GALERIA DE FOTOS

dilluns, 1 d’octubre de 2018

CARN MAGRA AMB ROVELLONS o ESCLATA-SANGS

El cap de setmana passat vam agafar un bon cabàs de rovellons (o esclata-sangs com diem els valencians). Els més grans els vam fer al forn per a sopar, els mig lletjos i trencats els vam saltar a la paella i els vam guardar al congelador per fer alguna elaboració més endavant, i els més menudets, els hem utilitzat per preparar aquest estofat amb carn magra, un plat de tardor ple d’aromes amb una salsa deliciosa elaborada amb verdura i una picada de fruits secs i galeta.

2-1-poc amb bolets cuinadiari-ppal1

El porc amb rovellons és una recepta que, com passa amb altres plats com el fricandó, no s’ha de fer amb presses. Per aquest motiu i perquè admet perfectament la congelació, quan la faces, val la pena fer-ne gran quantitat. Aquí et deixe la recepta per a fer 2 quilos de carn.

Ingredients:

  • aproximadament 1/2 quilo de rovellons (50-60 tipus botó) o rovellons més grans tallats a quarts
  • 2 kg de carn magra del coll de porc (cap de llom) tallada a daus
  • Herbes i espècies al gust: all en pols, julivert, pebre, nou moscada
  • 2 cebes grans tallades en juliana
  • 3 carlotes (pastanagues) tallades a rodanxes
  • 2-3 tomaques madures triturades (uns 170 g). Si no és temps, utilitza tomaca natural de pot
  • 90 ml de vi negre (1 gotet)
  • 90 ml de brandi (1 gotet)
  • 600-700* g (o la quantitat que calga per a acabar de cobrir la carn) d’aigua, caldo de pollastre o de verdures 
  • oli
  • sal

  • Per a la picada: 
    • 2 alls
    • unes fulles de julivert
    • un grapat d’ametlles (o d’ametlles i/o avellanes)
    • 2 galetes tipus Maria (o carquinyols)

Estris: cassola ampla, plats per a reservar els bolets i la carn, batedora, morter per a fer la picada. 

Elaboració de la carn magra amb rovellons:


1.- Neteja els rovellons: talla’ls una mica el peu i neteja’ls la terra amb un drap humit o un tovalló. Si són grans, talla’ls en 4 trossos. Posa oli a la cassola i salta els rovellons amb un poquet de sal. Trau de la cassola i reserva.

2-1-poc amb bolets cuinadiari-1

2.- A la mateixa cassola, fica una mica més d’oli i daura la carn. Assaona la carn amb sal, pebre, all en pols, julivert i un xic de nou moscada. Un cop daurada, trau-la i reserva-la en un plat gran fins al punt 5.

2-1-poc amb bolets cuinadiari-2

3.- En la mateixa cassola, i si cal, afegeix més oli, fes el sofregit.

3.1.-Primer posa la ceba i les carlotes tallades, tira una mica de sal i cou lentament durant uns 15 minuts.

2-1-poc amb bolets cuinadiari-3

3.2.- Després afegeix la tomaca ratllada amb una miqueta de sal i de sucre i cou uns altres 15-20 minuts amb la cassola tapada.

2-1-poc amb bolets cuinadiari-3-2

4.- Quan la verdura estiga quasi cuita, agrega una part del caldo i deixa que es coga del tot.

2-1-poc amb bolets cuinadiari-4-1

4.2.- Trau-la i tritura amb la batedora.

2-1-poc amb bolets cuinadiari-4-2

5.- Torna a posar la carn a la cassola. Agrega el brandi i el vi negre i deixa que s’evapore una mica l’alcohol (3-5 min).

2-1-poc amb bolets cuinadiari-5

6.- Ara fica a la cassola la verdura que has triturat i el caldo o aigua necessària per a cobrir la carn.

2-1-poc amb bolets cuinadiari-6

7.- Deixa coure a foc lent i amb la tapa posada d’una hora a hora i quart o fins que espessisca la salsa i la carn estiga tendra. Al cap d’una estona d’estar bullint, comprova el punt de sal.

2-1-poc amb bolets cuinadiari-7

8.- Mentre es va coent la carn, prepara la picada. Posa tots els ingredients en el morter i pica’ls fins a reduir-los a una pasta. Deixata-la amb una mica del caldo.

2-1-poc amb bolets cuinadiari-8

9.- Finalment, incorpora de nou els bolets i la picada i deixa fent xup-xup uns 10-15 minutets més.

2-1-poc amb bolets cuinadiari-9

10.- Si pots, deixa’l reposar almenys d’un dia per l’altre. Estarà més bo. Per tant, si tens convidats, el pots fer perfectament amb antelació.

2-1-poc amb bolets cuinadiari-ppal2

Degustació: Serveix amb puré de patata, unes patates duquessa o un arròs blanc de guarnició i prepara pa per a sucar!

Notes: Si vols fer una versió més econòmica o no és temporada de bolets, utilitza bolets congelats o de pot.

Bon profit!! 

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.

Si has fet la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest, Twitter o Instagram.

Marta

1 comentari :

(Si no tens perfil de Google comenta com a Nom/url i no posis res al camp de url. Els comentaris anònims són considerats spam. Si us plau, no deixes el comentari sense signar, ja que no et puc posar una cara, et posaré un nom :-). )