GALERIA DE FOTOS

dijous, 26 de gener del 2012

ENROTLLAT DE TRUITA D’ESPINACS AMB PERNIL I FORMATGE

 1-1-enrotllat truita espinacs-ppal3-ETI

El repte d’este mes de Memories d’una Cuinera són les truites.
La veritat és que al principi vaig pensar que seria fàcil però ha estat tot al contrari, es poden fer de tantes maneres i amb tants ingredients que costa molt decidir quina fer. 

Una de les opcions ha estat una truita d’espinacs una mica diferent:
La base és una truita d’espinacs que hem fet al forn a l’estil d’un braç de gitano, l’hem farcida de pernil i formatge, l’hem gratinada amb parmesà i l’hem acompanyat d’una salsa de tomaca.

És una recepta que dona molt joc: una vegada tenim la truita feta, la podem farcir de diferents maneres. Més avall et pose algunes idees. 
 
Ingredients:
-Per a la truita: 
  • 1 bossa d’espinacs de 300 g
  • 2 alls trinxats
  • 5 ous
  • sal
-Per al farcit*: 
  • 250 g de formatge crema
  • 7 talls prims de pernil dolç
-Per a acompanyar: 
* Mira els suggeriments més avall.

Estris: olla, safata (37x26 cm) i paper de forn, plata per servir

Elaboració:

1.- En una olla, sofregeix l’all. Quan comence a estar daurat, afegeix els espinacs. De seguida aniran perdent volum. Remena de tant en tant i cou fins que veges que han soltat el seu suc i no estan crus. Cola i deixa que es refreden una mica. Si veus que han quedat trossos grans, talla-les una mica, sobre tot les tiges.

1-1-enrotllat truita espinacs

2.-Mentres fas els espinacs, folra un motlle rectangular d’aproximadament 37 x 26 cm.

1-1-enrotllat truita espinacs-pas2-ETI

3.- Escalfa el forn a 180º.

4.- Casca els ous i separa els rovells de les clares.

5.- Munta les clares. 

6.- Posa els rovells en un bol i bat-los. Agrega’ls als espinacs juntament amb una mica de sal.

1-1-enrotllat truita espinacs-pas6-ETI

7.- Ves barrejant molt poc a poc els espinacs amb les clares muntades.

1-1-enrotllat truita espinacs-pas7-ETI


8.- Aboca sobre la safata de forn, escampa bé i cou durant uns 7-10 minuts a 180º.

1-1-enrotllat truita espinacs-pas8-ETI


9.- Trau-la del forn, posa-li un drap humit damunt i bolca sobre el drap la planxa de bescuit, lleva-li el paper de forn de l’altre costat i enrotlla’l en el drap humit. Reserva mentres prepares el farcit.

1-1-enrotllat truita espinacs-pas9-ETI

10.- El farcit: estén la planxa de truita. Unta-la amb el formatge crema, posa per damunt el pernil i enrotlla.

1-1-enrotllat truita espinacs-pas10-ETI


11.- Talla el rotllo a rodanxes de 2 dits aproximadament.


12.- Posa la salsa de tomaca, prèviament escalfada, en una plata que puga anar al forn. Col·loca els rotllos i per sobre una mica de parmesà ratllat.

1-1-enrotllat truita espinacs-pas12-ETI

13.- Serveix calent.

1-1-enrotllat truita espinacs-ppal4-ETI


Nota:  al dia següent també està molt bo.


Suggeriments: aquest rotllo queda molt bé amb altres farciments:

En fred:
  • Formatge crema amb salmó fumat i tomaca a rodanxes
  • Maionesa amb tonyina i pebrots del piquillo
En calent:
  • Xampinyons al roquefort
  • Salsa bolognesa i beixamel


truites-memories

Si us agraden les truites, mireu-vos també aquesta: truita amb fesols i cansalada

Bon profit!!

dimarts, 24 de gener del 2012

PASTÍS DE CARABASSA I XOCOLATA

 
6-4-pastis carabasa xocoppal2-ETI

Com ja us he comentat en diverses ocasions, els valencians cuinem molt amb carabassa i una mostra d’això és aquest Pastís de Carabassa i Xocolata, bastant típic de la Marina.

És un pastís que es menja fred, la base és pasta brisa i el farcit té la consistència semblant a un pudding.

Ingredients:

-Per a la massa brisa dolça:
  • 200 gr. de farina
  • 120 gr. de mantega freda en quadradets
  • 50 gr. de sucre glas
  • un polsim de sal
-Per al farcit:
  • 400-500 gr. carabassa torrada al forn
  • 6 ous ben batuts
  • 4 cullerades soperes de sucre
  • 2 cullerades de farina (no massa plenes)
  • 1 cullerada sopera de maizena (no molt plena)
  • 200 ml nata de 35% mat.grasa (1 brick xicotet)
  • 180 g xocolata postres

Estris: TMX/ picadora per a la base, TMX/ batedora per al farcit, motlle de forn desmuntable de 24 cm

Elaboració:

COM FER MASSA BRISA DOLÇA (Massa “quebrada”)

 

Aquesta massa et serà molt útil com a base de molts pastissos com el de Carabassa i Xocolata. És una massa cruixent, que a mi em recorda una mica a les galetes daneses. 

Ingredients:

  • 200 gr. de farina
  • 120 gr. de mantega freda en quadradets
  • 50 gr. de sucre glas
  • un polsim de sal

Estris: TMX/ picadora, motlle de forn desmuntable de 22-24 cm

Elaboració:

1.-Escalfa el forn a 180º, funció ventilador.

2.-Posa els ingredients de la massa en l’ordre que indica, farina, mantega i sucre en la TMX o en la teua màquina de pastar. Dóna una 4-6 cops deturbo. Notaràs que la màquina canvia el soroll que fa. Pots anar mirant pel forat de la tapa, ha de quedar d’un aspecte com agrumollat, paregut a “las migas”.

6-4-pastis carabasa xoco pas3-ETI

3- Folra un motlle desmuntable, pressionant be i intentant que quede tota igualada. Vigila sobretot que no quede massa grossa en l’angle de les parets amb el fons.

4.- Punxa-la i posa a sobre un paper de for amb un pes. Habitualment es posen cigrons crus, jo acostume a posar una cassola de fang. Cou al forn uns 15 minuts, trau i reserva.

6-4-pastis carabasa xoco pas4-ETI

5.- Farceix.

Bon profit!!

dimecres, 18 de gener del 2012

PURÉ DE CREÏLLES (PATATES) AL MICROONES I TAMBÉ AMB OLLA

Aquest puré de guarnició és una de les meues receptes bàsiques. El pots fer per acompanyar un tall de carn o peix a la planxa, o com a guarnició de plats més elaborats per a un dia que tingues convidats.



Ingredients:
  • 8-9 creïlles mitjanes amb pell (patates)
  • Aigua (la necessària per cobrir un ditet les patates)
  • 75 g de mantega/ margarina
  • llet tèbia (al gust)
  • Sal i pebre



Estris: recipient per microones o cassola forquilla/ premsa patates
    Elaboració:⁣⁣⁣

    ORADA A LA SAL EN 5 MINUTS

    A tots ens agraden les receptes fàcils, bones i ràpides, i aquí tenim una recepta que reuneix aquestes característiques. Una orada a la sal feta al microones la tindràs llesta en 5 minuts. Si la feres al forn, trigaria 45 minuts... decideix...



    Ingredients:
    • 1 orada/llobarro per persona
    • Sal grossa
    -Per amanir: 
    • alls tallats a làmines (3-4 grans d’all per persona)
    • oli d’oliva verge extra
    • un raig de vinagre blanc
    • pebre roig
    • Opcional: 2 pestetes (caiena)
    -Guarnició suggerida:

    Estris: recipient per a microones

    Elaboració:


    -Guarnicions:

    Avui us propose aquestes guarnicions que combinen bé amb el peix però podeu servir el peix com més us agrade. Per fer-les seguiu els següents links.
    2.- Guarnició de xampinyons al vi blanc.

    -El peix:

    1.- Prepara el peix. No cal que te l’escaten ni que li traguen el cap, només que te l’estripen.

