GALERIA DE FOTOS

diumenge, 22 d’abril del 2012

COQUES DE DACSA (I BLAT)

5-coques de dacsa-ppal-ETI

Esta setmana us porte una altra recepta tradicional valenciana que es fa molt a les comarques de la Marina Alta, Marina Baixa, la Safor i a altres zones de l’interior d’Alacant i València.

Tradicionalment, les coques de dacsa es feien sempre amb farina de dacsa (blat de moro), i d’aquí, li ve el nom. No obstant això, hui en dia, també les fem amb farina de blat, de dacsa o barrejant tot dos tipus: dacsa i blat. Jo quasi diria que a nosaltres ens agraden més fetes amb blat, com estes que us ensenyaré hui.

A més, jo a casa sempre tinc farina de blat però de dacsa, no n'acostume a tindre, i així, si a vosaltres us passa el mateix, tindreu l’oportunitat de fer-les.

Tot i no fer-les sempre amb farina de dacsa, continuem dient-li “Coques de Dacsa”. I també les trobareu amb altres noms: a la zona de Gandia i els voltants, també es coneixen com a Coques a la “calfó” (escalfor) i a la Vall de Gallinera els hi diuen minxos. 

Per a qui no les conega, les coques de dacsa són unes coques redones i planes que es fan amb una massa de farina escaldada. Després es bolegen, s'aplanen, i es passen per la planxa amb unes gotes d’oli.

Les coques de dacsa s’assemblen molt a las “tortillas mejicanas” o les "arepas",  però no les industrials que venen en paquets, sinó les casolanes que fan allà.

En un viatge que vam fer per Mèxic, vam visitar un poble menudet i vam anar a casa d’una senyora que estava fent “tortillas”. Em va fer molta il·lusió veure a aquella dona fent una cosa tan semblant a les nostres coques de dacsa. En sortir d’allà vaig tardar poc a posar-me a buscar alguna botiga que venguera “tortilladoras”,  que és com li diuen allà. Aquesta és la que vaig trobar:

5-coques de dacsa-tortilladora5-coques de dacsa-tortilladora2

El meu capritx va fer que arrossegara dos quilos i mig de més durant tot el que ens restava de viatge … però no em penedisc de res!!

Pense que és important que receptes com esta, no s’acaben perdent i les donem a conéixer. A les zones on són típiques encara se’n poden trobar de congelades als mercats municipals i a alguns supermercats i també molts restaurants les inclouen a les seues cartes. Fora d’estes zones però, jo no n’he trobat, i és una llàstima.

Us anime per tant a que les feu. Espere que us agraden!

Ingredients per a 25 coques menudes (cadascuna d’uns 30 g de massa i 14 cm de diàmetre aproximadament):

-Per a la massa:
  • 1 litre d'aigua
  • Sal
  • un bon raig d'oli
  • 1/2 Kg farina de blat (ó 350 g de farina de blat i 150 de dacsa*)
-Altres:
  • Extra de farina de dacsa (millor) o de blat per empolvorar la coca i evitar que es pegue
  • Extra d’oli per untar-te les mans
*la farina de dacsa, la pots comprar als forns, en supermercats o grans superfícies. És la farina que venen per fer “arepas”, la que és molt fina, la “precocida”. NO és la maizena. Hi ha de blanca i de groga. Per a nosaltres és més comuna la blanca i acostuma a ser més fina. Et servirà també per empolvorar la massa de les pizzes quan en fages.

Si no en trobes, o no en vols comprar, utilitza només amb farina de blat. Estan molt bones igualment.
 
*Per fer la forma d’esta coca, primer es boleja la massa i després s’aplana. Les coques de dacsa omplen molt. Si es fan de picadeta o de primer plat, amb una o dues per persona hi haurà prou. Les coques les pots fer de la mida d’un plat de postres o d’un plat de tassa de cafè amb llet. (40-45 grams de massa o 30 g respectivament). 



-Per al farcit:

A casa, el nostre farcit preferit és: salsa de tomaca fregida (o maionesa), tonyina, ou dur ben picadet i una anxova. 

