GALERIA DE FOTOS

dijous, 27 de novembre del 2014

CuinaDiari amb Blocs Contra la Fam i El Gran Recapte d’Aliments 2014

El post d’avui té la intenció de difondre la campanya del Gran Recapte d’Aliments que organitza el Banc dels Aliments i que este any se celebrarà este cap de setmana (28 i 29 de novembre).

El Gran Recapte d'Aliments és una campanya de recollida d'aliments bàsics per aconseguir que les persones més necessitades d'aquí rebin ajuda alimentària. La campanya del Gran Recapte es du a terme simultàniament pels quatre Bancs d'Aliments de Catalunya amb l'objectiu de donar resposta a les urgències alimentàries de les persones més necessitades de casa nostra. El Gran Recapte d'Aliments a Catalunya vol també donar a conèixer la situació que travessa aquest grup, que arran de la crisi econòmica que estem vivint, ha anat creixent.

Es calcula que actualment, un 20% de la població viu en situació de pobresa a Catalunya. Aquestes persones requereixen la nostra solidaritat i capacitat organitzativa per no esdevenir persones marginades.

El Gran Recapte d'Aliments al 2012 va recollir 2.727.000 kg en més de 1.000 punts de recollida i va comptar amb l'ajuda de 13.000 voluntaris. En 2013 es van recolllir 3.634.000 kg en més de 1.900 punts de recollida amb l’ajuda de 20.000 voluntaris.

La fita per l’edició del 2014 és tornanr a superar els 3.000.000 kg gràcies a la col·laboració de 20.000 voluntaris. 
 

Aquest projecte té dos objectius essencials:
 
1) Recollir aliments nutritius de llarga durada com poden ser:

  • llegums,
  • conserves de peix i carn,
  • llet
  • oli.

2) Sensibilitzar i mobilitzar la població catalana sobre la realitat actual de pobresa al nostre país, i a la vegada, afavorir una col·laboració continuada amb els Bancs dels Aliments durant tot l’any.
 
Com ja hem dit, la recollida tindrà lloc els dies 28 i 29 de novembre i es realitzarà en els mercats i supermercats de les principals poblacions catalanes. També es podrà fer mitjançant donacions online al web per a totes les persones que no puguin desplaçar-s’hi:
https://www.bancdelsaliments.org/ca/dona_aliments/ 
 

Vols ser voluntari?

El Gran Recapte és possible gràcies a la col·laboració desinteressada de milers de ciutadans que dediquen el seu temps, durant aquell cap de setmana, als Bancs d’Aliments. L'any passat van ser 20.000 voluntaris a tot Catalunya, aquest any els tornen a necessitar. Si vols ajudar-los a fer arribar aliments a qui més ho necessita, fes-te voluntari o coordinador d'un punt de recollida els dies 28 i 29 de Novembre.

Si vols registrar-te com a voluntari o coordinador segueix aquest  link: http://www.granrecapte.com/ca/voluntariat

O si vols, una altra manera d’ajudar és sent classificador i participaràs en la classificació dels aliments que s’hagen recollit (http://www.granrecapte.com/ca/classificador).

Bé, com veieu hi ha feina per a tots!

 

…I DES DELS BLOCS TAMBÉ PODEM COL·LABORAR CONTRA LA FAM:

Cuinadiari blocs vs la fam i gran recapte

Si tens un bloc també tens el teu espai gràcies a la iniciativa de Tiritiyam, Baixa Gastronomia, Delicies i DeCuina que van crear Blogs contra la fam. A través d’aquesta pàgina i també del facebook, animen als gastroblocaires a col·laborar en el Gran Recapte, difondre la campanya i publicar una recepta senzilla i econòmica amb algun o alguns dels aliments que es recullen aquest any. 

 

Participem tots en aquesta iniciativa tan solidària perquè ningú al nostre voltant es quede amb gana!

Nosaltres ja estem preparant la nostra recepta per a Blogs contra la fam!
I què farem? Doncs aviat ho sabreu! Us esperem!

Marta

 

Adresses d’interés:

http://blogscontralafam.blogspot.com/ 

https://www.facebook.com/blogscontralafam

http://www.granrecapte.com/ 

https://www.bancdelsaliments.org/

#blogscontralafam #GranRecapte2014 @GranRecapte

divendres, 21 de novembre del 2014

Una recepta de CuinaDiari al Llibre de Cuines de Tv3

Fa un parell de setmanes es van posar en contacte amb mi Tv3 i l’Editorial Rosa dels Vents per convidar-me a la  presentació d’un llibre del programa Cuines. La veritat és que desconeixia que anaven a publicar un llibre amb les receptes del programa però vaig pensar que seria un llibre molt interessant.

