GALERIA DE FOTOS

dimecres, 30 de gener de 2013

CREMA DE SOPA DE CEBA I ALL

Amb les Sopes d’All o de Ceba tot va a gustos. Hi ha qui les troba boníssimes però hi ha també qui no les pot ni veure.

La recepta d’avui és un mix entre una sopa d’all i ceba i una crema, ja que porta molts dels ingredients d’aquestes dues sopes però ho triturem tot amb una mica de nata per obtenir una crema molt fina i ben bona, ideal per combatre el fred d’aquestos dies.

Tant si us agraden les cremes de verdures o no, estic segura que aquesta us sorprendrà!

1-2-crema de sopa de ceba i alls-ppal

Ingredients:

  • 600 g de ceba blanca, tendra o de figueres (ja pelada, unes 4 cebes mitjanes)
  • 10 grans d’all (una cabeça)
  • 1 litre de brou d’au (de brick)
  • 50 g de pa torrat (4 llesquetes de pa de barra)
  • 200 ml de nata

-Per a acompanyar:

Estris: cassola de 28 cm, TMX/batedora, colador

Elaboració:

1.- Si no tens el pa torrat, talla’l a llesques i fica-les uns 10 minuts al forn a 180ºC. Reserva. (Aquí n’hem fet de més per a guardar-lo).

1-2-crema de sopa de ceba i alls-1-11-2-crema de sopa de ceba i alls-1-2

2.- Pica la ceba ben menuda i ofega-la en un fons d’oli durant uns 10 minuts fins que estiga ben transparent.

1-2-crema de sopa de ceba i alls-2-11-2-crema de sopa de ceba i alls-2-2

3.- Mentrestant separa els grans d’all. Treu-los els dos extrems i si vols talla’ls per la meitat però no els tragues la pell ja que aquesta li donarà un gustet molt peculiar. Al final ho triturarem tot i ho colarem. Cou uns 5 minuts més.

1-2-crema de sopa de ceba i alls-3-11-2-crema de sopa de ceba i alls-3-2

4.- Afegeix el pa i el brou d’au i cou durant 15 minuts.

1-2-crema de sopa de ceba i alls-4-11-2-crema de sopa de ceba i alls-4-2

5.- Ara posa-hi la crema de llet i deixa uns 5 minuts més a foc moderat.

1-2-crema de sopa de ceba i alls-5

6.- Retira del foc i tritura amb la TMX/batedora. Rectifica de sal i pebre i passa per un colador.

1-2-crema de sopa de ceba i alls-6-11-2-crema de sopa de ceba i alls-6-2

La pell dels alls quedarà en el colador:

1-2-crema de sopa de ceba i alls-6-3

7.- Servei ben calenta*.

Degustació*: Aquesta Crema de Ceba a mi personalment m’agrada més menjar-la en calent. No obstant, al ser del tipus de la Vichyssoise, també la podríeu prendre tèbia o freda. Es pot servir en plats grans o en gotets menuts com a part d’un menú degustació.

Suggeriments per a servir la crema: Serveix amb uns encenalls de pernil serrà, ceba fregida deshidratada, un ou de guatlla escalfat. Tria el que més t’agrade.

Ho pots guarnir també amb unes branquetes de farigola.

1-2-crema de sopa de ceba i alls-ppal2

Temps: 45 minuts

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

dimecres, 23 de gener de 2013

OUS A LA NEU

Els Ous a la Neu són unes postres que ens feia la meua àvia quan anàvem els diumenges a dinar a sa casa. Fa il·lusió recuperar plats que has menjat de menut i més quan veus que els teus fills també disfruten com ho feies tu.

6-3-ous a la neu ppal1

Són unes postres de cullera que es fan amb una base de llengüetes, melindros o galetes, per sobre es posa merenga escaldada i es cobreix amb crema i una mica de sucre cremat. És una recepta molt semblant a la de les “illes flotants”, té pràcticament els mateixos ingredients però es presenta de forma diferent ja que la crema aqui és més densa.

Ingredients:

  • 1 litre de llet sencera
  • 1 pal de canyella
  • 1 trosset de corfa de llima (llimona)
  • 6 ous
  • 160 g sucre aproximadament (110 g per a la llet i 50 per a la merenga)
  • 1 cullerada de maizena
  • ½ paquet de galetes, llengües de gat, melindros*

-Per a decorar:

  • Caramel líquid de compra o 60-80 g de sucre per si el fas tu al sucre cremat** + una cullerada d’aigua i unes gotes de suc de llimona. També es pot decorar amb canyella en pols

Notes ingredients:

*Si fas aquestes postres i tens algun celíac entre els teus convidats, posa unes galetes o bescuits sense gluten.

