GALERIA DE FOTOS

dimarts, 20 de setembre de 2011

ARRÒS A LA CUBANA


Arribar a casa sense tenir el dinar fet, ja no és un problema si decideixes fer un arròs amb la TMX, això sí, la salsa l’acostume a tenir ja feta al congelador.



Ingredients:

-Per a l’arròs:
  • 50 g d’oli
  • 3 dents d’all
  • 800 g d’aigua
  • sal
  • 350 g d’arròs

-Per a la salsa de tomaca:
  • 50 g oli
  • 2 dents d’all
  • 1 ceba
  • 1 carlota
  • 1 pot de 800 g o1 Kg de tomàquet natural triturat
  • 3 culleradetes de sucre
  • 1 culleradeta de sal
-Per a acompanyar:
  • 1 ou per persona

Estris: TMX, paella per fregir l’ou
  
Elaboració amb TMX:

Prepara primer la salsa de tomaca, encara que com he dit abans, el millor és tenir-la preparada amb antelació.

-Elaboració de la salsa de tomaca:

1.- Posa l’oli en el vas i programa 3 minuts, temperatura varoma, velocitat 1.

2.- Afegeix l’all, la ceba i la carlota i tritura 10 segons a velocitat 4. Si t’agraden els trossets més menuts tritura velocitat 5. Programa 7 minuts, temperatura varoma, velocitat 1-2.

3.- Baixa les restes de les parets del vas i torna a triturar si ho trobes necessari (recorda que si es tritura la salsa en calent es tornarà groguenca). Afegeix la resta d’ingredients i programa 30 minuts, temperatura varoma, velocitat  1. Posa el cistell damunt perquè la salsa s’espessisca i per tal d’evitar esquitxades.

Nota: es pot fer la salsa sense la ceba i la carlota

-Elaboració de l’arròs:

1.- Posa en el vas l’oli i els alls i programa 3 minuts, varoma, velocitat 3 1/2.

2.- Afegeix l’aigua i la sal i barreja 10 segons, velocitat 6.

3.- Posa el cistell dins del vas i programa 7 minuts, temperatura varoma, velocitat 4. Amb això estem bullint l’aigua, si veus que no bull, posa uns minuts més.

4.- Tira l’arròs a través del bocal i programa 13 minuts, temperatura varoma, velocitat 4. Mou l’arròs amb l’espàtula de tant en tant perquè no es quede tot enganxat.

Nota: en el fons del vas quedarà tot el midó de l’arròs, el pots tirar o bé usar-lo per fer-lo més melós.

Serveix l’arròs amb la salsa i un ou fregit (ferrat) o una truita.

Temps total: (30 minuts de la salsa) + 18-25 minuts de l’arròs

Bon profit!!

divendres, 16 de setembre de 2011

CANELONS AMB TONYINA I BACON


Quan vaig veure aquesta recepta a Javirecetas, realment vaig pensar: “vols dir??”
La tonyina i el bacon són 2 ingredients que no hagués pensat mai a barrejar. I em vaig sorprendre!! 

Fins i tot de vegades faig el mateix farcit per fer pastissets o simplement uns macarrons, ja que és un farcit molt ràpid de fer. 


Ingredients: 

-Per a fer 12 canelons: 
  • 12 plaques per a canelons
  • 125 g de ceba picada
  • 75 g de bacon
  • 1 tomaca
  • 2 llandes de tonyina en oli (de 80 grams cadascuna)
  • Orenga
  • Oli 

-Per a la beixamel:
  • 30 g mantega
  • 30 g farina
  • 250 g llet
  • sal 

  • formatge per a gratinar


Estris: olla per fer el farciment, safata forn o motlles d’usar i tirar d’alumini


Elaboració:

1.- Posa a coure els canelons o si ja estan precuinats, posa’ls a remull amb aigua calenta durant 15-20 minuts o segons les instruccions del fabricant. Mentrestant comença a fer el farcit.