    2.- En un recipient que puga anar al microones i on càpiguen les orades que vages a fer, fes un llit amb la sal grossa. Posa a sobre les orades i torna a tapar amb més sal grossa.



    3.- Fica al microones. Necessitarem aproximadament 5-6 minuts per peça. Per exemple, per a dues orades d’uns 300 g cadascuna, programa uns 12 minuts a potència 600W.



    4.- Mentrestant prepara la salseta d'all i pebre-roig: pela els alls i talla'ls a làmines. Posa un bon fons d’oli en una paella i fica els alls. Fregeix-los fins que estiguen daurats però vés amb compte perquè si se’t torren massa, amargaran. Retira del foc, agrega el vinagre, després el pebre roig i remena. Reserva per a servir-ho amb el peix.


    5.- Quan acabe el temps programat, trau el recipient del microones vigilant de no cremar-te. Deixa reposar uns 2-3 minuts. Passat aquest temps treu-li la sal i la pell a les orades. Serveix amb la salseta d'alls i pebre-roig i acompanyades de les guarnicions.



    Mireu com ha quedat la nostra orada: sucosa i al punt. Imagineu com estarà amb els allets!! Mmm!



    Suggeriment: per guanyar temps, i si prepares la guarnició dels xampinyons, pots posar uns grans d’all més per sa fer la salseta de pebre-roig.

    Amb la resta d’alls continua fent la guarnició de xampinyons.

    Nota: aquesta recepta es podria fer també en el forn, encara que necessitaríem uns 40 minuts coent-les a 200ºC. Amb el microones em sembla que val la pena estalviar-te mitja horeta, no??

    L'única pega que potser li podem trobar a la recepta és si has de fer-ne per exemple quatre. En aquest cas, fes-les en dues tongades. Si vas amb presses, quan tragues les primeres, posa les següents en una altra font i programa uns altres 12 minuts. Si les primeres les deixes en la sal, es mantindran calentes durant l'estona en què es couen les segones.

    Temps total: 5-6 minuts per peça

    Bon profit!!

    T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!
    Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos aFacebookPinterest o a Twitter.

    XAMPINYONS DE GUARNICIÓ AL VI BLANC

     
     3-xampis guarnició-9-ETI
    Una guarnició fàcil i bona per acompanyar tant un tall de peix com de carn, o fins i tot fer un remenat o preparar una llesqueta amb albergínia escalivada i roquefort.

    Ingredients:
    • 4-5 alls tallats a làmines
    • Unes branquetes de julivert
    • 500 g xampinyons finament filetejats
    • 1 gotet de vi blanc (150 ml)
    • Oli i sal
    • Opcional: una pesteta (bitxo)
    Estris: paella

    Elaboració:
    1.- Talla els alls a làmines i fregeix-los en una paella. Vigila que no se’t cremen perquè sinó pararan amargs.

    2.- Mentrestant ves tallant els xampinyons a làmines. 

    3-xampis guarnicio vi blanc-pas1-ETI

    3.-Afegeix-los als alls. Fica’ls una mica de sal i dóna unes voltes. Cou uns minuts fins que solten una mica la seua aigua.

    4.- Afegeix el vi blanc. No és necessari que queden coberts ja que volem que s’evapore tot el caldo. Cou fins que estiguen fets els xampinyons. Si veus que li falta caldo i encara no estan fets, pots afegir una mica d’aigua. Si pel contrari veus que tenen massa caldo, cou uns minuts més pujant un poc el foc.  

    3-xampis guarnicio vi blanc-pas2-ETI

    Temps total: 15-20 minuts

    Bon profit!!

    divendres, 13 de gener del 2012

    CARXOFES ESTOFADES AMB SÈPIA I GALERES

    2-2-carxofes sepia galeres-ETI-23

     
    Em vaig alegrar molt en veure que el repte de la recepta del 15 dels blocs Xocolata Desfeta i Els Fogons de La Bordeta d’aquest mes eren les carxofes. M’agraden molt, cuinades de totes les maneres, però tinc un problema, que a casa només m’agraden a mi.

    Totes les receptes que se m’acudien eren amb arròs però fer un arròs per tu sol és un poc trist. Al final em vaig decidir per una recepta de les “congelables” que pogués guardar les sobres, encara que no sé si durarà gaire!

    Ingredients:

    -Per a la picada:
    • 1 all
    • Unes branques de julivert
    • 1-2 llesques de pa dur
    • Un grapat d’ametlles
    -Per al sofregit:
    • 3 tomaques
    • 1 ceba gran

    *la sèpia és millor que la compres fresca i la congeles amb antelació, així estarà més tendra.
    *el fumet, fes-lo i ten-ho congelat en pots menuts, així no caldrà fer-lo expressament.

    Estris: olla gran, paella menuda, morter

    Elaboració:

    1.- Neteja bé les sèpies, sobre tot els tentacles que poden tenir sorra. Si t’agrada, pots deixar la melsa, que és la bosseta de color marró (farà la salseta més gustosa i meloseta, però també més forta). Talla-les a daus.

    2-2-carxofes sepia galeres-1-ETI

    2.- Posa un fons d’oli a la cassola, ofega la sépia una mica i després agrega el brandi. Tapa i deixa coure uns 15 minutets. Trau-la del foc i reserva.

    2-2-carxofes sepia galeres-2-ETI

    3.- Mentrestant vés preparant les carxofes: Talla’ls la tija, les puntes i trau les fulles de fora. Talla les carxofes en 4-6 trossos i fica-les en un bol amb aigua i llimona per a què no s’oxiden.

    2-2-carxofes sepia galeres-carxofes-eti

    4.- En una paella menuda, fregeix el pa i les ametlles. Posa-ho tot al morter juntament amb l’all i el julivert i fes una picada. Reserva.

    2-2-carxofes sepia galeres-3-picada-eti

    5.- Fes un sofregit amb la ceba i la tomaca: primer sofregeix la ceba trinxada fins que comence a agafar color, després agrega la tomaca triturada. Cou durant uns 5 minuts, agrega les carxofes i cou uns altres 5 minuts.

    2-2-carxofes sepia galeres-4-eti

    6.- Fica ara la picada i remena-ho tot. Agrega les galeres i quan estiga tot barrejat, afegeix la sèpia i el fumet/aigua. (Ha de quedar quasi cobert). Rectifica de sal i deixa que es guise durant uns 20-25 minuts o fins que la carxofa estiga blaneta.

    2-2-carxofes sepia galeres-6-eti

    Nota: si no trobes galeres o no és la temporada, aquest plat queda molt bé amb gambes, llagostins o escamarlans.
    calendari_gener2012labordeta carxofes
    Temps total: una mica més d’una hora


    Bon profit!!

    Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

    Marta

    dijous, 12 de gener del 2012

    LES GALERES

     
    2-2-galeres crues-ETI

    La galera és un crustaci que per a molta gent és una mica desconegut, podríem dir fins i tot que sempre ha estat bastant menyspreat. Molts la coneixen com l'escamarlà del pobre i l’usen només per a fer caldos o enriquir els guisats de peix.

    Les galeres són bitxos lletjos i el fet que te’ls mires amb bons ulls o no, és un tema bastant cultural. Nosaltres a casa hem menjat galeres i peix de tota mena des de ben menuts, ja que el meu avi era mariner i dia sí dia també tocava peix.

    La galera no necessita gaire cosa per estar saborosa. Ara que és la seua temporada (gener a març), simplement saltada a la paella amb una mica d’oli i un allet, o a la planxa , la galera pot estar al nivell de qualsevol marisc. Té un gust molt fi i no sé per què està tan mal posicionada entre els seus companys de llotja. Potser, si fos més cara la gent pararia més atenció en ella...som així...🤷🤷
     
    2-2-galeres ETI

    Avui us parlem de la galera perquè les hem fetes servir en la nostra recepta del repte del 15 dels Blocs Xocolata Desfetas i Els Fogons de la bordeta: Carxofes Estofades amb Sèpia i Galeres.

    De gener a març comencen a estar plenetes, amb bastant molla i fins i tot de vegades ovades.

    Li donareu una oportunitat a la galera?


    Bon profit!!

    T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

    Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

    Moltes gràcies per seguir-nos!!

    Marta