GALERIA DE FOTOS

dilluns, 10 de març del 2014

COCA DE XOCOLATA I MELMELADA

Esta coca és una de les coques preferides a casa. Segons la presenteu pot ser una coca per berenar o esmorzar, o ben decorada, es pot transformar en un pastís boníssim. Possiblement, si la trobessiu en un blog anglés, el seu nom podria ser Best xocolate sponge cake ever!! :-)

És una recepta que parteix dels ingredients de la coca de iogurt, és a dir, la d’un iogurt, 3 pots de farina, 2 de sucre i 1 d’oli. Aquí se substitueix part de la farina i del sucre per xocolata i s’incorpora a la massa una mica de melmelada. La melmelada gairebé no s’aprecia però li dóna a la coca una textura suau i gens seca i un sabor deliciós, en el nostre cas, un toc de taronja.

6-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-ppal2-

Ingredients per a una coca de xocolata i melmelada:

  • 3 ous
  • 1 mesura del pot de iogurt de sucre* (uns 100 g-120g)
  • 1 iogurt natural (el pot s'utilitzarà per a les quantitats de la resta d'ingredients)
  • 3 cullerades soperes de melmelada de taronja, de préssec, d’albercoc, o de la que més t’agrade
  • ¾ del pot d’oli d’oliva suau (uns 70-90g)
  • Un ditet de cointreau  o de brandi (uns 20 g) (pots posar l’oli i el que falte per omplir el pot del iogurt, ho fas amb el cointreau o amb el brandi)
  • 1 mesura de farina (uns 75 g)
  • 2 mesures de cacau en pols (tipus Valor xocolata a la tassa) (uns 140 g)
  • 1 sobre de llevat en pols tipus “Royal”

*És convenient tenir pots de iogurt buits, nets i secs per mesurar els ingredients ja que precisament el iogurt no és l’ingredient que primer utilitzem.

Estris: sedàs/colador, motlle forn rodó de 24 cm, paper de forn, màquina pujar clares/TMX 

Elaboració amb TMX i tradicional*:

*Per a fer esta coca si muntem les clares i sedassem la farina com expliquem en el pas a pas, ens eixirà una coca molt més esponjosa, i si tens temps, val la pena fer-ho.

1.- Encén el forn a 180ºC funció ventilador + calor a dalt i baix. 

2. Folra el motlle on faràs el pastís. Al nostre, com és de silicona, només li posem una base de paper. Si uses un metàl·lic, mira com folrar-lo aquí.

6-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-2-16-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-2-2

3.- Si fas la recepta amb TMX, aboca els ous sencers (rovells + clares) i el sucre, i bat durant 4 minuts a temperatura 37º velocitat 4.

6-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-3-16-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-3-2

Si no ho fas amb TMX munta per una banda les clares a punt de neu i reserva fins el punt 6. Per una altra banda, bat bé els rovells amb el sucre fins que la barreja es torne blanquinosa i augmente una mica el volum. Agrega la resta dels ingredients en l’ordre que indiquem més avall.

4.- Afegeix el iogurt, l’oli, el brandy i la melmelada. Barreja. (Amb la TMX: uns 8 segons a velocitat 4).

6-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-4-16-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-4-26-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-4-36-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-4-4

5.- Finalment posa la farina, la xocolata i el llevat, si pot ser, prèviament passats per un colador o un sedàs

6-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-5-16-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-5-26-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-5-36-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-5-4

Si sedassem la farina, el cacau i el llevat químic, els airegem i ens eixirà un pa de pessic més flonjo, a més, evitarem això…

6-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-5-5

Torna a mesclar. (Amb la TMX, barrejarem 15 segons a velocitat 3 i acabarem de mesclar amb l’espàtula fins que quede tot ben integrat).

Si ho has fet a mà només quedarà agregar les clares muntades. Com les dues barreges tenen diferent consistència, per tal que es quede tot ben integrat sense que baixen massa les clares, primer barreja una tercera part enèrgicament i desprès incorpora la resta de clares amb l’espàtula i fent moviments suaus de baix cap a dalt. 

7.- Aboca la barreja en el motlle folrat amb paper de forn i fica al forn uns 30-35 minuts a 180º o fins que al punxar-lo amb un pal de broqueta aquest isca net. Passat aquest temps trau del forn deixa que es refrede.