2.- Pica la ceba i posa-la al foc amb 4 cullerades d’oli d’oliva. Deixa que es faça durant 5 minuts.

3.- Afegeix  el bacon a trossets i deixa que es daure uns altres 5 minutets.

4.- Vés pelant la tomaca i agrega-la a l’olla. Deixa que es coga tot junt durant 5 minuts més.

5.- Finalment posa la tonyina ben escorreguda i una mica d’orenga (1/3 de cullera de postres). Deixa al foc un parell de minuts i aparta.

6.- Prepara la beixamel: tant si la fas en TMX o en una paella escalfa la mantega. Afegeix la farina i dóna-li unes voltes fins que se sofrija una mica. Afegeix  la llet una mica tèbia i remena perquè no es facen grumolls. Quan agafe consistència als 7-10 minuts, trau del foc/ TMX.

7.- Posa el forn a calfar a 180ºC

8.- Escorre les plaques de pasta sobre un drap de cuina net i comença a farcir els canelons, una cullerada per a cadascun. Doblega donant-los la forma típica del canaló. Col·loca’ls sobre una plata que puga anar al forn.

9.- Cobreix amb la beixamel i després ratlla per damunt el formatge. Fica una mica al forn per escalfar-los una mica i que es gratinen.


Nota: com es una mica laboriós fer canelons, que si la pasta, el farcit, la beixamel...fes més quantitat i congela’ls. Si els vols congelar, no els fiques al forn. Els pots congelar amb el formatge ratllat o ratllar-lo en el moment els vages a consumir. Són molt útils les safates d’alumini que venen d’usar i tirar ja que els pots tapar, congelar i traure’ls quan els necessites.

Temps total: una mica més d’una hora

Bon profit!!


dimecres, 14 de setembre de 2011

MELMELADA DE PEBRERA- LLESQUETA DE PEBRERA CONFITADA AMB FORMATGE


Una bona opció com a picadeta per quan tens convidats a casa. Queda molt bé el contrast del dolç amb el formatge d'untar.



Ingredients:

-Per a les pebreres confitades: 
  • 400 g de pebrera roja (netes i sense el peduncle)
  • 100 g d’aigua
  • 200 g de sucre (pots posar 150 g de sucre blanc i 50 g de sucre moré)
  • 50 g de vinagre (1/2 cubilet)

-Per a servir:
  •  1 terrina de formatge d’untar/formatge de cabra/ formatge curat
  • torradetes

Estris: TMX, cistell

Elaboració:

1.-Posa en el vas els pebrots tallats en trossos grans i trosseja 6 segons, velocitat 4. Baixa amb l’espàtula el que quede a les parets.

2.- Afegeix l’aigua, el sucre i el vinagre i programa 35-40 minuts, temperatura varoma velocitat 1, col·locant el cistell a sobre de la tapa. Si quan comença a bullir, se't surt pel bocal, deixa uns minuts a temperatura 100º i més endavant puja a Varoma.


3.- Quan acabe el temps programat, trau del vas el pebrot i posa en un pot de vidre. Quan es refrede guarda a la nevera fins que el vages a fer servir.


Nota: Serveix fred acompanyat de torrades untades amb formatge de cabra o formatge d'untar tipus “Philadephia”.


Aguanta mesos a la nevera en un pot ben tancat.

Temps total: 35 minuts + refrigeració

Bon profit!!

diumenge, 11 de setembre de 2011

LASANYA DE BOTIFARRA I CEPS


Aquesta és la recepta d’una bona lasanya més o menys tradicional que es converteix en excel·lent gràcies a un ingredient: el cep.




