GALERIA DE FOTOS

dimecres, 9 de novembre del 2011

COM ESCALDAR TOMAQUES

És molt molest trobar-te les pells de la tomaca quan fas una salsa o una melmelada que en porta. Per això i com és un procés senzill i ràpid, us pose aquí com podeu escaldar les tomaques per evitar aquestes situacions:

Ingredients:
  • Tomaques ben bones i madures 
  • Aigua per bullir-les 
  • Aigua freda/ amb gel 

Estris: un cassó per bullir, un bol, un ganivet

Elaboració:

1.- Prepara aigua en un cassó que posaràs a bullir per una banda i per una altra, un bol amb aigua freda o inclús amb una mica de gel per quan traiem les tomaques.

2.- Mentrestant ves fent un tall en forma de creu en la pell de la base de les tomaques.

3.- Quan bulla l’aigua afegeix les tomaques i deixa-les en l’aigua bullint durant un o dos minuts.

4.- Amb l’ajuda d’unes pinces o d’una escumadora passa-les de l’aigua calenta a l’aigua freda que tens al bol.

5.- Trau-les de l’aigua freda i pela-les. Serà molt fàcil ja que la pell s’haurà després per si sola de la carn. Talla-li el peduncle.

6.- Si et cal per a la recepta, trau-li les llavors i les parts més dures del centre (especialment recomanat en cas que faces melmelada de tomaca).


Temps total: 10 minuts


Bon profit!!


Si tens dubtes amb alguna paraula et recomane que visites: http://cuinadiari.blogspot.com/p/diferencies-regionals.html

dijous, 3 de novembre del 2011

ROSES DE PASTA DE FULL I POMA

Esta és una d’aquelles receptes que pots fer en un tres i no res. És fàcil i queda molt vistosa. Només has de tenir pasta de full, pomes i melmelada...

Són ideals per a una visita de mitja tarda acompanyant-les d’un cafenet (cafetó).


Aquesta recepta la vaig agafar del blog Cuinant, que al mateix temps la va prendre de Auxdelicesdesgourmets. Aquestos la van fer a partir del blog Arhivafleurdesel i finalment, vaig acabar petant en una pàgina romanesa: Dulciurifeldefel.

Això dels blocs i la globalització és una passada!! Jo l’he modificat un poc i li he posat melmelada.

Ingredients per a 12 roses:

  • una làmina de pasta de full de forma rectangular
  • melmelada de préssec/ albercoc
  • 4 pomes menudes
  • 3 cullerades de sucre
  • 2 cullerades de suc de llimona
  • 2 tassetes d’aigua (o un raig de brandi)
Estris: bol microones, motllo de silicona dels de fer magadalenes


Elaboració:


1.- Renta bé les pomes i talla-les a quarts i cada quart a làmines molt finetes. (No es pelen).

2.- Posa-les en un bol apte per al microones juntament amb 3 cullerades de sucre, un raig de suc de llimona i l’aigua o brandi. Cou a potència 600 uns 8-10 minuts o fins que estiga blaneta. (Si no està fina ni blaneta, no la podrem doblegar).

3.- Trau les pomes del bol. Escorre-les sobre paper absorbent i deixa que es refreden un poc.

4.- Estén la làmina de pasta de full (si és rectangular posa més a prop teu la part estreta) i pinta tota la superfície amb la melmelada.

5.-Talla la pasta de full en tires de 1,5 cm d’ample de dalt a baix.

6.-Vés col·locant els trossos de poma començant des de dalt, amb la pell sempre a la mateixa banda i superposant-los una mica al llarg de cada tira. Si un cop feta la rosa veus que hi ha massa poma, trau un o dos trossos.

7.- Enrotlla i col·loca sobre un motllo de magdalenes (si en tens de silicona millor perquè sinó quedarà massa enganxat).

8.- Quan tingues totes les roses preparades, fica-les a dins del forn escalfat a 180º i cou fins que es dauren (uns 20 minuts aproximadament).



Nota: Aquestes roses de pasta de full queden molt bé acompanyades d’una crema anglesa, encara que soles també estan molt bones.

Temps total: 40 minuts aprox.

Bon profit!!

PASTÍS D'ANIVERSARI: TREN

Fa uns dies vaig penjar la recepta del bescuit amb iogurt i taronja. Sabeu com van acabar el tres pans de pessic?



