formatge de cabra i anxoves: (40 minuts la ceba, llesqueta 5 minuts; la ceba es pot preparar amb antelació)

4-pintxo ceb formatgecabra anxova-2-ETI

Llesqueta amb albergínia escalivada amb xampinyons i roquefort: (Albergínia: 40 minuts, xampinyons:15 minuts; Forn: 3 minuts; es pot tenir tot preparat i a l’últim moment posar-los al forn 3 minuts)

4-llesqueta alberginia xampis roquefort7-ETI

Pasta de Full amb Dàtils i Bacó (20 minuts)

5-full baco datils cuinadiari-ppal1

Rotllets de Pernil amb Espàrrecs i Brie (10 minuts)

4-esparrecs pernil i brie-cuinadiari-ppal (1)

Polp guisat (20-30 minuts, es pot fer amb antelació o  fins i tot tenir-lo congelat)

4-polp-guisat-cuinadiari-ppal2_thumb

Gambes arrebossades amb arròs verd cruixent: 30 minuts














Llagostins o Gambes amb salsa d’ametlles i cava: 30-40 minuts

2-2-Llagostins ametlles cava cuinadiari-ppal-1


Altres idees:

Assortiment de patés i formatges amb torradetes…

Gambes/llagostins/escamarlans a la planxa o bullits:

2-2-gambes i escamarlans bullits


…I per a més idees de plats principals i dolços de Nadal, segueix els links:

plats principals

dolços de Nadal

Bon profit i Bones festes!!

cenefa nadal

T’han agradat les receptes? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!










































Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.

Marta


BROQUETES DE TOMAQUES XERRY I FORMATGE FETA AMB SALSA PESTO

Avui portem unes Broquetes amb Tomaquetes Xerry i Formatge Feta acompanyades d’una Salsa Pesto. Més que una recepta és una idea d’aperitiu senzill, saludable i lleuger per fer aquest Nadal o quan tens convidats.

1-1-tomaca xerry feta pesto-ppal

Ingredients:

  • tomaques xerry
  • formatge feta*
  • salsa pesto
  • sal maldon

*És convenient que el formatge feta el compres en un bloc gran ja que els que venen tallats a dauets són massa menuts i al travessar-los amb el furgadents es trenquen. A mi personalment m’agrada més el formatge feta però si no t’agrada també pots utilitzar de Burgos.

Estris: escuradents o palets de broqueta

Elaboració:

1.- Renta les tomaques i talla el formatge a daus.

2.- Munta les broquetes com t’agraden més alternant tomaca+feta+tomaca o feta+tomaca +feta.

3.- Serveix amb salsa pesto per sobre i una mica de sal maldon.

1-1-tomaca xerry feta pesto-ppal2

Temps total: 5 minuts

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

dimecres, 5 de desembre de 2012

CREMA DE VERDURES AMB ELS SEUS CRUIXENTS per a 7.000 milions de persones. Recepta guanyadora #jonollenço.

La campanya del Gran Recapte del Banc dels Aliments va estar tot un èxit: l’objectiu de recollir quasi un milió i mig de quilos d’aliments va estar més que superat.

Avui us parle d’una altra campanya, la d’Intermón Oxfam. Des d’aquesta ONG van llançar fa unes setmanes una campanya anomenada Taula per a 7.000 milions. I és que s’acosta Nadal i és inevitable que s’engeguen totes aquestes accions per ajudar als més necessitats.

Aquesta campanya reivindica el dret a l’alimentació a tot el món i denuncia que gairebé 900 milions de persones se’n van a dormir amb gana cada nit, mentre el nostre planeta produeix aliments suficients per a tothom. El més paradoxal però, és que la majoria de persones que passen gana cultiven la terra.

Una de les coses que podem fer per col·laborar és el que ells anomenen “Seu a la taula per 2 € i fer que altres persones també s’hi puguin asseure”. Ens animem a fer un donatiu que pot anar des dels 2€ fins a la quantitat que vullgueu. Penseu que 2€ equival al preu dels cereals que necessita una persona a l’Àfrica per a alimentar-se durant una setmana.

Des de CuinaDiari volem compartir amb vosaltres aquesta Crema de Verdures amb els seus cruixents, una recepta molt econòmica i nutritiva en què aprofitarem tots els ingredients al màxim. Hem d’aprendre hàbits per a fer un ús més sostenible del que utilitzem a la cuina ja que cada any es llencen a les escombraries milers de tones de menjar en bon estat...i tant al nostre costat com a altres parts del món, hi ha gent que passa gana.

 

1-1-crema verdures i cruixents-ppal-TAULAintermon

 

Si nosaltres amb molt pocs ingredients hem fet aquesta magnífica recepta, t’imagines que podrien fer els dels països més pobres?

 T’asseus amb mi a taula?