Ingredients:

-Per al farciment:
  • 3-4 cullerades salsa de tomaca fregida casolana (veure recepta de salsa de tomaca)
  • 50 g de ceps deshidratats
  • 1 ceba
  • 1 carlota
  • 1/2 carabasseta
  • ½ pebrera verda
  • 500 g carn de botifarra
  • Oli 
  • Sal (amb compte perquè la carn de la botifarra ja està assaonada)

-Pasta:
  • 12 plaques de lasanya

-Per a la beixamel de ceps:
  • 60 g mantega
  • 50 g farina
  • 600 g llet
  • 1 cullerada de postres de pols de cep ben pleneta
  • sal
  • formatge per a gratinar


Estris: olla per fer el farciment, paella/ TMX per a la beixamel, safata forn (30x20 cm) o motlles d’usar i tirar d’alumini

Elaboració:

-El farciment:

1.- Si no tens feta la salsa de tomaca, vés fent-la en la TMX. (mira aquí la recepta). Si l’has de fer expressament, la que et sobre la pots congelar perfectament per a una altra ocasió.

2.- Rehidrata els ceps amb aigua tèbia mínim durant una horeta.

3.- Pica bé la ceba, la carlota i la pebrera i  daura–les una en una olla. Quan la ceba comence a transparentar afegeix la carabasseta també ben picada.

4.- Quan la verdura estiga quasi feta afegeix la botifarra desfeta i cuina uns 10 minuts.

5.- Afegeix els ceps talladets i deixa uns 10 minuts més.

6.- Finalment agrega la salsa de tomàquet, unes 3-4 cullerades, depèn de com vulgues la salsa d’espessa. Reserva.




-La pasta:

7.- Cou la pasta de la lasanya seguint les instruccions del fabricant.

-La beixamel:

8.- Prepara la beixamel: tant si la fas en TMX o en una paella escalfa la mantega. Afegeix la farina i dóna-li unes voltes fins que la mantega l’absorbisca. Afegeix la llet una mica tèbia i la pols de ceps i remena perquè no es facen grumolls. Quan agafe consistència als 7-10 minuts, trau del foc/ TMX.




-Muntatge:

9.- Munta la lasanya: en una font de les que poden anar al forn, posa una capa de beixamel, una de pasta, una de farcit, una de pasta, etc.

10.- Posa per damunt la beixamel i el formatge i gratina. Si vols que pare més meloseta, posa-li també un poc de beixamel en la capa de la carn.


Nota: Si tens intenció de congelar-la, segueix tots els passos excepte el de gratinar. Espera que es refrede, tapa-la bé i fica-la al congelador

Temps total: una mica més d’una hora

Bon profit!!

dissabte, 10 de setembre de 2011

PIZZA FINA REPOSADA


Desprès de provar moltes receptes de pizza jo em quede amb aquesta.




Ingredients:
  • 200 ml aigua
  • 7 g llevat sec de forner / 25-30 g llevat fresc
  • 60 ml oli
  • 575 g farina de força
  • 1 cullerada de sal
  • una mica de semolina

Estris: TMX per pastar, safata forn,

Elaboració:

-Pas 1

1.- Desfes el llevat amb l'aigua.

2.- Pasta tots els ingredients durant uns 10 minuts, si ho pastes a mà o 5 minuts amb amassadora.

3.- Divideix la massa en el número de porcions que vulgues fer (5-6 porcions si les vols fer individuals ó 3 si les vols fer mida safata de forn).
Dóna'ls forma de bola, unta-les amb oli i deixa-les tapades en la nevera tota la nit amb paper film. (A la nevera es poden deixar fins a 3 dies).





4.- Quan les vulgues utilitzar, treu-les de la nevera 4 hores abans de manipular-les i deixa que reposen en un lloc sense corrents d’aire.

-Pas 2:


Després de les 4 hores de repòs…

5.- Escalfa el forn una bona estona (mínim 30 minuts) a màxima temperatura.

6.- Bolca la massa sobre una superfície enfarinada amb semolina (farina fina de dacsa). Si no tens d’aquest tipus de farina, posa farina normal, encara que quan en trobes, compra-la perquè li donarà un toc molt autèntic.




7.- Estira la massa i aplana-la amb un corró. L’has de deixar molt fina. Les idividuals t’eixiran d’uns 25 cm de diàmetre més o menys.

8.- Una vegada estirades i amb la forma desitjada, fica al forn durant 3 minuts en la part més baixa del forn.




9.- Desprès dels 3 minuts, treu-la i posa-li el farciment que vulgues.



10. Torna a enfornar uns 5-8 minuts.




Nota:
T’aconselle, sobre tot si n’has de fer més d’una, que utilitzes el programador del forn i que t’avise del temps sinó, corres el risc de que se’t cremen.

Temps total: 10 minuts de pastat + 1 dia de repòs +4 hores de leudat + 30 minuts a1 hora de preparació i enfornat

Bon profit!!

dimecres, 7 de setembre de 2011

BACALLÀ AMB SALSA DE TOMACA I CREÏLLES


Una bona opció per fer un àpat complet.




Ingredients:

-Per a la salsa de tomaca i bacallà: 
  • 100 g de ceba
  • 2 dents d’all
  • 50 g d’oli d’oliva
  • 800 g (1 pot gran) de tomàquet natural triturat
  • 2 cullerades de sucre
  • 1 culleradeta de sal
  • 1 polsim de pebre negre
  • 8 trossos de bacallà salat, prèviament remullat i dessalat (també queda bé amb lluç o mero)

-Per a les creïlles (patates): 
  • 100 g d’oli d’oliva
  • 100 g d’aigua
  • 600 g de creïlles tallades com per a truita
  • 100 g de pebrot verd tallat a tires fines
  • sal

-Per a la lactonesa: 
  • 300 g d’oli de girasol
  • 150 g de llet
  • 1 dent d’all
  • 1/2 culleradeta de sal
  • 10 g de suc de llima

Estris: TMX i forn

Elaboració amb TMX:

-Salsa de tomaca:

1.- Introdueix la ceba i l’all en el vas i trosseja 4 segons, velocitat 4.

2.- Afegeix l’oli i programa 5 minuts, temperatura varoma, velocitat 1.

3.- Posa-hi la tomaca triturada, el sucre, la sal i el pebre i programa 25 minuts, temperatura varoma, velocitat 1. Col·loca el cistell damunt de la tapa perquè s’evapore la tomaca i no esguite.

-El peix:

4.- Posa una mica d’oli al varoma. Col·loca el bacallà amb la pell cap amunt. Assegura’t que alguns dels forats no queden  coberts per tal que puga passar el vapor.

5.- Quan passen els 25 minuts de la tomaca, trau el cistell, posa el varoma a sobre de la tapa i programa 6 minuts, temperatura varoma, velocitat 1.

6.- Retira el recipient varoma i aboca la salsa en una safata apta per a forn prèviament engreixada amb oli.

7.- Llava el vas.

-Creïlles:

8.- Col·loca la papallona. Posa l’oli i l’aigua en el vas. Programa 4 minuts, temperatura varoma, velocitat cullera.

9.- Afegeix les creïlles i els pebrots. Assaona al gust. Programa 13 minuts, temperatura varoma, gir a l’esquerra.

10.- Retira la papallona i escorre les creïlles i els pebrots dins del cistell. Reserva.

11.- Escalfa el forn a 250º.

-Lactonesa:

12.- Pesa l’oli en un pitxeret. Posa al vas la llet, l’all i la sal i programa 1 minut, temperatura 37º, velocitat 5.

13.- Després programa 3 minuts, 37º, velocitat 5. Posa el cubilet i omple’l d’aigua perquè pese i no es moga. Comença a abocar l’oli amb el cubilet posat, de manera que vaja baixant al vas lentament per les vores del cubilet.

14.-Afegeix el suc de llimona (opcional) i barreja 5 segons a velocitat 5.

