GALERIA DE FOTOS

diumenge, 28 d’abril de 2013

FABADA A L’ESTIL ASTURIÀ

Semblava que ja arribava la calor però aquestos dies de pluja i neu en alguns indrets ens han vingut com anell al dit per preparar algun plat calentet de cullera com aquesta Fabada

1-5-fabada cuinadiari2

L’hem cuinat a l’estil asturià, amb el seu compango, encara que en compte de fer-la amb fabes asturianes, l’hem feta amb amb fesols de la granja.  

Ingredients:

  • 1 kg de fabes asturianes, fesols blancs d’aragó o de la granja
  • 3 xoriços asturians
  • 2 morcillas asturianes
  • 400 g de cansalada curada
  • 1 os de pernil (aproximadament 300 g)
  • 1 ceba gran partida per la meitat
  • 1 tomaca gran partida per la meitat
  • 1 cabeça d’alls (traient-li la primera pell blanca)
  • 1 fulla de llorer
  • Aigua per a remullar els fesols
  • Aigua per cuinar-los (aproximadament 3 litres en total- primer per cobrir posarem 2 litres o una mica més i després 1 litre aproximadament més que anirem afegint de mica en mica quan vagen bullint els fesols)
  • sal

Estris: bol per remullar les fabes, cassola gran, escumadora, “túrmix”

Elaboració pas a pas:

 

dijous, 25 d’abril de 2013

CANELONS DE CREPES

A casa no acostumem a fer canelons de rostit. Quan parlem de canelons, realment parlem de crepes farcides de carn.

I no hi ha una millor excusa per mostrar-vos com els fem que la proposta mensual dels nois de Memòries d’una Cuinera: les Creps!

1-4-canelons crepes cuinadiari-ppal4-

creps

Ingredients:

-Per al farcit*:

  • 40 g de moixernons deshidratats (una mica d’aigua per a hidratar-los)
  • 6-8 cullerades salsa de tomaca fregida casolana o de compra**
  • 2 cebes mitjanes
  • 2 carlotes
  • 3 grans d’all
  • 1 carabasseta
  • 1 kg carn picada (meitat vedella i meitat porc)
  • 2 grapats grans de pinyons
  • 60 g de brandi
  • 60 g d’aigua d’haver remullat els moixernons (aprox.)
  • Oli
  • Sal

*pots farcir les crepes amb els mateixos ingredients de la lasanya amb botifarra i ceps.

**si no tens salsa de tomaca feta o comprada, també podries posar una tomaca gran ratllada. L’única diferència és que hauries de deixar que es coguera una estona més.

-Per a la massa de les crepes***:

  • ½ litre de llet 
  • 3-4 ous 
  • 250 g de farina 
  • 40 g d’oli o mantega 
  • un polsim de sal

***aproximadament unes 15 crepes de 26 cm Ø

-Per a la beixamel:

  • 20 g d’oli
  • 50 g mantega
  • 70 g farina
  • 800 g llet
  • sal, pebre blanc i nou moscada

-Altres:

  • formatge per a gratinar

 

Estris: paella per a fer les crepes (26cm), batedora/túrmix, olla/cassola per a cuinar la carn, paella per a fer la beixamel, safata forn (30x20 cm) o motlles d’usar i tirar d’alumini

Elaboració pas a pas:

dimecres, 17 d’abril de 2013

PASTÍS D’ANIVERSARI: PANDA

Esta setmana la Jana, la meua filla menuda, ha fet 5 anyets!! Com la seua classe és la classe dels Pandes, aquest és el pastís que s’ha endut a l’escola:

6-1-pastis panda cuinadiari-

La base és una Coca de Iogurt que hem decorat amb xocolata blanca i negra.

Ingredients:

-Per a una coca de iogurt de 24 cm de diàmetre

  • 1 iogurt natural o de llimona (el pot s'utilitzarà per a les quantitats de la resta d'ingredients)
  • 1 mesura escassa d'oli d’oliva suau o de gira-sol
  • 2 mesures de sucre (uns 250 g)
  • 3 mesures de farina (uns 250 g)
  • 4 ous
  • 1 sobre de llevat en pols tipus royal

-Per a la cobertura blanca:

  • 250 g de xocolata de cobertura blanca
  • 100 g de nata (opcional)

-Per a la cobertura negra:

  • 150 g de xocolata de cobertura negra
  • 3-4 cullerades d’oli de gira-sol

-Resta:

  • Ulls: 2 lacasitos blancs
  • Orellles: 2 pandorinos
  • Llengua: gominola redona de color roig

Estris:

-Per a fer el pastís: motlle forn rodó de 24 cm, sedàs/colador, màquina pujar clares/ TMX .

-Per a decorar-lo: paper de forn/plantilla per fer el dibuix de la cara, reixetes per col·locar el pastís mentres el pintem, espàtules, pinzell de silicona, bossa de plàstic menuda

Elaboració del pastís amb TMX i tradicional*:

COCA DE IOGURT o COCA MARIA DE IOGURT

La recepta de hui és una recepta que quasi tothom la fa a casa. És fàcil i pràctica perquè només amb l’envàs d’un iogurt es poden mesurar la resta d’ingredients.

És una versió de la Coca de mida, la coca de sucre, la coca de llanda, la coca cubana, la coca bova, la coca mal feta…una coca que té tantes denominacions com variants: es pot substituir el iogurt per llet o suc de taronja, substituir la meitat de la farina per ametlla mòlta, es pot afegir una taronja amb pell, canviar el llevat per llimonades, afegir xocolata, fruits secs, substituir la meitat de l’oli per anís o licor de taronja com la d’aquesta foto, etc.

6-1-coca iogurt-ppal

Esta coca i la de iogurt i taronja, van molt bé quan hem de fer una coca ràpida per a esmorzar, berenar, o per quan tenim convidats i també per fer un pastís d’aniversari per als xiquets.

Ingredients:

  • 1 iogurt natural o de llimona (el pot s'utilitzarà per a les quantitats de la resta d'ingredients)
  • 1 mesura escassa d'oli d’oliva suau o de gira-sol (o 1/2 oli + 1/2 cointreau o anís)
  • 2 mesures de sucre (uns 250 g)
  • 3 mesures de farina (uns 250 g)
  • 4 ous
  • 1 sobre de llevat en pols tipus royal
  • Opcional: ratlladura de llimona, canyella, panses, pinyons, nous, ½ pastilla de xocolata negra fosa, un sobret de sucre avainillat

Estris: motlle forn rodó de 24 cm, sedàs/colador, màquina pujar clares/ TMX

Elaboració amb TMX i tradicional*:

*Per a fer esta coca es podrien barrejar tots els ingredients amb un túrmix. Tot i així, si muntem les clares i sedassem la farina com expliquem en el pas a pas, ens eixirà una coca més esponjosa, i si tens temps, val la pena fer-ho.

1.- Encén el forn a 180ºC funció ventilador i prepara els ingredients.

2.- Separa la clara dels rovells. Munta les clares a punt de neu i reserva.

6-1-coca iogurt-1

3.- Bat bé els rovells amb el sucre fins que la barreja es torne blanquinosa i fins que augmenten una mica el volum.

6-1-coca iogurt-2-26-1-coca iogurt-2-1

Si ho fas amb TMX pots abocar els ous sencers (rovells + clares) amb el sucre i batre durant 3 minuts a  temperatura 37º velocitat 4.

4.- Afegeix el iogurt i l’oli i barreja. (Amb la TMX: uns segons a velocitat 3).

6-1-coca iogurt-4-16-1-coca iogurt-4-2

5.- Finalment posa la farina i el llevat en un sedàs o un colador. Col·loca a sobre del bol/vas de la TMX on estàs fent la barreja i vés pegant-li copets fins que tota la farina i el llevat queden ben sedassats. Torna a mesclar. (Amb la TMX, com haurem posat els ous sencers, agregarem la farina i barrejarem 15 segons a velocitat 3 i acabarem de barrejar amb l’espàtula).

6-1-coca iogurt-5

6.- Si ho has fet a mà només quedarà agregar les clares muntades. Com les dues barreges tenen diferent consistència, per tal que es quede tot ben integrat sense que baixen massa les clares, primer barreja una tercera part enèrgicament i desprès incorpora la resta amb l’espàtula i fent moviments suaus de baix cap a dalt. 

6-1-coca iogurt-6-16-1-coca iogurt-6-26-1-coca iogurt-6-36-1-coca iogurt-6-4

7.- Posa la barreja en un motlle untat amb mantega o folrat amb paper de forn. Si vols, empolvora amb sucre i canyella.

