GALERIA DE FOTOS

dijous, 10 d’octubre del 2013

CUPCAKES VAINIRON DEL TALLER SABORES

Fa uns dies vaig assistir al meu primer Taller de Cupcakes a Sabores (C/Sant Lluís 58), al barri de Gràcia de Barcelona. L’Òscar va anunciar al seu bloc que hi havia 5 places per a blocaires i com mai havia fet Cupcakes, vaig pensar que era una bona oportunitat i m’hi vaig apuntar.

Em va agradar molt compartir eixes tres horetes amb la Marina de Tapa’t de Tapes, la Maria de Pa amb tomàquet, la Gemma de La cuina de casa, i la Teresa de Com a casa, res.
Òscar, moltíssimes gràcies per posar-nos al dia de tot el que es cou per ahí!! Llàstima que no puga acompanyar-vos en més “saraus!!

Al Taller de Cuina Sabores fan cursets monogràfics d’una temàtica molt àmplia: cupcakes, fondant, arrossos, sushi, vins, etc. El de Cupcakes, el va impartir el pastisser Salvador Garcia. Realment el Salvador va fer una classe molt interactiva, resolent tots els nostres dubtes i plantejant-nos problemes que podíem trobar a l’hora de fer els cupcakes o qualsevol altre pa de pessic. A més, ens va fer participar a totes, la qual cosa va fer que el gel estigués trencat des del començament.

He de dir que les cupcakes que vam fer em van sorprendre gratament ja que no sóc massa de dolços i per a mi cuinar, ja és fer unes magdalenes, unes galetes o un pa de pessic. A partir d’aquí, el tema de la decoració, ja és per a mi un art. A més, pensava que em passaria com amb el fondant, que desprès de tota la feinada, acabaria menjant-me només la magdalena deixant-me la cobertura.

Aquesta setmana les hem fetes a casa i he tingut dues ajudants de categoria. S’ho han passat pipa decorant les seues cupcakes amb la màniga pastissera. Aixó sí, desprès a netejar bé la cuina perquè us podeu imaginar com queda amb tantes manetes inexpertes i amb ganes d’innovar!!

Al taller, vam fer dues receptes de Cupcakes i diversos tipus de frosting o cobertura. Jo, per a començar, he fet només les Cupcakes Vainiron (Vainilla + Ron) i les he decorat amb un frosting de formatge i mantega.

6-1-cupcakes vainiron sabores cuinadiari-ppal

Cupcakes “Vainiron”

Ingredients per a unes 15 unitats:

-Per als cupcakes:

  • 240 g de sucre
  • 175 g d’ou (de 3 a 4 ous depén del pes)
  • 1,5 g de sal
  • 75 g de mantega pomada
  • 100 g de nata 35% M.G.
  • 20 g de rom blanc
  • 200 g de farina normal
  • 7 g d’impulsor (Royal)
  • Una mica de vainilla

-Per a la cobertura de crema de formatge i mantega*:

  • 115 g de mantega a temperatura ambient
  • 250 g de formatge crema tipus Philadelphia (fred de la nevera)
  • 250-460 g de sucre glas
  • Una mica de vainilla

    colorants de pastisseria

    *Les quantitats d’aquestos ingredients al taller van ser: 125 g de mantega, 270 g de formatge, 500 g de sucre glas i la vainilla. El que he intentat jo és adaptar les quantitats al pot de formatge que venen que és de 250 g. De sucre, en compte dels 460 que tocava posar, n’he posat 250 i ja estava ben bo. D’aquesta manera la consistència no és tan ferma que fent-les amb més sucre, però  pense que si així ens han agradat està bé estalviar alguna caloria i també alguna càries!

    Estris: barnilles elèctriques, bols, mànigues pastisseres tant per omplir els motlles dels cupcakes com per a decorar-les (si no en tens van molt bé les bosses de congelat), broquets per a les mànigues pastisseres per fer diferents motius.

    Elaboració:

    -Les “magdalenes”:

    1.- Escalfa el forn a 180º.

    2.- Bat el sucre amb els ous fins que blanquegen.

    6-1-cupcakes sabores cuinadiari-2-16-1-cupcakes sabores cuinadiari-2-2

    3.- Afegeix la sal i seguidament la mantega pomada. Si ho fas amb presses i no et dóna temps de deixar la mantega a temperatura ambient, fon-la una mica al microones.

    6-1-cupcakes sabores cuinadiari-3-16-1-cupcakes sabores cuinadiari-3-2

    El Salvador aquí ens va donar consells per si no encertem amb la mantega: si la desfem massa al microones se separarà la matèria grassa del sèrum. En este cas haurem de batre fins que la mantega es torne a lligar. Si pel contrari, l’afegim massa freda, es quedarà com tallada. La solució? Posar tota la barreja (farina i tots els ingredients que falten) al microones. Sí, heu llegit bé. Vam crear a propòsit aquesta situació: vam afegir la mantega en fred i la massa no va quedar lligada sinó que presentava els petits trossets de mantega. El Salvador amb tota la naturalitat del món va posar el bol al microones i això va fer que la massa quedés més líquida i homogènia. Per quedar-te bocabadat!