-Muntatge:

15.- Agafa una safata tipus Pyrex o de fang. Col·loca una capa de salsa de tomaca, després una capa de creïlles i pebrots i per sobre els trossos de bacallà. Posa una cullerada de lactonesa a sobre cada tros.

16.- Fica al forn durant 5 minuts a 250º. Gratina i serveix calent.


Alternatives a l’elaboració proposada i que et faran guanyar temps:

A.- Es pot tenir preparada la salsa de tomaca i guanyes 1/2 hora. Comença en el pas número 8 i quan falten 6-7 minuts per acabar de coure les creïlles poses el peix a la varoma i fas del punt 4 al 6.

B.- Si has de fer la tomaca, pots coure les creïlles al microones i així no t’has d’esperar a que acabe la màquina.

C.- En tots els casos pots estalviar-te de fer la lactonesa i posar maionesa de la que venen ja feta (a mi personalment m’agrada més ja que és més suau).



Elaboració tradicional:

-Salsa de tomaca:

1.- Fes un sofregit amb la ceba i l’all en una paella.

2.- Als 3-5 minuts afegeix la tomaca, el sucre, la sal i el pebre. Posa una tapa amb forats perquè no t’esguite tota la cuina. Cou durant uns 20-30 minuts.

-Creïlles:

3.- Talla les creïlles i la pebrera a rodanxes. Col·loca en un recipient que puga anar al microones i tapa. Programa uns 25 minuts i vés obrint de tant en tant per comprovar si ja estan fetes. Reserva.

-El peix:

4.- Posa el peix en un recipient que puga anar al microones. Tapa. Cou-lo un parell o tres de minuts o fins que estiga blanc per fora però encara cru pel mig. (pots aprofitar per coure’l durant els últims minuts de les creïlles.

5.- Escalfa el forn a 250º.

-Lactonesa:

6.- Pesa l’oli en un pitxeret. Posa en el vas del túrmix la llet, l’all i la sal. Tritura i poc a poc ves afegint l’oli fins que quede amb una consistència d’allioli. Si et sobrés oli, descar-ta’l.

7.-Afegeix el suc de llimona (opcional) i turbina uns segons més.

-Muntatge:

8.- Agafa una safata tipus Pyrex o de fang. Col·loca una capa de salsa de tomaca, després una capa de creïlles i pebrots i per sobre els trossos de bacallà. Posa una cullerada de lactonesa a sobre de cada tros.

9.- Fica al forn durant 5-10 minuts a 250º. Comprova que el bacallà estiga fet per dins. Gratina i serveix calent.

Alternatives a l’elaboració proposada i que et faran guanyar temps:

A.- Es pot tenir preparada la salsa de tomaca i guanyes 1/2 hora. També pots comprar la salsa feta. Això sí, no compres una tomaca fregida qualsevol, compra dels que diuen “sofregit casolà” dels que no estan tan triturats.

B.- També pots estalviar-te de fer la lactonesa i posar maionesa de la que venen ja feta (a mi personalment m’agrada més ja que és més suau).


Nota: Es pot substituir el bacallà per mero o per lluç i també està bo.


Si vols fer aquesta recepta amb un caire més festiu, consulta el Timbal de bacallà amb salsa de tomaca i creïlles.


Temps total: 1 hora (o menys si fas cas de les formes d’elaboració alternatives).

Bon profit!!

dimarts, 6 de setembre de 2011

ARRÒS BLANC DE GUARNICIÓ

Abans, sempre feia l’arròs blanc amb l’olla a pressió però des que vaig provar de fer-lo amb la TMX, ja no l’he tornat a fer allà. És molt còmode fer-lo d’aquesta manera. Només hauràs de programar el temps i remenar de tant en tant. Obtindràs un arròs soltet gairebé fet al vapor.

Este arròs es pot utilitzar com a guarnició o per fer un arròs a la cubana.



