GALERIA DE FOTOS

dimecres, 15 de gener del 2014

PASTÍS D’ANIVERSARI: PEIX

La setmana passada el Pol va fer un anyet i a les meues filles els feia molta gràcia portar-li un pastís. Donat que el Tió a banda dels torrons ens va cagar molts lacasitos, vam decidir fer aquest pastís amb forma de peix.

6-1-coca taronja peix-cuinadiari-ppal3

Desconec qui va idear inicialment aquest peix tan colorit perquè la xarxa està plena de blogs que l’han publicat. Podeu trobar un peix similar al blog Mis Thermorecetas, que va agafar la idea de Pasen y Degusten, allà vaig veure un comentari del El mundo de Driwrgy on deia que la idea havia estat seua, però malauradament el link que ella posa no funciona i jo no he sabut trobar la recepta al seu blog … també l’han fet Magia en mi cocina, Cuinant, Coure Coulants, Aux Bonheurs de Virg… Bé, el que és cert és que gràcies a internet podem agafar bones idees d’uns altres i  compartir el que ens agrada.

Si us ha fet paxoca, no deixeu de fer-lo ja que és molt senzill i quedareu molt bé. A una coca rodona, simplement li hem de tallar una porció, girar-la, posar-li de cua i finalment decorar amb xocolata i lacasitos. Que en dieu?

6-1-coca taronja peix-cuinadiari-ppal1

Ingredients:

Nosaltres avui hem fet una coca de taronja aprofitant que aquestes ara estan molt dolces, però també pots fer-lo amb la coca de iogurt, la coca de iogurt i taronja o la de xocolata.

-Per a una coca de taronja de 24 cm de diàmetre:

  • 3 ous
  • 300 g de sucre
  • 250 g de suc de taronja o mandarina (1 got ple dels d’aigua)
  • 70 g d’oli d’oliva suau o de gira-sol (2 ditets d’un got)
  • Mitja culleradeta de pell de llimona ratllada 
  • Mitja culleradeta de canyella en pols
  • 300 g de farina
  • 2 sobrets de gasosa (2 blancs i 2 blaus o morats)

-Per a la ganache de xocolata (cobertura)*:

  • 200 g de xocolata de cobertura
  • 200 g de nata

*amb aquestes quantitats en sobra una mica però donat que normalment les pastilles de xocolata i els bricks de nata són de 200 g, és més còmode fer-lo tot i desprès aprofitar-lo per a una altra el·laboració que no deixar un “culet” de nata al brick perquè desprès amb la poca quantitat que sobra, acabaria a les escombreries

-Resta (decoració):

  • Lacasitos de diferents colors
  • Ulls: 1 filipino blanc i un lacasito marró

Estris:

-Per a fer el pastís:  motlle de forn rodó de 24 cm, paper de forn, màquina pujar clares o TMX, espremedora, sedàs/colador(opcional)

-Per a decorar-lo: paper de forn, reixeta per col·locar el pastís mentres el pintem, espàtules/pinzell de silicona

Elaboració:

*Per a fer esta coca es podrien barrejar tots els ingredients amb un túrmix. Tot i així, si muntem les clares i sedassem la farina com expliquem en el pas a pas, ens eixirà una coca molt més esponjosa, i si tens temps, val la pena fer-ho.

1.- Encén el forn a 180ºC funció ventilador i prepara els ingredients. Prepara el suc de taronja i folra el motlle on faràs el pastís. Al nostre, com és de silicona, només li posem una base paper. Si uses un metàl·lic, mira com folrar-lo aquí.

6-1-coca-taronja-cuinadiari-1-1_thum6-1-coca-taronja-cuinadiari-1-2_thum

2.- Si vas a fer la recepta amb TMX, aboca els ous sencers (rovells + clares) amb el sucre i bat durant 3 minuts a temperatura 37º velocitat 4.

6-1-coca-taronja-cuinadiari-2-1_thum6-1-coca-taronja-cuinadiari-2-2_thum

Si no ho fas amb TMX munta per una banda les clares a punt de neu i reserva. Per una altra banda, bat bé els rovells amb el sucre fins que la barreja es torne blanquinosa i augmente una mica el volum. Junta-ho tot i agrega la resta dels ingredients en l’ordre que indiquem més avall.

3.- Afegeix el suc de taronja, l’oli, la ratlladura de llimona  i si n’hi poses, la canyella. Barreja uns segons a velocitat 4.

6-1-coca-taronja-cuinadiari-3-1_thum6-1-coca-taronja-cuinadiari-3-2_thum6-1-coca-taronja-cuinadiari-3-3_thum6-1-coca-taronja-cuinadiari-3-4_thum

4.- Finalment, agrega la farina i el llevat. (Si tens temps, passa’ls per un sedàs o un colador). Barreja 15 segons a velocitat 3. Obre el vas i baixa amb l’espàtula el que hi ha a les parets de manera que quede tot ben integrat.

6-1-coca-taronja-cuinadiari-4-1_thum6-1-coca-taronja-cuinadiari-4-2_thum

5.- Aboca la barreja en el motlle folrat amb paper de forn i fica al forn uns 35 minuts a 180º o fins que al punxar-la amb un pal de broqueta aquest isca net. Passat aquest temps trau del forn i deixa que es refrede.

6-1-coca taronja peix-cuinadiari-6-26-1-coca taronja peix-cuinadiari-6

 

6.- Un cop freda la coca, desemmotlla i decora. Si ha fet poca panxa (com la nostra), aquesta es dissimularà bastant simplement posant-lo del revés. Si pel contrari, t’ha pujat molt del centre, talla la part de dalt perquè la base quede el més regular possible .

6-1-coca taronja peix-cuinadiari-7

7.- Fes la ganache de xocolata: El procediment bàsic per fer la ganache és fer bullir la nata i desprès barrejar-la amb la xocolata. Posa la nata en un bol. Fica al microones i programa 1 minut i mig a 600W. (La nata ha de bullir). Agrega la xocolata a trossets i remena enèrgicament fins que s’integre tota la barreja.

6-1-coca taronja peix-cuinadiari-8-16-1-coca taronja peix-cuinadiari-8-26-1-coca taronja peix-cuinadiari-8-36-1-coca taronja peix-cuinadiari-8-4

8.- Dóna-li forma al peix: Talla una porció de la coca, gira-la per formar la cua.

6-1-coca taronja peix-cuinadiari-9-16-1-coca taronja peix-cuinadiari-9-2

9.- Posa a sobre d’una reixeta, i per sota d’aquesta, un paper de forn. D’aquesta manera, si la xocolata regalima, cau al paper i no ens embrutarà el pastís per baix. Comença a pintar. Si vols, pots unir la cua al cos amb un pal de broqueta. Pasa una espàtula per allisar la superfície (jo amb les preses no ho vaig fer i queda millor si ho fas).

6-1-coca taronja peix-cuinadiari-10-1-6-1-coca taronja peix-cuinadiari-10-2

10.- Col·loca l’ull al peix i decora amb els lacasitos. En tots els blogs, posen també lacasitos en la part de davant del peix, jo l’he deixat així per no carregar-lo tant. Decora’l al teu gust.

6-1-coca taronja peix-cuinadiari-11-16-1-coca taronja peix-cuinadiari-11-2

Nota: Deixa que la xocolata s’asseque una mica. No la poses a la nevera ja que els lacasitos es faran blancs i t’espatllarà el pastís.

6-1-coca taronja peix-cuinadiari-ppal2

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

13 comentaris :

Laia Huarte Bordehore ha dit...

Hola mama el pastis de defigura de peix em va agradar mooooolt i els lacasitos estaban molt bons amb el pastis mmmmmm. testimo, Laia Huarte Bordehore

Chus Castro ha dit...

Un pastís xulíssim! Als petits els ha de deixar sense paraules. Petons.

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Es un pastís que queda molt simpàtic, als nanos els agrada molt.
Petons.

Tapa't de tapes ha dit...

T'ha quedat molt bonic, Marta! Jo sí que el faré, queda molt divertit. Petons!

Pumuky ha dit...

Quina manera tan bona d'aprofitar la coca de taronja Marta! T'ha quedat mol xulo, i la veritat és que si no ho arribes a dir, segur que ningú s'hi fixa en que no vas allisar la xocolata, jeje!

Petons!

Mònica Tarradellas ha dit...

Aquest peix és tan bonic! Quin greu clavar-li queixalada! En Pol devia quedar ben bocabadat!

Carmeta Rusquilleta ha dit...

Aquest pastís és una obra d'art!! Petonets!

Marta C. ha dit...

És una idea molt senzilla i efectiva per a un pastís d'aniversari molt vistós i divertit. T'ha quedat molt requetebé! En prenc nota!

Maria Dolores ha dit...

Es un pastis que queda molt bonic i es molt fàcil de fer.
Un abraç

Unknown ha dit...

Jo li faré a l' Arnau Marta, per seu 2 aniversari que celebrarem dissabte. A veure com em queda.

Anònim ha dit...

Hola! Buscant per internet he arribat aquí i m'ha agradat molt el pastís i la explicació! Només tinc un petit dubte... Puc cobrir amb la ganache un dia abans o millor fer-ho el mateix dia? I si barrejo la xocolata amb oli de girasol em quedarà molt més dura oi? Moltes gràcies!

Anònim ha dit...

Per cert! Em dic Alba! :)

Marta CuinaDiari ha dit...

Hola Alba, crec que ja arribe tard a respondre't. Acabe de fer una neteja al correu brossa i m'han aparegut tot un seguit de missatges de la gent que comenteu com anònims... ho sento. Es pot cobrir perfectament amb la ganache el dia d'abans. No et quedarà dura ni amb la ganache (nata) ni barrejant omb oli de girasol, les dues es quedaran tovetes. a mi personalment m'agrada més la ganache, queda més suau de gust, cremosa i "amoroseta". Si ets fan de la xocolata et recomane que faces el peix amb la coca de taronja i xocolata, un pecat! Una abraçada! Marta