Ingredients:

-Per a la crema:

  • 1 cullerada de mantega
  • 1 raig d’oli d’oliva
  • 3 porros (només la part blanca, la verda, guarda-la per quan faces un caldo o un putxero, sinó tens previst utilitzar-la ja, la pots ficar guardada en una bossa de plàstic al congelador per quan en faces).
  • 1 carlota (pastanaga)
  • 1 carabasseta (carbassó)
  • 2 creïlles (patates)
  • 300 g d’aigua
  • 4 formatgets (tipus El Caserio)
  • ½ got de llet (o al gust)
  • Sal

-Per als cruixents de verdures:

  • pells i arrels de les verdures que utilitzem
  • oli de gira-sol per a fregir

Estris: olla de pressió/TMX, paella

Elaboració:

-La crema:

1.- Pepara les verdures:

  • El porro: talla les arrels, neteja-les bé de la terra que porten i posa-les en un bol amb aigua i gel. La part blanca del mig talla-la en rodanxes primes. La part verda de dalt, la guardarem per a fer caldo.
  • Les creïlles, la carabasseta i la carlota: pela-les i posa la pell en un bol amb aigua i gel. Talla les verdures en trossos homogenis i no massa grans.

1-1-crema verdures i cruixents-1

2.- Escalfa l’oli i la mantega en una olla de pressió i quan estiguen calents, posa els porros i la carlota. Salta fins que el porro agafe un to dauradet.

1-1-crema verdures i cruixents-2

3.- Agrega les creïlles i la carabasseta i dóna unes voltes.

1-1-crema verdures i cruixents-3

4.- Agrega el got d’aigua i la sal. Quan bulla, tanca l’olla i cou uns 10 minuts a partir de quan surta el vapor de la vàlvula.

1-1-crema verdures i cruixents-4

5.- Passats els 10 minuts, obre l’olla i comprova que la verdura estiga ben cuita. Agrega els formatgets i la llet.

1-1-crema verdures i cruixents-5-11-1-crema verdures i cruixents-5-2 

6.- Tritura i reserva amb l’olla tancada per tal que ens conserva millor la temperatura. Surt una crema prou densa per tant si la vols més lleugera, afegeix-li llet al teu gust.

-Els cruixents de verdures:

Aquests cruixents els pots fer sempre que hages de pelar verdures en qualsevol elaboració:

7.- Cruixent d’arrels de porro:

Talla les arrels arran de la base i torna-les a netejar per si quedara alguna resta de terra. Escorre-les i passa-les per farina*. Fregeix en abundant oli de gira-sol i amb una escumadora vés movent-les perquè no queden totes enganxades. Quan estiguen daurades i cruixents, trau-les a un colador perquè solten l’excés d’oli.

1-1-crema verdures i cruixents-7-11-1-crema verdures i cruixents-7-21-1-crema verdures i cruixents-7-3

*A mi per a enfarinar qualsevol tipus de verdura o de peix, m’agrada utilitzar una bossa de plàstic, o si és poca quantitat, un tros de paper d’alumini. D’aquesta manera s’aprofita més la farina ja que es reparteix de forma homogènia i una vegada hem acabat, ho tirem a les escombraries.

8.- Cruixent de pells de verdures:

Trau les pells de l’aigua amb gel i escorre-les. Passa les pells de la carabasseta i de la carlota per farina i fregeix en abundant oli calent. Les pells de les creïlles, fregeix-les directament sense farina.

1-1-crema verdures i cruixents-8-11-1-crema verdures i cruixents-8-21-1-crema verdures i cruixents-8-41-1-crema verdures i cruixents-8-3

Un cop cuites, trau-les a un colador perquè solten l’excés d’oli. Fregeix-les el temps just fins que estiguen una mica daurades però no massa perquè sinó amargaran.

1-1-crema verdures i cruixents-ppalcuixents-

-Muntatge del plat:

9.- Pots servir aquesta crema amb els seus cruixents en plat

1-1-crema verdures i cruixents-ppalplat-

o en gotet com a part d’un menú degustació.

1-1-crema verdures i cruixents-ppalgotet

En qualsevol cas, posa la crema i per sobre el cruixent de verdures.

Nota: amb les arrels del porro podries també decorar una Vichyssoise.

Temps total: 30-40 minuts

Bon profit!!

Aquesta Crema de Verdures
és per a la Taula per a 7.000 milions de persones d’Intermón Oxfam,
perquè l’única fam que existeixi sigui la fam de justícia

----------------------------------------------------------------------------------

Per cert, coneixeu De menjar no en llencem ni mica?

Doncs és una associació que promou bones pràctiques d'aprofitament dels aliments per tal d’evitar que es llence tant menjar a les escombreries. En el seu bloc trobareu receptes, trucs, com planificar la llista de la compra, i fins i tot organitzen tallers i activitats educatives sobre aquest tema.

Al novembre, van organitzar un concurs (#jonollenço) en què demanaven fotos sobre bons hàbits a casa, receptes d’aprofitament, etc. Jo vaig enviar aquesta Crema amb els seus cruixents i he estat la guanyadora!

Moltes gràcies a tot l’equip de No llencem ni mica per promoure i ensenyar-nos com lliutar contra el malbaratament alimentari!!

Si us interessen aquestos temes visiteu el seu bloc http://nollencemnimica.wordpress.com/ o seguiu-los a través del seu facebook http://www.facebook.com/nollencemnimica?

cropped-banner_41

 

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta