GALERIA DE FOTOS

dimecres, 27 de juny del 2012

PASTÍS DE MATÓ (BRULL o BROSSAT) AMB MEL O AMB COULIS DE FRUITS VERMELLS

Este és un pastís fresc de mató amb un sabor molt suau. (El mató es coneix com a brull o brullo al P. Valencià o brossat a les Illes). Este pastís està fet amb una base de pa de pessic amb un toc d’ametlla i a sobre va una mousse de mató feta a partir d’una crema anglesa. Es pot menjar regat amb un raig de mel,

6-4-pastis mato-12

6-4-pastis mato-ppal1

o si us apeteix menjar-vos-el amb un contrast un poc més àcid, el podeu acompanyar d’un coulis de fruits vermells. Les dues versions estan ben bones.  

6-4-pastis mato-ppal2

Un dels avantatges que presenta este pastís és que es pot fer el dia d’abans i tenir-lo a la nevera o fins i tot fer-lo amb molta més antelació, congelar-lo i descongelar-lo tranquil·lament en la nevera el dia d’abans d’utilitzar-lo. Molt adient per tant per fer-lo quan tenim convidats.

Ingredients:

-Per a la planxa de pa de pessic:

  • 50 g d’ametlla en pols
  • 50 g de farina
  • 100 g de sucre
  • 150 g de clares d’ou (la clara de 3 ó 4 ous, dependrà del tamany)
  • 20 g de nata

-Per al pastís de mató:

  • 2 rovells
  • 100 g sucre
  • 125 g de llet sencera
  • 250 g de mató (brull/ brossat)
  • 250 g de nata semi muntada
  • 3 fulls de gelatina (7-10 grams aproximadament)
  • Una mica d’aigua freda per hidratar els fulls de gelatina

-Per a decorar/servir:

Estris: Màquina de muntar clares/ TMX, mànega pastissera silpat/làmina de silicona o paper de forn, cassó/ TMX per fer la crema, motlle de 20-22 cm de Ø o motlles individuals de silicona

Elaboració:

-Base de pa de pessic:

1.- Escalfa el forn a 180º.

2.- Munta les clares a punt de neu. Quan comencen a endurir posa-li el sucre. Agrega la farina i l’ametlla en pols i remena. Finalment afegeix la nata i acaba de barrejar amb una espàtula.

6-4-pastis mato-2-26-4-pastis mato-2-36-4-pastis mato-2-46-4-pastis mato-2-5

3.- Col·loca una làmina de silicona a sobre d’una plata de forn. Posa la barreja dins d’una màniga pastissera i cobreix la làmina formant una capa ben prima amb la pasta fent ziga-zaga de dalt a baix. A mi avui m’ha eixit bastant gruixuda, millor si l’escampes un poc més.

6-4-pastis mato-3-16-4-pastis mato-3-2

4.- Enforna a 180º durant 8 minuts.

6-4-pastis mato-4

5.- Quan estiga fred, talla’l amb la forma del motlle que vages a utilitzar ja siga un motlle gran o motlles petits individuals.

6-4-pastis mato-46-4-pastis mato-4-26-4-pastis mato-4-3

-Mousse de mató:

Per fer la mousse de mató, haurem de fer una crema anglesa que posteriorment es barrejarà amb la gelatina, la nata i el mató.

6.- Abans de començar posa els fulls de gelatina en un bol amb aigua freda i deixa que es rehidraten.

6-4-pastis mato -6

7.- Per fer la crema barreja els rovells, el sucre i la llet.

Si ho fas amb TMX posa tots els ingredients al vas, i programa 8 minuts a 90º velocitat 4.

6-4-pastis mato-76-4-pastis mato-7-26-4-pastis mato-7-3

Si ho fas en un cassó, barreja tots els ingredients i posa a escalfar a una temperatura moderada fins que espesse. Remena en tot moment. No ha d’arribar a bullir, no ha de passar dels 80-90º perquè si no se’ns tallaria. (Si et passara això, pots batre-ho amb el túrmix fins que torne a tenir una consistència suau).

8.- Posa la gelatina ja hidratada en la crema que has fet i remena perquè es dissolga bé. No ha de quedar cap grumoll.

6-4-pastis mato-8

9.- Ara ens queda agregar el mató i la nata. Quan tritures el mató has d’anar en compte que la barreja no estiga molt calenta ja que ens canviaria la textura i el sabor del mató, per tant, el que faig jo és muntar la nata en un bol i agregar-li el mató.

6-4-pastis mato-9-26-4-pastis mato-9-1

10.- Un cop barrejats aquestos ingredients, ja els ajuntem amb la crema.

 

6-4-pastis mato-10

11.- Posa en un motlle de 20 cm o motlles individuals a sobre del pa de pessic que has tallat com a base. Si ho fas en motlles individuals de silicona, veuràs que el pa de pessic sura cap a munt. No et preocupes, desprès li dónes la volta per a servir-lo.

 6-4-pastis mato-11-16-4-pastis mato-11-1-2

12.- Deixa refredar en la nevera.

6-4-pastis mato-12

Nota: En el nostre cas hem fet les dues versions amb mel i amb coulis. El coulis l’hem fet amb maduixes i ara que es temporada de cireres, aquestes també li quedarien molt bé.

Temps total: menys de 30 minuts + 3-4 hores de repòs perquè qualle el pastís

I esta és la nostra aportació a la proposta de Memòries d’una Cuinera d’este mes:  

MEL_I_~1

Bon profit!!

COULIS DE MADUIXES

6-6-coulis maduixa-ppal

El coulis és una salsa densa que es fa triturant un almívar fet amb fruites. En el nostre cas, l’hem fet amb maduixes, però també queda molt bé amb altres fruites vermelles com la cirera o els gerds, o inclús amb l’albercoc o el préssec.

El coulis de fruites vermelles combina molt bé amb flams o pastissos de formatge, de quallada, de mató, gelats de vainilla, etc.

Ingredients:

  • 400 g de maduixes
  • 200 g de sucre
  • 200 ml d'aigua

Estris: cassó o paella, túrmix/TMX, colador

Elaboració:

1.- Neteja bé les maduixes, treu-los el peduncle i talla-les a trossos menuts.

2.- Posa l’aigua i el sucre en una paella. Agrega les maduixes i cou fins que es forme un almívar dens i les maduixes comencen a desfer-se.

6-6-coulis maduixa-2-16-6-coulis maduixa-2-26-6-coulis maduixa-2-3

3.- Tritura amb el túrmix o la TMX i passa-ho per un colador.

6-6-coulis maduixa-36-6-coulis maduixa-3-2

4.- Posa’l a la nevera.

Nota: tapat hermèticamenten un pot, dura prou dies. Si no tens intenció d’usar-lo aviat, afegeix una mica de suc llimona i es conservarà millor.

Bon profit!!

dijous, 21 de juny del 2012

FILET DE PORC FARCIT AMB PERNIL/BACÓ, FORMATGE I CODONYAT

El filet de porc és una d’aquelles coses que més joc dóna a l’hora de cuinar: el pots fer a la planxa, al forn, amb pasta de full, farcit, etc. Si el fas farcit, els ingredients que l’acompanyen i les salses són innumerables.

2-1-filet porc farcit bacon formatge codonyat-ppal

Aquesta recepta, així com totes les que us aniré penjant de filet de porc farcit, són una molt bona opció per a quan tens convidats. La pots tenir feta el dia d’abans o fins i tot tenir-la congelada i això s’agraeix quan has d’estar per moltes altres coses.

Aquesta exactament combina pernil/bacó i formatge amb el gust dolç del codonyat i el Pedro Ximenez.

Ingredients a 6 persones:

CLÒTXINES (MUSCLOS) EN ESCABETX AL VAPOR DE VI BLANC

Una tapa ben senzilla que potser mai has pensat que la pots fer a casa.

4-cloxines escabetx-ppal1-

 

Ingredients:

POLP BULLIT A LA PLANXA

És molt típic demanar als bars una picadeta de polp a la gallega. Aquest d’avui però, un cop bullit l’hem passat per la planxa i això li dona un gust molt original i molt bo.

El polp bullit es troba a moltes botigues, el pots comprar i tenir-lo al congelador. Aquesta tapa és per tant ideal per quan tens convidats perquè només has de preocupar-te en l’últim moment de donar-li un cop de planxa al polp, posar una mica de pebre roig i regar-lo amb un bon oli d’oliva.

4-polp bullit a la planxa-ppal

Ingredients:

  • potes de polp bullit
  • pebre roig dolç o picant
  • oli d’oliva verge extra

-Per a acompanyar:

Estris: planxa

Elaboració:

1.- Posa les potes del polp damunt d’una planxa ben calenta. Torra-les fins que comencen a recargolar-se. 

4-polp bullit a la planxa-1

2.- Talla a rondanxetes una mica esbiaixades i posa en una plata. Empolvora amb pebre roig i posa-li un raig d’oli d’oliva.

3.- Serveix calent.

Temps total: 5 minuts

Bon profit!!

DÀTILS AMB FORMATGE CREMA I ANOUS

Aquí teniu una “picadeta” d’allò més fàcil: uns dàtils amb formatge crema i anous.

4-datils philadelphia-ppal

Ingredients:

  • dàtils frescos*
  • formatge crema tipus Philadelphia
  • anous

*Els dàtils que hem utilitzat són els que hi ha a la part de davant de la foto. Són més suaus i no tan dolços com els secs que hi ha més darrere.

4-datils philadelphia-ingr

Elaboració:

1.- Obre els dàtils de dalt a baix només per un costat. Treu-los el pinyol i farceix amb el formatge. Col·loca una anou a sobre i serveix-los freds.

Nota: aquestos dàtils també queden bé amb crema de formatge roquefort. De vegades no sempre es troben esta mena de dàtils. Quan tingues ocasió de comprar-ne, els pots congelar perfectament i traure’ls una mica abans que els necessites.

Temps total: 3 minuts

Bon profit!!

CREÏLLES SENCERES DE GUARNICIÓ FETES AL MICROONES

Les creïlles (patates) que hem fet avui, són una guarnició ideal per quan tenim convidats ja que són molt ràpides i fàcils de fer. Van bé tant amb plats de carn com de peix.

3-creilles microones-ppal

Ingredients:
  • creïlles
Estris: bol apte per al microones, film

Elaboració:

1.- Renta bé les creïlles i embolica-les amb film de cuina.

3-creilles microones-1

2.- Punxa amb un ganivet. Fica al microones (sense aigua ni res) i cou a máxima potència durant uns 10 minuts o fins que quan li claves el ganivet, veges que estan fetes.

3-creilles microones-2
3-creilles microones-3
3-creilles microones-4

3.- Serveix acompanyant plats de carn o peix tallades per la meitat amb una mica de mantega i sal Maldon per sobre.

Més fàcils i còmodes de fer, impossible!

Temps total: 12 minuts

Bon profit!!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. 

Si has fet la recepta, comparteix-la amb nosaltres. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos aFacebookPinterest o a Twitter.

Marta


dimecres, 13 de juny del 2012

GELATINA DE GIN TONIC AMB TARONJA, LLIMONA I CANYELLA

Darrerament el Gin Tònic ha agafat una popularitat increïble, fins i tot m’ha acabat agradant a mi que fins ara, i permeteu-me la broma, em recordava més a una colònia que a una beguda. (Ara ja no pense així eh??). I és que ha canviat molt la forma tant de fer-lo com de servir-lo.

Està clar que després d’un bon àpat, un gin tònic és bastant digestiu. La versió de Gin Tònic que hem fet avui és una forma diferent de presentar-lo. Li pots oferir als teus convidats com aperitiu abans de dinar/sopar o per a després com unes “postres” lleugeres i digestives.

Proveu-la, és fàcil de fer i quedareu la mar de bé!

7-gin tonic jelly-ppal

Ingredients per a 4 ó 5 gin tonics:

  • 150 ml d'aigua
  • 150 g de sucre
  • 1 trosset de branca de canyella
  • Si t’agrada més amarg: Suc i ratlladura de ½ llimona + Suc i ratlladura de ½ taronja
    o si t’agrada més àcid: suc i ratlladura d’ 1 llimona
  • 125 ml de ginebra
  • 1 llauna de tònica (33 cl)
  • 5-7 fulls de gelatina* (11 g aproximadament)

*Teniu en compte que per cada 100 ml de líquid necessitem un full de gelatina. Amb aquestes quantitats surten al voltant de 700 ml. (mira també la nota al final)

Estris: olla petita, bol amb aigua, gerra i recipients per posar la gelatina (glaçonera, copes, etc.)

Elaboració: