GALERIA DE FOTOS

dissabte, 22 de desembre del 2012

BILBAOS “LORQUINOS”

Els Bilbaos són uns dolços que es fan per Nadal a la zona de Lorca, a Múrcia i des que la meua cunyada, que es d’allà, ens va passa la recepta, cada any la fem.

S’assemblen molt als torrons blanets tipus Xixona, al farcit de les neules, i a més d’ametlla torrada i sucre, porten també una mica de farina, ratlladura de llima i taronja i canyella, i en compte de ser presentats en pastilles, ells els emboliquen individualment amb paper de cel·lofana.

Els heu de provar!!

6-7-bilbaos-ppal3

Ingredients:

  • 500 g d’ametla sencera pelada
  • 125 g de farina
  • 320 g de sucre glas
  • ratlladura d’1 llima (llimona) o de ½ llima+½ taronja)
  • 1 culleradeta de canyella
  • (1 culleradeta d’anís) –opcional, jo no en pose

Estris: safata forn, olla/ paella, TMX, bol, papers de cel·lofana de colors

Elaboració amb TMX*:

1.- Posa l’ametlla en una safata de forn i torra-la a 170º. Vés remenant-la de tant en tant i trau-la quan comence a daurar-se, aproximadament uns 15 minuts. Deixa refredar i reserva.

6-7-bilbaos-1-16-7-bilbaos-1-2

2.- Torra la farina. Posa-la en una paella a foc baix i vés remenant de tant en tant. És convenient que ho faces a poc a poc i amb el foc baix ja que de seguida es crema. Ha d’agafar un color beige (Mira la diferència de color a la segona foto). Deixa refredar.

6-7-bilbaos-2-16-7-bilbaos-2-2

3.- Si no tens el sucre glas triturat, fes-ho ara. Posa’l a la màquina i tritura en velocitat progressiva 5-10 fins que veges que s’ha mòlt bé. Retira del vas i reserva.

6-7-bilbaos-3

4.- Sense netejar el vas, quan estiga freda l’ametla, pica-la amb la TMX. Jo triture en velocitat 5 uns 15-20 segons. Òbric el vas, baixe les restes de les parets i torne a triturar uns altres 15-20 segons a la mateixa velocitat.

6-7-bilbaos-4-16-7-bilbaos-4-26-7-bilbaos-4-36-7-bilbaos-4-4

5.- Agrega el sucre, la canyella, la ratlladura de llimona i taronja i la farina torrada. Ara es tracta d’anar triturant, fins que la massa passe d’una consistència terrossa, a una mena de plastilina, que és quan l’ametlla comença a treure l’oli.

Si ho triturem poc, quedarà una massa deslligada però si ho triturem massa, es quedarà molt líquid i la recepta no sortirà bé. Per encertar-ho, tritura primer uns 10 segons a velocitat 5, obre el vas i remena amb l’espàtula. Fes-ho dues vegades més  parant cada 10 segons però sempre mirant pel bocal per si hem de parar la màquina abans. Si cal, quan estiga triturant, ajuda’t de l’espàtula ficant-la pel bocal.

Mira les fotos com va canviant la consistència de la massa. No poses més velocitat ni més temps perquè et quedarà líquid i pots espatllar la recepta en qüestió de segons.

6-7-bilbaos-5-16-7-bilbaos-5-26-7-bilbaos-5-36-7-bilbaos-5-4

6.- Estén la massa a sobre d’una safata. Si veus que solta massa oli, deixa-ho una estona embolicat en paper de cuina perquè li xucle l’excés de l’oli.

6-7-bilbaos-6-16-7-bilbaos-6-2

7.-Vés tallant porcions.

6-7-bilbaos-7

8.- Embolica cada bilbao en paper cel·lofana de colors com si fora un caramel. Alhora que l’enrotlles, vés donant-li una forma arrodonida. Fes uns tallets als extrems dels papers.

6-7-bilbaos-8-16-7-bilbaos-8-26-7-bilbaos-8-36-7-bilbaos-8-4

Nota: *En aquesta recepta de Bilbaos, s’han de fer 3 elaboracions prèvies: torrar l’ametlla, torrar la farina i fer el sucre glas (punts 1, 2 i 3). Val la pena que aquestes parts de la recepta les faces amb antelació, ja que tant la farina com l’ametlla s’han de deixar refredar.

Temps: 15 minuts de torrar l’ametla+ refredar. Resta: barreja i embolicar: 15-20 minuts.

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

6 comentaris :

La Cuina Violeta ha dit...

Ostres Marta,
M'has fet entrar ganes de fer-los. Si no estigués tant enfeinada! Me la guardaré. Bones festes i feliç any 2013!
Una abraçada,
Nani

Anònim ha dit...

Me he quedado alucinada con esta receta. Mi tía es de Lorca y antiguamente nos traía. Qué recuerdos de infancia. Aunque está en catalán con este paso a paso tan riguroso que has hecho creo que te seguiré bien y si no me pondré el traductor. Ya te digo estoy impresionada. Muy chulo tu blog. Malena

Gemma ha dit...

Boníssims... un regal molt llaminer :)
Bon Nadal i feliç 2013!

Mireia Guardia ha dit...

Espectacular!! Gràcies per compartir els teus secrets!!!

Mireia Guardia ha dit...

Espectacular!! Gràcies per compartir els teus secrets!!!

Marta CuinaDiari ha dit...

Gràcies a vosaltres per fer les receptes! Que bé! Merci per comentar.! Marta