Una tapa ben senzilla que potser mai has pensat que la pots fer a casa.
Ingredients:
-Per a obrir les clòtxines al vapor:
- 1 kg de clòtxines
- 150 g de vi blanc*
*Els musclos es poden obrir tant amb vapor de vi com de cervesa. De fet la recepta original porta cervesa i jo l’he feta amb vi per així poder presentar la versió sense gluten. Estan igual de bons.
-Per a l’escabetx:
- 200 g de ceba tallada en juliana fina
- 1 gra d’all sencer i sense pelar
- 200 g d’oli d’oliva verge extra
- 1 culleradeta de pebre negre en gra
- 1 cullerada de pebre roig dolç (la marca Hacendado no té gluten)
- 1 pesteta (caiena)
- 2 fulles de llorer
- Una mica de sal
- 25 gr de vinagre de Xerès
Estris: olla o TMX
Elaboració tradicional i amb TMX:
1.- Neteja bé els musclos llevant-los els bissus (els pelets) amb un ganivet. Descarta els que estiguen oberts o trencats.
-Clòtxines al vapor:
2.- Si ho fas en una olla, posa el vi al fons. Si tens un estri dels de cuinar al vapor, col·loca les clòtxines a sobre, si no en tens, col·loca-les directament a sobre del vi. Posa al foc, tapa l’olla i vés sacsejant de tant en tant. Cou fins que estiguen totes obertes. Quan no cremen tant, treu-los les closques i posa-les en una plata fonda.
Si les fas amb la TMX, posa el vi al vas, col·loca les clòtxines en el varoma i programa de 12 a 15 minuts temperatura varoma velocitat 1. Comprova que estiguen obertes. Quan no cremen tant, treu-los les closques i posa-les en una plata fonda.
-L’escabetx:
3.- Sofregeix la ceba tallada en juliana ben fina i l’all amb una mica de sal durant uns 10 minuts.
En la TMX posa la ceba tallada en juliana ben fina al vas i programa de 7-10 minuts, 100º, gir a l’esquerra, velocitat cullera. No poses el cubilet i així s’evaporarà més el suc.
4.- Quan estiga ja quasi feta agrega el pebre negre, el pebre roig, el llorer i el vinagre i cou durant 5 minuts més a foc baix.
Amb la TMX programa 3-4 minuts, 100º, gir a l’esquerra, velocitat cullera.
Quan acabe el temps comprova que la ceba estiga cuita.
5.- Aboca l’escabetx per sobre de les clòtxines i deixa macerar unes 24 hores.
Nota: qualsevol escabetx que fem, s'ha de preparar amb antelació per tal que l'aliment s'impregne bé.
Temps total: menys de mitja hora + maceració 24 h.
Bon profit!
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.
Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Instagram, Facebook, Pinterest o Twitter.
Moltes gràcies per seguir-nos!!
Marta
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada
(Si no tens perfil de Google comenta com a Nom/url i no posis res al camp de url. Els comentaris anònims són considerats spam. Si us plau, no deixes el comentari sense signar,com no et puc posar una cara, et posaré un nom :-). )