    4.- Incorpora la nata i el rom.

    6-1-cupcakes sabores cuinadiari-4-16-1-cupcakes sabores cuinadiari-4-2

    5.- Finalment agrega la farina, l’impulsor i la vainilla.

    6-1-cupcakes sabores cuinadiari-5 coll

    6.- Possa la massa en el motlles. Omple màxim 2/3 de la càpsula. Ho pots fer amb una màniga pastissera, amb una cullera de les de servir gelats o amb un dosificador com el de la foto.

    6-1-cupcakes sabores cuinadiari-6-16-1-cupcakes sabores cuinadiari-6-2

    7.- Enforna-les durant uns 20 minuts a 180ºC.

      6-1-cupcakes sabores cuinadiari-7-16-1-cupcakes sabores cuinadiari-7-2

    Deixa-les refredar sobre una reixeta i mentrestant vés fent la cobertura.

    -La cobertura:

    8.- Bat la mantega amb els sucre fins que obtingues una pasta ben cremosa.

    9.- Afegeix el formatge i la vainilla bat fins que tot es barrege bé.

    6-1-cupcakes sabores cuinadiari-8-coll

    10.- Si vols fer la cobertura de diferents colors, divideix-la en diferents bols i posa-li el colorant. Fica la cobertura a la nevera fins que s’endurisca una mica.

    11.- Posa la cobertura en diferents mànigues pastisseres amb diferents puntes (són molt còmodes les mànigues d’un sol ús o les bosses de congelat).

    6-1-cupcakes sabores cuinadiari-10-coll

    12.- Decora al teu gust. Les cupcakes de la part de baix de la foto les van decorar la Laia i la Jana:

    6-1-cupcakes sabores cuinadiari-11-coll

    Nota: Si alguna magdalena ha pujat massa i veus que et costarà més decorar-la, simplement talla-li una mica el “copete”. Com millor es treballa la cobertura és en fred. Si decores els cupcakes amb nens i veus que la cobertura no es pot treballar bé desprès d’haver-la toquetejat molt, torna-la a posar una estoneta a la nevera.

    Temps total: Preparació 10 minuts, cocció 25. Decoració: el temps que vullgues.

    I per acabar, us deixe algunes fotos del Taller:

    -Preparant la massa: (Aquest collage on isc jo l’ha fet la Marina. Moltes gràcies per passar-me’l!!)

    Taller de Cupcakes-cuinadiari

    -Decorant les nostres cupcakes que ens vam dur a casa:

    6-1-cupcakes sabores cuinadiari-sabores2

    -Les artistes amb el Salvador García:

    6-1-cupcakes sabores cuinadiari-sabores3

    Fins la propera!

    Marta

7 comentaris :

Mònica Tarradellas ha dit...

Molt xulos! I quins papers tan bonics que has fet servir...m'agraden molt aquest tipus de càpsul·les! Una abraçada!

Gemma ha dit...

Va ser un taller molt divertit, oi? I ja veig que ho heu posat en pràctica!
La canalla s'ho passa pipa amb la decoració, una bona manera que vagin entrant mica en mica a la cuina. ;)
Us van quedar genials!!!
I va ser un gust conèixer-te en persona ;)

Tapa't de tapes ha dit...

Quin taller més xulo que vam fer, oi? Veig que quasi totes ja hem posat en marxa els coneixements, això està bé, no? A mi també m'ha sorprès gratament que n'és de fàcil fer cupcakes i que són ben bons! Has triat els mateixos colors que jo, el verd i el vermell, però veig que en el teu cas has tingut molt bones ajudantes!! Us han sortit uns cupcakes molt divertits, diferents i segur que ben bons. A veure si ens veiem aviat en algun altre xou gastronòmic!! Petons i gràcies per la menció, guapa!

Pumuky ha dit...

Un taller d'allò més xulo Marta, què guai aprendre a fer cupcakes, i sobretot, fer-los i que et quedin tan macos!

Petons!

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Es passa una bona estona en aquests tallers i sempre aprens coses noves.
Esteu molt guapes a les fotos.
Quina sort tenir bones ajudantes a casa, us han quedat uns cupcakes molt xulos.
Petons.

Carmeta Rusquilleta ha dit...

Doncs per ser la primera vegada t'han sortit preciosos i segur que també estan boníssims!! Un taller molt interessant! Petonets!

Maria Dolores ha dit...

Si tens xiquets decorar els cupcakes amb el frosting és tota una festa i els xiquets encantats. Tots els cursets vénen be sempre s'aprenen coses.
Un abraç