6-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-6-16-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-6-2

Suggeriment: Esta coca, la coca de iogurt, la coca de iogurt i taronja, o la coca de taronja van molt bé quan hem de fer una coca ràpida per a esmorzar, berenar, o per quan tenim convidats a casa per prendre un café. 

6-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-ppal3-

Es pot menjar tal qual, amb una mica de sucre glas per sobre o, tot i que ja porta xocolata, està boníssima coberta de ganache de xocolata. Cobrint-la amb ganache de xocolata, hem tornat a fer el peixet. (La foto és una mica roín…)

6-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-peixet-ppal

Nota: La recepta a partir de la qual jo he fet aquesta me la va donar la Maria. Ella posa 1 mesura i mitja de farina i 1 i mitja de cacau en pols pur sense sucre (de comerç just), i desprès a la massa li incorpora 3 cullerades de melmelada de gerds. Si sou amants de la xocolata amarga, aquesta versió també és molt bona. L’única cosa que modificaria seria que tamissaria la melmelada per tal de no trobar les llavoretes.

Aquestos són els ingredients per si voleu fer una versió de Coca de Xocolata més “potent”:
3 ous; 2 mesures de iogurt de sucre; 1 iogurt natural; 3/4 de mesura d'oli de girasol; 1 rajolí de brandi; 3 cullerades soperes de melmelada de gerds; 1 mesura i mitja de farina; 1 mesura i mitja de cacau pur en pols; 1 sobre de llevat Royal.

 6-1-coca xocolata melmelada cuinadiari-ppal4

Temps total: 45 minuts+ temps de deixar-la refredar

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

11 comentaris :

Mònica Tarradellas ha dit...

M'agrada sola, ensucrada i en versió peixet! Ha de ser molt bona! Petons!

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Avui la recepta es un dos per un, doble ració de coca de xocolata i les dues bones. Pot ser tens raó, les llavors de la memelada de gerds acaben enganxades als queixals.
La coca en forma de peix queda molt bufona i als nanos elsa agrada molt.
Petons.

Pumuky ha dit...

En totes les seves versions me la quedo! M'ha encantat el sobrenom que li has donat en anglès, potser la busco així per Google a veure què em retorna, jajaja! De moment faig la teva proposta, tot i que la de la Maria també em convenç...

Petonets!

Carmeta Rusquilleta ha dit...

Una coca deliciosa!! Les dues versions són espectaculars!! Besets!

Teresa ha dit...

Aquesta coca és de les meves...m'encanta!

Unknown ha dit...

Acabo de treure la coca del forn i els nens i jo no hem pogut esperar a que es refredés. El toc de la melmelada li dona una textura molt flonja, boníssima. L`he fet amb melmelada de maduixa (és el que tenia a la nevera) però la propera vegada la faré amb taronja, em penso que encara ens agradarà més.

Fins aviat!

Unknown ha dit...

Acabo de treure la coca del forn i els nens i jo no hem pogut esperar a que es refredés. El toc de la melmelada li dona una textura molt flonja, boníssima. L`he fet amb melmelada de maduixa (és el que tenia a la nevera) però la propera vegada la faré amb taronja, em penso que encara ens agradarà més.

Fins aviat!

Marta CuinaDiari ha dit...

Què bé! com m'alegre que us haja agradat. la veritat és que el fet d'integrar la melmelada a la massa es realment la gràcia de la coca ja que li dóna una textura molt amorosa. El sabor és el que tu preferisques: amb maduixa i gerds recorda una mica al Bonny, amb préssec i albercoc a la Sacher, amb taronja, combina súper bé!! vés provant perquè amb totes les melmelades està boníssima!! Gràcies per compartir la teua experiència!! Marta

Maria Dolores ha dit...

La coca de xocolata es molt bona i amb melmelada de taronja es la meua preferida, quina combinació es perfecta per el meu gust.
Un abraç

les receptes que m'agraden ha dit...

Molt bona! T'agrada la taronja eh? a mi també!

http://lesreceptesquemagraden.blogspot.com.es/

Anna Pigarda ha dit...

Xocolata, melmelada de taronja i Cointreau...quina combinació! Només llegint m'ha vingut salibera!! Aquesta la faig a casa, segur! Gràcies per compartir! Anna de retallsdecuina.cat