5-coques de dacsa-ppal2-ETI-


També es poden fer amb anxova, gambeta amb bleda (molt típic també de la zona), tomacat, etc.

I si en sobren, els més golosos se les poden fer calentetes amb mel, sucre o nutella!

Estris: cassola, cullera per a remenar/TMX/amassadora,
Per formar-les: dos plats de postres, corró o tortilladora per aplanar la massa, bol menut per l’oli d’untar-se les mans, 1 bossa de plàstic (de les de guardar el congelat),  paper vegetal per separar-les.
Per cuinar-les: planxa o paella 

Abans de començar:
Abans de començar, és important que t’organitzes bé i tingues a mà tot el que necessites perquè és una massa que s’ha de bolejar en calent. Si es refreda, se’t trencaria tota.

També és important que prepares el farcit amb antelació: prepara la salsa de tomaca fregida , bull els ous i talla’ls, etc.

Elaboració:

1.- Prepara els trossos de paper vegetal per a quan tinguem la coca formada. Jo, per a les coques de hui, de 30 g i 14 cm de Ø, he fet trossos de 18x18 cm.

2.- Posa l'aigua a bullir en una olla amb un poc de sal i un bon raig d'oli.

5-coques de dacsa-2-ETI 

3.- Mentre s’escalfa, prepara tot el que necessitaràs:
 -un bol menut amb oli per anar untant-te les mans cada vegada que agafes una piloteta de massa.
-dos plàstics (les bosses de congelats van bé) per a evitar que s’enganxe la massa a la superfície on estàs treballant
-dos plats o una tortilladora per aplanar les boletes
-extra de farina per empolvorar les coques
-els trossos de paper vegetal que has tallat per anar col·locant-les així que les hi dones forma

4.- Quan bulla l’aigua, abaixa el foc i vés afegint la farina remenant enèrgicament fins que quede una massa ben fina, sense grumolls. (a mà costa un poquet).

5-coques de dacsa-4-ETI

Si tens TMX o amassadora/ panficadora, val la pena que un cop bulla l'aigua, la passes a la màquina i aboques la farina de colp i pastes fins que quede una massa ben fina (en TMX posa a velocitat 6 fins que quede ben fina, necessitaràs menys d’un minut). Ha de quedar com a la foto:

5-coques de dacsa-4-2-ETI


5.- Unta't les mans amb oli i fes boletes. Aplana-les amb la tortilladora, 

  5-coques de dacsa-6-1

o entre dos plats o un rodet.

5-coques de dacsa-6-2

Si li vols donar una forma redona perfecta, una vegada aplanades, talla-les amb un cèrcol d’emplatar dels grans.

5-coques de dacsa-6-3

6.- Empolvora les dues bandes de la coca amb farina i separa-les entre elles amb un tros de paper vegetal.

  5-coques de dacsa-7

7.- Una vegada formades, si no les has d’utilitzar de seguida, les pots guardar en un recipient hermètic i posar a la nevera o al congelador.

8. - Si les vas a cuinar ara, escalfa una paella o una planxa. Posa un poc d’oli i cou les coques a foc de moderat a alt. (Si les fas a foc molt fluixet, se’t quedaran molt reblanides).

Si has de fer-ne moltes, així que les tragues de la paella, embolica-les en un drap de cuina per conservar-les calentetes.


5-coques de dacsa-8-2

9.- Una vegada fetes, tria el farcit que preferisques.  

Estan molt bones simplement amb una anxoveta: fes la coca per una banda, tomba-la i posa una anxova al mig. Doblega i acaba de coure-la.

5-coques de dacsa-9-1-15-coques de dacsa-9-1-2

Però com ja us he comentat, per a nosaltres el farcit  que més ens agrada és este: una base de salsa de tomaca, ou dur, tonyina i una anxoveta… mmmm…boníssima!

5-coques de dacsa-9-2

Ara només queda que les proves tu! 






Temps total: 30-40 minuts

Bon profit!!


T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. 

Si has fet la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

I si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a  InstagramFacebookPinterest Twitter. T'estaré molt agraïda :-)!!


Marta


16 comentaris :

llimaverda ha dit...

mai he fet la massa, sempre les compre congelaes, ho he de probar!!!!

Marta CuinaDiari ha dit...

Prova-les que t'agradaran. Lo únic és que si tens amassadora molt millor perquè sinó et deixes el braç!!!

Àngels ha dit...

Hola!En Toni, el teu company de feina, m'ha recomanat visitar el teu bloc...m'agrada molt! i aquestes coques...no sabia que per aqui es fessin, només coneixia les tortillas llatino americanes...haurem de provar de fer-les!!!

Fins aviat!

Àngels

http://cuinaigaudeix.blogspot.com.es/

Marta CuinaDiari ha dit...

Doncs si le proves ja em diràs. Són típiques de la zona on sóc i estes coses no s'han de perdre. Merci pel comentari! Ara mateix vaiga visitarte!

Roser ha dit...

No saps les ganes que tinc de fer coques de dacsa. S´agraeix el pas a pas, dona molta llum de com s´han de fer.
Me guarde la recepta a veure si el cap de setmana la puc fer. Ja te contaré com me va.
Gràcies per compartir

Clemenvilla ha dit...

Yo no las he hecho nunca, pero si voy a Denia y veo que tienen las pido seguro, me gustan mucho con acelgas y gambas.
Desde luego que el aparatito mexicano va perfecto para las cocas!!!
Un besito

Marta CuinaDiari ha dit...

A mi también me gusta la "gambeta amb bleda" pero aqui en Cataluña no encuentro. gracias por el comentario. Marta

Marta CuinaDiari ha dit...

ok, ja em contaràs!

Andreu ha dit...

És un dels meus menjars preferits. Sempre les compre congelades, però ara provaré a fer-les. M'encanta el teu blog! L'enhorabona!!

Marta CuinaDiari ha dit...

Moltes gràcies Andreu!! Estos comentaris animem molt!! Si t'agraden, estes també es poden congelar. Ja em diràs!

anirac ha dit...

hola,

m'ha fet molta gràcia trobar aquesta recepta, vam fer un curs de coques i ens en van parlat però no les havia provat de fer mai....Esta molt ben explicat!!
un pregunta...aquest farcit de gambeta amb bleda com es???

Anònim ha dit...

Per quina altra farina es pot sustituir la de blat? Es que la meua filla es celiaca i no pot menjar farina de blat

Marta CuinaDiari ha dit...

Hola, perdona el retard però és que els comentaris anònims se m'en van al correu brossa i no m'arriba la notificació...Respecte a quina farina utilitzar, jo no les he fetes mai al 100% amb farina de dacsa, no sé si aglutinaria bé la massa. Prova de barrejar dacsa amb alguns dels preparats de farina especial per a celíacs. Posa l'aigua a bullir amb un raig d'oli i un poc de sal i vés afegint la farina fins que ja et coste remenar, no et puc assegurar les quantitats, ho sento...:-( Si trobessis la solució i vols compartir-la, l'afegirem a l'entrada per ajudar a unes altres persones que busquen receptes sense gluten, Salutacions i moltes gràcies per la visita, Marta

Anònim ha dit...

Es pareixen molt a las arepas colombianas, també son fetes amb dacsa. De fet, no coneixia estes coques (soc de Castelló de la Plana) i l'altre dia al carrefour volia comprar arepas ja que la meua parella es de Colombia i vaig vore estes coques al costat de les arepes. Clar, en vaig comprar, ara toca menjarles ;-)

Marta CuinaDiari ha dit...

Sí que s'assemblen sí, i a les mexicanes també, però no a les comercials sinó a les que fan allà. Segurament no les coneixes perquè tret de la zona de la Marina i la Safor crec que no se'n fan massa de Coques de Dacsa, però si tant a la teua parella com a tu us agraden, ja no tens excusa per a provar de fer-les! Marta

Anònim ha dit...

crec que les provaré. molt clara l'explicació! gracies!