Avui toca un clàssic de la Cuina Catalana. Per a fer este plat m’he basat en la recepta del llibre La Cuina de la Meva Mare del Joan Roca, un llibre que tot i no tenir fotos, és un bon recull de receptes tradicionals catalanes. Les quantitats i la manera de fer, les he variat una mica, però la veritat és que són molt semblants als fideus a la cassola de l’àvia, els de tota la vida.
Ingredients per a 4-5 persones:
- 500 g de costella tallada a trossos (3-4 trossos per persona)
- 250 g salsitxes (4 salsitxes)
- 2 cebes mitjanes
- 2 tomaques madures (o 4 tomaques pera al natural de llauna, uns 200 g escorregut)
- 40 g de vi ranci
- 400 g de fideus grossos, amb forat o del número 2
- Caldo de verdures, de pollastre (brick) o aigua (aproximadament una vegada i mitja el volum dels fideus)
- Sal
- Oli
-Per a la picada:
- 2 grans d’all
- Unes branques de julivert
-Per a acompanyar:
- Formatge parmesà ratllat (opcional)
Estris: cassola plana
Elaboració:
1.- Posa un fons d’oli en una cassola i sofregeix la costella. Posa-li sal. Quan comence a daurar-se, afegeix la salsitxa tallada a trossets.
2.- Mentrestant vés picant la ceba i quan la carn estiga ben daurada trau-la de la cassola i reserva.
3.- En el mateix oli farem un sofregit amb la ceba, la tomaca i el vi ranci:
Posa –hi primer la ceba, i quan estiga ben confitada agrega la tomaca ratllada. Deixa coure a foc lent. Afegeix el vi ranci i deixa reduir.
4.- Torna a posar la costella i la salsitxa, dóna unes voltes i agrega el caldo. Deixa coure uns 10 minuts. (Si poses aigua, posa una mica més i deixa coure de 15-20 minuts per tal que agafe una mica de gust. Rectifica de sal).
5.- Mentre el caldo bull fes la picada. Va molt bé tenir julivert congelat en bossetes. Per a que queden els alls més ben picats, pots trinxar-los amb el premsa-alls.
6.- Tira els fideus i cou seguint les instruccions del paquet.
7.- Tira la picada un parell de minuts abans d’acabar la cocció.
8.- Deixa reposar uns minuts. Han de quedar sucosets, ni secs ni caldosos. Serveix amb parmesà ratllat (opcional).
Temps total: 1 hora
Bon profit!!
Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!
Marta
Un clàsic, super-bò.
ResponEliminaQue bons!! Necessiten el seu temps, els fideus, però el resultat s'ho val! Molt bon pas a pas, Marta!
ResponEliminaBonissims!! jo no hi poso la picada d'all i julivert però ho provaré! gràcies!
ResponEliminaJo tampoc la posava perquè pensava que repetiria l'all però no repeteix gens i li dóna molt bon sabor. Ja em diràs! Marta
ResponEliminaEra un plat que no faltava a casa, ara fa anys que no en menjo... al veure la teva cassoleta m'has fet agafar ganes de menjar-ne!
ResponEliminaM'ha agradat trobar aquest bloc per recordar plats que tenia mig oblidats i altres per innovar i experimentar gustos i textures.
ResponEliminaGràcies
Mercè, és un plaer rebre comentaris tan agradables com este teu! Gracietes! Espere que et siga útil :-) Marta
EliminaQuè é això del vi ranci?
ResponEliminaÉs un tipus de vi envellit, que és sec. Si no en trobes, en este cas pots substituïr-lo per brandi. Marta
EliminaPer fi els hem fet! Boniiiiisims! I repetirem!
ResponEliminaEns han sortit ben bons! Gràcies Marta, amb les teves receptes sempre encertem.😊😊😊😊
ResponEliminaM'agrada molt rebre comentaris de que us han sortit be les receptes! Gràcies i a continuar provant!! 😊
EliminaEncertada recepte. En afegir-hi la picada, cosa que jo no ho feia,millora el gust final.Gràcies
ResponEliminaTotalment d'acord. A mi també em va passar això amb la picada. Pensava que quedaria fort però fa molt saborós el plat! Gràcies pel comentari . Marta
EliminaI els hem tornat a fer!! Molt bons! Moltes gràcies, el teu blog és com si tingués la meva mare al costat dient-me trucs culinaris!
ResponEliminaNo cuino mai....no m'agrada, ni en sé gens...però al llegir la recepte m'ha entrat gana...i m'han quedat bonissims!!! Això han dit els comensals!!! Gràcies per la recepte.
ResponEliminaM'alegre molt! Moltes gràcies pel comentari i per la visita! espere que t'animes a cuinar-ne moltes més! Marta
Eliminajo no hi poso julivert, sonó una picada d'atmelles torrades
ResponEliminaDoncs amb fruits secs ho provaré! gràcies pel suggeriment! Marta
EliminaL'estic fent per dinar.
ResponEliminaQuina oloreta per tota la casa!!!
Si surt tan bo com l'olor que fa...he triomfat!!
M'alegre i espere que el resultat també haja sigut bo! :-) Merci per comentar!
ResponEliminaBonissimssss !!!! Pilar
ResponEliminaBonissims! Ja els hem fet vàries vagades i avui repetim!
ResponElimina