L’acte el van presentar la Tana Collados, Directora del Cuines de Tv3 i el Jordi Cruz, xef de l’ABaC, amb una estrela Michelin i tan mediàtic gràcies al programa Master Chef. La Tana va explicar què és el que diferencia el Cuines d’uns altres tipus de programes de cuina. Com va dir ella textualment, el Cuines és un show cooking on cada dia es mostra el procés d’elaboració d’un plat.

X-LLibre Cuines Recepta Cuinadari-01

Aquest programa s’emet des de 1996 i per ell han passat molts cuiners i cuineres professionals. En 2010 la Tana va agafar les regnes del programa i com a directora, un dels seus objectius va ser apropar la cuina d’aquestos cuiners professionals a les llars catalanes. A banda d’aquesta cuina sofisticada i d’autor, també van incorporar una secció un dia a la setmana de Cuines de Casa, on els cuiners amateurs que no es dediquen professionalment a la cuina, també compartien les seues receptes.

El llibre recull vora 80 receptes de les darreres quatre temporades i hi tenen cabuda tant les receptes dels professionals com les dels amateurs. Les receptes del llibre representen la unió entre la cuina més moderna i innovadora i la cuina més tradicional, i aquesta diversitat es manifesta al llibre no només en la forma d’elaborar les receptes, sinó també en el tipus d’ingredients emprats segons la temporada de l’any i en les receptes que moltes vegades delaten la procedència geogràfica de cada cuiner representants de  tot el territori de parla catalana, des del Nord de Catalunya fins el País Valencià com ha estat el meu cas.

Quan vaig anar a la presentació del llibre no sabia ni quantes receptes havien triat ni quins criteris havien seguit per fer la selecció, però realment em va fer molta il·lusió que d’entre tantes receptes (5 receptes a la setmana durant 4 temporades) hagueren triat la meua!!.
I he de dir que la recepta s’ho val, ja que l’arròs al forn  és un plat molt arrelat en la cuina popular valenciana que es mereix estar publicat en molts llibres!

X-LLibre Cuines Recepta Cuinadari Arros al forn-1

Espere que us agrade el llibre!


Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a
Facebook, Pinterest o a Twitter.

Marta

dimecres, 12 de novembre del 2014

ESPATLLA DE XAI AL FORN

A CuinaDiari continuem amb el forn engegat. En aquesta ocasió hem fet unes espatlles de xai que poden ser una proposta d’èxit assegurat per les festes de Nadal i és que sembla mentida però en un meset i mig ja tindrem aquí les festes.

El secret d’esta recepta és disposar d’una bona carn ja que el forn és qui realment fa la feina. A nosaltres ens el va ensenyar a fer el nostre amic Siro a l’estil val·lisoletà, i verdaderament l’elaboració és d’allò més senzilla. 

2-1-espatlla xai forn cuinadiari-ppal1

Ingredients:

  • 2 espatlles de xai de llet tallades en 3 trossos (no cal arribar al final)
  • 3 grans d’all
  • unes branques de julivert
  • sal
  • uns 100 ml d’aigua (només per donar-li una mica d’humitat)
  • 20-30 g de vinagre
  • llard (sagí) de porc per untar el xai

-Per acompanyar:

Estris: morter per a fer la picada, cassola de fang ampla

Elaboració:

1.- Escalfa el forn a 190º funció calor a dalt i baix (sense ventilador).

2.- Fes una picada amb l’all i el julivert. Agrega desprès la sal, l’aigua i el vinagre.

2-1-espatlla xai forn cuinadiari-2

3.- Unta la carn amb llard de porc, col·loca-la en la cassola de fang amb la pell cap avall i tira-li la picada per sobre. Si cal, posa més sal.

2-1-espatlla xai forn cuinadiari-3-12-1-espatlla xai forn cuinadiari-3-2

4.- Fica al forn. Programa primer 45 minuts a 190º amb calor a dalt i baix. Passats aquestos 45 minuts, gira el xai i posa’l amb la pell cap amunt i programa uns altres 45 minuts.

2-1-espatlla xai forn cuinadiari-4-12-1-espatlla xai forn cuinadiari-4-2

Tira-li el suquet per damunt de tant en tant.

2-1-espatlla xai forn cuinadiari-4-32-1-espatlla xai forn cuinadiari-4-4

20 minuts abans d’acabar la cocció, canvia la funció de forn a ventilador. Veuràs com s’enroseix i queda la pell més cruixent.