Ja és el segon any que faig este pastís per a l’aniversari de la Laia. Va ser ella qui va voler repetir. És un pastís que no dona gaire feina, ja que fent 3 motlles estil “plum cake” ixen bastants porcions.


Ingredients*:

-Per al bescuit:
  • 250 g de sucre (2 mesures de iogurt) 
  • 1 taronja sencera de pell fina, especial per a suc 
  • 3-4 ous 
  • 80 g d’oli (1 mesura de iogurt escassa) 
  • 1 iogurt natural 
  • 250 g de farina (3 mesures de iogurt) 
  • 1 sobre de llevat Royal 
  • un pessic de sal 
*Quantitats per a un tren menut. Per a un més gran com el de la foto, duplica les quantitats.

-Per a la cobertura:

  • 30 g d’oli de girasol 
  • 250 g de xocolata Nestlé postres 
  • Xuxes: lacasitos, gominoles, “filipinos”, kit-kat o neules 

Estris: TMX per a barrejar o túrmix, 3 motlles allargats, ganivet

Elaboració:

-Per al bescuit: clica aquí per veure la recepta

-Muntatge del tren:

1.- Locomotora: Agafa el motlle més petit o el que t’haja pujat més. Talla-li un tros de dalt (número 1) i un altre tros per la part de darrere i dóna-li la volta (número 2). Munta’l com es veu a la foto. El tros número 1 no el farem servir. 



2.- Vagons: Amb els altres dos bescuits farem els vagons. Els pots buidar una mica fent una petita vora i que servisquen de contingut per posar-hi xuxes.

3.-Prepara la cobertura: Aboca l’oli en el vas i programa 4 minuts a 80 º C, velocitat 1. Vés agregant la xocolata en trossos i després programa 30 segons a velocitat 5-7-9, fins a obtenir una crema homogènia. Posa el bescuit a sobre d’una reixeta i cobreix-lo amb la cobertura de xocolata ajudant-te d’una espàtula o un pinzell.



Jo deixe un dels vagons sense pintar de xocolata ja que de vegades hi ha xiquets que tenen alguna alèrgia als fruits secs.

4.- Una vegada pintats, adorna’ls amb lacasitos i gominoles:

Les rodes (el nostre tren tindrà rodes): seran filipinos. Clava d’un costat a l’altre, un pal de broqueta. Talla si sobresurt molt i tapa amb una gominola per a que ningú es punxe.

Al voltant dels vagons pots ficar lacasitos. Posa’ls quan la xocolata encara estiga tendra i així s’enganxaran millor. NO ho poses a la nevera ja que els lacasitos se’t quedaran blanquinosos.

La xemeneia: poden ser filipinos i poses pel centre un pal de broqueta o una canyeta de les de beure. També pots posar neules.

Les xuxes del pastís que no pintem amb xocolata les clavarem amb furgadents.

Els vagons els pots unir amb barretes de kit-kat o amb neules.

Nota: A les fotos podràs veure tant el que vam fer l’any passat com el d’aquest any. Pots agafar la idea i decorar-ho al teu gust. 



Temps total: 45 minuts la coca + 30-40 minuts la decoració

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

LLOBARRO AMB BOTIFARRA DE CEBA (MORCILLA) I MELMELADA DE GERDS

Una bona opció per a quan tens convidats i no tens massa temps.

És un plat de contrastos, una barreja de sabors que a primera vista et pot tirar enrere però que si el proves, repetiràs!!

Si tens convidats i saps que els agrada el peix, no es quedaran indiferents.






Ingredients:
  • 1 llobarro/orada per persona en dos filets i sense l’espina 
  • 1 botifarra negra de ceba per persona ("morcilla)
  • Oli i sal 
  • Melmelada de gerds, nabius o qualsevol altre fruit roig 

Estris: planxa i paella

Elaboració:

1.- Escalfa la paella amb una mica d’oli. Fes la botifarra i esmicola-la.

2.- Fes el peix a la planxa posant-li una mica de sal.

3.- Mentrestant escalfa una mica la melmelada en una paella o al microones perquè es diluïsca una mica.

4.- Munta el plat: posa els filets de llobarro, després per damunt la botifarra desfeta. Decora amb la melmelada.

Fàcil? Ja em diràs!!

Gràcies Jordi!!

Bon profit!!

Temps total: 5 minuts

ARRÒS AL FORN

Aquesta entrada la vam publicar al novembre de 2011. Al juliol de 2013 vam sortir al Cuines de Tv3 i vam fer un Arròs al Forn. Si voleu veure una versió més actualitzada d'esta recepta, cliqueu aquí.



