GALERIA DE FOTOS

diumenge, 20 de maig del 2012

RISOTTO AMB BOTIFARRA I BOLETS

1-3-risotto butifarra bolets-ppal2-ETI

Ja sabeu que l’arròs és un dels plats que més m’agraden, supose que és per les meues arrels valencianes. Tot i així avui us porte un risotto, un arròs que tot i ser típic d’Itàlia, ja ha entrat en les nostres cases com un arròs més.

Si us heu llegit el post de Com fer un arròs sec, veureu que amb les indicacions que us done més avall per a fer este risotto, aquí acabem fent tot el contrari del que es fa quan d’una paella es tracta.
Tot té una explicació, i és que la paella és un arròs sec i el risotto és melós. Per aconseguir esta “melositat” es fa un sofregit de ceba, cosa que mai faríem en una paella, se sofregeix l’arròs, i es va afegint el caldo a poc a poc a mesura que aquest es va consumint. A més, es pot remenar l’arròs durant la cocció i finalment s’agrega una mica de mantega i parmesà.

Ufff!! les nostres iaies, acostumades a la paella, es posarien les mans al cap…encara que si el provaren segur que canviaven d’opinió!

Ingredients per a 4 persones:
  • 200 g de ceba (1 ceba mitjana)
  • 1 gra gran d'all
  • Oli i sal
  • 50-70 g d’oli d'oliva verge extra
  • 300-350 g de botifarra
  • 300 g de bolets barrejats (de pot o congelats)
  • 1 cullerada (de cafè) de pols de ceps
  • 350 g d’arròs de gra rodó
  • 950 g de brou d’au ó 950 g d’aigua + 2-3 cullerades de Bovril
  • 100 g de formatge parmesà
  • 50 g de mantega
Estris: 1 paella/olla, un cassó o TMX

Elaboració tradicional:

1.- Fes un sofregit amb l’all i la ceba picats finament i una mica de sal.

1-3-risotto butifarra bolets-pas1-ETI

2.- Quan estiguen enrossits, agrega la botifarra i sofregeix uns 10 minuts fins que no es veja crua.

1-3-risotto butifarra bolets-pas2-ETI

3.- Agrega els bolets i un poc més tard la pol de ceps. Sofregeix fins que s’asborbisca l’aigua que solten els bolets.

1-3-risotto butifarra bolets-pas3-ETI

4.- Mentrestant, a part, fica a escalfar un casset amb el brou.

1-3-risotto butifarra bolets-pas4-ETI

5- Posa l’arròs a la paella on estàs sofregint la resta d’ingredients i remena bé per tal que s’impregne de tots els sabors.

1-3-risotto butifarra bolets-pas5-ETI

6.- Amb un cullerot, vés afegint el líquid (en calent) a poc a poc. Primer posa un parell de cullerots. Quan l’arròs l’haja absorbit, agrega un altre cullerot i continua així fins que s’absorbisca tot. Quan hi poses l’últim, abaixa el foc si veus que a l‘arròs encara li falta una mica. A diferència de l’arròs que fem en paella, aquest sí que el pots anar remenant.

1-3-risotto butifarra bolets-pas6-ETI

7.- Quan l’arròs estiga al punt i haja absorbit tot el caldo, apaga el foc. Afegeix la mantega i el parmesà ratllat.

1-3-risotto butifarra bolets-pas7-ETI

8.- Remena i deixa reposar un parell de minuts.

9.-Serveix abans que es refrede.

Elaboració amb TMX:

1.- Amb el vas molt sec, posa el formatge trossejat i ratlla’l 15 segons a velocitat progressiva 5-10. Retira i reserva.

2.- Posa la ceba i l'all al vas i trosseja 4 segons a velocitat 4. Repeteix-ho si veus que encara et queda algun tros. Baixa les restes de les parets amb l'espàtula.

3.- Aboca l'oli i sofregeix durant 7 minuts, temperatura 100º, velocitat 1.

4.- Col·loca la papallona en les fulles. Talla la botifarra en trossos d’un dit i mig i programa 7 minuts més (o fins que no estiga crua) a temperatura 100º, velocitat cullera, gir a l’esquerra. Comprova si cal afegir una mica més d’oli.

5.- Agrega els bolets i programa 5 minuts, temperatura 100º, velocitat 1. Si veus que han soltat massa aigua, deixa uns minuts més a la mateixa temperatura i velocitat.

6.-Afegeix l'arròs tirant-lo pels costats de la papallona i sofregeix programant 3 minuts, temperatura 100º, velocitat cullera, gir a l’esquerra.

7.- Tira el brou i programa 17 minuts, temperatura 100º, velocitat cullera, gir a l’esquerra. Comprova que l’arròs estiga al punt.

8.- Agrega la mantega i el parmesà. Barreja programant 10 segons a velocitat 1 o simplement utilitzant l’espàtula. Deixa reposar un parell de minuts.

9.- Serveix abans que es refrede.

Nota: els risotos com qualsevol altre arròs, admet gran varietat d’ingredients: el pots fer amb carn, bolets, però també amb qualsevol verdura de temporada o unes gambetes. Si decideixes posar uns ingredients alternatius a la botifarra i als bolets, has de tenir en compte que no pots prescindir ni del sofregit de ceba ni del brou (que pot ser de verdures, de carn, de pollastre o del que vullgues).

Temps total: 35 minuts

Bon profit!!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o seguint-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta

10 comentaris :

Alfriston Cottage ha dit...

D'això se'n diu un risotto català (amb la botifarra i els bolets...). Jejeje La recepta és genial i el reportatge fotogràfic del pas a pas està molt bé.

Una abraçada!

Eva

Marta CuinaDiari ha dit...

Sembla que aquesta és la setmana dels risottos no Eva? Quan vaig veure el teu de pastanaga em va fer molta gràcia perquè jo estava editant el meu! Merci pel comentari

Lídia ha dit...

que bo el risotto, a casa el fem molt amb ceps o gambes

petons

La Cuina Violeta ha dit...

Marta, el dia que els ordinadors deixin anar l'olor dels menjars, no ho podrem aguantar. Amb la foto sol, ja em vé la flaire...
Nani

Marta CuinaDiari ha dit...

jo amb ceps també l'he fet i és espectacular. Amb verdures també m'agrada molt, amb gambes l'hauré de provar, encara no l'he fet mai...ja m'has donat una idea. Gràcies pel comentari.

Marta CuinaDiari ha dit...

Estaria molt bé poder ensumar el que es fa a totes les cuines!! per ara només podem compartir imatges i redactar experiències!! tot arribarà :-).Nani, gràcies pel teu comentari!

Roger Navarro Teruel ha dit...

Marta, el promès és deute, aquí tens el meu comentari, tant la recepta de les flors com aquesta de la botifarra amb ceps tenen una presència i una vista a les fotos, que nomès de veure-les, entren ganes d'entrar a l'ordinador per fer-ne un tastet !!!!
Receptes molt ben explicades i pas a pas molt entenedor. Molts d'ànims, que moltes d'aquestes receptes teves, a partir d'ara entraran a casa meva quan vulgui quedar bé amb algú o fer feliç a la dona (l'amistat entra per la panxa oi ?)
Petoneeeeets guapísima !!!

Marta CuinaDiari ha dit...

Així m'agrada que quedis bé!! a veure si és veritat i et fas seguidor i "tastador" de les receptes de CuinaDiari!! Ens veiem! Merci pel comentari

Ricard ha dit...

Hola Marta,
Aquest risotto ha estat el plat estrella del meu fill Víctor que aquest estiu ha fet una estada de tres mesos a Liverpool. Tot i que li ha costat trobar ingredients similars s'en ha sortit prou be. Gràcies

Marta CuinaDiari ha dit...

La veritat és que trobar en Inglaterra una botifarra semblant a la catalana pot ser difícil però bé segur que estava boníssim... Gràcies Ricard pel comentari, anima molt que algú cuine els teus plats!! Marta