2-1-espatlla xai forn cuinadiari-ppal3

Nota: si has de fer la guarnició, fes-la al punt 4, quan poses el xai al forn.

2-1-espatlla xai forn cuinadiari-patates guarnicio12-1-espatlla xai forn cuinadiari-patates guarnicio2

TTemps total: Preparació 5 minuts, cocció 1 h 30 minuts

Bon profit!!

2-1-espatlla xai forn cuinadiari-ppal2

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a
Facebook, Pinterest o a Twitter.

Marta

dimecres, 5 de novembre del 2014

POLLASTRE AL FORN AMB POMES I VI NEGRE

Si us diguera que podeu preparar en una hora un menjar fantàstic amb només tres ingredients no us picaria la curiositat per provar-lo? Doncs és el que em va passar a mi quan la meua amiga Alícia em va parlar d’esta recepta. I des d’aleshores molts caps de setmana la faig pel dinar de dissabte o de diumenge acompanyant el plat d’un puré de patata o unes patates duquessa.

Necessitaràs tan sols un pollastre, unes pomes i mitja ampolla de vi. Res més.

A més de la senzillesa en els ingredients, l’elaboració no té cap secret: farcim el pollastre amb poma, el posem en una plata de forn amb la resta de pomes, desprès reguem amb el vi i el forn fa la seua feina. Què et sembla? no la faries també?

6-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-ppal1

Ingredients per a 4 persones:

  • 1 pollastre de pagès sencer i net d’aproximadament 1300-1500 g
  • Sal i pebre
  • 4-5 pomes golden
  • 1/2 ampolla de vi negre

-Per a acompanyar:

Este plat queda molt bé amb puré de patata, o unes patates duquessa.

Estris: safata de forn metàl·lica, cordill per a lligar el pollastre, tisores 

Elaboració:

1.- Escalfa el forn a 180º funció ventilador + dalt i baix. 

2-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-1

2.- Talla una poma a quarts i la resta de pomes, per la meitat. Trau-los el cor. 

2-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-2

3.- Prepara el pollastre:

Posa-li sal per dintre. Fica-li trossos de poma a dins (tots els que càpien).

2-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-3-12-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-3-2

4.- Creua-li les cames i corda-li-les. Desprès vés lligant-lo amb el cordill perquè quede ben recollit, de dreta a esquerra i de dalt a baix. És important que la part fina de l’ala quede amagada per tal que no es creme. Posa’l en una plata metàl·lica que puga anar al forn amb la part dels pits cap avall i fica-li pebre i força sal per sobre.

2-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-4-12-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-4-22-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-4-32-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-4-4

5.- Col·loca les pomes al voltant. Fica al forn així tal quan (sense cap ingredient) durant 15 minuts.

2-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-5-12-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-5-2-

6.- En acabant trau la safata del forn i tira-li la meitat de l’ampolla de vi per sobre. Dóna la volta a les pomes i programa 45 minuts més. Per a un pollastre d’uns 2 kg, necessitaràs un quartet d’hora més. 

2-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-6-12-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-6-22-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-6-32-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-6-4

7.- Al pollastre no el “canviarem de postura” en tota la cocció però el pots anar regant de tant en tant amb el suc.

2-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-7

8.- Quan ja haja estat una horeta al forn el nostre pollastre ja estarà llest per a portar a taula.

2-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-8-12-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-8-2

2-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-ppal2

Nota: Fes el puré de patata mentre estiga el pollastre al forn.

Si vols donar-li a la recepta un aire més de festa, a banda del puré, fes una guarnició amb ceba tallada en juliana ben ofegadeta amb uns pinyons i unes prunes.  

2-1-Pollastre forn pomes cuinadiari-ppal3

Temps total: Preparació 15 minuts, cocció 1 h

**I què fem amb el vi que ens ha quedat?

Opció 1: te’l beus per a dinar

Opció 2: fas aquest Bescuit de Xocolata al Vi Negre

6-1-Bescuit de xocolata al vi negre-cuinadiari-ppal6-1-Bescuit de xocolata al vi negre-ppal-tall

Bon profit!!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a
Facebook, Pinterest o a Twitter.

Marta

dimarts, 28 d’octubre del 2014

PANELLETS VARIATS

Ja estem a la setmana de la castanyada i què toca? doncs toca torrar i menjar castanyes i  moniatos, i fer panellets.

El panellets més tradicionals són els que es fan amb pinyons però és una massa que admet moltes variacions així que avui hem fet un assortiment de panellets.

