diumenge, 25 de març del 2012

CRESPELLS DE BORRATJA o BORRAINA (CRESPILLOS DE BORRAJAS)

6-5-Crespells borratja-ppal2
 
A Aragó, cap a la tardor, és molt típic cuinar les borraines, sobretot bullides amb creïlles. 

És una planta de la que s'aprofita tot. Aquesta és la silvestre i pots menjar-te fins i tot les flors. La que es menja bullida (molt típic a l'Aragó i al nord d'Espanya) , normalment se sembra cap a la primavera i es cull cap a la tardor. Es es més baixeta, amb fulles mes grans i se solen menjar les penques . Jo fins que no vaig anar al poble del meu sogre al Baix Aragó no les havia provades mai... I com aquí no en tenim de cultivades, aprofitem les que ens trobem pel camp a la primavera 😀

Realment quan veus la planta, no anima ni a tocar-les, ja que les fulles tenen una mena de pelets o punxetes menudes. De fet, per Dénia n’hem trobat als marges i abans de conèixer-les no les haguérem agafat mai. Un cop netes o cuinades aquests pelets ja no s’aprecien i queda una verdura molt fina i suau de sabor.

 



planta borratja1       

Els “crespillos de borraja” són típics a Aragó i s’acostumen a fer per aquestes dates. També es fan per la zona del nord de Castelló i sud de Tarragona. Les fulles tendres de les borratges s’arrebossen amb una gatxeta de farina, anís, llet, ous i una mica de sucre.

Un cop fetes les passes per sucre...
 
6-5-Crespells borratja-ppalsucre

 
o per mel...
 
6-5-Crespells borratja-ppalmel

 
A mi m'agraden més amb sucre ;-), però tu tries! 

Aquí teniu els ingredients:

Ingredients per a 8-10 unitats:
-Per a l’arrebossat:

  • 1 ou
  • 150 g de llet
  • 120 g de farina
  • Un rajolí d’anís sec
  • 2 cullerades de sucre
-Resta d’ingredients:
  • 8-10 fulles tendres de borratja
  • Oli de gira-sol per fregir
  • Mel o sucre per arrebossar

Estris: plat fondo per fer la barreja, paella

Elaboració:

1.- Renta bé les fulles i asseca-les amb un paper de cuina. Fes-ho amb guants perquè si no et punxaràs.

6-5-Crespells borratja-1


2.- Barreja tots els ingredients de l’arrebossat fins que obtingues una massa una mica densa. (a mi em recorda un poc a la textura de l’arrebossat que es fa amb cervesa). 

3.- Passa les fulles per la pasta i fregeix-les en abundant oli calent.


6-5-Crespells borratja-3       6-5-Crespells borratja-3-2

4.- Trau-les quan estiguen daurades per les dues bandes.
 
  6-5-Crespells borratja-4


5.- Deixa escórrer l’excés d’oli posant-les en un plat amb un tovalló. Quan encara estiguen tèbies, passa-les per sucre o per mel diluïda amb un raig d’anís (jo l’escalfe un poc al micro i li afegisc un raiget d’anís).

6.- Menja-les acabades de fer.  
 
Temps total: 15 minuts

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta

5 comentaris :

  1. jo no ho he vist per ací, no sé si ho venen a algún puesto, pot ser tinga un altre nom, però
    m´agrà.

    ResponElimina
  2. Per allà baix sí que n'hi ha però sembla la típica planta de marge que és mala herba. Lo que està bo realment és l'arrebossadet i la mel...

    ResponElimina
  3. i la fulla aquesta no està amarga?

    ResponElimina
    Respostes
    1. En absolut, es molt suau. En realitat, la fulla fa de suport a un arrebossat semblant al bunyol. Marta

      Elimina
  4. Amb postres no les he proades mai, a Euskadi on jo visc s'acostumen a menjar com a verdure i són prou bones, una manera diferent de menjar verdura.

    ResponElimina

(Si no tens perfil de Google comenta com a Nom/url i no posis res al camp de url. Els comentaris anònims són considerats spam. Si us plau, no deixes el comentari sense signar,com no et puc posar una cara, et posaré un nom :-). )