Ingredients:
  • 50 g d’oli
  • 3 dents d’all pelades
  • 800 g d’aigua
  • Sal
  • 350 g d’arròs


Estris: TMX

Elaboració amb TMX:

1.- Posa en el vas l’oli i els alls i programa 3 minuts, varoma, velocitat 3 1/2.

2.- Afegeix l’aigua i la sal i barreja 10 segons, velocitat 6.

3.- Posa el cistell dins del vas i programa 7 minuts, temperatura varoma, velocitat 4. Amb això estem bullint l’aigua, si veus que no bull, posa uns minuts més.

4.- Tira l’arròs a través del bocal i programa 13 minuts, temperatura varoma, velocitat  4. (Mou l’arròs amb l’espàtula de tant en tant perquè no es quede tot enganxat).

Nota: en el fons del vas quedarà tot el midó de l’arròs, el pots usar per fer-lo més melós. Per contra, si t’agrada sequet, tira’l.

Si vas curt de temps i tens un “kettle” (un bullidor d’aigua), pots bullir l’aigua amb aquest aparell mentre sofriges els alls i guanyaràs de 5 a 8 minutets.

Temps total: 18-25 minuts

Bon profit!!

dijous, 1 de setembre de 2011

CREÏLLES (PATATES) DE GUARNICIÓ AL MICROONES


Aquestes creïlles al microones són un comodí per acompanyar tant un plat de peix com de carn. Estan bones, són ràpides de fer i a més no embrutes massa...important!!







Ingredients:
  • 4 creïlles (pot posar-ne més o menys en funció de la quantitat que vulgues fer)
  • 2 cebes
  • Sal
  • Oli
  • Herbes: orenga, provençals, etc


Estris: pyrex o plata per microones de vidre o silicona




Elaboració:


1.- Pela les creïlles i talla-les primer a quarts i desprès cada quart en rodanxetes d’un centímetre i mig més o menys.

2.- Posa-les en una font de vidre o silicona. Fica-les al microones i programa uns 5 minuts, potència 600.

3.- Mentrestant talla la ceba en juliana.

4.- Acabats els 5 minuts de les creïlles, afegeix la ceba, les herbes, l’oli i la sal. Programa 5 minuts més a la mateixa temperatura. Obre el microones i remena.

5.- Tapa el recipient i deixa que es coguen uns 12-15 minuts més.
 

Nota: Pots anar comprovant si ja estan fetes a partir dels 10 minuts. De vegades depèn del tipus de creïlles de com les has tallades o del propi microones. Millor anar obrint per comprovar que no que se’ns cremen!!


Bon profit!!

SOPA DEPURATIVA


Un sopa... depurativa, com el nom indica, per si vols cuidar-te desprès dels excessos de l’estiu.

Si no vols cuidar-te, busca’n una altra!!


Ingredients: 
  • 300 g de col tallada a trossos
  • 200 g de ceba tallada a trossos
  • 1 porro a trossos
  • 150 g de pebrot roig /verd a trossos
  • 1 branca d’api tallada a trossos
  • 500 g de tomaques tallades en quarts (també pot posar un pot de 450 trossejat)
  • 600 g d’aigua
  • 1 culleradeta de sal
  • 1 pessic de pebre
  • les herbes que vulgues


Estris: TMX / olla + batedora

Elaboració:

1.- Posa la col al vas i programa 5 segons, velocitat 5. Retira i reserva.

2.- Afegeix la ceba, el porro, el pebrot, l’api i les tomaques i trosseja 5 segons, velocitat 4.

3.- Incorpora al vas la col reservada, la sal, el pebre i l’aigua. Programa 40 minuts, temperatura 100º, velocitat 1.

4.- En acabar deixem que baixe una mica la temperatura i programem 30 segons, velocitat progressiva 5-10. Si no la vols molt espessa, li pots afegir una miqueta d’aigua, posant-ho tot a coure uns minuts més.


Temps total: 40-50 minuts

Bon profit!!