Una recepta molt valenciana...L'Arròs al forn.



Este arròs probablement és l’arròs que més m’agrada tant per menjar com per a cuinar-lo. De fet quasi tothom que ha vingut a casa a dinar, l’ha provat. És una mica laboriós perquè primer has de fer un caldo i després sofregir tots els ingredients de l'arròs, però mai falla i està boníssim!!

Ingredients per a 4-5 persones: 
  • 1-2 creïlles tallades a rodanxes (patates) (unes dues rodanxes per persona) 
  • 3-4 trossos de costella per persona 
  • 1 botifarra de ceba per persona (“morcilla”) 
  • 1 cabeça d’alls 
  • 400 g de cigrons cuits (1 pot) 
  • 70-100 g d’arròs per persona 
  • 1,5 mides de caldo* per cada d’arròs  
  • Colorant 
  • 1 tomaca tallada a rodanxes (tomàquet)


*Aquest arròs antigament era una recepta d'aprofitament, es feia amb les sobres del putxero: el caldo, els cigrons, la carn, etc. En aquesta versió més moderna, només utilitzem el caldo i amb la resta d'ingredients fem un sofregit. Amb un caldo cassolà sortirà molt bo, però si no tens temps, el pots comprar ja fet.

Estris: Paella, cassó + cassola de fang (diàmetre 36 a 40cm)

Elaboració:

1.- Encen el forn a 200º funció ventilador.

2.- En una olla daura els ingredients pel següent ordre: primer la costella amb la cabeça d’alls, desprès la botifarra de ceba (morcilla)  i finalment la creïlla (patata). Així que estiga cada ingredient, vés-lo traient i posant-lo en la cassola de fang excepte les creïlles (patates).

3.- Mentrestant, en una cassola, calfa el brou amb el colorant (una vegada i mitja el volum de l'arròs).

4.- Quan ja estiguen tots els ingredients sofregits, tira el cigrons (només perquè agafen una mica de temperatura) i l'arròs, i dóna unes voltes. D'aquesta manera l'arròs s'impregnarà de tots els olors i sabors del que hem sofregit i farà que el gra se segelle.

5.- Finalment posa l'arròs, els cigrons i l'oli del sofregit amb la resta de carn que ja havíem ficat a la cassola de fang i tira per sobre el caldo. Finalment els ingredients han de quedar arranjats així: la cabeça d'alls al centre i les botifarres, les creïlles i la tomaca al voltant.




6.- Fica al forn i deixa coure uns 20-25 minuts o fins que l'arròs estiga cuit i haja absorbit el caldo. Si veus que s'està torrant massa la superfície baixa la temperatura a 180º.
Ha de quedar una arròs ben sequet. Encara que tingues la sensació que li falta aigua, no li n’afegeixis més perquè es passaria l’arròs.
Es forma una capa d'arròs cruixent per sobre, però per dins queda un gra d'arròs sencer i molt gustós.




Nota: Estalviaràs temps si el caldo el fas prèviament, el dia d'abans o el pots tenir al congelador i quan hages de fer aquest arròs només et quedarà sofregir tots els ingredients i ficar-ho al forn.

Com ja he comentat, també pots posar caldo del que ja venen preparat...encara que, no et costarà massa fer-lo tu si fas el caldo fàcil de diari.

Nota per als que no viviu a prop de la C. Valenciana: en moltes carnisseries venen botifarra de ceba (la “morcilla”) però està adobada de manera diferent a com ho fan els valencians. Si vols aconseguir una botifarra que s’assemble a la nostra, al Mercadona en venen unes que no estan malament. Les trobareu a les neveres de la carn. Agafa les que estan fetes a Ontinyent o per Xest (si no m’equivoque). L’únic inconvenient que jo li trobe a aquestes, és que estan molt poc curades així que si pots, deixa-les penjades fora de la nevera durant un parell de dies per tal que s’assequen una mica.




Temps total: Amb el caldo fet = 30 minuts d’elaboració + 20-25 minuts de forn

Bon profit!!


Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta





TRUITA DE CANSALADA, BOTIFARRA I FESOLS (MONGETES)

Ens agrada molt anar a un baret menut que hi ha a prop de l’oficina de correus de Barcelona i on acostumem a demanar-nos entre altres picadetes una truita pareguda a aquesta. És diferent a les truites que jo estava acostumada a prendre però esta bona, bona.