6-1-coca iogurt-7

8.- Fica al forn uns 30-35 minuts o fins que al punxar-lo amb un pal de broqueta aquest isca net. Passat aquest temps trau del forn deixa que es refrede.

6-1-coca iogurt-8-16-1-coca iogurt-8-2

Nota: com ja hem comentat abans li pots afegir xocolata, fruits secs, o utilitzar-la per decorar un pastís.

Mireu com pot acabar una coca com la d’avui. Trobareu com fer-la aquí:

6-1-pastis panda cuinadiari-

Curiosament ahir al súper vaig veure una coca envasada molt semblant. La foto és prou roïn perquè la vaig fer ràpidament amb el mòbil. Fixeu-vos en els ingredients. No vull demonitzar la bolleria industrial perquè en certes ocasions ens pot anar bé tirar d’ella, però no s’ha d’abusar ja que fent una coca així ens estalviem una pila d’ingredients com  humectants, estabilitzants, espessants, conservants, etc. A més, la pots fer i la pots congelar perfectament en porcions i posar-li pel berenar dels nanos.

ingredients coca super

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

dimecres, 10 d’abril de 2013

COCA DE MOLLETES

Aqui teniu una altra coca salada típica valenciana, de la zona d’Alacant: la Coca de Molletes.

5-coca molletes-ppal

Al blog ja hi ha una massa de coques salades. Si us vareu llegir aquell post, us contava que per als valencians és molt habitual fer o comprar al forn les coques i pastissets per a esmorzar, berenar o per a per acompanyar qualsevol menjar.

La coca d’avui no porta ni tomacat ni anxoves, sinó “molletes”, que són grums (grumolls) de farina amb oli i sal. És una coca de pa tova, suau, de molla blaneta... Nosaltres estem acostumats a aquest tipus de coca, però qui no l’haja provada mai, li semblarà estranya al començament. És com menjar un polvoró salat damunt d’un pa!!

Ingredients per a una coca gran:

dijous, 4 d’abril de 2013

PANOU

El Panou és un pa dolç que es menja a molts llocs del País Valencià. Se’l coneix amb infinitat de noms. A les comarques del sud d’Alacant, es fa una mica més pla i li diuen Tonya o Fogassa. A alguns llocs de l’interior, com a la Vall de Gallinera, se’l coneix com Coca Bova, encara que en altres llocs la Coca Bova és la Coca de Mida.

És una mena de brioix rodó que es fa bàsicament amb ous, farina, rent de forner i llet o aigua (potser que la paraula “panou” vinga de pa amb ou, no??). Es deixa reposar molt de temps, l’ideal és deixar la massa pujar tota la nit i d’ahí també li ve un nom en castellà que és el de “Pandurmiendo”.

6-2-panous-ppal

De sabor s’assembla molt a la massa de les Mones de Pasqua tradicionals, de fet, les mones, es podrien fer amb aquesta massa. La diferència és que la que portem avui, al deixar-la reposar tota la nit, té una fermentació més llarga i puja més, per tant si volem fer mones amb l’ou al mig o amb formes de diferents animals, és més fàcil que amb aquesta massa se’ns deformen i per tant resulta més adient aquesta per als panous que necessiten pujar molt i la que ja vam publicar, per a les mones.

La molla del panou és molt blaneta. La corfa agafa un color bastant fosquet i per això també se li anomena Pa Socarrat, Pa Cremat o en castellà Panquemado.

6-2-panous-0-1

I segur que n’hi ha molt més de noms…

A prop de València, al Panou també li diuen mona i acostumen a posar-li el caramull al mig, que és clara d’ou muntada que al ficar-la al forn, queda cruixent per fora i blaneta per dins. Algun dia els farem així…

El Panou es relaciona molt amb festes com la Pasqua o les Falles, encara que es poden trobar als forns durant tot l’any.

Està molt bo tot sol o bé amb xocolata, tant siga una presa o una tassa de xocolata desfeta. Hi ha qui se’l menja amb una mica de sobrassada o de llonganissa de pasqua i el contrast també és molt bo..

Us ve de gust?

6-2-panous-ppal4

Ingredients per a 1350 g de massa*: