GALERIA DE FOTOS

dimarts, 6 de març del 2012

PA DE PAGÉS FET A CASA (EN OLLA)

A banda del Pain à l’Ancienne del Peter Reinhart que us vaig penjar pel repte del 15 de fa uns mesos encara no havia posat cap recepta de pa.

Aquesta recepta exactament l’he triada perquè porte molts temps fent pa a casa i reconec que és una feinada si ho comparem amb el preu a què es paga el pa al forn. No obstant, com totes les elaboracions casolanes, per als que ens agrada la cuina, totes les receptes que fem són reptes i és una satisfacció saber que això que has fet, ho has fet tu.

Per a començar i perquè us animeu a fer el vostre pa a casa, avui us porte una recepta d’aquelles en què l’esforç és mínim, aquelles en què no es necessita ni saber amassar. Més endavant ja anirem pujant el nivell!!

Amb aquesta recepta, sense saber-ne res del món del pa, d’amassar, de llevats, de masses mare, etc... us eixirà un pà de pagès bastant acceptable. No?

5-pa pages no knead-ppal_3-ETI 

Per la xarxa hi ha moltíssimes receptes de pans que no necessiten amassat: els “No-knead breads”, pa en pyrex, pa en cinc minuts, etc. Tot i que cada recepta de les que trobareu, utilitzen diferents quantitats dels ingredients, totes presenten al voltant d’un 80% d’hidratació, és a dir, son masses molt enganxoses i difícils de pastar. Per fer aquest pa de pagès d’avui, jo he consultat la recepta de la web de Sullivans Street Bakery.

El que fa que este pa isca bé sense la necessitat de pastar-lo, és precisament la seua llarga fermentació i la gran quantitat d’aigua que té. Al ser una massa tan enganxosa, és impossible donar-li forma i després de deixar pujar una massa mai hem de rectificar amb farina ja que espatllaríem la recepta.
Per això, i perquè volem fer pa i no una coca, aquest pa es fa en un recipient que és aconsellable que siga d’alumini o de fang, el qual s’haurà d’escalfar amb antelació i tapar bona estona durant la cocció per tal d’obtenir els millors resultats.

El pa que obtindrem és un pa amb una corfa (crosta) molt cruixent i una molla alveolada però no lleugera. La molla és bastant densa encara que no tant com la dels pans alemanys.

5-pa pages no knead-ppal molla-ETI

I després de tot el rotllo, us he de dir que val la pena intentar-ho per animar-vos i començar a fer de tant en tant el pa a casa...i a veure si us engresqueu per al següent nivell Guiño!!!

Ingredients:
  • 430 g de farina* (3 tasses -cups)
  • 1 g de llevat sec de forner (¼ culleradeta (tsp)
  • 8 g de sal (1 ¼ culleradeta)
  • 345 g d’aigua (1 tassa i mitja)
  • Oli d’oliva per untar el bol
  • Una mica de farina addicional (per a empolvorar la superfície de treball i els draps)


*a la recepta no especifica que haja de ser de força, i de fet en moltes receptes s’utilitza farina normal. Jo l'he fet de les dues maneres i especialment en este tipus de pa no canvia gaire el resultat, així que si no tens de força, fer-lo amb farina normal.

Estris: dos bols mitjans, una olla d’alumini/ Le creuset de 25-30 cm diàmetre ó 2 olles de 15 cm* cadascuna amb tapa, cullera de plàstic o espàtula per remenar, film, una espàtula de mà, 2 draps de cuina de cotó

*Jo normalment faig 2 pans de mig i utilitze dues olles amb tapa que tinc del Ikea (la base de les olles fan 15 cm) o si en faig un, faig servir un pyrex que tinc ovalat de fang de 30x20 que és bastant alt i té tapa. (Potser, l'avantatge del pyrex sobre les altres olles és que tu veus quin color està agafant el pa).
Si utilitzes d’alumini, hauria de ser tota l’olla d’este material ja que sinó se t’estropejaria. De fet, es queden una mica groguetes però desprès d’una bona passada amb el fregall d’alumini tornen al seu color inicial.

Elaboració:

1.- Barreja primer els ingredients secs en un bol mitjà. Agrega l’aigua i vés remenant amb una espàtula o una cullera de fusta durant 30 segons o un minut. No ho faces amb les mans perquè és una pasta molt apegalosa (enganxosa).

2.- En la recepta original s’agafa un altre bol, s’unta amb oli d’oliva i es passa la massa a aquest bol. Jo l’he fet de les dues maneres i crec que no val la pena embrutar tant. Cobreix amb film i deixa reposar de 12 a 18 hores a temperatura ambient, a uns 18-20ºC (jo normalment la deixe tota la nit dins del forn apagat).