**Quantitat del sucre cremat: el caramel de la foto està fet amb la meitat del sucre (uns 35 g) perquè a les xiquetes no els agrada massa. Si no el vols fer tu, sempre li’n pots posar del que venen fet i t’estalvies feina. Amb canyella amb pols també estan molt bons.

Estris: un bol menut, un cassó per a la llet i la crema, aparell per muntar les clares/TMX, batedor de mà, escumadora, un recipient de silicona/paella si fons el sucre; una font gran (30x20) o 7 ó 8 bols de vidre/ramekins si els vols presentar de forma individual.

Elaboració:
1.- Escalfa la llet en un cassó juntament amb la corfa de llima, la canyella i els 110 grams de sucre. Deixa que infusione a foc moderat. Vés remenant de tant en tant.

6-3-ous a la neu-1

2.- Mentrestant separa les clares dels rovells. Els rovells de moment reserva’ls en un bol i les clares munta-les a punt de neu. Tant si ho fas amb barnilles elèctriques o amb TMX, bat fins que estiguen ben dures i sense parar la màquina, afegeix-li uns 50 grams de sucre.

6-3-ous a la neu-2

3.- Prepara la font on serviràs aquestes postres: fes una base amb galetes, melindros o magdalenes valencianes tallades per la meitat longitudinalment per tal que no siguen tan grosses.

6-3-ous a la neu-3

A mi personalment aquestos bescuitets són els que més m’agraden per a fer la base d’aquestes postres:

6-3-ous a la neu-3-2

4.- Vés agafant cullerades de merenga i fica-les a l’olla on tens bullint la llet. Fes-ho per tongades. Quan tingues l’olla plena, amb la cullera, vés tirant-los llet calenta per sobre i repeteix el procés fins que tingues tota la merenga escaldada. Vés traient la merenga del cassó amb una escumadora per tal que solten una mica la llet. 

6-3-ous a la neu-4-1

Posa-les ben repartides a la font a sobre de la base.

6-3-ous a la neu-4-2

Aparta la llet del foc. Amb un colador intenta treure les “restes” que han quedat de merenga i si no ho has fet, treu ara la corfa de llimona i la canyella.

5.- Ara farem la crema: Agrega una cullerada de maizena al bol on tens els rovells. Barreja bé amb una forquilla o amb unes barnilles fins que no queden grumolls.

6-3-ous a la neu-5-1

6.-  Aboca la barreja dels rovells amb maizena al cassó de la llet i remena bé amb un batedor de mà perquè no se’t facen grums (grumolls). Torna a posar al foc (moderat) i deixa que espessisca (espessi). Remena i vigila en tot moment que no se t’enganxe. Si el foc està massa fort, se’t tallarien.

6-3-ous a la neu-6-

7.- Quan estiga la crema feta aboca-la per damunt de les clares.

6-3-ous a la neu-7

8.- Fica a la nevera fins al moment de servir.

9.- Per últim, i just abans de servir, posa per sobre de la crema el caramel.

6-3-ous a la neu-9

També pots cremar-lo tu amb un bufador o fondre’l en el microones.

Si el fas al microones: posa el sucre amb la cullerada d’aigua i unes gotes de suc de llimona en un recipient de silicona. Fon al microones a 600 W. Amb el sucre no m’atrevisc a donar un temps. Vés programant de 30 segons en 30 segons, obrint cada vegada per comprovar si està fos ja que depenent de la quantitat que poses i del teu micro, en qüestió de segons se’t pot cremar.

6-3-ous a la neu-8-16-3-ous a la neu-8-26-3-ous a la neu-8-3 

Nota: aquestes postres es poden fer perfectament amb antelació. De fet els bescuit fins i tot queda més amerat. Opcional també és empapar-los una mica amb moscatell o més caramel líquid però això ja va a gustos.

Temps total: els ous a la neu són unes postres relativament fàcils i ràpides de fer. En menys d’una horeta les tindràs fetes i necessitaràs una altra hora per a que es refreden.

6-3-ous a la neu ppal2

Aquesta és la nostra aportació a Memòries d’una Cuinera d’aquest mes:

6-3-ous a la neu ppal-mem

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

dimecres, 16 de gener de 2013

MACARRONS AMB BOTIFARRA I CEPS

1-4-macarrons botifarra ceps-ppal

Ens agrada molt fer aquesta recepta a casa, sobre tot perquè al meu marit li recorden als macarrons que feia la seua iaia Carmeta i és que molts tenim bons records dels macarrons de les nostres àvies.

