GALERIA DE FOTOS

dimecres, 27 de setembre del 2017

COCA DE IOGURT SENSE GLUTEN

La coca de iogurt és una recepta que quasi tothom fa a casa. És fàcil i pràctica perquè només amb l’envàs d’un iogurt es poden mesurar la resta d’ingredients.

Darrerament, les al·lèrgies, les intoleràncies o les conviccions de no prendre gluten, han anat en augment i això fa que puguem trobar al mercat molta més oferta de productes sense gluten que fa uns anys, i tenir alternatives per a algú amb intoleràncies anima molt.

La recepta d’avui me la va passar una mare del cole i està feta amb una barreja de farines de rebosteria sense gluten que ja ve preparada, però també es podria fer amb farina d’arròs o amb una combinació de fècules i altres farines sense gluten. Ja anirem penjant més receptes amb noves propostes sense gluten perquè vegeu el resultat.

6-1-Coca iogurt sense gluten cuinadiari-ppal3-

6-1-Coca iogurt sense gluten cuinadiari-ppal4

Esta coca és una bona opció per a esmorzar o berenar, o fins i tot, la podem convertir en un pastís més festiu farcint-lo de crema pastissera o de nata el dia que tenim convidats amb intolerància al gluten.

6-1-Coca iogurt sense gluten cuinadiari-ppal5-

Ingredients de la coca de iogurt sense gluten: 

  • 4 ous
  • 2 mesures del pot de iogurt de sucre (uns 250 g)
  • 1 sobret de sucre avainillat (1 cullerada)
  • 1 iogurt llimona, sense gluten (el pot s'utilitzarà per a les quantitats de la resta d'ingredients)
  • 1 mesura escassa d'oli d’oliva suau o de gira-sol
  • 3 mesures de preparat de farines sense gluten, uns 220 g (mix dolci Schär)
  • 1 sobre de llevat en pols tipus Royal, sense gluten
  • Per abans de servir: sucre llustre (glacé) per a empolvorar la coca una vegada feta

6-1-Coca iogurt sense gluten cuinadiari-ingr


Estris: motlle forn rodó de 24 cm, quadrat de 25x25 cm o llanda rectangular de 25 cm x 37 cm, sedàs/colador, batedora elèctrica +bol/ TMX

Elaboració amb TMX i tradicional*:

1.- Encén el forn a 180 ºC amb calor a dalt i a baix i prepara els ingredients.

*Per obtenir una textura més flonja i airejada, val la pena que a més de sedassar la farina, barreges bé els ous amb el sucre fins que doblen el seu volum. No cal que separes els rovells de les clares, simplement si barreges els ous (rovell + clares) amb el sucre fins que tinguen una consistència densa i escumosa, ja aconseguiràs un bon resultat.

2.- Trenca els ous i en un bol gran bat-los bé amb el sucre normal i l’avainillat fins que la barreja es torne densa, escumosa i augmente el seu volum.

6-1-Coca iogurt sense gluten cuinadiari-2-0

Si ho fas amb Thermomix, aboca els ous sencers (rovells + clares) amb els dos tipus de sucre i bat durant 3 minuts a temperatura 37º velocitat 4.

6-1-Coca iogurt sense gluten cuinadiari-2

3.- Afegeix el iogurt i l’oli i barreja. (Amb la TMX: barreja 6-7 segons a velocitat 4).

 6-1-Coca iogurt sense gluten cuinadiari-3


4.- Finalment passa la farina i el llevat per un sedàs o un colador i afegeix a la barreja anterior.

Imagen1

Torna a mesclar. (Amb la TMX, agregarem la farina i barrejarem 15 segons a velocitat 3 i acabarem de barrejar amb l’espàtula). 

6-1-Coca iogurt sense gluten cuinadiari-4

5.- Posa la barreja en un motlle folrat amb paper de forn i fica al forn uns 35-40 minuts o fins que en punxar-lo amb un pal de broqueta aquest isca net. Passat aquest temps trau del forn deixa que es refrede. El temps de cocció variarà segons la grandària del motlle on cous la coca: amb una llanda rectangular ix una coca més baixeta que amb el motlle rodó o quadrat que són més menuts i trigarà uns 5-7 minuts menys que les altres dues que surten més altes.

Aquí tens coques fetes en diferents dies amb diferent tipus de motlle:

6-1-Coca iogurt sense gluten cuinadiari-5


6.- Un cop s’haja refredat, tira-li per sobre una mica de sucre llustre.

6-1-Coca iogurt sense gluten cuinadiari-6


Suggeriment: si no l’has de menjar tota, la pots congelar perfectament en porcions individuals i posar-li pel berenar dels nanos. (Aquesta per exemple està feta amb la llanda més gran i per això és més primeta)

6-1-Coca iogurt sense gluten cuinadiari-7


Pepi, moltes gràcies per la recepta!

6-1-Coca iogurt sense gluten cuinadiari-ppal

Nota: hem fet tantes vegades esta coca que fem experiments provant motlles de diferent grandària o modificant les quantitats dels ingredients: amb un potet menys de farina (la recepta original ens la van passar així però vam acabar posant-ne 3 perquè ens l’acabàvem de seguida ;-)). També l’hem feta només amb 3 ous en compte de 4, amb farina d’arròs, etc. i totes estan molt bones però diferents sobretot quant a textura. Us anime a experimentar també.

També he provat de fer-la substituint el sucre per estèvia perquè de moment (i espere que siga temporal), no puc menjar ni gluten ni cap mena de sucre, però d’aquesta experiència no puc en parlar bé. No em va agradar gens. La vaig fer dues vegades i surt aixafada, molt blanquinosa i de sabor res a veure amb aquesta. Si algú té alguna proposta sense gluten i sense sucres (no em valen els procedents de fruita estil plàtan madur, dàtils etc. ni tampoc sorbitols, maltitols ni cap poliol) si us plau compartiu-la!! Us estaré molt agraïda!! ;-)

Temps total: al voltant d’una hora

Bon profit!! 

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.

Si has fet la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest, Twitter o Instagram.

Marta

6 comentaris :

Anònim ha dit...

Moltes gràcies per la recepta.Al meu fill li acaben de diagnosticar intol.lerància,al gluten i encara vsig molt perduda.La provaré.
MAR

Marta CuinaDiari ha dit...

A veure si jo també us puc anar publicant més receptes sense gluten...molts ànims i si descobreixes alguna de bona, ja la compartiràs! Gràcies per comentar! Marta

La Cuina de l'Olga ha dit...

Gràcies per aquesta recepta! Jo també congelo cócs i pastissos!
Petonets,
Olga

Unknown ha dit...

Hola!!! Som nous en això i ens em trobat que no ha pujat gairebé gens. Ha quedat molt atepeit.
Feu servir algun llevat concret???
Moltes gràcies!!!

Marta CuinaDiari ha dit...

Hola! Uf aqui poden influir moltes coses. Els ingredients són tal qual els de la foto i la descripció. Es important el pas 2 on s'han de batre bé els ous per tal que estiguen esponjosos i passar la farina pel sedàs... perquè aquestes coques no són tan esponjoses com les fetes amb farina de blat. Ah! i també el sucre influeix. Si li'n poseu poc o el substituiu per un altre edulcorant, també tendeix a pujar menys. La llanda també influeix si és molt gran et pujarà poquet (mireu la foto de l'apartat del suggeriment) però atapeït no hauria de quedar. A veure si a la propera us surt millor! Sort! Marta

Unknown ha dit...

Moltes gràcies per la recepta.
Ara provaré de fer-lo amb la meva filla Íria