GALERIA DE FOTOS

diumenge, 15 d’abril del 2012

ARRÒS AMB FESOLS I NAPS

1-3-arros fesols i naps-ppal1-ETI

L’arròs amb fesols i naps és un arròs caldós típic de moltes comarques valencianes. Podeu trobar variacions en els ingredients utilitzats depenent d’on el facen. La versió d’avui porta carn de porc (peus, careta, cansalada i costella), botifarres de ceba, verdures de caldo, penques (cards) i fesols.

1-3-arros fesols i naps-ppal3-ETI

Més endavant posarem una versió “simplificada” d’este arròs per si aneu més malament de temps.
A nosaltres, este cap de setmana plujós ens ha animat a fer-lo d’una forma tradicional… remullant els fesols, posant tot tipus de carn… i no ens en penedim gens… quin arròs més bo!!

Ingredients per a 7-8 persones:
  • 300 g de fesols (mongetes)
  • 3 litres d’aigua* (més aigua per remullar els fesols)
  • 1 peu de porc (500 g) tallat en 4 trossos 
  • 200 g de cansalada
  • 300 g de careta
  • 400 g de costella tallada en trossos de 3-4 cm
  • 2 naps
  • 2 xirivies
  • 1 napicol gran
  • 2 carlotes (pastanagues)
  • una branca d’api 
  • 4 penques* (poden ser congelades, uns 400 g)
  • uns brins de safrà (opcional)
  • colorant (opcional)
  • sal
  • 4 botifarres de ceba (morcillas)
  • 2 blanquets* (opcional)
  • 400 g d’arròs
Nota dels ingredients:

Els fesols que utilitzem per a fer este arròs normalment són els blancs però també queda bé amb rojos. Si vas amb poc temps i els vols posar de pot, agrega’ls al punt 5.

Els naps que s’acostumen a utilitzar són els “napicols”, uns naps més rodons que tiren a groguencs. Jo també n’he posat dels blancs per donar-li més gust al caldo però per menjar els traiem perquè no ens agraden massa.

1-3-ingr napicol nap xirivia-ETI

Les penques, si les poses fresques, les hauràs de bollir primer i tirar l’aigua perquè sinó amarguen.

El blanquet és un embotit que es menja molt a la Comarca de la Marina i altres comarques valencianes. D’aspecte s’asemblaria a la botifarra blanca catalana o a la del perol però el gust no és el mateix, té unes altres espècies. Si no en trobes no n’hi poses.

1-3-ingr-blanquets-ETI

L’aigua: este és un arròs que es pot menjar caldós o melós. La proproporció caldo/ arròs seria de 4 vegades el volum de l’arròs. Per als 400 grams d’arròs, nosaltres hem posat 3 litres d’aigua des del principi de la cocció, fent el caldo tapant sense pressió i l’arròs amb l’olla de pressió tancada.  Si fas la cocció de l’arròs destapada, hauràs de posar una mica més d’aigua.

Estris: olla de pressió gran

Elaboració:

1.- La nit d’abans posa a remulla els fesols.

Ver álbum

La careta, la costella i la cansalada també la pots salar la nit d’abans i guardar-la a la nevera. D’aquesta manera la carn tindrà una textura més consistent i un sabor més pronunciat.

2.- En una olla gran, posa els fesols i cobreix-los amb 2 litres d’aigua natural (*). Quan arranque el bull agrega la carn i una mica més d’aigua.

(*) Medeix l’aigua total que necessites, posa-la en una gerra, i vés afegint-li al caldo de tant en tant. D’aquesta manera tindràs controlada la quantitat que poses alhora que aniràs “espantant” els fesols.
Posa a foc moderat durant una mitja horeta i ves desescumant de tant en tant.

Ver álbum

3.- Mentres, vés pelant les verdures i quan haja passat la primera mitja hora, posa-les senceres a l’olla juntament amb la sal (excepte les penques). Deixa-ho coure al voltant d’una hora.

1-3-arros fesols i naps-3-ETI

Les penques que hem posat avui són congelades i seguint les instruccions del paquet, necessiten 20 minuts, per tant les hem posades 40 minuts desprès de posar la resta de verdures. Recorda que si poses penques fresques, les hauràs d’escaldar i tirar l’aigua de la cocció.

1-3-arros fesols i naps-3-2-ETI

És convenient no remenar el contingut de l’olla durant la cocció ja que es trencarien els fesols. Si ho has de fer, sacseja suaument agafant la cassola per les anses.

4.- Cinc minuts abans de tirar l’arròs, trau la carn i la verdura i talla-les a trossets. Comprova el punt de sal i si vas bé d’aigua.

Ara podries tornar-ho a posar tot a l’olla. (jo el nap blanc no el torne a posar perquè tot i que dona bon gust al caldo, no ens agrada menjar-nos-el) o bé reservar-la per així un cop fet l'arròs cadascú es pose el tall que vulga.

1-3-arros fesols i naps-4-ETI

5.- Afegeix les botifarres i els blanquets ( i els fesols si t’has decidit per posar-ne de pot) i quan el caldo torne a bullir, tira l’arròs. Tanca l’olla de pressió i cou durant 4-5 minuts.

Ver álbum

6.- Obre l’olla i serveix. Hi ha qui ho acompanya de cebes tendres.

Nota: els temps de cocció i l’aigua estan calculats en funció dels fesols que hem utilitzat, els nostres necessitaven 1 hora 40 minuts per coure. Per controlar el temps, segueix les instruccions del fabricant.

Temps total: 2 hores

I aquesta és la nostra proposta per als companys dels blocs XocolataDesfeta i Els Fogons de La Bordeta per a aquest mes.

els fogons arros 1-3-arros fesols i naps-ppal2-ETI

Bon profit!!

10 comentaris :

Els fogons de la Bordeta ha dit...

Mare meva, aquest arròs ha de ser boníssim amb tot el que porta! No el coneixia, però és un plat fantàstic i contundent que s'ha de preservar!
Moltes gràcies per participar!
Petonets
Sandra

Marta CuinaDiari ha dit...

Ha estat la nostra oportunitat d'acomiadar-nos del fred... perquè no m'imagine menjar-me'l a ple sol!!

Marina ha dit...

Per favor, però quin arròs més deliciós! Té una pinta sensacional. No l'he tastat mai, però espero no tardar gaire més! ;)
Moltes gràcies per participar!
Petonets!

abril ha dit...

Aixó es un arros-escudella....mare meva...!!! te molt bona pinta!!!!!

llimaverda ha dit...

què bo i hui que ací fa fred és el plat ideal, besets!!!!

Marta CuinaDiari ha dit...

Doncs afanya't perquè com comence la calor!! je, je!! gracies a vosaltres pels reptes! Marta

Marta CuinaDiari ha dit...

Tota la raó, no deixa de ser un arròs de "putxero" com diem els valencians. Molt complet però una mica renyat amb l'operació bikini!

Marta CuinaDiari ha dit...

A nosaltres també ens va ploure així que va anar bé. No m'imagine haver-lo menjat a ple sol! ... i m'he quedat amb les ganes de fer-lo amb moniato com el fas tu, ja et contaré si el prove.
una abraçada, Marta

Lídia ha dit...

he arribat al teu bloc per la recepta del 15 i aqui em quedo, quina recepta més ben explicada...et felicito

Roser ha dit...

Què bo aquest arroç, les penques m´agraden molt. Nosaltres només el fem a l´hivern, ben calentet.