Els ingredients que hem utilitzat són ceba, tomaca, botifarra, ceps i una mica de nata que li dóna suavitat a la salsa.

Ingredients:

  • 3 cebes mitjanes
  • 4 tomaques tipus pera
  • 1 bon grapat de ceps secs (uns 15 g)
  • Aigua per a remullar el ceps i per a escaldar les tomaques
  • 500 g de botifarra*
  • 150 ml de nata líquida
  • Oli
  • Sal
  • 350-400 g de macarrons o altra pasta que t’agrade
  • Formatge parmesà per a gratinar

*Si no vius a Catalunya i no trobes botifarra, utilitza llonganissa blanca fresca

Estris: bol/got per posar a remulla els ceps, cassola menuda

Elaboració:

1.- Posa els ceps en remull.

1-4-macarrons botifarra ceps

2.- Talla la ceba a trossets menuts i cou-la a foc mig fins que estiga transparent, uns 7-8 minuts.

1-4-macarrons botifarra ceps-3 1-4-macarrons botifarra ceps-3-2

3- A mi en aquestes salses, m’agrada treure la pell de les tomaques però si a tu no t’importa trobar-te-la, passa directament al pas 4. Per facilitar-nos la feina pelant les tomaques, les escaldarem. Fes-los un tall en forma de creu a la base, i posa-les en aigua bullint durant un parell de minuts. Treu-les del cassó i fica-les en aigua amb gel.

1-4-macarrons botifarra ceps-2-

4.- Mentrestant, pela les tomaques i pica-les amb el ganivet. Agrega-les a la ceba i deixa uns 5-6 minutets.

1-4-macarrons botifarra ceps-4

5.- Treu la pell a la botifarra però no cal que desfaces massa la carn.

1-4-macarrons botifarra ceps-5

Aquest és l’aspecte que està agafant la salseta.

1-4-macarrons botifarra ceps-5-2

Agrega la botifarra i deixa que es coga.

1-4-macarrons botifarra ceps-5-3

6.- Ara trosseja els ceps i fica’ls a l’olla.

1-4-macarrons botifarra ceps-6-  1-4-macarrons botifarra ceps-6-2

Ja us arriba l’oloreta?

1-4-macarrons botifarra ceps-6-3

7.- Afegeix la nata, uns 100-150 ml, dependrà de com t’agrada la salsa de lligada o de si les tomaques han deixat anar més o menys suc. Deixa uns 5 minuts més.

1-4-macarrons botifarra ceps-7

8.- Cou la pasta seguint les instruccions del fabricant. Escorre-la.

1-4-macarrons botifarra ceps-8

9.- En una font o cassola que puga anar al forn, posa els macarrons i la salsa. Empolvora amb parmesà per sobre i gratina al gust.

1-4-macarrons botifarra ceps-9-

Temps: 45 minuts

1-4-macarrons botifarra ceps-ppal2

 

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

divendres, 11 de gener de 2013

ESPINES D’ANXOVA FREGIDES

Avui hem dessalat anxoves i amb les espines que els hem tret, hem fet aquest curiós aperitiu. D’això se’n diu aprofitar al màxim els ingredients que utilitzem a la cuina, una recepta d’aprofitament en tota regla.

I per als que no les heu provades mai, penseu que queden molt cruixents, són gustoses i a més, són una bona font de calci que serà molt ben rebuda pels vostres ossos.

4-espines anxova fregides-ppal

Ingredients:

  • espines de les anxoves que hem dessalat aquí
  • llet
  • farina
  • oli per a fregir

Estris: bol, paella

Elaboració:

1.- Posa les espines de les anxoves en un bol i cobreix-les de llet. Deixa-les uns 5-10 minuts.

2.- Escorre-les i asseca-les amb paper de cuina.

3.- Passa per farina i fregeix en l’oli ben calent.

4.- Trau-les a un colador o a un plat cobert amb paper absorbent i serveix calentes.

 

4-espines anxova fregides-ppal2

Temps total: 5 minuts

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

COM DESSALAR ANXOVES

A casa fa un temps que comprem les anxoves en sal i posteriorment les dessalem nosaltres. És una feina entretinguda però d’aquelles que val la pena fer ja que d’aquesta manera surten uns filets molt macos i pots deixar les anxoves al punt de sal que tu vols.

A més, ho acabem aprofitant tot, fins i tot les espines, ja ho veureu…

basics-dessalar anxoves-ppal

Ingredients: