GALERIA DE FOTOS

diumenge, 28 de setembre del 2014

FRICANDÓ DE VEDELLA AMB MOIXERNONS

La recepta d’esta setmana és una recepta tradicional catalana que es fa amb carn de vedella i bolets. No és un plat complicat de fer, el seu èxit rau en disposar d’una vedella de qualitat, fer un bon sofregit i coure-ho tot lentament, sense presses.

2-1-Fricando Cuinadiari-ppal2

El resultat és un plat amb una salsa lligada, gustosa i una carn que es desfà a la boca. 

2-1-Fricando Cuinadiari-ppal4-

Admet perfectament la congelació, per tant, quan la faces, val la pena fer-ne gran quantitat.

Ingredients:

  • 75 gr de moixernons
  • 550 g d’aigua tèbia (aproximadament) per a remullar els moixernons
  • 2 Kg de vedella tallada fina (part de la llata o rodó de l’esquena)
  • farina per enfarinar la carn
  • oli
  • sal
  • 3 cebes picades en trossets menuts (uns 600 g)                       
  • 2-3 tomaques madures triturades (uns 170 g). Si no és temps de tomaques, utilitza tomaca sencera de pot
  • 1 bon raig de brandi o de vi ranci (uns 60 g, un gotet de tallat)
  • 200 g de vi blanc
  • l’aigua d’haver remullat els moixernons
  • 200-300 g d’aigua addicionals (o la necessària per acabar de cobrir la carn)
  • Herbes i espècies al gust: una fulla de llorer, un tros de branqueta de canyella (2 dits i mig aproximadament), 2 claus d’olor, un xic de nou moscada, una branqueta de romaní, una culleradeta d’herbes provençals…

-Per a la picada:

  • 2 alls
  • unes fulles de julivert
  • un grapat d’ametlles (o d’ametlles i/o avellanes)
  • 2 galetes tipus Maria, carquinyols o una llesca de pa

Estris: bol per a remullar els bolets, un tros de paper d’alumini o un plat per enfarinar la carn, cassola ampla, colador de tela, xino/turmix.

Elaboració:

1.- Posa els bolets a remulla en aigua tèbia.

2-1-Fricando Cuinadiari-1-12-1-Fricando Cuinadiari-1-2

2.- Demana al teu carnisser que et talle la llata a filets prims. Fes-los uns tallets al voltant per tal que a l’hora de fregir-los no s’arronsen. Salpebra la carn i passa-la per farina. Posa oli en una cassola i fregeix els bistecs fins que es dauren lleugerament per les dues bandes. No et preocupes si no estan cuits del tot, s’acabaran de fer desprès. Trau-los de la cassola i reserva.

2-1-Fricando Cuinadiari-2-12-1-Fricando Cuinadiari-2-22-1-Fricando Cuinadiari-2-32-1-Fricando Cuinadiari-2-4

3.- Trau les restes de farina de la cassola i en el mateix oli fes el sofregit. Si cal, afegeix-ne més d’oli. Primer posa la ceba (tallada ben menuda) i cou-la lentament durant uns 15-20 minuts. Desprès afegeix la tomaca ratllada amb una miqueta de sal i de sucre i cou uns altres 15 minuts. Ha de quedar un sofregit concentrat i confitat.

2-1-Fricando Cuinadiari-3-12-1-Fricando Cuinadiari-3-22-1-Fricando Cuinadiari-3-32-1-Fricando Cuinadiari-3-4

4.- Agrega el brandi i deixa que s’evapore (3-5 min).

2-1-Fricando Cuinadiari-4-12-1-Fricando Cuinadiari-4-2

5.- En este punt pots optar per passar el sofregit pel xino o pel turmix per tenir una salsa més lligada (també per si hi ha gent que li molesta trobar-se els trossos de ceba o tomaca), o bé pots deixar-ho tal qual sense triturar.

2-1-Fricando Cuinadiari-5-12-1-Fricando Cuinadiari-5-2

6.- Escorre els moixernons i passa l’aigua d’haver-los estovat per un colador de roba per si hagueren soltat una mica de terra. Reserva aquesta aigua. Incorpora la carn una altra vegada a la cassola juntament amb els moixernons.

2-1-Fricando Cuinadiari-6-12-1-Fricando Cuinadiari-6-2

7.- Tira el got de vi blanc, l’aigua dels moixernons i acaba posant l’aigua necessària per a cobrir tota la carn (de 200 a 300 ml). Afegeix ara també les espècies.

2-1-Fricando Cuinadiari-7-12-1-Fricando Cuinadiari-7-22-1-Fricando Cuinadiari-7-32-1-Fricando Cuinadiari-7-4

8.- Tapa la cassola i deixa coure a foc lent durant una hora o hora i mitja. Remena de tant en tant, pensa que a l’haver enfarinat la carn, la salsa es torna espessa i es pot enganxar. Al cap d’una estona d’estar bullint comprova el punt de sal.

2-1-Fricando Cuinadiari-8-12-1-Fricando Cuinadiari-8-2

9.- Mentre es va coent la carn prepara la picada. Posa tots els ingredients en el morter i pica’ls fins reduir-los a una pasta. Desprès de l’hora o hora i mitja, tira la picada per sobre del fricandó. Remena i deixa coure uns 15 minutets més.

2-1-Fricando Cuinadiari-9

10.- Si pots, deixa’l reposar almenys d’un dia per l’altre, estarà més bo. Per tant si tens convidats, el pots fer perfectament amb antelació. 

Degustació: Serveix amb puré de patata, unes patates duquessa i prepara pà per a sucar!

2-1-Fricando Cuinadiari-ppal3-

Notes: Si vols fer una versió més econòmica, utilitza bolets congelats o de pot. Fins i tot pots substituir la vedella per cap de llom. No serà el veritable Fricandó però també hauràs fet un guisat molt bo.

Temps total: 2 hores i mitja

Bon profit!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta

52 comentaris :

ISABEL ha dit...

Boníssim el fricandó, a casa no som massa de carn, però el fricandó els hi encanta.
Petons

lolines ha dit...

Una recepta tradicional i bonissima

Pumuky ha dit...

Tu ho has dit Marta, bons ingredients i bon sofregit, l'éxit de la recepta, i tu ho has clavat!

Petons!

M Pau ha dit...

Quina bona pinta !!! gràcies per compartir.

Mònica Tarradellas ha dit...

Quin goig de cassola...això és cuina tradicional d'alt nivell! Petons!

lacuinadesempre.cat ha dit...

Ohhhh, plas,plas,plas!

Gemma ha dit...

uau, aquesta cassola es mereix un aplaudiment!!!!
Una bona llesca de pa i a disfrutar!!!

miquel ha dit...

Jo, abans de posar els moixernons a remullar o molt dur a l`hora de menjar-losels tallo el peu. Sino el tallo, queda molt dur a l'hora de menjar-los

miquel ha dit...

Perdoneu-me, no se que a Passat.
Volia dir_ Jo tallo el peu dels moixernons abans de posar-los en remull, sino queda molt dur a l'hora de menjar-los_

Marta CuinaDiari ha dit...

Miquel, el que dius et passa posant-los fins i tot en aigua tèbia... a mi no m'ha passat mai però està bé que ho comentes per si a algú li pot servir el teu consell...els moixernons els compres secs o els asseques tu?
Moltes gràcies pel comentari! Marta

miquel ha dit...

A vegades tinc sort I ala primavera estiu en trobo al Pirineu, erbcara que majormeny son comprats secs

Ernest ha dit...

Jo he afegit pastanaga al inici i èxit total!!!!

Marta CuinaDiari ha dit...

Tens raó Ernest, la pastanaga li queda molt be. M'alegre que us haja agradat! Merci per comentar, Marta

conxita ha dit...

Bonissim i m'agrada molt comparti experiencias...petonets

Anònim ha dit...

Bonissim!! Gràcies

Unknown ha dit...

Quina recepta tan bona.gracies

Marta CuinaDiari ha dit...

M'alegre molt que us haja agradat!bon any i gràcies per comentar! Marta

Núria ha dit...

Jo no li posso mai, ni tomàquet ni pastanaga, la meva mare deia que si posaves tomàquet deixava de ser fricandó i era vedella amb bolets :) coses de mares pero jo segeixo la tradició

Conxi ha dit...

M'ha quedat boníssima. A la salsa li he afegit una mica de tòfona ratllada i el resultat : Excel·lent !

Marta CuinaDiari ha dit...

Que be Conxi! M'alegre que t'haja eixit be! I la teua aportació amb la tòfona sembla molt encertada! Ho provaré!

María Dolores Hernández ha dit...

Estas cantidades que das , para cuántas personas ? Lo quiero hacer este sábado, para el domingo y seremos 6 personas.
Gracias

Marta CuinaDiari ha dit...

Hola Maria Dolores, para 6 personas tendrás suficiente. Son 2 quilos de carne y entiendo que le harás alguna guarnición de patata o arroz... además de si haces algún entrante primero. Si te sobra lo puedes congelar perfectamente. Espero que te salga rico,
Un saludo, Marta

Unknown ha dit...

Moltes gràcies pel tutorial amb fotos i tot! Només una coseta: compte amb posar-hi galetes i/o carquinyolis. A mi quasi em va arruinar el plat. Sort que només li havia començat a posar 1 galeta i la vaig poder recuperar del guisat. Li dona aquell regust de 'grasa hidrogenada' o oli de palma o no sé que és, que ho invaeix tot. En la meva opinió, millor no posar-ne, o posar-ne de les que no portin ni olis de palma ni grasses/margarines hidrogenades.

Unknown ha dit...

Mmmmm que bo. Jo deixo macerar la carn abans d'enfarinar-la i fregir, 2 hores amb vinagre i canyella. La picada la faig sempre amb una llesqueta de pa fregit.

Unknown ha dit...

Recepte perfecte i resultat boníssim!!! Gràcies per compartir-la

Marta CuinaDiari ha dit...

Quina bona idea! no ho he provat mai! Amb el porc sí que ho havia provat però amb vedella no. M'ho apunte!
Marta

Marta CuinaDiari ha dit...

A mi m'agrada, tot va a gustos i supose que serà segons quines galetes poses que et deixaran gustatxo. Quan ho faig amb carquinyols, els faig jo o siga que això no passa jeje! si els vols provar els tinc al blog. Gràcies pel consell.
Marta

Marta CuinaDiari ha dit...

Com m'alegre i que m'ho digeu em fa feliç! ;-)
Gràcies a tu per la visita i per fer les receptes!
Marta

Marc ha dit...

Quina pinta més brutal!! Una pregunta, si enlloc de carquinyolis o galetes li posem 2 rebanades de pa fregit que et sembla? Quedarà igual de bé?
Salutacions!

Marta CuinaDiari ha dit...

Sí, cap problema Marc! Boníssim! GRàcies per la visita! Marta

Anònim ha dit...

Molt bè documentat resultat una cassola per onze persones la mar de bona¡

Marta CuinaDiari ha dit...

Que be! M'alegre molt Jordi! :-)

Toni ha dit...

Yo le pongo zanahoria y olivas verdes sin hueso y troceadas.. y queda increíble

Marta CuinaDiari ha dit...

Pues qué buena idea! nunca lo hubiese pensado! me lo anoto!! :-)

Unknown ha dit...

Un plat per llepar-se els dits. Jo en lloc d'aigua li fico brou de pollastre i girboles en lloc de moixernons. De collons.

Marta CuinaDiari ha dit...

Doncs ai´xi també estarà súper sabrorós!! :-)

Unknown ha dit...

Fricandó,umm ens a quedat boníssim,gràcies per la recepta,aquesta cuina no es pot perdre mai , salut

Marta CuinaDiari ha dit...

M'alegre! cert, les receptes tradicionals no s'han de perdre i per això estem! ;-)

Unknown ha dit...

Espectacular, m'ha quedat per llepar els dits. Moltes gràcies des d'el Principat d'Andorra

Marta CuinaDiari ha dit...

me n'alegre moltíssim! :-) i gràcies per compoartir-ho! :-)

Unknown ha dit...

Bona tarde he fet el teu fricandó fins demà no el mengarem haig de dir-te que fenlo era com el de la meva mare.una abraçada i fins molt aviat.

Marta CuinaDiari ha dit...

que be! m'alegra que s'assemblés al de la mare! i que t'eixira boníssim com a ella! ;-) gràcies pel comentari! Marta

Jordi ha dit...

Tercer cop que faig la teva recepte. Les dues anteriors van quedar per llepar-se els dits...
A veure aquesta vegada què tal?
Moltes gràcies Marta. És una recpte genial, qqueda com la que feia ma mare.

Anònim ha dit...

Primer de tot gràcies per compartir, la tinc al foc seguint tots els passos i fa una Lloreta, la menjarem el dia de Sant Esteve, gràcies!

Marta CuinaDiari ha dit...

quina alegria que tornes per aqui Jordi!! :-)

Marta CuinaDiari ha dit...

Anònim, espere que isquera bé i li agradara als teus convidats! ;-) gràcies per la visita! Marta

Anònim ha dit...

Bon dia , aquestes quantitats per quantes persones es ???
Gracies

Marta CuinaDiari ha dit...

Hola! pensa que son dos quilos de carn amb salseta. depen què fas d'acompanyament: arròs, patates, etc o si fas un primer, però per a 6-8 persones et dona de sobres

Anònim ha dit...

Molt bé explicat, encara que el fai casi igual sempre va bé recordar las pautes i els ingredients.
He anat seguint la recepte pas a pas i ha quedat fantàstic.
Gràcies.

Marta Cuinadiari ha dit...

Que be! m'alegre molt!! moltes gracies pel comentari! ;-) Marta

Les receptes de Reichel ha dit...

Hola!! Quina quantitat de carn posar-les si som 12 persones?

Marta CuinaDiari ha dit...

Hola Reichel, dependrà de si hi ha algun altre plat, però jo posaria 150-170 g de carn per persona que són uns 3-4 talls per persona. Si sobra sempre ho pots congelar. Merci per la visita! Marta