6-7-panellets assortits cuinadiari ppal-1

Hem fet panellets amb pinyons, amb ametlla, amb sèsam, amb codonyat, amb dàtils, amb ametlla sencera, amb coco, amb cafè, amb taronja i amb taronja i xocolata i encara en podríem fer més de versions.

Us contem com us podeu organitzar: el dia d’abans elaboreu la recepta base (fins el punt 5). A l’endemà, afegiu rovell d’ou batut i dividiu la massa segons els diferents tipus de panellets que vullgueu fer. (Tindreu una mica més de 2 kg de massa!!).

Hem fet tres tipus de panellets: panellets que simplement arrebossarem (pinyons, ametlla i sèsam), uns altres als que només afegirem un trosset d’algun ingredient (codonyat, ametlla sencera, dàtils) i, finalment, uns altres panellets als que li afegirem algun ingredient a la massa (els de coco, de cafè, de taronja).

Perquè us en feu una idea, cada panellet pesa uns 20 gr. Per a facilitar-vos la feina, i com que cadascú preferirà fer-ne més d’uns que d’altres, per al darrer grup, els de sabors us he posat la quantitat orientativa de l’ingredient a afegir per cada 100 g de massapà.

Ingredients de la recepta base:

  • 1 kg d'ametla pelada crua sencera o mòlta
  • 400-500 g de creïlla (patata) pelada (3 patates mitjanes)
  • 750 g de sucre
  • ratlladura d'una llimona
  • 2 rovells d'ou batuts per a la massa

-Per a pintar-los:

  • 2 clares d'ou batudes amb una mica de sucre

A més a més per a fer les diferents versions també necessitarem:

-Per als panellets amb pinyons

  • Pinyons

-Per als panellets amb ametlla

  • Ametlla granillo

-Per als panellets amb sèsam: (6 unitats)

  • Llavors de sèsam (menys de 20 gr)

-Per als panellets amb codonyat

  • 1 quadradet de codonyat per a cada panellet

-Per als panellets amb dàtils

  • ½ dàtil per a cada panellet

-Per als panellets amb ametlla sencera

  • 1 ametlla sencera per a cada panellet

-Per als panellets de coco

  • 25 g de coco per a cada 100 gr de massapà

-Per als panellets de cafè

  • ½ culleradeta de cafè soluble per a cada 100 g de massapà
  • sucre glas

-Per als panellets de taronja

-Panellets de taronja amb xocolata

  • 1 cullerada (tsp) (de les de cafè amb llet) de melmelada de taronja
  • Un parell de preses de xocolata postres fosa

Estris: TMX o picadora (per si has de triturar l'ametlla), cassó amb aigua per a bullir les creïlles, bol gran per a la massa bàsica, bols més petits per als de diferents sabors, forquilla, bosses de plàstic per manipular el massapà, bàscula de cuina, safata forn i làmina de silicona/ paper de forn; opcional: guants de làtex

Elaboració:

1.- Posa aigua en un cassó. Pela la patata i talla-la a trossets. Bull-la fins que estiga ben tova.

2.- Si fas servir ametlla sencera, tritura-la ara: posa-la al vas i tritura uns segons a velocitat 5-8 fins que quede ben ratllada. Si veus que encara queden trossets més grans, dóna-li uns cops de turbo. Trau del vas i reserva. (També la pots comprar mòlta).

3.- Cola la creïlla i posa-la en un bol. Agrega, en calent, el sucre i la ratlladura de llimona. Aixafa i remena bé amb una forquilla fins que no quede ni un trosset de creïlla. Es formarà una pasta molt líquida.

4.- Afegeix l'ametlla ratllada i torna a barrejar. Pots acabar de pastar amb les mans ja que ara sí que és molt més densa la pasta i amb la forquilla serà difícil fer-ho.

5.- Tapa el bol i deixa reposar la massa unes 24 hores a la nevera.

6-7-massa panellets cuinadiari-1

6.- Al dia següent, bat els rovells i vés afegint-los de mica en mica a la massa. No ha de quedar líquida ni enganxosa ja que sinó serà difícil manipular-la i donar-li forma als panellets, per tant si veus que tens prou amb un i mig, no n'afegisques més. Igualment, si queda molt dura, afegeix-ne una mica més.

6-7-massa panellets cuinadiari-6

Ara prepara els ingredients per a fer les diferents versions de panellets:

7.-Primer farem els panellets que només s’arrebossen:

-Panellets de pinyons, d’ametlla i de sèsam:

6-7-panellets assortits cuinadiari-7ppal - copia

7.1.- Fes boletes de la mateixa grandària (Jo les faig de 20 grams). Si vols, pots formar un cilindre i anar tallant llesquetes del mateix gruix i desprès donar-los forma de bola.

7.2.- Encén el forn a 170º, funció ventilador.

7.3.- Arrebossa les boles amb els pinyons, l’ametlla i el sèsam. Posa aquestos ingredients en diferents plats o tasses. Si no s'enganxen bé pots optar per mullar-te les mans amb una mica de clara d'ou batuda, però no te les mulles gaire ja que sinó relliscaran. L'altra opció és anar enganxant-los amb cura. El sèsam s’enganxa molt bé sense necessitat de l’ou mentre que els pinyons i l’ametlla costen més d’enganxar.

7.4.- Així que estiguen arrebossats amb el que has triat, posa els panellets en una safata de forn coberta per una làmina de silicona o un paper de forn.

7.5.- Enforna fins que es dauren, uns 6-8 minutets.

7.6.- En una tasseta, barreja les clares amb una mica de sucre. Només tragues els panellets del forn pinta'ls amb aquesta barreja anant amb molta cura per tal que no caiguen els pinyons.

6-7-panellets assortits cuinadiari-7

8.-Panellets als que posem algun ingredient per sobre:

-Panellets amb codonyat, amb ametlla sencera, amb dàtils:

6-7-panellets assortits cuinadiari-8ppal - copia

8.1.- Fes boletes de la mateixa grandària (uns 20 grams). Si vols, pots formar un cilindre i anar tallant llesquetes del mateix gruix i desprès donar-los forma de bola.

8.2.- Fica el trosset de codonyat, l’ametlla sencera o la meitat d’un dàtil en mig del panellet. El del dàtil fes-lo allargat.

8.4.- Així que els tingues preparats, posa els panellets en una safata de forn coberta per una làmina de silicona o un paper de forn.

8.5.- En una tasseta, barreja les clares amb una mica de sucre. Pots pintar-los amb clara d’ou batuda abans d’enfornar-los o bé en calent només els tragues del forn.

6-7-panellets assortits cuinadiari-8

9.-Panellets als que afegim algun ingredient a la massa: coco, taronja i cafè

6-7-panellets assortits cuinadiari-9ppal - copia 

Separa la quantitat de massa que vullgues fer per a cada sabor.

9.1.-Panellets de coco:

9.1.1.-Per a cada 100 g de massapà posarem uns 25 g de coco ratllat. (Per a fer aproximadament uns 15 panellets de coco necessitaràs uns 300 g de massapà i 75 g de coco).

Integra el coco ratllat a la massa.

Fes boles de 20 g i pessiga-les un parell de vegades per la part de dalt per donar-los una forma diferent.

Pinta’ls amb clara d’ou batuda.

6-7-panellets assortits cuinadiari-9-1-

9.2.- Panellets de cafè

9.2.1.-Per a cada 100 g de massapà posarem uns 1 culleradeta de cafè soluble (de les de cafè, valga la redundància).

Barreja bé la massa fins que obtingues un color uniforme.

Dóna’ls forma allargada, com de croqueta, també d’uns 20 g. A més, amb una espàtula o un ganivet fes-los un tall longitudinal imitant la forma del gra de cafè.

Arrebossa’ls amb sucre glas.

6-7-panellets assortits cuinadiari-9-2

9.3.- Panellets de taronja

9.3.1.-Per a cada 100 g de massapà posarem una cullerada (de les de cafè amb llet “tsp”) de melmelada de taronja o de taronja confitada. Barreja fins que la massa siga homogènia.

Fes boles de 20 g. Arrebossa-les amb sucre glas i fica un trosset de taronja confitada per sobre.

6-7-panellets assortits cuinadiari-9-3

Si vols, pots cobrir-los amb una mica de xocolata fosa.

6-7-panellets assortits cuinadiari-9-3

9.4.-Enforna els panellets durant uns 6-8 minuts:

6-7-panellets assortits cuinadiari-9-4-16-7-panellets assortits cuinadiari-9-4-2

10.- Deixa refredar tots els panellets.

Nota: Planifica't, tingues en compte que la massa es deixa reposar un dia!!

Temps total: És una recepta bastant entretinguda. Primer dia: 20 minuts; Repòs: 1 dia; Segon dia: un parell d’hores (formació de les boles, fer els diferents tipus de panellets i enfornar)

Bon profit!!

Aquestos panellets els compartirem amb els nois de Memòries d’una Cuinera

panellets memories

Recorda que és temps de fruits secs, carabasses, moniatos…aquí teniu algunes propostes que podeu fer estos dies:

Tardor-cuinadiari-castanyada-2013-co[1]

Que passeu una bona castanyada!

Marta

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.