3.- Al dia següent, després del repòs, amb l’ajuda d’una espàtula de mà, bolca la massa a la superfície de treball que prèviament hauràs enfarinat. A mi no m’agrada fer-ho sobre el silestone ja que el trobe delicat i ho faig sobre una làmina de silicona o mullant una mica el marbre i posant a sobre un film (el fet de mullar-lo farà que no es moga). Enfarina la massa una mica per damunt, però no et passes. Amb l’espàtula de mà fes-li 3 ó 4 doblecs a la massa (com si formares un sobre: doblega d'esquerra a dreta, de dreta a esquerra, de dalt a baix i de baix cap a dalt). Deixa reposar 15 minuts.


4.- Si decideixes fer 2 pans, divideix ara la massa en dos porcions iguals, sinó, deixa la massa sencera. Ara “intenta” donar-li forma de bola a la massa, com pugues. Fés-ho com en el punt 3: Amb l’espàtula de mà hem d’arreplegar la massa cap al centre amb molta delicadesa. Per exemple comença d’esquerra a dreta, de dreta a esquerra, de baix a dalt i finalment de dalt a baix, com si formares un sobre. Uneix totes les parts al centre fins que formes una bola (o alguna cosa pareguda). L’objectiu és donar-li un punt de tensió a la massa en el centre. (Una bola és impossible ja que la massa se t’escamparà). No et veges temptat a ficar-li farina!

5.- Posa la bola a sobre d’un drap ben enfarinat i fica-ho a dins d’un bol d’un diàmetre semblant al de l’olla que faràs servir per a l’enfornat. (Això és per a que agafe la forma). Tapa amb el que et sobre de drap o amb un altre drap i deixa que puge la massa una o dues hores a temperatura ambient. Com a mínim ha de doblar el volum.
(Si la massa toca el drap sense que hi haja farina, se t’enganxarà tota i després per rentar-lo t’enrecordaràs de mi, així que empolvora bé la part de baix i intenta que quan puge, la massa no toque el drap). Deixa reposar un parell d’hores fins que la massa doble el volum.

5-pa pages no knead5-1-ETI5-pa pages no knead5-2-ETI

6.- Quan falten uns 45 minuts per a que acabe de pujar el pa, preescalfa el forn a 225-250º (la temperatura més alta del teu forn). Fica a dins l’olla (o olles) on posaràs el pa per a que vaja escalfant-se.
 
5-pa pages no knead-6-ETI

7.- Quan la massa ja haja doblat el volum, treu l’olla del forn amb molta cura de no cremar-te. Posa’t guants i tingues-ho tot preparat. Si el teu forn té riells extraïbles, simplement llisca la safata cap a fora. Escampa una mica de farina en el fons de l’olla i fica a dins la massa. Ho pots fer simplement donant-li la volta al drap i el pa caurà sol. Posa-li la tapa a l’olla i enforna uns 20-25 minuts.

5-pa pages no knead7-1-ETI5-pa pages no knead7-1-1-ETI

Després d’este temps, trau la tapa. Este és l’aspecte que tenen quan els hi traiem la tapa:

5-pa pages no knead7-1-1-1-ETI5-pa pages no knead7-1-2-ETI

Deixa a dins del forn uns 15-20 minuts més sense tapar fins que la crosta estiga marró i ben cruixent. Si vols pots abaixar la temperatura a 200º.

8.- Deixa refredar sobre una reixeta per a que la crosta no es faja blaneta.

Nota: els temps de l’enfornat, dependrà de cada forn i del recipient que finalment utilitzes.

Degustació: A mi personalment, aquestos pans m’agraden sobre tot acabats de fer amb una mica d’oli i sal o amb Nutella/ Nocilla... mmmm... se’m fa la boca aigua...si no el vaig a utilitzar, el talle a llesques i el fique al congelador. Quan vaig a utilitzar-lo, el trac i directament el torre.

Temps total: primer repòs 12 hores, lleudat: 15 minuts+1-2 hores; enfornat:45 minuts- 1 hora
 
5-pa pages no knead-ppal_2-2-ETI5-pa pages no knead-ppal_7-ETI

Bon profit!!

7 comentaris :

Anònim ha dit...

ostres! fa molt bona pinta aquest pa... ho provaré. Ara mateix estic fent pa, però amb una recepta diferent.

Marta CuinaDiari ha dit...

Per a lo poc que costa de fer jo crec que val la pena! Marta

El blog de Melerin ha dit...

intentarem fer-ho aviat! quina bona pinta!!!

Marta CuinaDiari ha dit...

Clar que sí!! si es que a més no et taques ni les mans!!

Unknown ha dit...

ja le fet dos cops i la veritat queda be i bo

Marta CuinaDiari ha dit...

M'alegre molt Josep! 😃

Marta CuinaDiari ha dit...

M'alegre molt Josep! 😃