Ingredients:

  • 2 talls de cansalada tallada a trossets menuts 
  • 100 g de botifarra catalana o salsitxa esmicolada 
  • 300 g de fesols blancs cuits (mongetes) 
  • 6 ous grans 

Estris: una paella i un bol


1.- Sofregeix la cansalada durant bona estona.

2.- Afegeix la botifarra fins que estiga dauradeta.

3.- Agrega els fesols que hauràs repassat amb aigua i dóna unes voltes.

4.- Mentrestant casca els ous a dins d’un bol. Agrega-hi el que has passat per la paella. Remena.



5.-Posa una mica d’oli on has fet el sofregit i aboca tota la barreja. Deixa que qualle. Dóna-li la volta.

6.- Seveix calenta.

Nota: Aquesta truita queda molt millor si l’ou el deixes una mica cruet.

Temps total: 20 minuts


Bon profit!!

dimarts, 1 de novembre del 2011

PANELLETS

Avui ja estem a dia 1 de novembre i arribe tard presentant-vos aquesta recepta. Però em venia molt de gust “estrenar” el  bloc en una festa que m’agrada molt.

La recepta és la de la meua sogra i realment són dels millors que he probat! 


Ingredients:
  • 1 kg d'ametla pelada crua sencera o molta
  • 400-500 g de creïlla (patata) pelada (3 patates mitjanes)
  • 750 g de sucre
  • ratlladura d’una llimona
  • 2 rovells d'ou batuts per a la massa
  • 500 g de pinyons
-Per a pintar-los:
  • 2 clares d'ou batudes amb una mica de sucre

Estris: TMX o picadora (per si has de triturar l'ametlla), cassó amb aigua, bol, forquilla, tassa, safata forn i làmina de silicona/ paper de forn

Elaboració:

1.- Posa aigua en un cassó. Pela la patata i talla-la a trossets. Bull-la fins que estiga ben tova.

2.- Mentrestant ves triturant l’ametlla: posa-la al vas i tritura uns segons a velocitat 5-8 fins que quede ben ratllada. Si veus que encara queden trossets més grans, dona-li uns cops de turbo. Trau del vas i reserva. (També la pots comprar molta).

3.- Cola la creïlla i posa-la en un bol. Agrega, en calent, el sucre i la ratlladura de llimona. Aixafa i remena bé amb una forquilla fins que no quede ni un trosset de creïlla. Es formarà una pasta molt líquida.

4.- Afegeix l’ametlla ratllada i torna a barrejar. Pots acabar de pastar amb les mans, ja que ara sí que és molt més densa la pasta i amb la forquilla serà difícil fer-ho.

5.- Tapa el bol i deixa reposar la massa unes 24 hores a la nevera.




6.- L'endemà, bat els rovells i afegeix-los de mica en mica a la massa. No ha de quedar líquida ni enganxosa perquè sinó serà difícil manipular-la i donar-li forma als panellets. Per tant, si veus que tens prou amb un i mig, no n’afegisques més.




7.- Fes boletes de la mateix mida. Si vols, pots formar un cilindre i anar tallant llesquetes del mateix gruix i després donar-los forma de bola.

8.- Encén el forn a 170ºC, funció ventilador.

9.- Arrebossa les boletes amb pinyons. Si no s'enganxen bé pots optar per mullar-te les mans amb una mica de clara d'ou batuda, però no te les mulles gaire perquè sinó relliscaran. L'altra opció és anar enganxant-los amb cura.

10.- Així que estiguen arrebossats amb els pinyons, posa els panellets en una safata de forn coberta per una làmina de silicona o un paper de forn.  

11.- Enforna uns 5-8 minutets o fins que es dauren lleugerament.

12.- En una tasseta barreja els ous amb una mica de sucre. Només tragues els panellets del forn pinta’ls amb aquesta barreja anant amb molta cura per tal que no caiguen els pinyons.

13.- Deixa'ls refredar. 

Nota: Planifica't, tingues en compte que la massa es deixa reposar un dia!!
Com no és d’estranyar en mi, he arribat a congelar panellets. Tot té una explicació: quan en faig, m’agrada baixar-li uns quants a la meua família de Dénia, que els encanten. Això sí, no els deixes massa temps perquè els fruits secs es poden ranciejar.

Temps total: Primer dia: 20 minuts; Repòs: 1 dia; Segon dia: entre 1:30 o dues hores (formació de les boles, posar els pinyons i enfornar).



Bon profit!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o seguint-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!


Marta